Diskuze ke článku v Rybářství a to : Jestli je rybářství spravedlivé...

Zdravím všechny...
Přečetl jsem si se zájmem tento článek a ... zajímalo by mě jaký máte Vy zkušenosti s tímto jevem.
Za sebe mohu říci, že je to podobné : Příklad na jedné vodě kde je opravdu hodně kapříků 35-45 cm jsem byl svědkem kdy si nejmenovaný důchodce bral 38 cm kapříky s tím že mají míru...Na můj dotaz ( byl jsem u vody bez prutů) estli jich není škoda mi bylo s úsměvem řečeno : " Chlapi říkali ať to beru - je jich tu hodně..."S tím že zítra příjde znovu a opravdu on to má za "své" místo a když si spočtu kolik jich za těch rok vytahá ...nemám koment...
Musám dodat, že nemám problém si vzít rybu od vody, mám už pár kapříků napsaných - s tím že ale docházku "neflákám" a kapříků kolem 42 cm mám puštěných kolem dvaceti minimálně aj s nějakýma cejnama ...
Rád bych si přečetl vaše názory estli to ovšem někdo četl...Přihodím kus odkazu...: http://www.casopisrybarstvi.cz/magazine/display/2015-04-01

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 21:37:10

zdevac >> No jo no, já dostal od táty jednou 50 korun když jsem přijel z Vojny abych mohl do hospody na pivo. Ale to bylo pivko tak za 7 vosum korun :-) Takže byla spokojenost...
Ok už se ptát na nic nebudu akorát to tu "spamuju ":-D

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 21:31:39

SirRozzyr >>

Nevím, kolik ti je, ale pokud mají rodiče děti, znají třeba pojem jako kapesné :-) A když si někdo půl roku šetří vše, co třeba dostal jako kapesné nebo k narozkám, a pak si za to místo sladkostí a hraček koupí prut... :-)

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 21:29:53

nofish >> Já se dohodnu úplně s každým...

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 21:21:40

zdevac >> cituji Tě : "...nakoupil si hezké vybavení za vlastní peníze..."
Asi jsem tě špatně pochopil:-) , u mě když má někdo vlastí peníze tak si vydělává.

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 21:14:10

SirRozzyr >>

Ech, kde píšu, že si vydělává??? Je mu devět. A povolenky máme každý svoje. Až pojedeme vláčet, tak na něj přeci nebudu koukat :-) A nechat ho někde na Labi nebo na Slapech porybnému a sám zmizet by asi také nebylo dobré řešení.

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 21:13:25

SirRozzyr >> Se dneska ještě dozvíš věcí, ony budou za týden ale stejně jinak. Já to posledně vydržel asi 3 dny, pak už nebyl čas si hrát (na blbosti) :-)

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 21:12:04

zdevac >> nějak ti unikl význam slova "poslední" jako tehdy, ale to nic :-D

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 21:09:31

nofish >>

Promiň, jak už jsem ti napsal, to byl můj poslední příspěvěk na tamto téma, takže to už komentovat nebudu. Kdybych to viděl stejně, jako ty, asi bych studem lezl kanály a zarušil tento nick a založil si nový. A věděl bys houby, ip se nezobrazuje. Ale já si za svým stojím, tvými neustálými útoky a připomínám jedné věci ukazuješ hloupost svoji, ne moji.

OK, vyhrál jsi, beru to jako moji kompletní prohru a tvé vítězství. Je tvé ego spokojeno? Prosím, pokud to dokážeš, drž se příště tématu, ať to zbytečně neplevelíme ostatním.

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 21:05:32

zdevac >> Aha, díky za odpověď...

A von , jako Tvůj kluk, není po tátovi :-DDD kolik mu je? To mu je vosum? Ale píšeš že už si vydělává tak mu musí bet víc ne?
Hele ale nedá mě to se nezeptat - vy chodíte na tu povolenku dva? Doufám že jsem tě teď nezaskočil, ale jestli chytáte oba měli by jste mít povolenku oba :-)
SAKRA doufám, že jsem Ti nezkazil večír...

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 20:54:32

zdevac >> Jo, že jsi věděl, že je to blbost, už od začátku. Hele, když nemáš ani na to, přiznat, že jsi tam psal blbosti a pak se snažil z toho vyhrabat...
Já zas od začátku věděl, jaká budou dneska čísla ve sportce, ale nechtěl jsem ty prachy. Ta důvěryhodnost obou našich prohlášení je cca tak stejná.
Jako nedorozumění to neberu, realita je jiná. Ale konec je fajn nápad.

