Co za výbavu pro dítě (8let)?

Zdravím,
mladý pojede na tábor a mě hlodá myšlenka, čím ho vybavit. Vzhledem k tomu, že má 8 let, tak nebude tahat 4 pruty na "každé" odvětví.
Co by jste doporučili? Feeder, nějaký univerzální teleskop nebo něco jiného.
Vzhledem k tomu, že se to bude válet po zemi, tak něco levného.

Dotaz 2 - jak velký (resp. malý) naviják?

Předem díky.
Autor diskuse: Jauda - Profil , 19.1.2015 všeobecné - náčiní, doplňky

P.&.S. - Profil | Po 9.2.2015 8:14:56

Jauda >> to je len chyba v popise, pod obrázkom je jasne napísané - "teleskopický pilkrovací prút". Už aj prvý pohľad na ten prút napovie, že sa nejedná o picker.

Jauda - Profil | Ne 8.2.2015 16:22:03

MartenBear >> žádnou kloudnou informaci se mi najít nepodařilo.

MartenBear - Profil | So 7.2.2015 18:25:53

Jauda >> Ten popis je take zvlastni: "Teleskopický pilkrovací prut"...

Jauda - Profil | So 7.2.2015 18:13:42

pánové můžete mi vysvětlit rozdíl mezi pickrem 80gr http://www.tropicliberec.cz/prut-saenger-startec-te​le-picker-2-7m-80gr/ a feedrem 40gr http://www.tropicliberec.cz/prut-sema-suretti-balan​ce-tele-feeder-3-00m-10-40g/
Nějak jsem žil v domění, že picker by měl být na jemnější chytání, ale s tím mi nekoresponduje těch 80gr...

dewar - Profil | Ne 1.2.2015 9:54:44

Hodně zajímavé téma :-) Vzpoměl jsem si na svoje začátky, kdy jsem začal ve druhé třídě chodit na rybářský kroužek a dostal jsem svůj první prut a naviják. Dostal jsem duralový proutek po otci s novým rexíkem. Nebylo to nic moc to uznávám, ale na začátek chytání a naučení se jak nahazovat a jak se k náobíčku chovat to splnilo.Když se něco nepovedlo, tak se špička ohnula na zpět a chytalo se dál :-) Pak jsem dostal 1,8m dlouhý dvojdílný laminát a s ním jsem chytal dlouhé roky, na všechny způsoby a taky to bralo.
Teď když vezmu kluky 1-2stupeň se kterýma jsem byl před 3 roky na rybářském víkendu, tak měl každý nějaké nádobí, ale stejně jim bylo jedno jestli maji tenhle prut nebo naviják, prostě chtěli chytat ryby a chtěli vyzkoušet víc metod.A když je to přestalo bavit, tak se to různě někde válelo položené nebo opřené o strom.
Kup co se mu bude líbit a s čím se naučí nahazovata něco co když se rozbije, tak se to rozbije a nedostane za to na pr.el :-)

Tungr - Profil | Ne 1.2.2015 9:36:12

Tomáš Kupka >> Né moc účiná metoda je to pro to, že dítě seká ze začátku každý ťukanec a hlavně nezakrmí/nebo zakrmí špatně. (myslel jsem samostatný lov, chytali jsme takhle s klukama na požární nádrži jako malý) když mu někdo pomůže ukáže jak si zakrmit na plotičky atd tak je to velmi účiná metoda :-) ale chce mu to i ukázat jak správně vyndat háček atd

Tomáš Kupka - Profil | So 31.1.2015 13:35:45

Tungr >> Promiň, já se nechci hádat, vážně ani trochu, ale pokud je něco "ne moc účinná metoda", tak je to pro dítě absolutně nevhodné. Jediný, co udrží pozornost dítěte při rybolovu, pokud s tím má to dítě problémy, jsou právě ZÁBĚRY!!! Takže účinnost metody, klidně na menší ryby, je alfa a omega při rybolovu dětí!!!

