Kratkodobe kaprařeni na svazovkach (řeka i rybniky)

Zdar a silu, letos jsem se rozhodl vyzkouset to vsemi omilane kaprareni.Priznam se,ze kapry chytat docela umim,ale na boilisy jsem poradne nechatal nikdy (nepocitam pelety co si delam doma).No a ja bych potreboval nejak poradit ohledne typu a znacek pouzitych kouli.Montaze znam,to problem neni,ale nevim co zvolit pro nekolika hodinove chytani za prichute a znacky (kvalitni).Vim ze kombinujete popup se vsim moznym...na panacka atd...Muzete ale poradit jake prichute jsou vhodne pro to ci ono obdobi? Chytam sice hlavne na rybnicich,ale reku mam taky kousek (vlastne dve reky).Taky se moc nevyznam jak si zakrmit a kolik (porad jde jen o boilie).Cilove ryby jsou hlavne kapr,amur (lin a i klidne vetsi cejni muzou taky zabrat) a nejde mi vubec o zadne obry,klidne at berou i padesatky aspon se pobavim.Jde hlavne o relax,ne?!Jde mi tedy o rychle ucinne navnady v zavislosti na rocnim obdobi a jak krmit.POkud tohle nektera duse poradi,budu rad.Ja si totiz tohlencto kaprareni nikdy nezkusil a rad bych,to je jasna vec.
Autor diskuse: Looki - Profil , 29.8.2013 kaprařina - nástrahy, návnady

Kterým příchutím dáváte přednost od jara do podzimu:

A) Ovocné25%

B) Rybí51%

C) Ořechové 6%

D) Mix ovoce a ryb11%

E) Ptačí zoby3%

F) Vlastní 4%

Od 30.8.2013 hlasovalo 72 čtenářů.

bonkie - Profil | Út 15.4.2014 17:59:58

Co píšeš v otázce funguje někde to a někde ono. Neboj se toho a zkoušej. Každá voda je něčím specifická, ale bez prutohodin u počítače to nezjistíš :o)

Patrik Šanda - Profil | Út 15.4.2014 17:52:26

Já chytám na pelety, konkrétně na krillberry od nikla a nebo kill krill od nikla. Krmím partiklem : vařenou kukuřicí, řepkou nebo pšenicí. Občas tam hodím i CSL pelety a chytám kapry kolem 60 cm.

RomanBA - Profil | St 4.9.2013 2:27:05

Looki - >> zdar,necital som diskusiu,takze mozno ti to uz nekto radil,ja ti poradim gule od Mikbaits,rada Express,šupa na rychle zabery a kratke rybacky.akurat sa treba na tom,ktorom reviry im trafit do chuti s prichutou gul.S boilí Express,na jar a neskoru jesen dobre fachcia ovocne,napr.ananas,brusnica atd,v lete a na skoru jesen su ok mäsovky,naj mi ide oliheň,mušla a patentka.ale napr.uplne bezne som aj v lete nalapal na ovocne,takze neni to pravidlo,ze tepla voda-mäsovky a studena-ovocne.ak poznas nejaku zabahnenu,zarastenu,plytku vodu,treskni tam patentku,na takomto type vod ta patentka ide super.Krmim max par gul k montazi,alebo ak hadzem dalej,tak 3,ci 4 rozpolene gule na pva snurku.Gule este mozes zvyraznit roznymi dipmi,co ale moze a nemusi byt vzdy dobre.na prechytavanych vodach sa väcsie kapre zvyknu navonanym gulam vyhybat,citia v tom nebezpecenstvo,ale inde ti to zas moze priniest zaber.tak vela stastia.

