Rybářské závody na chovných rybnících

Zdar všem. Chtěl jsem se zeptat, zda se někdo z vás už účastnil rybářských závodů, které se konaly čistě na chovném rybníce... Jde mi o to, jestli má smysl vymýšlet něco s nástrahou (malé plovky a td...) nebo jestli je nejlepší prostě jen kus housky nebo chleba.... Díky moc za příspěvky!
Autor diskuse: Pedruna - Profil , 12.9.2013 všeobecné - nástrahy, návnady

Juraj - Profil | Po 16.9.2013 9:11:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pedruna - >> Vymýšlet s nástrahou musíš vždy, bez ohledu na vodu. Každý závod je jiný a to i na stejné vodě. Nástraha je jen jedna věc, součást veliké skládačky. Problémů je celá řada a to jasně říkají zápisy níže.
Na začátek je potřeba zjistit tyto informace:
1. Velikost revíru
2. hloubkové poměry
3. rybí obsádka
4. ZPŮSOB BODOVÁNÍ
5. délka závodu (kol)
6. Změny míst a délka přestávky
7.rozestupy mezi závodníky
8. Jak blízko je za prdelí cesta, po které se budou motat diváci.

Bod číslo 1. tě zajímá, protože může ryba být dál a podle toho volíš skladbu prutů.
Bod číslo 2. je důležitý, jestliže ovládáš jen lov se splávkem na pevno a hloubka je přes 4m, tak je to jeden problém, pakliže jsou pár kroků od břehu 3,20, tak to lze, ale zase musíš mít připraveno trochu lepivější krmení.
Bod číslo 3 je přímo spjatý s bodem číslo 4.
Jestliže je v revíru i dost bílé ryby a boduje se co cm to bod, pak nemá cenu sázet na kapry, jejichž chování je v závodě nevypočitatelné, ale už v přípravě se zaměříš na bílou rybu, jejíž aktivita je pravděpodobnější. Tomu opět přizpůsobíš krmení, vlasce, nástrahy atd. Pokud např vím, že je tam hodně perlín, tak krom feederu v záloze, musím mít nachystanou hlavně propadovou udici a barevné pinky i červy. K tomu krmení, které se mi způli rozpadne při propadu sloupcem a část se rozpadá až na dně.
bod číslo 5 je důležitý, aby jsi věděl kolik krmení a živé je potřeba. Počítá se s maximální aktivitou ryb, což se koná málo kdy, takže ti většinou zbyde a někdy i hodně. Jenže není nic horšího, než když máš před sebou rozežrané hejno a čtyřicet min. před koncem ti něco z toho dojde a pak tě to stojí pěkné umístění.
6. Jestliže víš, že kolo trvá dvě hodiny a pak se všichni posunou v hodinové pauze o šedesát čísel na druhou stranu rybníka, pak si vezmi jen dva pruty a výbavu osekej na jen to nejnutnější, protože balení hromady krámů a stěhování může zabrat i přes hodinu, pak nestíháš, jsi vystresovanej, hladovej (ostatní v pauze zbodli guláš) a to ti na výsledku nikdy nepřidá.
7. Tak tady záleží na povaze. Většinou dávám přednost rozumné dohodě. Předminulý týden jsme seděli ramínko na ramínko a mohli si šeptat do ouška. Pak to nelze pojmout jinak než s nadhledem. Oni tě totiž v tomto případě opravdu většinou nepřehazují schválně, jen to prostě neumějí a tak nadávání, popř násilí nemá žádný smysl. Jestli chceš bejt drsňák, tak je řešením sumčák s 200g olovem, pletenkou na 60 kg a pořádným trojhákem. Ale v takhle extrémních případech to není na místě. jiná je, když ti to bere, rozestupy jsou 5m a sousedovi ob jedno místo, to neustále lítá do tvého krmného fleku.. Pak má výše zmíněná výbava své opodstatnění.
Pokud jsou rozestupy malé a diváci blízko, tak je lepší zvolit, nějakou starší, levnější a tudíž i bytelnější výbavu.
Přeju veselé závodění.