Tomáš Kupka - Profil | So 31.1.2015 13:33:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, no na navijáku se asi všichni víceméně shodnou, ale co se prutu týče... Já bych ten teleskop nebral. Daleko širší rozsah použití má ten picker v délce 2,7 až 3 m. Bude foukat nebo půjde na tekoucí vodu - hodí si to na feeder, bude klidná hladina - hodí si to na plavačku s nejtvrdší špičkou, půjdou na úhoře nebo na candáty - hodí si to s tou nejtvrdší špičkou na těžko s policajtem.
Bude mít prut s pěknou akcí, kdy bude moci na plavanou používat i tenčí vlasce, na feeder budou záběry citlivěji detekovatelný.
A přepravní délka?? Pokud s tím nebude někde jezdit na kole, tak je to úplně jedno.
Větší bytelnost teleskopu?? No, možná jo, ale viděl jsem spoustu teleskopů, co stojí tolik co levný, nebo bazarový picker, u kterých vypadávaly výplně očet a snad ještě častěji se očka (ta obroučka) odlepovala z prutu.
Pravda je, že ty děti se k tomu nechovají vždy úplně přátelsky, ale za 5 let vedení kroužků, a to tam mám 35 dětí, jsem viděl 1 rozšlápnutej feeder - od tatínka =D a naproti tomu několik "samovolně" se rozpadajících teleskopů.
Navíc, ty jsi rybář, tak ho snad naučíš, jak s tím zacházet a jak se k tomu chovat.
Já ty teleskopy prostě nemám rád. Jsou těžký, akce na prd a zužujou dětem prostor pro více technik. Jsou dobrý akorát na bobkařinu s krmítkem.
A řeči, že jim to stačí mi vždy hýbou žlučí. Učme to ty děti od malička kvalitně a moderně, ať si co nejvíce zachytají a vydrží u toho!!! Kdekdo tu napíše, že ušetří stojku tady a támhle, když mu koupí teleskop apod., aby to pak za jeden týden prokouřil...

Už se těším, až mě tady zas za názor z praxe sejme nějakej alibistickej komunista s tvrzením, že za jeho madejch let to šlo i s lískovým prutem a ohnutým hřebíkem, a tak doufám, že všichni tací ještě jezdí v trabantech a stodvácách, protože s těma se přeci taky dalo jezdit.

zdevac - Profil | So 31.1.2015 12:24:36

Chtěl bych se omluvit za mé předchozí reakce týkající se údajného pytláctví. Přemýšlel jsem o tom, pročetl ještě jednou zákony, a požádal adminy o obnovení mého účtu, abych mohl mé dotazy na výklad rybářského zákona napsat do jiné diskuze. Zároveň jsem tam požádal o upřesnění či opravu. Kdo se chce podívat, tak je to v Diskuse - všeobecné - RŘ, MO, svazy.

Díky a mějte se.

Tungr - Profil | Čt 29.1.2015 21:17:00

Já jsem chytal jako malý zásadně na teleskop se splávkem případně jen s olůvkem. Né moc účiná metoda, ale pro dítě bych řek ideální. Prostě teleskop a splávek na vodě se něco hejbe dítěti to drží líp pozornost a občas si to přehodí je to snadný na převázání transportní atd. Zkrátka v jednoduchosti je síla.

Lab - Profil | Čt 29.1.2015 21:07:47

Martin Bk >> Jestli narážíš na to,že jsem koupil vnukovi 3m já,tak asi tak.Vyjádřil jsem se jenom k prutu akasa.Mám vnuka staršího a celkem velkýho.

Martin Bk - Profil | Čt 29.1.2015 20:42:51

Dobrý večer. Nevím jestli někdo z Vás, kdo radí pro kluka 8 let prut v délce 3 m, v tomto věku chodil na ryby. Já si tyhle moje začátky ještě docela pamatuju a nejlepší byl lehký teleskop v délce 1,8 m s malým navijáčkem. A bylo jedno jestli na něm byl splávek nebo malé krmítko, hlavně že braly rybky. S velkým těžkým prutem se kluk akorát natrápí a malý se mu pěkně vleze do batohu. Nevymýšlím si to jen tak, když se mnou byl na rybách bratranec v tomto věku, jeho oblíbená sestava byl teleskop 1,65 m s vrhací zátěží 10-30g a navijách vel. 2000. S čímkoli těžším se mu chytalo špatně. Určitě s ním vyzkoušej třeba v obchodě co mu bude sedět víc :).

