Hájení potočáka

Také chytáte každý rok méně a méně slušných potočáků?Mám takovou utopickou myšlenku na zavedení dvouletého hájení pstruha potočního!! Myslíte že by to prošlo ve Vaší organizaci? A jaký je na to Váš názor,máte stejnou zkušenost?
Autor diskuse: Rarach - , 19.12.2004 muškaření - RŘ, MO, svazy

Michal | Čt 6.1.2005 13:44:52

Pánové,téma háčků bez protihrotu jsem poslal včera přímo jako námět na samostatnou otázku na MRK, tak se třeba připojí i další (jestli ji otisknou). Řekl bych, že od původního tématu "Hájení potočáka na 2 roky .." jsme se už dost odchýlili, ale na druhou stranu mám radost, že můj příspěvek někdo četl a připojili se i další. Souhlasím s tím, že by to chtělo vymyslet podrobněji, poptejte se kamarádů profi-rybářů, co na to maj školy, něco vymyslíme sami a třeba to něco hodí, chce to argumenty o háklivosti ryb apod. Taky to chce o tom mluvit s ostatními kolegy, ať chodí na schůze a když se něco takového navrhne, ať se připojí, že souhlasí atd. Jak jsem už psal, klasickým kaprařům to bude jedno, pokud budou mít pocit, že je to fakt dobrá věc a že to není pouze názor jednotlivce, tak se to třeba podaří. Klidně bych argumentoval i tím, že je to dokonce úspěšnější z hlediska zdolání ryb, že z toho ryby nepadají, třeba se chytí i "masaři", možná budou mít pocit, že na tom budou líp,že víc chytí, a třeba to podpoří. Byl jsem 1 rok registrovanej v MO Šumperk, HBP jsem navrhl pro krásnou řeku Krupá 1 a světe div se, prošlo to právě díky kaprařům. Akorát mě nas..., že to v přístím roce v soupisu u Krupé nebylo, to už jsem ale v Šumperku nebyl a nešel jsem tedy na schůzi se ptát vedení organizace, jak je to možný. Kluci, když se budem snažit, tak to ve spoustě případů určitě půjde.

thymallus | Čt 6.1.2005 13:26:04

MacOS: chce to čísla a podklady, že jo? Chtělo by to něco dát do hromady, rád bych se připojil, jestli nás bude víc, nějakou předlohu, či kostru přesvědčovacího referátku by jsme mohli dát do kupy...

thymallus | Čt 6.1.2005 13:23:00

Ahoj, připojuji se k názoru, že zásek lépe sedí s háčkem bez protihrotu, se zamáčknutým zas méně vypadává, poněvadž tam přece jenom jestě je ten hrbolek po protihrotu...
jinak jak jsem se nedávno zmiňoval, mým háčkem č. 1 je MARUTO D23BL(7031).
MacOS: myslím, že něco podobnýho děla VNC(franc.), nejsem si však jist.

MacOS | Čt 6.1.2005 13:08:55

u plavačky existuje ještě varianta microbarb - ty jsem používal nejčastěji, protože to byl nejlepší kompromis. existuje něco takového i u muškařských háčků?

jinak jsem uvažoval - pokud s něčím vylézt na schůzi, tak by to mělo mít hlavu a patu a na to si tak úplně netroufám, abych tam nemlel blbosti. víme o co máme zájem, je třeba to podpořit argumenty. kdo tomu líp rozumí, nebyli byste schopni dát něco dohromady co by se pak na schůzích dalo prezentovat?

Johny - Profil | Čt 6.1.2005 12:56:55

Michal:Jde dost o tvar,zejmena se mi to stava u mensich blesivcovych hacku...Proste mi prijde,ze ty hacky na to nejsou staveny,aby ten protihrot nemely...A taky jsem si vsiml,ze HBP jsou mnohem ostrejsi a maji mensi prumer,coz by melo usnadnovat lepsi zasek...

