Co si myslíte o pozměňovacím zákonu o invazivních druzích?

Zdravím,
Zaujala mne jedna z reklam přímo zde na Mrku, ve které pan Bohumil Straka uvádí některé z důvodů, proč si myslí, že právě on by měl být zvolen při dalším hlasování do europarlamentu (kandidát TOP09). Jedním z těchto důvodů je, že se podle svých slov snaží zabránit likvidaci všech invazivních druhů na našem území a to včetně např. Amura bílého.
http://www.straka.eu/clanky/myslivost/straka-top-09-kritizuje-evropske-narizeni-invaznim-druhum/
Považujete tuto politickou kampaň za jakousi kachnu? Nebo může být otázka likvidace těchto invazivních druhů reálnou hrozbou? (Rád bych zdůraznil, že tato otázka nemá nic společného s politikou TOP09 nebo se stranou samotnou.)
Autor diskuse: loveckaprů - Profil , 19.5.2014 všeobecné - ostatní

Kozič origin - Profil | Út 20.5.2014 17:44:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> Ne, samozřejmě to, že ty trávy sežere,není klišé. Myšleno bylo to, že to té vodě stejně nepomůže. Nu což, všechny indicie byly vyjeveny.

MAXXSKATER - Profil | Út 20.5.2014 16:56:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kozič origin >> Mně to jako klišé nepřijde, kdo zná tu pískovnu, o které jsem tu mluvil, tak to musí potvrdit. Tam, kde se nedalo koupat ani chytat, se to po několikaletém hájení amura úplně změnilo tak, že se tam dá koupat i chytat. Jako asi je jasné, že pokud jich někde vysadí pár a většina se jich hned vychytá, tak ten výsledek na úbytky řas nebo vodní vegetace obecně až tak moc být vidět prostě nemůže. Samozřejmě tam musí být vysazený v rozumné míře, pokud tam má koexistovat třeba s líny, kteří podobné úkryty v leknínech, rákosech atd potřebují ke svému životu kvůli úkrytu před predátory.

Je to přirozené, že na to má každý rybář (v tomto případě) jiný pohled a tak je to správně, taky ten názor nikomu nevnucuju a ten odlišný respektuju.

Kozič origin - Profil | Út 20.5.2014 16:48:06

MAXXSKATER >> No ale tu jsme u jádra problému, kde je tedy nakonec jedno, jestli tam nepůvodní amur bude, byť jsi zmínil, že si to už tak nějak zasloužil (čím?). To žraní trav, to je jen klišé, to musí vědět každý. Naopak ale po celou svou dobu vegetování v dané lokalitě bude amur pořád konkurencí pro ostatní druhy, které by tam mohly existovat přirozeně. Laik by se mohl domnívat, že třeba duháč neškodí, protože se přirozeně nemnoží. On ale škodí, zabírá místo, stanovištně i potravně konkuruje (a to přímo), po tu dobu, po kterou se právě ve vodě ocitá.
A to, že by prostě někde ryby nebyly, je přirozené a nespraví to vysypání jakýchkoli ryb, natož nepůvodních druhů. Můžeš to mít jinak, ale já jsem jednoznačně proti.

MAXXSKATER - Profil | Út 20.5.2014 16:35:16

Kozič origin >> Pokud tam ten amur bude na úkor třeba kapra nebo jiných ryb, tak je pak ve finále asi jedno, od koho tam to množství výtrusů bude.

Kozič origin - Profil | Út 20.5.2014 16:25:18

MAXXSKATER >> Když amůr sní tu trávu, tak ji do vody vrátí jako hovno. Tento jev se nazývá vnější látková výměna. Myslíš snad, že když ve vodě bude o to víc exkrementů, o to, co tam bylo trav, že to bude lepší? Vše má totiž svou návaznost a problém s travou nekončí jejím pozřením.

MAXXSKATER - Profil | Út 20.5.2014 0:34:12

Kozič origin >> V čem přesně nevidíš ten smysl ? Zkus to upřesnit, díky.

Kozič origin - Profil | Po 19.5.2014 17:38:34

MAXXSKATER >> Tak to tam asi chodí amůři kadit na břeh, jinak v tom nevidím smysl.

jurasoft - Profil | Po 19.5.2014 14:23:04

tuzemak >> na zimním stadionu, na hokeji jsem byl asi 10 minut v jihlavě v roce 1984..od té doby nikdy...

