Nahazování levou nebo pravou?

Ahoj, minulé jaro jsem se vrátil po deseti letech k rybaření a hlavně k plavačce.Od mala jsem levák a právě v mládí jsem se naučil nahazovat levou.Nevím čím to je,pravděpodobně polohou kličky na navi (v základu pro praváky),ale po nahození levou rukou automaticky přendám prut do pravé následně zasekávám pravou a veškeré ostatní záležitosti týkající se prutu dělám jako pravák (odhoz i dělda). A s tím je spojeno mnoho komplikací.rozložení věcí, umístění deštníku atd atd... teď už mi to nedalo a rozhodl jsem se tenhle nešvar provždy rozseknout.Nahazování pravou je dost neohrabané,nepřesné a jediné co si procvičuju je rozmotávání a montáž udice.Měli jste někdy někdo podobný problém?
Autor diskuse: Stillovy - Profil , 5.6.2014 plavaná - techniky lovu

ltrab - Profil | Čt 6.8.2015 15:08:36

Pravák nebo levák, hlavně ať Vám berou ryby. Jsem taky levák, ale při lovu na plavanou, přívlačí, položenou chytám jako pravák, jen ten mušák držím v levé ruce, když to zkouším pravou rukou jde to, ale v té levé ruce mi prostě lépe sedne.

Breakdown - Profil | Čt 6.8.2015 12:23:51

Jsem rad,ze v tom nejsem sam..:) I ja jsem byl s kamosema na rybach a taky se me ptali..hele ty ses levak..?Rikam,ze ne a oni na me proc teda jako pravak hazu levou rukou.Prislo mi to normalni.Protoze kdybych drzel hokejku,tak ji budu mit taky na leve strane jako vetsina pravaku a drzim ji prakticky stejne jako prut jen s tim rozdilem,ze prut je ve vzduchu a hokejka u zeme.Aspon tak sem si to vysvetlil ja.Ptal sem se taky plno lidi jak hazou..pravaci samozrejme pravou.Ja jsem pravak..pisu pravou atd.Ale hodit pro me pravou rukou je absolutne nemozny..co se tyce delky i presnosti.Absolutne nemam cit.Kdyz dobiham k prutu sekam pravou,zdolavam pravou.Klicku mam taky vlevo,takze si prut taky predavam po nahozu.Na kaprech mi to nevadi,ale u vlacky se zbytecne moc namakam..:D Jinak ja sem nad timhle nijak nepremyslel.Az mi to rekli kluci,tak sem si to teprv zacal uvedomovat,ze si ten prut porad predavam jak blbec.No ale hlavne,ze to lita. Na kaprech prut v leve ruce a pri nahozu abych se do toho oprel,tak si vykrocim pravou. Proste mi to tak vyhovuje.Delal sem to tak automaticky a nepremyslel nad tim a ani me to tak nikdo neucil.Cigaro taky drzim v leve ruce a na ledu se klouzu taky levou nohou vpredu.Ale jiny dulezity veci jako psani i s pritelkyni delam pravou..:D

rybomil - Profil | Čt 6.8.2015 9:40:53

Stillovy >> Jsem levák, ale ze staré školy a tudíž mě tam přeučili v něčem na pravou. Píšu pravou, kreslím levou, najím se levou i pravou. Nahazuji většinou levou, pak prut přendám do pravé a točím kličkou levou rukou. Při plavačce to ještě ujde, zato při mé oblíbené vláčce to vypadá šíleně a mnohý kolega si jistě říká že jsem úplný začátečník... nebo magor :§)
No co, po těch 50 + let praxe už se to přeučovat nebudu, hlavně když ( občas ) vytáhnu nějaký ( i slušnější ) fišle, bo o rekordy neusiluju.

Kondrakar - Profil | Ne 2.8.2015 22:51:28

Já sem pravák, nahazuju pravou a při zdolávání prut držím též pravou a levou točím kličkou navijáku. Chytat obráceně, tak se na tom nejspíš oběsím nebo zlomim prut. Ale každej ať chytá, jak mu vyhovuje.

arnošt - Profil | Čt 30.7.2015 17:34:32

Já bych házel jak to komu vyhovuje,jedno kterou rukou.Jako kaprař to tam ženu obouruč a přes hlavu... ;-)
Jinak jsem pravák,ale hokejku jsem držel vždy jako leváci,napravo...Prostě jak se kdo co naučí. :-)

Káceč - Profil | Čt 30.7.2015 17:33:55

Já začal nahazovat nohama a bylo po problému.