Michal | Čt 6.1.2005 12:46:30

Johny: Já mám naopak lepší zkušenost s nepadáním ryb z háčků, kde jsem protihrot zamáčnul. I když ho zamačkávám velmi pečlivě, prostě co to jde, tak na tom háčku vždycky zůstane malinkej oblouček či hrbolek a ten brání "vypadnutí" háčku rybě z tlamky, pokud trochu povolím vlasec. Alle s vyhačováním je to úplně stejný jako by to byl háček dělanej úplně bez protihrotu, prostě maximální nepoškozenost ryb.

Johny - Profil | Čt 6.1.2005 11:55:43

Hacky BP nejenom, ze setri ryby, ale i nam setri hlavne praci, ktera je vynalozena na vyndani musky z tlamy ryby, coz ocenime hlavne v zime, kdy ruce mrznou a upadavaj prsty :)
Z hacku bez protihrotu ryby opravdu nepadaj, horsi je to u nekterych hacku se zastiplym protihrotem...Ale porad se to da prezit, kdyz obcas nejaka ta cudla spadne...

Michal | Čt 6.1.2005 10:33:39

ZN,JIndra: Na háčcích bez protihrotu ten zásek fakt líp sedí, počet spadlých ryb je menší než s protihrotem.Někdy totiž člověk ten záběr ani nepostřehne a jenom šňůru zlehka popotáhne v domnění, že je to o dno, a ryba je tam.

jindra - Profil | Čt 6.1.2005 10:27:43

ZN. Když je to povinost jinde, tak se snad dočkáme i u nás, jak jsem psal již níže , začíná se blýskat na lepší časy( myslím protihroty:-))) ). Zdravím a běžím pokračovat v práci.

ZN - Profil | Čt 6.1.2005 10:20:47

jindra: fakt neeee! Od té doby, co jsem začal jezdit ven, tak vážu jen na bezprotihrotech. Tam to jinak ani nejde. Zvykl jsem si a nelituju.

jindra - Profil | Čt 6.1.2005 10:11:29

ZN:Jestliže Ty nejsi profík, tak já už vůbec ne :-)).
S háčky bez protihrotu mám zkušenosti tak asi od srpna loňského roku, kdy mi můj"dvorní vazač"-syn-oznámil, že v háčcích bez protihrotu má lepší výběr, tak ať si zvykám.

ZN - Profil | Čt 6.1.2005 10:04:26

jindra, Michal: nejsem profík, ale s těma protihrotama mám stejnou zkušenost. Připadá mi, že zásek lépe sedí a nemám pocit, že by ryby více padaly. Jak už jsem psal, trojháčky na pstruhové vodě je dle mého prasárna.

jindra - Profil | Čt 6.1.2005 10:00:45

Michal:Plně souhlasím s Tvým názorem na zákaz protihrotů na P-vodách.Též jsem v poslední době začal používat mouchy bez protihrotů a mohu potvrdit, že % vypnutých ryb se nijak podstatně nezvýšilo.Naopak zásek lépe "sedí".
Co se týče soupisu revírů reaguji více,méně soupisem pro JčÚS, neboť ten mám zatím nejvíce zažitej(domovské vody).Jelikož již mám vyzvednutej celosvazovej soupis revírů, počítám se samozřejmě podívat i na ostatní ÚS.

