Kvalita rybiho masa z nasich rek

Osobne lovim ryby pro radost, domu si vezmu jen kapra na vanoce, pres rok vyjimecne, ale kdyz tak sleduju ostatni rybare, jak mydli rybu za rybou do igelitek, tak pominu-li zde hojne probirane tema masari vs. C&R, tak mne napada pri pohledu na to, co plave ve vodach jako je Vltava ci Labe a co vsechno splachly povodne, jaka je asi kvalita rybiho masa. Premyslim, kdyz zminene rybare vidim brat si ryby treba z Vltavy pod Prahou, jestli si nezadelavaji na zdravotni problemy. At uz kratkodobe(nevolnost) nebo dlouhodobe v podobe napr. ukladani tezkych kovu v ledvinach
Autor diskuse: salfi - Profil , 2.10.2013 všeobecné - ostatní

vave - Profil | Čt 3.10.2013 23:08:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

K diskusi doporučuji přečíst velice zajímavý materiál, pokud tu již nebyl zmíněn.

Ministersvo zemědělství vydalo brožuru "Kvalita ryb v českých a moravských tocích", kde jsou uvedeny monitorované rybářské revíry v letech 2006 - 2010. Cituji: Pro posouzení zdravotního rizika plynoucího z konzumace ryb byly sledovány následující toxické látky
- těžké kovy (rtuť a její toxická forma metylrtuť, kadmium, olovo)
- nebezpečné organické látky (DDT,PCB).

Výsledky úrovně kontaminace svaloviny ryb stanovené v odlovených druzích v rámci tohoto projektu byly porovnány s hygienickými limity platnými v ČR a toxikologickými limity Světové zdravotnické organizace (WHO).

Dále je uvedeno cca. 30 revírů, ke každému v tabulce 6 druhů zkoumaných vzorků ryb, u každého druhu, věk, hmotnost, celková délka, a pro konzumenty maximální počet porcí (170g/měsíc).
Tak např. Obříství - zkráceno - u štik maximálně 4 porce, kapr 7 porcí atd. Limit rtuti byl překročen u kapra, bolena, štiky, okouna, tlouště. Lokalita je zatížena rtutí.

Materiál najdete na stránkách www.mze.cz, kde ve vyhledávači zadejte název brožury ...

marmyš - Profil | Čt 3.10.2013 21:55:10

s rybami je to jako s jabkem z Černobylu--to se dá taky jest,ale ohryzek se musí zakopat tři metry hluboko:-)

retrívr - Profil | Čt 3.10.2013 21:39:56

salfi >> Jsou dle mne dva pohledy. Chytit něco pro mne zajímavého a chytit něco na konzumaci. S obojím nemám problém, vím za čím jdu, co mě baví, či co chci.Není to složité. Vadí jen jediný aspekt, že toho musí být hodně,. Pak může problém nastat. Nic víc, nic míň.

salfi - Profil | Čt 3.10.2013 21:26:16

retrívr >> ja taky, kdyz si vezmu tech par kousku, tak jedine z rybniku, ten je vetsinou zasvinenej biologickym neradem, ale vzit rybu z vltavy pod prahou, to bych neriskoval. nekdy v roce 2008 jsem nekde pod suchdolem ulovil kapra a po jeho konzumaci jsme se rvali s pritelkyni o zachod, neslo to zastavit

retrívr - Profil | Čt 3.10.2013 21:19:35

salfi - >> Mám svůj, nepodložený názor. Ve většině případůšpatný.Myslím však, že tu jsou rybáři, kteří sami dobře vědí, odkud je ryba dobrá.Lépe se zvládají rybníky, či písáky.Pravda, na těch svých pět, šest kusů obecně si vodu najdu, když to nevyjde, tak se nepo.

kožich007 - Profil | Čt 3.10.2013 19:34:44

salfi >> jo na tom něco bude a bude hůř

Denny - Profil | Čt 3.10.2013 2:11:14

Morus >> Samozdrejme,ze mas pravdu.Ja jsem to take uvadel jen pro zajimavost,ze je to jedna z lokalit,kde chytame.Ale v zadnem state,kde jsme lovili a to i na horskych prehradach se kapr nedoporucuje vicekrat jak jednou za mesic.Me ale treba udivilo,ze tohle je zde i u lososa.Zrejme to Michigenske jezero nebude tak ciste,jak vypada.Amici na to stejne kaslou a my ostatne take,kdyz mam chut na rybu tak si ji dam :-)