RK - Profil | Čt 30.7.2015 17:25:40

Já jsem pravák, chytám jako pravák, v politické orientaci jsem mírně doleva. Když ale jedu na kole, tak se držím řídítek oběma rukama, nebo jedu bez držení, nebo se držím levou rukou(často). Ale držet se jenom pravou mi jde proti srsti-bych snad spadl:-).

Nachos - Profil | Čt 30.7.2015 7:59:41

migrific >> mám to stejně ...jsem pravák a házím levou i točím levou :)

migrific - Profil | Čt 30.7.2015 7:45:50

zdar, jsem pravák, ale když nahazuji na kapry, mám levou ruku nahoře, tudíž jako levák, nevím sice od kdy to tak mám, ale mám, jinak vše dělám jako pravák, ale jen to nahazování mám jako levák

Rožnovák - Profil | Čt 30.7.2015 0:02:37

Praváci zpravidla nahazujou pravou a leváci a zase levou.Ale někteří vetšinou leváci nahazují pravou protože vědomě či nevědomě podléhájí tlaku pravoruké většiny a stávají se z nich tzv. obrácení leváci.Takže pokud si levák a vyhovuje ti nahazování levou nahazuj si levou a přehoď si kličku do prava a po nahazovaní nepřehazuj prut do pravé ruky ale nech ho v levé a máš vystarané.

Muškáč - Profil | St 29.7.2015 22:53:14

jedině pravou

splavek - Profil | So 7.6.2014 9:56:55

drvoštěp >> Zrovna letos jsme v práci na školení motorové pily-křovinořezy, řešili jestli se dělají pily pro leváky. Pan školitel nám řekl, že jo, ale je to velmi drahá záležitost, takže pro leváka je lepší vzít pilu do pravé. Já kdybych vzal pilu obráceně,tak sám sebe přeříznu vejpůl. Tedy nejsem profi pilař, ale v práci sní občas dělám a domů zase dřevo na topení.

Jinak mám kamaráda, ten je přeučený levák na praváka, píše pravou, příbor drží jako pravák, ale jak už tu někdo psal, tak nářadí, nástroje a jiné pracovní pomůcky levá. Jednou mi řekl, že kdyby vzal šroubovák do pravé, tak by si asi vypíchnul oko.

Juraj - Profil | Pá 6.6.2014 18:32:24

salfi >> Dílenské nářadí přenechávám raději jiným. Ublížím si oběma. :-)

Stillovy - Profil | Pá 6.6.2014 6:13:46

a jak to máte s děličkou? já jí držím levou vzadu pravou ve předu,roluju ji za levé rameno a top pak držím v pravé a pokládám ho do vydlí v pravo (nemám zatím hrazdu).

Ratatan - Profil | Čt 5.6.2014 22:55:43

Ted jste me tak zblbly ze mavam rukama v posteli a dumam jak nahazuju :-) :-) No ale jsem preucenej levak na psani pravou-za totace se to preucovalo holt-ale jinak kladivo a podobne jen levou protoze pravou bych se asi zabil.Nahazuju levou a zdolavam pravou,klicka levou.Nejak mi to nevadi,proste zvyk.Lzici na polivku to je mi jedno ale do ktere bafnu:-) :-) :-)

bowman - Profil | Čt 5.6.2014 22:34:23

Můj táta vždycky říkával že pravou to umí každej trouba.Proto všechno dělal oběma rukama :o))) Já to umím jen pravou :-)))

salfi - Profil | Čt 5.6.2014 22:30:10

Ja jsem taky levak. Pisu levou, fotbal hraju levou, honim si ho levou. Ale na kytaru hraju jako pravak, nim jako pravak a prut jsem poprvy vzal taky do pravy a uz mi to zustalo. Dilensky naradi ale zasadne do leve, to bych si jinak ublizil.

drvoštěp - Profil | Čt 5.6.2014 22:12:50

Jsem levák a pilu a prut držím jako pravák.A bez problému...

Stillovy - Profil | Čt 5.6.2014 22:10:52

Díky za rychlé reakce,asi zůstanu tím čím jsem,levým levákem :) přendám většinu věcí z jedné strany na druhou a zkusím to opačně. neměli jste po přehození ruky problém s citlivostí zdolávání nebo s podebírání ryb?popř zasekáváním.