Michal | Čt 6.1.2005 8:01:12

Jindra: Ten nesmysl, že goldkopf je třpytka platil jenom několik let v minulosti a navíc jenom v některých krajích či organizacích. Teď už jsouto jenom výjimky v některých organizacích - čtěte pořádně soupisy revírů. Souhlasím s tebou, že trojhák na třpytce poškozuje malé pstruhy. Osobně jsem po několika letech vláčení na pstruhy zavrhnul a pouze muškařím a používám háčky bez protihrotu nebo se zamáčklým protihrotem a řeknu ti, ten pocit stojí zato. Souhlasím,že zákaz trojháčků na PV by prospěl, pokud se to podaří prosadit, bude to fajn. Pokud ne, tak aspoň ty protihroty. Ten zákaz jakékoliv zátěže mušek měl Jeseník tuším asi dva roky. Prostě jenom suchá moucha a těžký potápivý šňůry. Osobně jsem nepochopil, čeho tím chtěli dosáhnout. Oni jsou tam vůbec hákliví na muškaře, hlavně z jiných organizací. Argumentují slovy, Vy nám sem jezdíte rabovat ryby. Že jim tam místní vydry s třpytkama decimují stavy ryb, to jim nevadí, to jsou jejich vydry. No, zrovna já, byl jsem tam loni 2x, pouštěl jsem duháky 40 čísel, až z toho kolemjdoucí důchodci umírali hrůzou, to jsem ale raubíř co?
Johny: Porybnýho jsem letos viděl 1x. Je to fakt bída.

jindra - Profil | Čt 6.1.2005 0:44:27

Johny:Vyhláška 197 k Zákonu 99/2004- techniky lovu ryb na udici-lov umělou muškou-nástraha nesmí být vybavena zařízeními např.rotující plíšek, vrtulka, které při pohybu zvyšují její dráždivost.O zlaté hlavičce zmínka není, tudíž není vláčecí nástraha.
Michal:Plně souhlasím s Tvým názorem na protihroty naP-vodách. V JčÚS je již náznak.Bližší podmínky pro P-vody:Žádáme rybáře, aby v rámci ochrany lososovitých ryb používali při lovu háčky bez protihrotu.Myslím, že není daleko doba, kdy bude místo slůvka "Žádáme" slovo "Požadujeme", nebo "Nařizujeme. Jinak s Tebou uplně nesouhlasím v otátce trojháčků u vláčecích nástrah.Myslím naopak, že trojháčky dost poškozují právě menší pstruhy, kteří berou dost razantně.Myslím, že zákaz trojháčků na P-vodách by věci dost prospěl.Vždyť v prodeji jsou již běžné rotačky a plandavky s jednoháčkem. Navíc není až tak problém je upravit.
Marně jsem hledal v Zákoně 99 a prováděcí vyhlášce 197 zákaz zatížení tělíčka mušky, pouze opět JčÚS - Bližší podmínky P- vody:zakazuje se používat zátěže umístěné mimo tělíčko mušky.

thymallus | St 5.1.2005 17:07:24

all: to nevadí, že to bude až příští rok. On to opravdu musí schválit kraj, hlavní je, že se něco pohne! Jak jsem psal, jsem pro nový změny, ale jsem u organizce, která nemá pod palcem žádný P revíry, kapr je mi celkem ukradený, takže u nás nic neprosazuju. Vy, co můžete to zkuste, připravte si referát a trochu dědkům hněte žlučí. myslím, že ty mladý to chytne, za pokus to stojí. Tak domácí úkoly zádány... :)
S těma porybnejma je to fakt mizerný, na stránkách jsem pořádal anketu a třičtvrtě lidí letos nebylo kontrolováno vůbec, z toho půlka víc než rok neviděla porybnýho....

Johny - Profil | St 5.1.2005 16:38:46

Michal: No vidis...Me tady v Plzni a ZČ nekontroloval už 3 roky nikdo, krome poldy, kterej se mi ptal, jak tam chodim casto, ze tam vykradaj chaty, jestli sem nekoho nevidel :)...S tou zatezi je to vostry...Na podzim chytam na zatizeny mouchy i na goldkopfy(obcas) a chytat na ne budu dal..Ani vlastne nevim,jak to tedka je?Zmenilo se v novem RŘ neco,nebo se porad muska se zlatou hlavickou povazuje za trpytku?..To sou fakt vtipalci,tam nahore....

