Návrh na usmrcení ponechané ryby

Návrh na usmrcení ponechané ryby

Dobry den, rad bych Vám představil návrh na změnu BP. Ušlechtilá ryba, kterou si chce rybář ponechat, by měla být po ulovení usmrcena tupým úderem do hlavy a následným prořezáním žaberních oblouků. A to z následujících důvodů:
1. Zamezit nešetrnému uchovávaní ryby, které je neslučitelné s well fare (vezírky s velkými oky, sakovaní v mělké prohřáté vodě, vícedenní sakování a podobně).
2. Zamezit převozu živých ryb. Převoz ryb na sucho. Málokdo má na rybách prostředky, aby rybu převezl tak, aby netrpěla. Většinou rybu převážíme v igelitce autem i na vetší vzdálenost nebo v samotném vezírku na kole. Pak rybu doma ještě oživujeme v čerstvé chlorové vodě atd.
3. Zamezit při vícedenních výpravách dopisování ulovených ryb zpětně do neproškrtnutých kolonek v povolence jak tomu bývá na větších vodních plochách, a tím snížit počet neoprávněně odnesených ryb od vody. A zvýšit šanci na přivlastnění ryby rybářům, kteří chytají čestně anebo nemohou být tak často u vody. Dále zamezit vyměňování zasakovaných ryb za větší.
4. Zamezit převozu ryb na soukromé revíry. V dnešní době rostou soukromé revíry jako houby po dešti. Tím i poptávka po větších rybách. I přesto, že na některých revírech existuje k70, která tuhle skutečnost částečně u kapra eliminuje, avšak nejedná se jen o kapry,ale i o ryby ostatní. Určitě nemáme nic proti tomu, když si rybář ponechá rybu pro sebe nebo své blízké. Ale hnusí se nám obchodováni s rybou. Nejen to, že někteří rybáři vidí cestu k zisku, ale hlavně na těchto rybách vydělává třetí strana provozovatelů soukromých revírů. Myslíme, že tohle opatření by mohlo k tomuto prodávání ryb částečně zamezit. Zájem o soukromé revíry neustále roste a ty tvoří v poslední době i konkurenci pro svazové vody.
5. Zamezit k podvodům s ušlechtilými rybami, které si rybáři zakoupí jako nástražní a poté používají doklad i několik měsíců a vydávají ulovené ryby ve vezírcích za nástražní. Jistě si položíte otázku, jak by to fungovalo s nastražením ušlechtilé ryby na dravce? Myslíme, že je ještě spoustu druhů ryb, které by použití ušlechtilé ryby na dravce nahradily a tudíž by byl zákaz používání ušlechtilých ryb, jak živých, tak i mrtvých k tomuto účelu.


Závěrem bych Vám chtěl říci, že ryba je tvor jako každý jiný a podle toho bychom se měli k rybě chovat. Nestresovat zbytečně ulovenou rybu a nepůsobit jí zranění, které při manipulaci, uchování a převozu vznikají. Buďme těmi rybáři, kteří něco v tomhle změníme a nečekejme na to, až nám to někdo nařídí. To že rybu chceme nechat na konzumaci neznamená, že ji kvůli tomu musíme trápit. Měli bychom jako lovci dodržovat k ulovené rybě úctu a etiku k rybařině. Na ryby chodíme si odpočinout a mít chvíli klidu, pokud si rybu chci ponechat zabytou po čas rybaření, existují mnohé způsoby jak usmrcenou rybu uchovat.

Nejde o žádnou novinku v rybařině, ale pouze prosadit to, co už dlouhá léta funguje u lososovitých ryb. Jen na mimopstruhových revírech by se několikanásobně tohle opatření vrátilo v dobro rybařiny, a to jak pro rybáře, tak hlavně pro ryby.
Autor diskuse: MichalU - Profil , 1.1.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
Dále moderuje: Drinks Profil

Jste pro?

A) ano28%

B) ne72%

Od 1.1.2014 hlasovalo 251 čtenářů.

MichalU - Profil | Pá 3.1.2014 17:24:52

elhierro >> ja tu snad bojuji jen za kapra? uf aha ja su kaprar takze chci met vsady jen kapry ja zapome l:-))

MichalU - Profil | Pá 3.1.2014 17:23:56

freddys >> jasne ale chce to postupne letos uslechtle ryby pristi rok vsechny s tim zakazem lovu ryb na zivou bral sem to z pohledu ze nejde vsechno hned a radsi prosadit neco a pak se snazit o vic. taky vim ze trba rocek parmy je drazssi nez kapra jeji trzni hodnotu neznama ale treba u lina neni o tolik vectsi jak trzni hodnota kapra. Běl se bezne prodava za plus minus 20kc za kg podle odberatele. S tim vychytanim sem uz daval priklad ze v mem okoli se lovila jedna svazovka a byli tam doslova tri uhori dva karasy a tri cejni tak promin ale to bys musel byt carodej :-)