Lexoun - Profil | Út 3.9.2013 23:48:59

Looki >> Tak ono přes den udělat nějaké úspěchy na koule je dost loterie.Taky záleží na vodě,ale většinou toho přes den moc nenataháš.Na prokrmovanym fleku je to trochu jinak,ale stejně bývá noc lepší.
Já dva roky zkoušel nějaké kupované směsi a letos zkouším vlastní.Jarní se mi zatím moc nevyvedly,ale teď přes léto jsem docela spokojenej.Recept zatím používám klasickou uhlohydrátovou,trochu vylepšenou směs.O tom se tu poměrně dost píše : pšenice,kuk.mouka,klíčky,piv.kvasnice,suš.syrovátka​,nějaká rybina nebo ptačí zob a trochu něčeho na ovonění.
Malý průměry nejsou špatný,ale dřív se k nim dostane menší ryba.Takže ty 18tky by to asi chtělo,nebo dej dvě až tři pod sebe.To někde taky není špatný.
Zkus krmnou kuku,povařenou,překvašenou na řetízek - několik na přívěs pod sebou.
Ať se daří.L

marmyš - Profil | Út 3.9.2013 20:57:09

Looki >> nic jsi nepochopil,napsal jsem kdekdo,nepsal jsem ty. dobrý ve všem neznamená lovné způsoby,jen ten jeden,třeba zde se jedná o kapra,takže lov kaprů určitým způsobem. co ti ale nechybí,tak to je sebevědomí,já třeba nezvládám pořádně nic,jen tady blbě kafrat:-)

Looki - Profil | Út 3.9.2013 20:37:52

marmyš >> ja se prece za nicim nehonim?!! jen jsem nikdy na boilisy nechytal,tak proc to nezkusit? Doted chytam na kuku,rohlik,cervy,zizaly a jine klasicke nastrahy a to hlavne na feeder.Lokalizovat ryby taky docela dovedu, s montazema problem taky nemivam.Jedine oč mi jde,je zkusit neco noveho...tod vse. Recepty jsou volne k nahlednuti na netu,ja myslim,ze pokud nekdo ma dobry recept na zajimavou nastrahu,tak proc ji sem nenapsat?!
Ale jak si sam napsal "ty musíš být dobrý ve všem"...ma to rozpitvávat? Zvladam mušku,privlac,plavanou,feeder,polozenou (bobkařinu), no a ted je cas byt dobry v necem dalsim a tim je kaprarina.Vic netreba psat.Howk

marmyš - Profil | Út 3.9.2013 19:16:57

Looki >> směji se taky tomu,jak se kdekdo honí za zaručeným receptem,návnadou,montáží--asi jako kdysi králové za elixírem mládí. úspěch ti nemůže zaručit jen ta jedna věc,ale ty musíš být dobrý ve všem. něco je důležitější,něco méně. pokud budeš hledat jen recept,montáž,způsob lovu...,tak nikdy to nebude ono. hlavní je výběr místa,to se nikde nedočteš,někdo na to má čuch,někdo se naučí a někomu to nedojde do smrti. pokud už to místo máš,tak lovný způsob. ten je určitě tady někde dovedený k dokonalosti,ale který to je,to je těžko radit. je toho moc,bych se upsal . takže jak vidíš,dohadovat se nechci,taky nevím s kým bych měl.

marmyš - Profil | Út 3.9.2013 19:05:00

Looki >> tak třeba tady,ty chceš vědět recept. má to ale pro mne cenu ti něco psát,když tady najdeš hromadu zaručených receptů,které opravdu zaberou?

Looki - Profil | Út 3.9.2013 16:59:01

marmyš >> mozna jsem natvrdly,ale cemu konkretne ses tady zasmal??? podle me se chces jenom dohadovat o smysluplnosti toho ci onoho ryb.stylu...mam recht?? nebo ti vadi ze chce nekdo zkusit koule?? tak to trochu rozepis,at se poucime vsichni.

bih - Profil | Út 3.9.2013 14:55:27

marmyš >> ok

marmyš - Profil | Po 2.9.2013 20:09:27

bih >> :-)pssstttt,nech je být,dlouho jsem se tak nezasmál,jak tady u toho počteníčka. možná to některým jednou dojde.

P3 - Profil | Po 2.9.2013 19:44:54

tady je jedna ryba z krátkodobé rybačky 92cm a 16,60kg nástraha boilies od NIKLA hotovky,téměř žádné přikrmování a žádné předkrmování.