Petan600 - Profil | Čt 29.1.2015 20:31:47

Lubonos >> tak to je supr :-) :-) :-)

Lubonos - Profil | Čt 29.1.2015 20:24:47

Mrkni se na jeden Liberecký obchod,já tam nakupuji pro celou rodinu a jsem velice spokojený jak s kvalitou tak i s cenou.E-shop funguje na 100%.http://www.tropicliberec.cz/.Přeju mnoho úlovků.

kaprPete - Profil | Čt 29.1.2015 20:24:02

Jauda >> Řeším podobný problém, ale s výběrem proutku pro čtyřletou dceru. Doposud ji stačil proutek na dírky. Nicméně se mi zdá, že pro 8 leté dítě je 2,70m prut docela dlouhý. Když si vzpomenu na sebe, tak v tomto věku jsem měl 1,80 proutek a na pár let mi to stačilo. klidně bych pro začátek volil tento:

http://www.spoma.cz/prut-caperlan-180cm-30g-navijak​-30fr

Jauda - Profil | Čt 29.1.2015 19:59:17

nofish >> Zdevac se (alespoň pod tímto Nickem) zrušil. Nepochopil to.
Já letos začínám a "papíry" dělá a zaplatím i synovi.
Co na tom, že prd chytne a nic neodnesem.
I proto bych prosil odpovědi k tématu. Díky

nofish - Profil | Čt 29.1.2015 19:46:49

zdevac >> tvl... co jsem si přčetl, neber si povolenku, prosím... já ty peníz svazu za tebe odevzdám... Jestli se najde vůl, co nechápe, jak to s těmi povolenkami je a proč se nechytají dravci celoročně, jak je to s těmi povolenkami a možnostmi které dávají, je lepší, když bude chlastat a ne se motat u vody....

Lab - Profil | Čt 29.1.2015 19:42:05

Jauda >> Tu akasu jsem koupil pro vnuka a nebyl problém ani s kapříkem 56 cm.Jenom má 3 m.Řekl bych,že na naučení to v pohodě stačí.

CoDu - Profil | St 21.1.2015 20:00:57

Jauda - >> Nehledej v tom vědu, v tomto věku je nesmysl "jasně si stanovit prioritu ..."a trávit spoustu času nad "nejlepším řešením". Nic takového neexistuje ani není potřeba a není ani potřeba vyhledávat zkušené odborníky. Kluk začíná, stačí proutek neznačkový teleskop cca 2,4 m - 2,7 za 200,- a navi střední velikosti taky tak, třeba z Lidlu nebo od vietnamců, vlasec 0,18 za 40,- . To je dobrý pro něj na všechny způsoby chytání. (plavaná, na těžko i přívlač). Vyhni se setům, to bývají šmejdy. A už vůbec nekupuj nic v internetových bazarech natož Retro, jen si přiděláš starosti
Naučí se chytat a když ho to chytne už sám bude třeba vědět, co by rád příště.

SAHIB - Profil | St 21.1.2015 13:27:21

Jauda >>
podívej se na věc takle..
V první řadě by jsis měl jasně stanovit prioritu, co s prutem budeš chtít chytat za ryby, jakým stylem a kde (myšleno řeka, rybník, nádržka nějaká ), prostě revír (y)....
Dále na základě toho - pokud jde o dítě, věk, tělesná schránka taky má co říci k tomu, a zda vůbec dotyčný bude chtít chytat jen jedno období, zamýšlí dál,.. nebo jenom jednou a dost..
A podle toho přizpůsobit výběr prutu, lovné technice, ale nesmíš zapomínat, že pokud bude chtít chytat dále, že také roste..-)
Pokud je mu 8 let, má dobrou tělesnou schránku,tak bych volil opravdu prut tak cca 2.70 - 3.00m, a max.40-50gr.., ale hlavně ne moc těžký , a aby mu sedl do ruky - ne nějaké silné poleno ..-)
Spíše tak trochu spaciál - ne zaměření jen na jeden druh lovu, ale spíše universál, aby jej mohl využít na vše, vše si s ním vyzkoušet, později přemýšlet třeba o jiném ..
Musíš počítat s tím, že dostane nejednu (byť) nezaviněnou ránu, pád na zem , tudíž odolný..
A tady jsme u toho,..každý poví co nejlehčí - uhlíkový , ale..
Ten je právě nejvíce náchylný na rány,stačí mu málo, navíc je vodivý to známe, blesky,výboje..
Takže já bych se přimlouval za čistý sklolaminát, proto jsem i pls , že se dá sehnat dost dobrý , spolehlivý prut ( třeba ) Sona, a nejen tato značka, který by to splňoval,.. a ne drahý, aby Tě přes všechnu opatrnost nebolelo případné křupnutí, uražené očko ( jde lehce vyměnit ) , a ta zmíněná MK 110, to je taky dost dobrý navy, sice je to Retro, ale jsiu to držáky, udělají své, mnohdy předčí novodobé kolovrátky,..
Nebál bych se toho vůbec,..je zde dost dobrých chlapů, kteří by Ti daleko lépe poradili třeba s tím prutem v tomto směru, kteří Retro daleko více a odborněji znají,ovládají...
V Retro bazaru jsou jich celé řady odborníků,j á jsem jen příštipkář, -).. a je to můj názor co píši, jiní mi třeba budou nadávat, ale 50 lidí, 50 úhlů pohledu a každý jiný, ...
Tož asi tak...