rybomil - Profil | Po 16.9.2013 8:17:54

Z důvodů co jsi posal ty a já taky už nechodím. Ty ceny pořadatelů, to riziko, ta práce s přípravou, to ranní vstávání, ty kecy prostě za to nestojí. Jen málokdy zažiješ opravdu povedené gulášovky v tý správný atmosféře a bez závisti.
Pořadatel by měl zajistit dost místa a popsat podmínky pro závodníky v propozicích. Mnohdy na to prdí. Jednou mi řekli u druhý ryby, že se do hodnocení počítaji až od 20 cm. V tu ránu jsem skončil a žádal vrátit vložné ( startovné ) bo v propozicích to neměli. Držkovali, ale vrátili.

Ladineeek - Profil | Po 16.9.2013 8:01:40

rybomil >> Z tohoto důvodu jsem toho nechal po absolvování asi 5-6 závodů. Všude se motali ožralové, nebo nevychované děti, místo na ryby jsem se musel soustředit, aby mi někdo něco nerozšlápnul. Místa byly 1,5 m od sebe, neustále mě nějakej opilec přehazoval, furt zamotáno, soused nebyl schopnej ani 30 cm kapříka zdolat tak, aby nezamotal 5 lidí okolo sebe. S úlovkem jsem 10 minut čekal, až děda s červeným nosem od kořalky doleze mi ho změřit a zapsat apod. Do toho buranský kecy, no už nikdy více...... na jednom závodu mi zapomněli dosečíst asi 2 ryby, který znamenaly asi 10 míst......
Jo a slyšel jsem příběh o rozšplápnutým feederu sportex asi za 6 tisíc od 8 letýho kluka, jeho otec na to, ať si to doma slepí, že je to v pohodě a zmizeli..........tomu chlapovi zbyly jen oči pro pláč a radši to zabalil a jel domů.........pořadatele to samozřejmě vůbec nezajmalo, ty chodili akorát rozlejvat kořalku

rybomil - Profil | Po 16.9.2013 7:47:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ladineeek >> se nediv. oni sedlčanský jsou extra sorta.... u Petra je opravdu škoda že odešel tak brzo. Ale "závody" za stovku taky najdeš.

Pedruna asi myslí závody na chovných = produkčních soukromých rybnících ???
Na takových závodech pořádaných např. soukromou společností jsem byl několikrát. Záleží na velikosti ryb, někde se hodnotili např. jen ryby nad 40cm. Taky záleží na vylosování fleku a poctivosti pořadatelů. Několikrát jsme zažili, že místní " závodníci " měli "záhadně" fleky tam kde se předchozí den nakrmilo."

Bych se s tím nepáral, min. litr hnojáků do futra a 3 feedry - medium, pikřík kdyby náhodou na malé fišle a pro jistotu hevíčko, kdyby tam byli nějaký obři a bylo potřeba daleko házet. Halibur pelety, hnojcle a bíláci fungují snad všude. Možná jedna tvrdší boloňka jako úplnej sichr.
Na rybníčku 100 x 100m když chytneš poblíž sebe nějakýho co umí míchnout dobrý futro, tak je většinou dost vymalováno, až si neškrtneš. Jednou jsem na takovým nalapal 11 metrů na 15 - 20cm perlínkách a okolo měli tak po 5ti rybách.

Jsou lidi, kteří celé léto o víkendech objíždějí tyhle gulášovky, hlavně ty kde jsou hodnotnější ceny.

Jo a dej si bacha aby pořádatelé ohlídali lid prostý ( čumící ) by ti nelezl za zadek, jednou mi takhle ožrala šlápnul na odložený prut a pořadatel nechtěl nic slyšet o úhradě opravy. Byla to těžká hádka ,nakonec pod hrozbou mediální ostudy ustoupili.