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 17:09:17

elhierro >> právě,občas nějakou tu rybu i chytím,ale nepřihlašuju se do žádných soutěží,fotky ukazju max.jen v diskusích do kterých pravidelně píšu a bavím se s kámošama co kde,jak a proč,na rekordy taky nehraju.))

freddys - Profil | Pá 3.1.2014 16:46:17

MichalU >> Díky za vyjádření. Jen je třeba si ujasnit dojmy a pojmy...Že je kapr, amur nějak hodnotově dražší ryba než třeba taková parma, na to si přišel kde? Rybáři je nejvíc berou, protože je jich ve vodě hodně, snadno se loví a dorůstají akorát konzumní velikosti. Když chceš zamezit ubližování rybám, přece tam nemůžeš nechat lov na živou rybku, to si protiřečí a mě osobně to i dost hodně vadí (dělat takovéto rozdíly, skoro jako rasismus, to bych radši nenavrhoval nic).
Platíš stejně, ale že nemáš čas je pouze tvůj problém, můžeš si ho udělat. Já vím, jak si to myslel, ale nemám problém chytit rybu i když to předtím "vybrali", kdo má, buď dělá něco špatně, nebo si hold musí najít víc toho času, nebo jet prostě jinam. Je to o tom, jak si to každý udělá.
Co se týče převážení na soukromáky, tam by se tomu dle mě dalo zamezit již s platnou legislativou (je to soukromý subjekt, musí nakupovat "průhledně", to že to nedělají, je jiná věc, takže to je jen o nabídce a poptávce - kdyby tam lidi nechtěli, nemuseli by shánět velký ryby, rybáři by je neprodávali).
Slovo sportovní nemám ve spojení se slovem rybolov rád, jak se tu často říká, ryba není činka, je to kořist, tedy živý tvor. To mě tak napadlo. A jak bys to vyřešil se závody??
Opravdu by mě zajímalo, kde jsi přišel na to, že 1 kg plotice stojí 15 Kč??? Kapr je levnější. Co třeba lín, ten stojí 2x tolik co kapr...Ten trik s paragonem je podle mě tak trochu kachna, málo kdo na to má koule.
Mě focení nevadí, ani mi nevadí rybolov jako takový, či používání vezírků, tak nic zakazovat nenavrhuji. Ty poslední otázky byly spíše pro tebe, aby ses nad nimi pořádně zamyslel.

T.L.Y. - Profil | Pá 3.1.2014 16:45:21

elhierro >> některé rybáře asi nenaučíme změnit myšlení, ta většina rozumných má svoje pravidla, která dlouhodobě dodržuje a má rybaření jako celoživotního koníčka,tudíž dodržuje i RŘ, a zdaleka nevyužívá všechny jeho možnosti(množství ponechaných ryb atd.). Bohužel, pak je tady i menší část rybářů, kteří mají jiné priority, a tady asi jiná jak represivní složka nepomůže

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 16:38:14

PYTLAKS >> já nevím, používali je naši pradědové, dědové a nic se nedělo. Mám pocit, že člověk v poslední době ze všeho dělá čím dál větší vědu. Prostě rybolov je o lovu, ten kdo chce hájit kapry, ať si je dá do akvárka a chodí se ně dívat. A stejně mi na tom něco nehraje. Když je kapr někoho modla, proč ho tak stresuje. Ono to zdolávání stojí kapra dost sil, má pak rozpíchanou tlamu, je "ošmatanej" od rukou z focení atd. Jestli to není o tom, že si pak někdo honí triko tím, že chytne o trochu vypasenějšího a o něco delšího než jinej kolega. Prostě možná budu někomu křivdit, ale mám dojem, že se kapři chytají jen pro rekordy. A o rekordech přeci rybařina není. Nebo ano?

PS: už abych byl zdráv a mohl jít ven, ubude bušení do klávesnice.

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 16:31:07

elhierro >> třeba bych osobně zrušil ty uzlové vezírky,ale rybáři z produkčního rybářství taky používají kesry atd

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 16:26:02

PYTLAKS >> :-) Já se snažím na rybolov nahlížet komplexně, nelze se přeci úzce vyhranit, a dívat se pak na problematiku rybolovu pouze z jednoho zorného pole. To je přeci zákonitě špatně. Už jsem to tu také psal. Jak člověk dopad s ochranou kormorána či bobra. Pak slízí jen to, co kdysi špatně zasil.

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 16:18:47

elhierro >> teď to vypadá jako bych to opisoval,ale jedu příspěvky odspodu a postupně na ně odepisuju,aspoň máme na věc stejný pohled:-))

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 16:15:26

MichalU >>pokud to vezmu z pohledu rybáře,tak ano 2kg třeba ostroretky nebo parmy má větší hodnotu jak 2kg kapra který se dělá ve velkém a je ho všude plno na rozdíl od výše zmiňovaných ryb,kdyby se za cenu kapra nasadilo aspoň jeden rok jiné druhy ryb,tak by se taky nic nestalo,ano bylo by jich podstatně méně,protože i ty ostatní druhy ryb jsou dražší než násada kapra

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 16:12:08

Piškothonza >> :-)

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 16:10:37

MichalU >> Že se ti to nelíbí. Nemůžeš přeci chtít, aby kapř byl v ČR vyhlášen za posvátné zvíře. a jak ti říkám. Čím více budeš rybářům zakazovat (dávání ryb do vezírku atd.), přikazovat (jak mají domů úlovky převážet), tak tím více ti ty tvoje výmysly budou porušovat. Represe ještě nikdy nic nevyřešila. Tím opravdu za sebe končím tuto diskuzi, páč je to stále dokolečka dokola. Spíš se pojďme bavit o tom, jak rybáře naučit změnit myšlení.