ŠAJBAN - Profil | Po 2.9.2013 19:23:10

ja chodievam takmer vždy len na krátkodobé rybačky a som zvyknutý viacmenej chytať na ovocné príchute celoročne ale nevravím že tam občas nedám niečo korenisté alebo rybie...chytávam na Mikbaits Expres alebo na Orthodox :)...prípadne peletky :)

Looki - Profil | Po 2.9.2013 19:17:17

Mate nekdo vlastni osvedceny recept na vyrobu pelet nebo boilisu? Rad bych zkusil uklohnit neco co se vam osvedcilo a chyta to ryby (ne obry).

rover - Profil | Ne 1.9.2013 21:35:41

Looki - >> Krátké chytání na boilies ? Na rohlíkáč by to snad i šlo. Ale hlavně bez příchutě, jinak opět inklinuješ k experimentům.
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1254

Looki - Profil | Ne 1.9.2013 21:18:50

Lexoun >> Ty moje peletky jsou dobre,to je fakt.Smes mam dle nejakeho receptu od Kucery,plus vlastni prisady.Ja do pelet vejce uz daval a esence taky.Hady tlacim pres mlynek na maso s nastavcem na plneni klobasek.Jen je nevarim,ale susim.Pred 14dny jsem udelal asi 2kila smesi s olihnovo-ptaci (zob) smesi...z kila jsem nasusil drť pro pouziti methodmixu a kilo slo do mrazaku (nechtelo se mi tlacit a valet hady).Takze v podstate jsem delal vse co pises.Ale jak to vypada,tak zustanu u svych kouli a budu je jen dochucovat dle situace.Jen se mi nedari na ně chytnout vetsi ryby...leda bych udelal vetsi prumer kouli (mam asi 12-14mm).Kdyz se mi nechce davat hady do rolbalu a valet je,tak to tim rolbalem jen prekrojim (ale nevalim) a mam docela pekne polstarky,ktere drzi pekne i na silikonovych krouzcich.Asi mas pravdu a ty peletky "přetavím" na řádnou a kvalitni nastrahu (mimochodem,budu zkouset sladit směs stevii sladkou,tak uvidime jak to na to bude kousat).

JInak, tak ta kukuricka je klasika,to je jasna vec.MI to pekne bere i na kvasenou psenici.Ale navykl jsem si u vody čist a to pak na feeder nechcu čumet.Tak to budu asi brat dle intenzity zaberu,pokud to pujde na feeder neni co resit,ale jak to ani nedlubne,mrsknu tam koule a jdu si cist.Obcas ani nemam naladu furt cumet na spicky feederu,proto mozna hledam inspiraci v kaprarine.
Tu kuku jsem i kvasil a taky to pekne na ni kouše.Ono to krasne voni chlastem (skoro jako burbon).Jen tatikovi se misto kvasu povedlo vyrobit aceton (tak to totiz i smrdelo).Bonduelka neni taky spatna,ale ta kvasena nelaka rybi dorost.Navic jsem objevil,ze kuku z tesca je lepsi jak bonduelka...vetsi zrna a je o pulku levnejsi (13kc).

Lexoun - Profil | Ne 1.9.2013 15:58:31

Looki >> Teda nevím jak ostatní,ale já mám tu zkušenost že na vlastní koule mi to šlapalo líp než na kdovíjaké kupované.Když děláš vlastní pelety,tak nevím co řešíš.Udělej si pár kilo vlastních a uvidíš.Nevím jakou máš směs,ale takový rozdíl vůči směsi na koule to asi nebude.Akorát přidej vejce,trochu esence a je to :-))).Uděláš hady,po uvaření nakrájíš na válečky a můžeš chytat.Když je po dvou dnech sušení zamrazíš,tak máš akorát nástrahu na rychlé chytání.Vždy udělám několik o různých průměrech,někdy chtěj 12tky.....někdy 18tky.Část směsi schováš a použiješ jako metoďák,který něčím zatraktivníš.Pár koulí krmení,kolem trochu bojlízu,trochu pelet,na olovo namáčkneš kouli methodu a je to.L

libec77 - Profil | Ne 1.9.2013 14:20:45

panTau >> Dávám na vlas.

panTau - Profil | Ne 1.9.2013 14:02:42

libec77 >> A kuku spíš na háček, nebo na vlas?