Naše MO pořádá jen dětské závody.

Pedruna - Profil | Po 16.9.2013 6:56:17

Musím se smát... Nikomu se závody nelíbí, ale všichni na ně chodí...

ŠAJBAN - Profil | Pá 13.9.2013 18:58:27

Nikdy som na takých závodoch nebol ale som aj proti tomu aby sa také závody konaly ... už dost daju rybám zabrať závody normálne na lovných vodách a nie to este chdakom kaprom na chovných , ktoré ani nepoznaju háčik poväčšinou :)...ked už tak obmedzit účastníkov na zopár rybárov ale aj tak by sa mi to nepáčilo

c.13 - Profil | Pá 13.9.2013 18:57:09

Naše MO pořádá DĚTSKÉ rybářské závody na chovném rybníce, myslím,že je to docela fajn.......20 - 30 děcek na rybníčku 100 x 100 metrů, prcci si zachytají, mají radost, špekáček se opeče, cenu dostane každý i když třeba jen kelímek rohlíkáču a brčko. Startovné nula!

nofish - Profil | Pá 13.9.2013 18:45:36

meteor >> Amen...

retrívr - Profil | Pá 13.9.2013 18:21:44

Pedruna - >> Za mne plný souhlas s " meteorem", jen mi přijde, že byl až příliš mírný.Ale takový on už je.Je to zhovadilost.

Jarda Š. - Profil | Pá 13.9.2013 18:12:13

Ladineeek >> Ale nevím, jestli ještě nějaké gulášovky u nás budou, protože zemřel jejich hlavní sponzor a organizátor Petr Faktor (majitel fy PEFA).

Ladineeek - Profil | Pá 13.9.2013 16:45:42

Jarda Š. >> Tak to klobouk dolů, tady všude v okolí je to všechno na stejný brdo - startovný 150-250 Kč, ceny velice mizerné a hlavně hodně guláše a kořalky :-)

Jarda Š. - Profil | Pá 13.9.2013 15:50:52

Ladineeek >> Jak kde. Když naše MO pořádá gulášovku, tak je to pro vlastní členy a pozvané hosty, přičemž startovné je spíš symbolické, jen na pokrytí nákladů. Nebývá to ale na chovňáku, nýbrž na RMV.
Jinak mám stejný názor jako níže "meteor", pokud tam není moc bílé ryby nebo malých okounků, zkoušel bych i masňáky.

Mikšík - Profil | Pá 13.9.2013 15:33:05

Ahoj. Určitě ti doporučím zjistit si co na takovym rybníku můžeš chytit, a jak velké ryby se zde pohybují. Jestli zde budou takoví ti násaďáci okolo tich 45-50 cm tak bych asi volil feeder a zkoušel červy, žížali, kukuřici a nějaké medovky. :)

TheNosfe - Profil | Pá 13.9.2013 12:02:22

Pedruna >> se závody teprve pomalu ale jistě začínám, nejvíc se mi většinou osvědčila kukuřice, kapři ji znají. Druhá možnost masňáci. Nejčastěji kombinuji kuku a na špičku dávám červa, někdy dva.

Ladineeek - Profil | Pá 13.9.2013 11:59:07

meteor >> guláše jsou výraznou finanční injekcí pro pořádající MO.....

meteor - Profil | Pá 13.9.2013 11:48:37

Pedruna - >> já na takových závodech nebyl, nicméně bych zřejmě nic nevymýšlel a chytal bych na kukuřici, kterou bych i krmil :-)
Akorát mi teda přijde DOST divné pořádat závody na chovných rybnících... ale ono mi přijde divné pořádat závody vůbec, ty ryby si to nezaslouží...

Pedruna - Profil | Pá 13.9.2013 11:32:32

To nebyl nikdo třeba na gulášovkách na chovným rybníku?