Michal | St 5.1.2005 14:54:51

Johny: Ahoj Johny, s tou rybářskou stráží máš asi celkem pravdu, ale např. v Jeseníku byla doba, kdy ti porybnej rozhrnul i tělíčkový dabing, jestli tam nemáš zátěž (měly tam úžasnej nesmysl). Je to asi o tom, že by bylo potřeba kritizovat rybářskou stráž a snažit se o výměnu těch starejch neproduktivních porybných, kteří si vykáží za rok 100 kontrol a přitom ani nevytáhlipaty z baráku. Ale to je na vedoucám rybářské stráže, aby si po roce zkontroloval v povolenkách, jestli tam ten porybnej má ty kontroly u rybářů skutečně zapsané a nekecá. Ahoj Michal
XAXAP: Přiznávám, jsem asi idealista a ne malej,ale někdo to dělat musí, pokud se na ideály vykašlem, tak to špatně skončí. Jinak nevím, co ti připadlo jako pouhý idealismus, reagoval bych podrobněji. Ahoj Michal
MacOS: Zkus to, pokudto bude od příštího roku, taky fajn. Ahoj Michal

MacOS | St 5.1.2005 14:42:27

michal> taky se mi zdá, vzhledem k tomu že brožurky už jsou vytištěný. jenže tím se ztrácí ten moment překvapení.

XAXAP - Profil | St 5.1.2005 14:41:10

Michale, jsi etik idealista :-)

Johny - Profil | St 5.1.2005 14:39:40

Michal: "co takhle zkusit v místních organizacích prosazovat na pstruhových vodách používání háčků bez protihrotů a tvrdě trestat porušování takovéhoto zákazu?" to je sice hezky,ale dnes uz je vubec problem rybarskou straz potkat,natoz,aby kontrolovala hacky bez protihrotu...S tim PD a sivenem,vim jak to myslis,mas i pravdu,ale to co pises je jen mizive procento pripadu...
"Co je na nich špatné je to, že se v lovné velikosti většinou vysazují právě jen duháci a siveni, což má svůj dopad na potěr potočáka a lipana"...to,si myslim,neni zas tak horky,jelikoz tyto ryby se az na male vyjimky do 2-3 tydnu uplne vychytaji,takze toho zas tolik nepozerou...Kdyz vysadis PP v lovne velikosti,bude to temer stejny...

Michal | St 5.1.2005 14:38:42

MacOS: přiznávám, že jednací řád takytak úplně neznám.Problém je v tom, že pokud se to neschválí na krajské úrovni pro všechny podřízené organizace, tak si to musí organizace prosadit pro svoje revíry, které obhospodařuje. Další problém je v tom, že to musí v případě prosazení "vejít ve známost rybářů", tedy musí to být někde uvedeno, a to v soupise revírů u každého revíru, kterého se to týká. Jenomže, pokud se to navrhne letos na schůzi a bude to členskou základnou schváleno, tak to musí organizace poslat na kraj a bude to platit asi až od dalšího roku. Ale řekl bych, že pokud to bude aspoň od příštího roku, tak chválabohu za to. Pokud máte někdo lepší nápad, sem s ním, ať se něco hýbe. Mějte se Michal

MacOS | St 5.1.2005 14:22:35

all> pokud chci podat návrh dejme tomu třeba na ten zákaz protihrotů, kdy a jak to mám udělat?
až na schůzi je to asi s křížkem po funuse, ne? neznám jednací řád.