čabi - Profil | Čt 5.6.2014 22:06:22

Jj, přesně tak. Jsem pravák a chytám skoro jako levák. Sekat můžu jakoukoliv rukou, více mi ale vyhovuje pravá. Kličkou zásadně točím pravou. Jednu dobu jsem chytal s jedním prutem s kličkou na pravo a s druhým nalevo, taky to v pohodě šlo. Prakticky točení kličky mi je jedno jakou rukou, krom u vláčky, tam fakt musím točit pravou. Nahazuju pravou a po náhozu si prut přendávám do levé. Dělám to vše automaticky a v podstatě o tom ani nevím, na rychlosti mě to nijak zásadně neomezuje. Jo a občas v závěrečné fázi boje s rybou, když už jí chci podebírat, tak si přendám prut do pravé ruky a podebírám ji levou :-)

Juraj - Profil | Čt 5.6.2014 21:51:53

Stillovy - >> Zkusím ještě ať ti k tomu své napíše čabi. To je pravák a chytá jako levák.

Juraj - Profil | Čt 5.6.2014 21:49:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stillovy - >> Ahoj. Jsem taky levák. Začínal jsem s Rexíkem a ten měl prostě kličku vlevo a tečka. Když jsem si ve dvanácti vymodlil k vánocům Shakespeare Omni, kde šla klička přehodit, zkusil jsem to a přestože jsem před tím čtyři roky chytal s prutem v pravé ruce, okamžitě mi přišlo, zejména nahazování lepší. Dnes chytám výhradně s prutem v levé ruce. Výsledkem je, že teď nahazuju mizerně i levou. :-)
Ne. Je to na tobě. Podle mě je jednodušší naučit se ostatní manipulaci s prutem v levé, než překopat nahazování. Je to ale jen na tobě. Každému vyhovuje něco jiného.

Sven - Profil | Čt 5.6.2014 21:40:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jak píše Iceman: zkusit, vytrvat a šikovnost se dostaví...
Jsem sice pravák ale už několikrát se stalo, že to pravou rukou nešlo.
Naposled, když mě celou jednu sezónu, trápil tenisový loket. Tak jsem prostě přendal kličky navijáků, házel levou a točil pravou. Po pár vycházkách ti to ani nepřijde.
Znal jsem leváka, který to vyřešil tak, že prutem vláčel s očky nahoru a navijákem točil opačně.
A také to šlo.
Před časem napsal Ivo Sláma reportáž o rybáři, který přišel o obě ruce a přesto to nevzdal a chytal dál..... Člověk si jen musí umět vyhovět.

Eli - Profil | Čt 5.6.2014 21:27:51

Jsem levák a normálně chytám jako pravák. Minulý rok jsem většinu lovu chytal s přehozenou kličkou kvůli špatnému rameni a celkově dělal všechno obráceně, po pár vychazkách jsem si v pohodě zvykl.

hraji - Profil | Čt 5.6.2014 21:08:07

Jsem levák, dokonce i levý, ale od začátku jsem prut držel v pravé ruce, možná protože jsem vyrostl na pstruhovce a přívlač byla na denním pořádku. Přendávat prut po nahození bylo nepříjemné, klička byla na navijáku na levou ruku. A tak mi to zůstalo.
Dnes bych považoval za naprosto nepřirozené chtít nahazovat levou rukou.

Hugo Fisher - Profil | Čt 5.6.2014 20:33:00

Zdravim,

mam to stejne (tj. levak co nahazuje levou, ale dava do prave, kvuli klicce) ..

.. mel jsem pred par lety snahu prendat klicku na druhou stranu a tedy drzet stale prut v leve .. ale neslo to. :) Venuji se jen privlaci a ruku uz jsem vycvicil pravou, na pohyby s prutem ..

Jedinou nevyhodu to ma, kdyz chci rychle navijet nejakou tezkou nastrahu, aby moc nepropadla do hloubky .. neb tam to zpozdeni jednoznacne je.

Ledňáček (Iceman) - Profil | Čt 5.6.2014 20:20:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, měl jsem to naprosto stejně, když jsem začínal, tak tu nebyly navijáky s možností přehození kličky a tak jako levák jsem také nahazoval levou a hned přendaval do pravé, abych mohl navíjet. Zvlášť u vláčky to byl vopruz. Před lety jsem se naštval a začal jsem vše dělat levou. Dnes už to ani nevnímám, "šikovnost" se do ruky dostala rychle.
Takže doporučuji to zkusit a vytrvat.