Jednopatkové očka výhody/nevýhody.

Ahoj, jaké máte zkušenosti s jednopatkovými očky na prutu? Rozdíl, přeprava, náchylnost atd. Děkuji předem za info.
Autor diskuse: krcmar18 - Profil , 17.12.2015 kaprařina - náčiní, doplňky

dosec - Profil | Čt 17.12.2015 10:42:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

honza271 - Profil | Čt 17.12.2015 10:36:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

krcmar18 - >> Vlastním Sportcarpy Black Star 2D slim ve 12 stopé verzi a 3,5 librové vrhací zátěži s jednopatkovými očky a opletem do 2/3 blanku. Musím říci že když jsem ho držel v ruce bez navijáku a zatěže tak se mi zdál tuhý ale nedal jsem na své myšlenky a zakoupil jej. U vody jsem byl mile překvapen jak pracuje a řekl bych že ty jednopatková očka mu dodají patřičnou pružnost při soubojích. Ukládám je klasicky v polstrovaných obalech s navijáky a zatím jsem neshledal žádné problémy .. Asi taky záleží na jakém prutu se očka nacházejí jestli plavačka feeder kaprařina ...

Heršvec - Profil | Čt 17.12.2015 9:36:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z vlastní zkušenosti. Mám Middy carpfeeder 12ft-200g, stará garda, perfektní prut, kdybych někdy sehnal ještě jeden asi bych neváhal o jeho koupi ať by byla cena jakákoli, bohužel to už se asi nestane. Na prutu jsou jednopatková očka. Blank maká perfektně, po celé délce, na to že to má gramáž 200g a je to celkem "polínko" tak se ohejbá nádherně a zdolávačka je fakt perfektní, ale teď ta druhá věc. Náchylnost oček je fakt velká. Očka jsou usazený v celkem jemných nožkách a o jedno už jsem přišel a další to asi čeká, ale myslim, že oprava v jakémkoli servisu to vyřeší. Dál mám pak Team daiwa 150g 3,90m, tyhle klacky už mají dvoupatková očka po celém blanku. Blank už tady pracuje o poznání jinak než u Middy. Náhozy jsou perfektní, krmítka lítaj jak drak i když mají 100g a jsou plný krmení. Zdolávání je už ale druhá věc. Blank zabírá v poslední části prutu a z půlky v prostřední části. Několikrát se mi stalo, že prut nedokázal vypružit prudký výpad a o rybu jsem přišel, to se mi u Middy nikdy nestalo. Ale i tak nedám na ty Daiwy dopustit. Naopak druhá zkušenost s dvoupatkovýma očkama. Mám kapráky korum carp 2,5lb a ty mají po celém blanku dvoupatková očka a i tak se blank pomalu ohýbá až u navijáku. Je to však tím, že na kapráku nemám zas tolik oček jako na feederu. Takže asi takhle. Pokud jednopotková očka tak ať jsou ty nohy pořádně bytelný, ale neuděláš chybu ani s dvoupatkovýma očkama, jen to chce mít už trocha citu v rukách při zdolávačkách.

Palusko - Profil | Čt 17.12.2015 9:11:20

jdmteg to zhrnul spravne, dvojstopkove su pevnejsie vydrzia viac, ale kazia akciu blanku, preto je vhodne ich pouzit len pri tvrdsich blankoch alebo v spodnej casti ktora sa tak neohyba.

jdmteg - Profil | Čt 17.12.2015 1:37:42

Ty očka mají důvod proto aby blank prutu lépe pracoval, (ohýbal se) zejména u jemnějších prutů ( freder, vláčka, i kaprove), a většinou jen na horním dílu. Samozřejmě jsou daleko nachylejsi na poškození a tak i na přepravu. Nic víc v tom nehledej.