Kde hledat na podzim ryby?

Plavačkáři, hledám radu. Kde hledat v pozdním podzimu ryby na menší přehradě s hloubkou max 10m? Celou sezónu jsem úspěšně chytal na straně s mírným klesáním břehu. Chytával jsem na odhoz s anglánem asi 30m od břehu v hloubce 4,5m. Prut jsem nestíhal obsluhovat. Chytával jsem cejny, kapry, amury. Od října ubývalo záběrů, začal jsem chytat na asi 45metrech od břehu v 6 metrech. Moc mi to nepomohlo. Zkoušel jsem přejít na jiné místo, kde se břeh prudce svažoval. Tam byla ve 20metrech od břehu hloubka 7m Kromě plotic a pár cejnů jsem o větší rybu od října nezavadil. Kdepak Ti kapříci asi jsou? Poradíte?
Autor diskuse: Czepino - , 13.11.2004 plavaná - techniky lovu

Jiří - Profil | Čt 18.11.2004 5:45:01

Pokud kapříky najdeš tak máš vyhráno.3-5 mm kousek uslintanýno rohlíku aby se nezvětšoval příliš objem nástrahy nebo kousíček oplatku to vyřeší.V žádném případě kostňáky ty už se ve studené vodě nehýbou.Zatím kapříci berou i po prvním sněhu a dokonce jsem ani nezjemnil zatím chytám v proudu na Byron Wrapp a daří se.

Ivan | Po 15.11.2004 15:27:11

Pavel: Ve starších knihách se dokonce píše, že kapři v zimě nepřijímají potravu.
Možná je to teplotou vody. Nevím jak na rybníkách, když jsou zamrzlé, u dna může být teplota cca 1°C. V přehradě v hloubce 10m a níž jsou díky anomálii vody 4°C.

Pavel | So 13.11.2004 19:13:02

Fery: Na echolotu samozřejmě vidíš jenom velikost ryb a jejich počet, druh nepoznáš. Hejno které jsem loni v zimě sledoval nebyli jenom kapři. Byli tam menší i větší ryby, kapři, cejni, plotice. Když jsem nasadil menší háček, tak mi brali i cejni, plotice a to může odradit větší kapry. Protože se specializuji na kapry, musel jsem dát větší háčky, vůbec jsem nepřikrmoval. Během zimy jsem vytáhnul nejednoho pěkného kapra, takže už nevěřím tomu, jak se v některých knihách píše, že se v zimě kapr nedá ulovit.

Fery | So 13.11.2004 16:00:57

Pavel-jak na echolotu poznáš že se jedná zrovna o kapry?

Pavel | So 13.11.2004 10:49:21

Kapři se s ochlazením vody stahují do větších hloubek a za potravou již neprojíždějí velké vzálenosti. Nejdůležitější je, že se už nekrmí celý den, ale např. jenom jednou denně a to krátce, takže to může trvat třeba jednu hodinu. Pokud vystihneš místo a přesný čas, tak máš vyhráno. Na přehradě může být trochu problém, že toto místo nemusí být v dosahu břehu. Ten čas je také na každém revíru jiný a někde to může být klidně i v noci, takže máš potom smůlu. Loni jsem takto chytal s úspěchem kapry při teplotě vzduchu kolem 0 C a brali pokaždé v tu samou hodinu, byli přesní jako hodinky. Místo jsem měl vytypované echolotem a používal jsem loď, takže jsem o kaprech věděl a jenom jsem se je snažil přemluvit k záběru. Docela jsem se u toho vyvztekal, protože kapři jsou v zimě hodně vybíraví, co se tyče druhu a velikosti nástrahy. Mnohdy jsem jenom na echolotu pozoroval jak se mi pod lodí prohání velké kusy ale háčku si ani nevšimli. Chce to hodně trpělivosti.