Michal | St 5.1.2005 14:16:34

Kolegové a samozřejmě kolegyně, vidím, že otázka zavedení dvouleté doby hájení u PP je velmi atraktivní téma. Ačkoliv jsem již na toto téma reagoval, po přečtení dalších příspěvků ještě doplňuji. Souhlasím s tím, že duhák a siven jsou ryby vysazované pro rybáře, aby si tzv. "chytli rybu". Na druhou stranu, pokud vím, existuje v ČR několik revírů, kde se i duhák poměrně úspěšně vytírá, např. Desná 2 a 3 nad Velkými Losinami na Severní Moravě a jsou i další. Už několik let se tam dá chytit "přírodní duhák", a to je jiný kafe, ta ryba vypadá úplně jinak než nasazené ryby z líhně. Co se týče sivena, pokud vím, tak touhle rybou se zase dají osazovat kyselé potůčky, kde by se potočák v žádném případě neudržel. Já bych duháka a sivena tak úplně nezavrhoval. Co je na nich špatné je to, že se v lovné velikosti většinou vysazují právě jen duháci a siveni, což má svůj dopad na potěr potočáka a lipana, ale to je spíš chyba organizací, ale i rybářů, že nechodí na schůze a málo tam "řvou". K navrhované míře potočáka (35-40 cm) bych řekl, že je to docela dobrý nápad, podle mě je u potočáka nejlepší generační rybou právě ryba do 40 cm, větší už nadělá víc škody než užitku. Nnavíc jsem někde četl, že potočák 40cm má prakticky stejné množství jiker jako potočák 60cm, že se množství jiker pohybuje kolem 1000-1200 ks na rybu a tohle množství jiker má už i 40 potočák (znovu uvádím,že to možná není úplně přesné). Pokud by tomu tak bylo, tak je asi docela zřejmé, že není důvod nechávat v revíru potočáky nad 40cm. K ochraně potočáků bych měl další námět, co takhle zkusit v místních organizacích prosazovat na pstruhových vodách používání háčků bez protihrotů a tvrdě trestat porušování takovéhoto zákazu?Řekl bych, že to pro mnohé rybáře nebude tak bolestivé, jako hájení PP na dva roky, i z toho trojháčku (pokud bude bez protihrotů) toho malého potočáka třpytkaři odepnou bez většího poškození, než když mu páčí z tlamy obyčejnej trojhák s protihrotama. O muškařích s jedhoháčkem ani nemluvím. Osobně na pstruhovce pouze muškařím, háčky bez protihrotu nebo zamáčklým protihrotem používám několik let a mohu jenom doporučit. Malou rybu odháčím ve vodě, pokud je za kraj, někdy stačí i povolit tah na vlasec a ryba se setřepe sama, nemusím ji tedy týrat uchopením do ruky (podběrák používám jenom u ryby, kterou si chci ponechat). Myslím, že i omezení protihrotů by populaci potočáků prospělo. Tak se zkuste zamyslet i nad tímto. Navíc mám zkušenost, že na hodně schůzí chodí hlavně hodně kapraři, které zajímá zarybnění kaprem, takže podat takovéto návrhy na hlasování (jako je omezení protihrotů), pokud je na schůzi 80% kaprařů, je hodně nadějné a dá se i něco prosadit. Kapraře takovéto omezení a návrhy "nebolí" a pokud jim to člověk podá tak, že je to vlastně velmi prospěšná věc, tak je naděje na úspěch. Přeji všem kolegům a kolegyním úspěšnou rybářskou sezónu 2005. Petrův zdar.

Rici - Profil | St 5.1.2005 12:56:16

Zkusím, dám vědět.

thymallus | St 5.1.2005 12:54:43

už jste někdo zkoušel prosadit v organizaci něco podobnýho? Jak to dopadlo?

Johny - Profil | St 5.1.2005 12:35:41

Nevim,je to slozity...kdyz nad tim tak premejslim,tak by bylo nejlepsi zvednout miru na 40...Vysvetleni:PP 25-30 se stejne zrat neda,a 30-40 jsou zase produktivni,takze mira 40 a at se vsichni poserou..Ted uz jen,at to nekdo prosadi... :)

thymallus | St 5.1.2005 8:59:12

Johny a spol: asi jo, ryby 35 - 40 cm jsou ty které potřebujem. Potřebujem ale i poťer, ročky, dvouročky je škoda brát protože to jsou ješte rybky a pak se začnou třít a už jsou to ryby v produktivním věku až dejme tomu do 50 ( nebo víc ) cm. Jenže to už dělají neplechu....Co myslíš? Možná by bylo lepší 25 - 30 cm. Nevím, každopádně si myslím, že změny v řádu k lepšímu jentak nebudou. Chtělo by s tím ale pohnout a ti, kteří mají možnost to ve své organizaci ovlivnit, měli by ty dědouše v předsednictvu chytnout pod krkem a trochu je podusit...