: vydrák - Profil | Po 19.5.2014 13:53:13

Ani já nepsal o lese ale o přírodě. A v Brně jsou místa která lze nazývat přírodou.
Např. Lužánky,Wilsonův les či Tyršův sad. Tam budou aj kosáci aj brabčáci.Věř mi:-)

MAXXSKATER - Profil | Po 19.5.2014 13:50:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

loveckaprů - >> Já si myslím, že zrovna amur si tady našel své pevné a i oprávněné místo. Znám jednu pískovnu u nás ve Východních Čechách, kde je amur dokonce hájený, kde bylo tolik řasy, že se tam místy nedalo ani koupit a chytat, ale po tomto nařízení se situace hodně zlepšila.

Když si vezmu zrovna toho amura, tolstolobika a tolstolobce jakožto nepůvodní druhy, tak tyhle ryby se u nás samy přirozeně nerozmnožují, takže jejich obsádka ve vodě se dá kontrolovat počtem vysazených kusů. Zrovna u toho amura, kterého si vysazují MO na své vody kvůli řasám, nevěřím tomu, že by si z toho někdo něco dělal, kdyby to někdo zakázal z Bruselu. :-) Znám tady minimálně 2 vody v okolí (rybníky), na které šly z EU dotace a pak se tam směly dávat po dobu asi 5 let kvůli té dotaci z EU jenom naše původní druhy ryb, ale amury si tam stejně vysadili načerno. :-)

Pokud jde o duháky a siveny, tak si tohle taky nedovedu moc dobře představit, jak by vypadaly naše pstruhové revíry bez těchto ryb ...

A už se těším, jak někdo z Belgie bude rozhodovat o tom, jak tady u nás budeme vybíjet karase stříbřitého, sumečka amerického, sumečka černého nebo střevličku východní. Zajímalo by mě, jak by si to páni ouřadové představovali v praxi zrovna u těchto druhů ryb.. :-)))

Navíc jak je to se všemi milovaným kaprem ? V této formě je u nás taky nepůvodní ... Jo a taky je potřeba rozlišovat invazní a nepůvodní druh. Invazní druh je zároveň nepůvodní druh, ale nepůvodní druh nemusí být přece invazní, když si je tady vysazujeme sami.

tuzemak - Profil | Po 19.5.2014 13:49:38

jurasoft >> ti pěvci tu sou furt,nesmíš chodit na zimní stadion...

jurasoft - Profil | Po 19.5.2014 13:47:18

: vydrák >> ale jo...třeba do lesů v kersku..ale ani tam nenarazíš na žádný hejna ptáků...a pak já nemluvil o lese ale o tom že v městě byli drobní pěvci normálně..za mýho dětství..

perch - Profil | Po 19.5.2014 13:40:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

to budou asi jen řeči, ale kdyby ne tak amura by to jistě netýkalo, ono takové druhy jako amur jsou sice nepůvodní nikoli invazní. Za invazivní druh lze považovat třeba dejme tomu norku amerického, čili druh, který se v ČR samovolně rozmnožuje a šíří dál. v případě ryb by to byl třeba sumeček americký, nebo střevlička východní, ale chtěl bych vidět jak se pokusí vyhubit tyto druhy :)

: vydrák - Profil | Po 19.5.2014 13:38:37

jurasoft >> Ty asi moc nechodíš do přírody,že ne?

TWIN 69 - Profil | Po 19.5.2014 13:37:47

Slibem člověka nezarmoutíš a když dvakrát slíbíš jak kdybys dal....
Jediný invazivní druh je výše zmíněný kandidát do EU parlamentu,takže ať si táhne kam chce a neotravuje svojí naivní propagací a demagogií obyčejné lidi,kteří mají jiné problémy.
Je mi tento panáček naprosto ukradený a hlas bych mu nedal ani za zlatýho kapra:-)))

šmudla007 - Profil | Po 19.5.2014 13:34:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

loveckaprů - >> Nevím nečtu, vymítit kormorány, norky, vydru, volavku, bobra a já nevím co ještě. žádnej zákon ještě nic nevymítil, protože myslivec nebude střílet po něčem co mu nepřináší užitek.
Kapr amur když nevysadíš tak nejsou.. zakázat chovat vysazovat by asi šlo, utnout kapra amura u zdroje. Duháka když nevysadíš tak v potoce žádnej pstruh plavat nebude.. on se ani potočák nemnoží sám od sebe.
Vykácet akáty ..no tož vykácíme a ono když se o les nikdo starat nebude, tak tam stejně něco zelenýho vyroste co nikdo nesází. Vyhladit sumečka americkýho se furt snaží.. a ono to nejde.. Karas stříbřitý nereálný. Sou jistý živočišný druhy který vyhynou jenom když se stanou oblíbenou azijskou pochoutkou pomáhající impotenci..