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 20:50:51

nofish >>

Že píšu blbost, jsem věděl od začátku. Princip chytání bez povolenky je nesmyslný. Ale já chtěl vědět proč to tak je a jaký zákon to upravuje. A to mi tu nikdo neřekl. Jak píšu, nepochopil jsi podstatu otázky/diskuze. Ale uznávám, že to bylo podané trochu kontroverzně, navrhuji to uzavřít jako oboustranné nedorozumění s dobrým koncem. Toto bylo poslední, co jsem na to téma napsal.

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 20:47:00

SirRozzyr >>

No tak zrovna u nás na rybníku ne, RS tam chodí 3x týdně. Hned první den mám zápis. Ale třeba na Slapech jsem ještě RS neviděl. Jak jsem psal - dříve jsme jen vláčeli, takže proč bych chodil k nám na rybník? Tam chodím jen proto, že když už mám tu povolenku, tak sem tam přinesu nějakou tu rybu. Kdybych povolenku neměl, nechodil bych. A proč po tolika letech povolenku mám? Kvůli synovi, nakoupil si hezké vybavení za vlastní peníze, je škoda si to nechat zabavit, a také se nechat vláčet po policajtech je ztráta času, a s klukem se už od vody nedá zmizet tak rychle... :-)

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 20:44:47

JonyPapa >> Carp man CZ - 12.4.2015 20:38:06 >> Já už jsem tuto možnost tady zmiňoval, s tím, že by to platilo na REVÍR...Tím by se eliminovala ta věc o kterém se ve článku nebo zde třeba od zdevace dozvěděli.

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 20:39:48

zdevac >> Dotaz...To jako že jsi předtím chytal bez povolenky u vás na rybníku, pak jsis tady na MrKu přečetl že se to nesmí a udělal si papíry? To jako vážně?
To aby si Martin dal panáka za " napravení pytlácké duše"...

Carp man CZ - Profil | Ne 12.4.2015 20:38:06

SirRozzyr - >>A proto se má u nás zavést to, že si bude moci vzít lovící 20 kusů kapra a poté musí odevzdat lístek a za stejné peníze koupit nový, je to asi lepší. To si potom lidi rozmyslí jestli toho kapra 38 vzít nebo pustit ;)

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 20:35:46

zdevac >> A nebylo to tak, že po několika dnech ti došlo, že fakt píšeš blbosti a došlo ti o co jde? "O definici slova lov" se bavit nebudeme, měl sis to zjistit u právníka z oboru, jak jsme ti radil, stejně jako další věci.
Myslím, že v dané otázce jsi dostatečně předvedl co v tobě je, stejně jako jsem ti už někde vysvětloval, proč je úplná blbost, aby byly povolenky zdarma a stejně s tím zase otravuješ...

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 20:30:24

nofish >>

Nemáš pravdu, do krve jsem nic neobhajoval, pouze jsem neustále opravoval neuvěřitelně velké množství relativně hloupých lidí, kteří nebyli schopni pochopit definici slova lov podle rybářského zákona. A pokud jsi tu diskuzi dočetl do konce, tak jsem ji zakončoval já sám slovy o tom, že bez povolenky se opravdu chytat nesmí, ale že to nedefinuje zákon o rybářství, tam o tom opravdu nic není, ale zákon jiný. Je smutné, když si pleteš obhajobu nějakého názoru s žádostí o vysvětlení a vyvedení z omylu. Jakmile se to objasnilo, šel jsem a povolenku si udělal. Fakt nechápu, co ti na tom přijde divného.

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 20:23:10

zdevac >> tvůj dotaz ze zimy, jsi nepochopil ani ty, protože jsi tam do krve obhajovat tvé nesmyslné myšlenky.
Když jsme u toho, tak se ryby smí lovit i bez povolenky, ale to je jedno... Hlavně nevymýšlej své další verze výkladů naší legislativy.
MI je jedno, co si odtaháš domů, jen mě baví dívat se na ty protichůdné názory od jednoho člověka.