Jinak mě se také nelíbí, že se všude sype kapř a pD. Ano je to nejlevnější a pro potřeby běžných rybářů nejefektivnější. Jak já bych si přál, aby se do vod v takovém množství sypal candát, štika, ale také parma, ostroretka, podoustev, jelců a dalších, původní druhů ryb.

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 16:08:56

splávkař >> cítil jsem to tak stejně,tak jsem se začal věnovat kompletně všem běžným druhům rybařiny,ikdyž na kule chytám,ale už je to spíš jen doplňkové chytání než se odhájí dravci

splávkař - Profil | Pá 3.1.2014 16:08:29

MichalU >> Nj ,na to si ale musíš pořídit svůj rybník,vykrmit si svý kapry za svý a pak si svým hostům svý pravidla.
Tady jseš na vodách státu který na nich určil hospodáře a každoročně chce vidět v číslech výsledky. Hospodář je z toho hospodaření dobře živ a jeho primární snahou je udržet si maximální čísla aby nebyl vyměněn.Proto se stará i o výchovu mládeže,sportovní činnost,nasazuje,chová i to co se nesmí,nejde sníst,... to jsou všechno věci za které jsou kladný body a spolu s těmi čísly a tradicí mu dávají velkou konkurenční výhodu.

Piškothonza - Profil | Pá 3.1.2014 16:04:53

elhierro >> sem čuměl na Slapy a poplet jsem to..)))

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 16:03:17

MichalU >> ona ta sábliková má sponzory,ty jí taky přispívají,stejně jako výrobci koulí a majitelé soukromých revírů svým testérům:-))viz případ matty nebo jak se ten kapr jmenoval,takže i ti nejpovolanější plní přání svých chlebodárců

MichalU - Profil | Pá 3.1.2014 16:02:01

elhierro >> tohle je tu furt a prave to je jedna z veci co se me nelibi

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 16:01:53

Piškothonza >> nic se neděje.

Piškothonza - Profil | Pá 3.1.2014 16:00:56

elhierro >> máš pravdu,sorry...

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 16:00:25

MichalU >> Nedramatizuj to. To spíš to vymění za vajíčka, klobásy atd. A pokud si někdo přisvojí ryby, zapíše je do úlovkáče (dle toho, co mu je RŘ umožněno), stávají se jeho majetkem. A může si tedy s rybama dle Občanského zákoníku naložit jak chce. Tedy i je prodat.

A hlavně mi nepiš, že chceš hájit i násaďáky. To by při systému zarybňovacích plánů kapři chodili ve vodě po souši, tedy po svých hřbetech. :-))))

PYTLAKS - Profil | Pá 3.1.2014 15:57:28

elhierro >> peněz je ve svazu dost,jen lépe uvažovat jak s něma naložit,proč na jm mají profi stráž a levnější povolenky jak v čřs

MichalU - Profil | Pá 3.1.2014 15:57:25

elhierro >> jasne ale deset nasadku ktere das do hospody ti nejake to pivko hodi

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 15:56:06

Piškothonza >> :-) NA Orlíku není ani nesmyslné K70.

http://www.rybsvaz.cz/?page=reviry%2Freviry&lang=cz​&fromIDS=&typ=mpr

elhierro - Profil | Pá 3.1.2014 15:55:25

MichalU >> Vše má svou hodnotu, ale hodí-li někdo do vezírku násadového kapříka např. 40 cm, tak má odhadem 1 kg. Tedy tržní hodnota takové ryby je cca 60 Kč. Ale o to nejde. Taková ryba nemá významnou hodnotu z hlediska samotného úlovku, za takovou rybu ti nikdo nikde na soukromáku nedá ani groš. Ale takový kapr nad 80 cm, který má okolo 10 kg, tak tam už je ta cena z pohledu cennosti úlovku výrazně jinde.

MichalU - Profil | Pá 3.1.2014 15:54:59

splávkař >> v necem mas pravdu proto nebojuji za lov 24h za lov na 30 prutu a podobne ale za neco co si osobne myslim ze by mohlo trchu vest k ochrane ryb, treba uz jen proto ze by kvuli tomu nekteri treba rybu radsi pustili protoze je vedro a zkazila by se me nebo bych musel jet dom kdyz berou, nektri by se na to uplneme a treba par by i tu velkou rybu radsi pustili nez aby ju zabili

Červené karty: rover, Mrknato