Sven - Profil | Po 19.5.2014 13:19:53

loveckaprů >> já ti dobře rozumím ale na takovou otázku, odpovědět nedovedu.
A obávám se, že to seriozně nedovede nikdo.
Co se týká slibů nějakého pana Straky, tak podle mého názoru, z toho mráčku rozhodně pršet nebude.
To jsou jen tradiční předvolební, politické tanečky ve stylu, naznačeném o dva řádky níže kakrem. Tedy, že "slibem neurazíš aneb sliby se slibují, blázni se radují..
Vůbec bych tomu nepřikládal žádnou váhu.
Nehledě k tomu, že brzy nám bude nejspíš divno všem. To, že dnes cenzurujeme sdělovací prostředky, lžeme si stejně a možná i více jak za minulého režimu a zakrýváme si před tím, co se ve světě děje oči, na tom nic nezmění....
Nejspíš nebude dlouho trvat a EU už nebude rozhodovat vůbec o ničem...http://www.blisty.cz/art/73260.html

jurasoft - Profil | Po 19.5.2014 13:01:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

loveckaprů >> existuje..podívej se na vrabce, vrány, kosy, pěnkavy, aj drobné zpěvné ptáky..ze svého dětství (v Brně, ne žádná vesnice) si pamatuju těchto ptáků hromady...kvůli vrabci jsem loni málem havaroval..projížděl jsem vesnicí a v zatáčce uprostřed silnice pár vrabců, než bych do nich vlítnul jsem to strhl a málem porazil sloup...tak jsem se vylekal..radostně...posledních 10 let jsem neviděl vránu, kosa...vrabce odvezl parcifal emanuel na venuši..tedy poslal je tam...mělo se tam za nima cestovat...

kakr - Profil | Po 19.5.2014 12:57:02

Sven >>
Ano,ano, navíc slibem nezarmoutíš....

loveckaprů - Profil | Po 19.5.2014 12:54:11

Sven >> tak to je asi jasné, nicméně přímo do politiky ( i když s tím tato otázka určitě souvisí) bych směřovat nechtěl. Jde mi jen o to, zda si myslíte, že existuje reálná hrozba vybití několika nepůvodních druhů u nás z rozmaru EU... ?

loveckaprů - Profil | Po 19.5.2014 12:51:52

jurasoft >> To je asi pravda, přece jenom mi to ale připadá, jako naprostá zvrhlost, vzhledem k tomu, že amur bílý, siven americký, pstruh duhový a podobné druhy, které tady žijí po generace a ne rybí, ale lidské, by mohly zmizet mávnutím ruky pár idiotů v parlamentu EU. To je prostě zhovadilost...

Sven - Profil | Po 19.5.2014 12:50:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

loveckaprů - >> já bych si troufl tvrdit, že hlavním cílem všech europoslanců, včetně ï pana Straky, bude nejspíš toto :
http://www.finance.cz/zpravy/finance/34986-kolik-bu​de-brat-cesky-europoslanec/

Za ten balík slíbím komukoli cokoli :-))

jurasoft - Profil | Po 19.5.2014 10:24:50

Protože znám jak dlouho se prosazuje cokoliv nejen v týhle zemi tak se neobávám, že se dožiju toho aby někdo posoudil, rozhodl, vydal pokyn a někdo to splnil aby se vybil jeden živočišný druh, nebo kytka, nebo cokoliv jiného..nepůvodních je tady víc živočichů, velkých, suchozemských...stromů taky, jen se stačí podívat do parků, do zahrad, do soukromých zahrádek co tam roste..a pak co je skryto pod slovem "původní" ? je kapr původní český druh ?
Jestli je fakt na Slovensku zakázané mít pod vysokou pokutou na vlastní zahrádce topinambury...tak na plnou hubu říkám ZLATÍ KOMUNISTI.