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 20:20:06

zdevac >> "...od února chodím k vodě oficiálně a pokud přijde kapr, beru vše od cca 50 cm. Jestli věříš, nebo ne, je mi celkem jedno. O tom, jací rybáři jsou, jsem za poslední dva měsíce ztratil jakékoliv iluze, to, co jsem v viděl v posledním měsíci, jsem před tím nezažil za celých dvacet let..."

v tomhle s Tebou souhlasím - taky chytám chvilku a jezdil jsem dříve s kámošem který povolenku měl a já ne - no minulej rok asi 3x:-)...

Když teď vidím jak se chovají rybáři a i po zkušenosti rybářská stráž není mi z toho dobře - nu prostě najít místo - špatně přístupné - aby tam nebyli lidi.
Minule jsme s kamarádem po rybářích nasbírali pytel odpadku - a chodí tam jen místní...

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 20:12:03

nofish >> Ten odkaz mi už nemusíš hledat .-)

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 20:11:45

nofish >>

Bohužel se pleteš, jak je vidět, můj dotaz ze zimy jsi doteď nepochopil, bohužel, od toho se odvíjí i tvé další reakce. A sranda je, že dodnes lidi neví, a to často včetně RS, na základě jakého zákona se ryby bez povolenky vlastně chytat nesmí (a Zákon o rybářství č. 99/2004 Sb. to není). Ale chceš-li zůstávat v nevědomosti a dělat věci, aniž bys vlastně věděl, proč je děláš, nic proti.

Ale věřit můžeš jedné věci - chytal jsem dost a do letošního února jsem u vody nevzal ani jednu rybu. Pak jsem si udělal papíry a povolenku, od února chodím k vodě oficiálně a pokud přijde kapr, beru vše od cca 50 cm. Jestli věříš, nebo ne, je mi celkem jedno. O tom, jací rybáři jsou, jsem za poslední dva měsíce ztratil jakékoliv iluze, to, co jsem v viděl v posledním měsíci, jsem před tím nezažil za celých dvacet let.

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 20:06:52

zdevac >> CITUJI : "...Ale povolenku platím celoroční. Takže kde je jaká spravedlnost, že platím celý rok, ale chytal bych je půl roku? Nikde..."




retrívr - Profil | Ne 12.4.2015 19:59:00

marmyš >> Tady máš pravdu, věřím, že bude líp.

retrívr - Profil | Ne 12.4.2015 19:56:29

SirRozzyr >> Nic není černobílé, to je jasné.

zdevac - Profil | Ne 12.4.2015 19:54:40

Rybařina není spravedlivá, ale to jsem ani nikdy netvrdil.

Podívej, mě kapři celkem nezajímají. Obecně mne nebaví ani položená, ani plavaná. Baví mne vláčet. Ale vynechám-li Vltavu 7 a 9, tak smím vláčet až od půli června. Ale povolenku platím celoroční. Takže kde je jaká spravedlnost, že platím celý rok, ale chytal bych je půl roku? Nikde.

To samé masař a chyť a pusť. Neobhajuji ani jeden názor, ale prostě to tak je. Jeden chytá a nosí domů, druhý není pro svaz náklad skoro žádný.

Takže na ryby teď chodím, protože kdyhž už tu povolenku mám, tak ať si ji alespoň užiju. Kdybych ji neměl nebo si mohl koupit třeba jen pololetní, na ryby bych nechodil. Ale když po mě rybářský svaz chce peníze v plné částce, jako po každém jiném, a ty ryby ve svazových rybnících jsou tam proto, aby je rybáři vytahali (jiný účel nasazování kaprů do svazových rybníků nemá), tak to dělám. A nemám ani špatné svědomí, ani se necítím blbě.

Jak vidíte, pravidla jsem akceptoval, papítu a povolenku máme, nedělám nic jiného, než co v rámci té povolenky smím.

A z čeho se zaplatí režie okolo rybolovu? Už v zimě jsem na to odpovídal, že čistě jen při chyť a pusť by sice úbytek ryb byl, ale podle mne ne takový, aby to rybí populaci třeba na velkých přehradách totálně zdevastalo, že by byly potřeba dosazovat nové kusy a nějak masivně do toho investovat. Ale když si vzpomeneš, také jsem prosazoval, že by pro chyť a pusť měly být povolenky jiné, za jiné ceny. Mě fakt přijde nesmysl, abych platil stejně, jako někdo, kdo nanosí domů za sezonu desítky až stovky kilo kaprů. Nedávno mi porybný říkal, že několik lidí z naší MO odevzdalo povolenku s kapry přes 300 kilo.