Vítek - Profil | Čt 3.10.2013 1:19:19

rybomil >> Orlas vypustíme a bahno spálíme do mrtě, to bude revír ekologicky košer

salfi - Profil | St 2.10.2013 22:38:10

Soulfish >> tak tenhle zapis se ti povedl, konecne fundovanej nazor. o tohle mi slo pri zadavani otazky, cekal jsem na podobnou odpoved a ne osocovani druhych, ze ryby se nemaji jist ale poustet...

salfi - Profil | St 2.10.2013 22:35:00

kožich007 >> no poradne si zachytat problem neni, podle me je ryb ve vodach dostatek a kapra az moc, spis bych se zastavil u prvni casti tvoji odpovedi a to, ze se vsude apelovalo : jezte ryby, jsou zdrave, ale prave treba v tyhle diskuzi je videt, ze to nebude tak ruzovy. Navic je treba zduraznit, ze ryby ji i male deti a rodice jim davaji rybu v domneni, ze je to tak spravne a diteti nedavaji svinstva, a ono mozna ne

kožich007 - Profil | St 2.10.2013 20:21:46

salfi - >> dle mého je potřeba všechny přesvědčit na to že není zdravé jíst ryby, ale třeba krávu a nebo prasátko je mňam. konečně si potom pořádně zachytáme :)

Morus - Profil | St 2.10.2013 20:21:02

Denny >> to ale platí pro konkrétní zahraniční vodu, Třeboňskej kapřík je na tom úplně jinak.

rybomil - Profil | St 2.10.2013 20:08:14

fotojakes >> nej žumpa ... třeba po tom Jordánu bude asi Orlas. Tam to bude ekologicky extra těžkej ořech. Jednou k tomu dojít musí, ale zatím to všechny vlády pusunuly dál...

Soulfish - Profil | St 2.10.2013 19:25:41

fotojakes >> No ono i ty živiny nejsou 2x vhodné
třeba dusíkatý hnojiva - teď nevím zda dusitany nebo dusičnany (spíš ty dusitany) taky nejsou vůbec zdravá věc.

Vzhledem k tomu, že to bylo napsané až oc obecně (organika), tak jsem to chtěl poupravit.

fotojakes - Profil | St 2.10.2013 19:14:15

Soulfish >> napadlo mě, že míříš až k tomuhle, ale to je úplně něco jiného než jsem myslel. Já tím zatížením myslel vodu s velkým množstvím živin, sedimentů na dně a podobně, prostě takovej ten klasickej bahňák kde sice ryby rostou, ale chuťově nic extra, když to nenecháš vyčistit v čisté vodě.

Denny - Profil | St 2.10.2013 17:31:04

Zdravim kolegove.Vubec si netroufam srovnavat kvalitu ryb a vod ady a doma,ale treba nekoho z vas bude zajimat,jak je to s doporucenim konzumace ryb na jednom z mist,kde chytame. Kapra nedoporucuji snad v zadnem state :-) Ta tabulka temer dole na tech strankach je snad pochopitelna pro vsechny.
http://www.dhs.wisconsin.gov/eh/fish/#Great_Lakes_A​dvisory_Information

tomisBMW - Profil | St 2.10.2013 17:04:29

Myslím že dřív Vás zabije kouření a chlastání na těch rybách jak ryba samotná.Strava má být pestrá včetně našich žumpo ryb ! ;-)

Morus - Profil | St 2.10.2013 17:01:01

Pořád věřím víc rybě z přírody než salámu z obchodu. Samý barviva, konzervanty a dusitanový směsi. A najdeme to i v limonádách, jogurtech, pečivu apod. Už ani kupovaný maso údajně není vůbec zdravý (např kuřecí je prý pěkný svinstvo) takže jaký máme možnosti? Žrát kořínky?

Petr Havlíček - Profil | St 2.10.2013 16:44:57

Soulfish >> pár lidem by bylo potřeba otevřít oči, to byl moc dobrý příspěvek ...

Soulfish - Profil | St 2.10.2013 16:41:46

Petr Havlíček >> to byl jen příklad, v dravcích toho bude logicky víc, když žerou potravu, která je na to prostě bohatší (kontaminované ryby)

utilizoval jsem na to část přednášky z genetiky, konkrétně "mutageny v životním prostředí"