Johny - Profil | St 5.1.2005 1:50:47

To, co napsal Thymallus, plati na soukromych revirech, akorat ty cisla jsou trochu jina...Na svaz.vodach je to blbost, zvlast u PP...

numi - Profil | St 5.1.2005 1:24:21

Pardon špatně jsem si to přečetl Johny. Ryby 30-40cm jsou nejproduktivnější. Myslel jsem , že chceš míru 35 nebo 40.
Nechápu jen ,jak někdo opět do řádu prosadil dení omezení v počtu ponechání velkých pstruhů na Ohři v žatci.

Johny - Profil | St 5.1.2005 0:44:39

Thymallus:nevim,ale myslim si,ze ryby mezi 35-40cm by bylo spise zapotrebi hajit,jelikoz jsou v "nejproduktivnejsim veku"..Ryby 40 a vys udelaj vice skody nez uzitku,tak at si je lidi berou,kdyz je chyti...:) O duhakovi bych se nebavil...Nechal bych to,jak to je..Stejne jsou na panvicku a nemuzes se divit,ze je lidi berou...Pro me je PD a siven zasoba mrazaku,zvlast,kdyz ma hnusny ploutve:)..Chytim 3,tak si jednoho vemu-to si myslim je normalni....

Rici - Profil | Út 4.1.2005 22:50:18

Alan: Fakt nevím, mám z doslechu. Jedna bába povídala, třeba se jedná o malé toky.

numi - Profil | Út 4.1.2005 22:44:29

Thymallus: s tím bych souhlasil.

numi - Profil | Út 4.1.2005 22:38:55

Já bych viděl radši zvíšení míry a , když u vás snížili na jednoho kapra za den ,tak u nás na dva potočáky za vycházku. To je FÉR ne.

thymallus | Út 4.1.2005 22:34:23

Numi: máš částečně pravdu, nemyslím, že by pstruzi 60 cm svačili vysázené 25 cm, ale spíš by zabírali příliš velká teritoria a ti menší by byli nuceni zaujmou nevýhodná stanoviště a stále by byli napadáni starousedlíky. Je to určitě přirozený stav, ale pro menší toky by bylo "zdravější" starší ryby odlovovat. Třeba pro potřeby umělého výtěru, nebo zavedením míry, kdy je možno si rybu ponechat, např.: 35 - 40 cm a pak od 55 cm u PO i PD.... to pro ty, kteří takto velkou a zkušenou rybu obelstí a chtějí si ponechat trofej.... Kdybych byl v organizaci, která obhospodařuje pstruhový revír, tak to již dávno vehementně prosazuji....

ZN - Profil | Út 4.1.2005 22:30:13

numi: máš asi pravdu, ono nejde jednoznačně napsat, co by bylo lepší. S těma malýma potokama a hlavně s nedostatkem vody to je ještě další problém, který nejsme schopni řešit. Ale na jednom se myslím všichni(nebo skoro) shodnem. Je potřeba něco pro zachování PO dělat. Smutné je, že to víme my, bohužel ti, co by to měli vědět především, se tváří, jak kdyby se jich to netýkalo.

numi - Profil | Út 4.1.2005 22:19:14

Zavedení horní míry by bylo špatné pro malé potoky.
ZN já si myslím, že ti velcí potočáci kolem 60cm by baštili ke snídani , objedu i večeři ty nasazéné. Lepší by bylo zvíšit míru. My si ty potočáky nenecháme ani do nejlepšího věku k reprodukci vyrůst.