zdevac - Profil | St 21.1.2015 13:04:47

Byla mi položena otázka, tak tedy ještě odpovím.

Pedro1: Asi budu d ebil.

Zikmund: Týý jo, jsi nějaký přecitlivělý, ne? Takovýhle blábol jsem už dlouho nečetl. Úcta k autoritám? To jsem nikdy neměl a nemám. Proč bych to měl mít? A k čemu je to dobré? A jak si to dělají ostatní, je jejich věc. Pokud to někomu nevadí a platí, tak ať platí. Mě to vadí, platit nebudu. A mé pytlačení neomlouvám, jsem si vědom, že pokud náhodou přijde kontrola, může být i postih. Jestli nechápeš rozdíl mezi vysvětlením postoje a omluvou, je těžké s tebou o něčem mluvit.

A mé členství na mrku? To je jako tahle registrace? Jinak, než se registrovat, se tu na zkušenost oblastí s celoroční vláčkou zeptat nešlo. Takže pokud mi to zase někdo zruší, houby se stane. S rybářema jsem nikdy nic společného neměl a mít asi ani nebudu, na to, abychom si zašli pro radost zachytat, opravdu mrk, rybářský svaz a vlastně ani ta tvá přemoudřelá kázání nepotřebuji.

Jauda: promiň, s tou výbavou to fakt řešíš nesmyslně, kup cokoliv. Když to bere, chytneš rybu i jen na kus vlasce s háčkem a žížalou. A když to nebere, je jedno, co do vody házíš a čím to tam házíš. Za rok to zahodíš, koupíš za šest až sedm stovek prut a naviják nové, a máš klid a nemusíš se bát, že s tím kluk něco udělá.

Tak Petrův zdar, jdu zjistit, jak se tu ruší učet...


EDIT: tak jo, už to mám, link Smazat jsem našel. Běž slavit, opouštím mrk...

Zikmund - Profil | St 21.1.2015 12:31:54

Jauda >> Tobě se omlouvám za příspěvek mimo téma,ale musel jsem reagovat...

Zikmund - Profil | St 21.1.2015 12:28:19

zdevac >> Výmluvy a zase výmluvy...A především omlouvání neomluvitelného; podmínky pro rybolov jsou jasně nastaveny a zákony,kamaráde,platí pro všechny stejně, byť se někomu zdají nesmyslné nebo jsou mu nepohodlné.Jsou totiž jediným prostředkem, kterak udržet řád a pořádek, tzn. základ každé civilizované společnosti.Ty je nejen svévolně porušuješ, ale ještě si dovolíš o nich polemizovat a následně takto pokřivené myšlení "příkladně" vnucovat svému dítěti.Takové uvažování a jednání je přesným protikladem toho,kam bychom se jako jednotlivci i společnost měli ubírat.
Navíc se při omlouvání svého pytlačení snažíš ostatním a patrně i sobě vnutit dojem, že všichni, co mají povolenky,jsou v podstatě jen ti, kterým se to vyplatí ( ...jako lidi, co u toho sedí každý den od rána do večera a tahají domu desítky ryb ročně... Proč mám za pár výletů ročně k vodě platit stejně, jako masaři?), a lidem jako tobě v podstatě nezbývá nic jiného, než porušovat zákon.Jenže tomu tak ve skutečnosti není; jsou mraky rybářů, kteří si nepřisvojí ani jedinou rybu a mají pár vycházek k vodě ročně; a přesto jdou a rybářský lístek a povolenku k lovu si zaplatí.
A víš proč? Mají totiž něco, co ty asi zřejmě postrádáš: smysl pro zodpovědnost,fair play a úctu k autoritám.
EDIT: S takovým přístupem by jsi měl zážit členství na MRKU.