Vendys 65 - Profil | Ne 1.9.2013 12:31:32

Bousis >>
Čauves,taky používám půlnoční pomeranč,letos mám na něj svého největšího kapra 98,ale asi jsem byl v pravý čas na správném místě,tak tyto peletky hodnotím zatím kladně.

Tavris29 - Profil | Ne 1.9.2013 11:54:09

Looki >> Od LK bych Ti na rychlejší chytání poradil Ledovou vanilku.

bih - Profil | Ne 1.9.2013 11:48:10

libec77 >> jeto tak

libec77 - Profil | Ne 1.9.2013 11:27:53

bih >> Joo ,většina kamarádu začla chytat taky na kuku a je víc než spokojená!

bih - Profil | Ne 1.9.2013 11:16:31

libec77 >> ono to není jen o koulích jak si někdo myslí

libec77 - Profil | Ne 1.9.2013 11:00:03

Ahoj letos jsem přešel na vařenou kuku a tolik ryb i velkých jsem nechytil na sebelepší boilie.

Looki - Profil | Ne 1.9.2013 10:43:43

Knihu nemam,ale videl jsem DVD,ale je to nejake stare,protoze tam Kucera chyta jeste na teleskopy.To je stejne ale jedno,protoze asi nejde o stari ale o obsah.
JInak vcera probehla prvni vylozene kapri vychazka....a byla to tragedie (ani ťuk).Zkousel jsem cherry,olihen,kuku na vlas a s klipem s kostaky a taky jeste peletky od Nikla KillKrill.No ono to ale nebralo nikomu,nejen me:-)) navic jsem trefil byvaly les a nekolikrat jsem urval. Dneska beru echo (Elite 4DSI) a projdu si slibna mista a nakreslim si relief a profil dna.Ty ryby tam byly,protoze tam skalali mamlasi jak hrom (navic nad mistem kde jsem lovil).Jen se jim nechtelo brat to,co jsem jim nabizel.

F.T.M. - Profil | So 31.8.2013 7:51:52

Looki >> Poříď si knihu "Lov kaprů na českých vodách" máš tam úplně vše co potřebuješ (vyhledání horkých míst v různých ročních obdobích, vnadění na různých typech vod atd.....),

Looki - Profil | So 31.8.2013 7:43:09

Koukam na ceny koulizu a nestacim se divit.Ty expresky nemaji ani kilo a stoji 250... Ty pelety co si delam sam doma jsou slozene snad z tech nejlepsich ingredienci co lze koupit a jedno kilo me vyjde na 100-110Kc.Jediny rozdil mezi mymi peletami (kulaty tvar 14mm,jen je nevarim...proto pelety a ne boilies) a komercni produkci je snad uz jen cena.Prvni varka loni se mi sice rozpadala pri vrtani,ale zaberu bylo festovne. No vsak uvidime jaky bude rozdil mezi mymi a komercnimi vyrobky.
Tohle je nejblizsi obchod http://www.rybarlovec.cz/rybar/boilies/stranka-1-96​.html?vyrobce[]=71 tak se tam vrhnu a uvidime co koupim za ty expresky.Docela se mi ale zalibila nabidka LK baits,kde je jedna koule slozena ze dvou ruznych chuti.Má Krasa taky neco rychlejsiho na chytani (vlastni zkusenost,ne zo to tam pisou v eshopu)?Mi se docela libi nabidka LK,ale ty ceny!!!Mam koupenou i knihu Kapri tajemstvi a tam se taky clovek dovi spoustu veci.

F.T.M. - Profil | So 31.8.2013 7:26:08

Looki - >> Osobně si provnadím lovné místo koulema z methodmixu (methodmix-řepka) a tvrdší nakládanou kukuřicí (mléčné kvašení). Následně místo prohodím pár kuličkama boilies a to eXpress , které jsou určeny pro víkendové rychlé chytání. Pro tuto činnost je nejlepší pomůckou spombový prut a košíček nebo raketa. Pořídil jsem si jej letos a nemá vůbec chybu :-)))) Samotný lov je již klasika :-))) Potom již jenom záleží zda ryby koušou či ne :-))))))