Já si to nevymyslel. Ale když platím a mohu brát, tak hezké ryby beru. Ono totiž té rybě nevzetím život nezachráním, když ji nevezmu já, vezme ji zítra ten ukrajinec, co chytá vedle mne. A jestli si mám vybrat, zda skončí na talíři u mě, nebo někde v hospodě, volba je jasná. Takže já bych nebyl proti novým pravidlům a omezením, ale musí platit pro všechny. Dokud ne, budu využívat to, co mi současná povolenka umožňuje. I když je pravda, že beru jen ty střední kapry, psa krmím granulemi, ne cejny :-)

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 19:54:37

Odkaz by nebyl?:-)

unudle - Profil | Ne 12.4.2015 19:37:45

nofish >> Taqk, tak, je to takovej pindálek:-))

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 19:00:31

SirRozzyr >> mě se nelíbí, že tu píše hlouposti a pořád dokola. To bys musel vidět jeho diskuzi, kde tvrdil, že ryby nebere a nepotřebuje povolenku a další kraviny. Najednou povolenku má a ryby bere. Nějak nám tu trošku lže...

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 18:51:50

nofish >> No mě se ale zase líbí, že se nebojí říci svůj názor. A i když nám nemusí " vonět " jak píšeš, není třeba ho hnedle zatracovat.
Já osobně jsem rád, že ho sem napsal.

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 18:33:29

likin >> Heh, snad jsem tě nějak nenaštval kolego...

Estli jsi 25-30 letá kočička, tak Tě pozvu na ryby a tam si to " rozdáme... " , nezlob se , zatím žádnou jinou diskuzi zakládat nebudu, nevidím v tom žádný smysl.
Shrnu to jednou větou : ty víš co já nevím a já vidím co Ty nevidíš...
gl

SirRozzyr - Profil | Ne 12.4.2015 18:23:14

zdevac >> Ahoj, tak jsem si to přelouskal, a děkuji za další názor a zkušenosti...

Hodím k Tobě jeden koment, teda dovolím si k tomu jen připsat - všiml jsem si že to máš majinko nastavený tak - aby se mi zaplatila povolenka - teď si vem, že spousta rybářů to má nastavený tak, že nemá vodu pět minut od baráku, že musí za rybou jet, mezi ně patřím i já. Jezdím cca 80 km tuak to máš 160 tam a zpět...Tuak, aby se mi to vyplatilo, musel by ten KAPŘ bejt ze zlata.
:-)
Rybařinu beru a brát budu jako útěk od uspěchané doby a ne jako obživu. Ale netvrdím, že si neodnesu rybu, ryby mám co se týče kulinářské stránky moc rád. Dnes výbornej oběd a dám i k večeři...
Ale děkuji moc za Tvůj příspěvek, utvrdil jsi mě v tom, co si myslím, a to že rybařina není spravedlivá jak se píše v článku a přesvědčil jsem se o tom na vlastní kůži.
Ale jak už jsem napsal : Všechno je v lidech...a Vo tom to je.-)

tuzemak - Profil | Ne 12.4.2015 18:22:18

nofish >> a má ještě ktomu velkou rodinu.D

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 18:15:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tuzemak >> však to shrnul všechno v jednom odstavce - "dědci, vietnamci, ukrajinci- zkáza našeho svazu, malého, českého, rybářského...." a tak jim to nemůže nechat :-D

tuzemak - Profil | Ne 12.4.2015 18:11:30

nofish >> on toto tvrdí furt,povolenka drahá,tož sa musí zaplatit,on by rád zadara lovil,a pouštěl,ha ha,tomu sám nevěří.-)))

likin - Profil | Ne 12.4.2015 18:10:33

SirRozzyr >> založ jinou diskuzi a tam si to rozdáme, nezlob se, ale žádnou myšlenku nevidím, vidím jen státy, kde se relativně žije dobře a vidím státy ostatní. Kam jakákoliv společnost směřuje, to řeší nejlepší mozky lidstva tisíce let, zatím marně.........

nofish - Profil | Ne 12.4.2015 18:10:09

tuzemak >> já jen že svoboda projeve je fajn věc, ale tak nějak s rozumem. Než člověk otevře ústa, měl by myslet, co z nich vypustí, aby jimi nevyšlo to, co má vyjít druhým koncem :-)