Pedro1 - Profil | St 21.1.2015 12:26:53

zdevac >> Provokace?Nebo jsi debil?

Jauda - Profil | St 21.1.2015 12:16:04

SAHIB >> A jak poznám, který prut je takový odolný - ideálně odkaz.
Byl jsem ve dvou menších ryb. prodejnách a zatím jsme nic rozumného nenašli.

Jauda - Profil | St 21.1.2015 12:14:16

zdevac >> Prosím už k tématu!!!

tuzemak - Profil | St 21.1.2015 11:25:37

zdevac >> máš pravdu,kdejaký jouda,co má v řiti díru,má rybářský papíry,přeci nebudeš rozšiřovat naše řady.-)))

zdevac - Profil | St 21.1.2015 11:15:01

Nesouhlasím s vámi. Příměr s řidičákem a víkendovými cestami je nesmyslný. Naopak to na silnících platí úplně přesně. Kdo víc jezdí, víc platí - mýtné, spotřební daně... A mimochodem, třeba to tvé pojištění se platí také různé podle obsahu motoru.

A spodina společnosti kvůli porušování zákona? Zajímavý názor. Ale spodina stejně už jsem. A vlastně i skoro každý z nás. Neznám nikoho, kdo občas nějaký zákon nebo vyhlášku neporuší. A co se týká výchovy, jak bys dítěti zdůvodnil, proč máme platit stejně, jako každý den u vody vysedávající masaři? Jsem schopen mu vysvětlit, proč se nemá na dravce chodit na jaře, pochopil důvody, proč se nemá chytat na trojháčky bez návazce, sám přišel s tím, že budeme chytat bez protihrotů, i když sem tam něco z háčku spadne. Ale důvod, proč bych měl za 6 měsíců chyť a pusť platit stejně, jako třeba právě masaři, nevidím. S duševním marasmem se také nejak srovnám :-) Raději budu ubožák, co si občas zajde do přírody zavláčet a opustí řeku tak, že nepoznáš, že jsme tam byli, než poctivý rybář, u kterého máš pocit, že na břehu pobývalo prase. Takže než se zase začneš vyjadřovat na adresu "pytláků", zameťte si před vlastním prahem. A jestli rybářský svaz neumí sporotvní rybáře nějak rozumně podchytit a nabídnout jim přijatelné podmínky, je to jeho problém, ne můj.

Nachos - Profil | St 21.1.2015 10:07:50

zdevac >> to je asi stejná hovadina ,jako kdyby někdo jezdil autem bez papírů a bez pojištění a vymlouval se na to že jezdí jen v létě na chatu :P

SAHIB - Profil | St 21.1.2015 10:03:38

Pepé - Vsetín >>
nárazům celkem odolný prut,spolehlivý,co pěknou rybu vytáhne a udrží,Navy nárazuvzdorný až - až,silný překlapěč,jednoduchý na obsluhu,předobrzda ,dílů sežene dostatečně,když bude potřeba,a za málo pedněz hodně muziky..
Na začátky , první ryby a nejeden bouchanec,prásk o větve, o zem vydrží bezprolémů,a stydět se za tu sestavu nemusí...Tak to vidím já...

hraji - Profil | St 21.1.2015 9:56:57

zdevac >> sváteční sportovní rybáře? Tvoje obhajoba pytláctví je sice hezká, výmluvy poutavé, ale nic to nemění na faktu, že se svým nedodržováním zákona řadíš ke spodině společnosti. Omlouvat takové nedodržování zákona, a ty k tomu cíleně vedeš i svoje dítě, to je něco, co nelze označit jinak, než nejpokleslejší ubohost a ukázka hloubky tvého duševního marasmu, ve kterém žiješ.
Nechci s tebou diskutovat, to opravdu ne. Jen jsem chtěl reagovat na tvoje dva příspěvky.