Chcem sa s Vami poradiť,pomôže to ked natlačím cedulky a rozmiestnim po revíroch,aby rybári po sebe poupratovali a nerobili bordel?

Som ochotný niečo preto urobiť,žiadne plané reči,ale konkrétna vec.Porozvešať papierové oznamy,alebo cedulky s výzvami alebo vtipnými "oblbovákmi na magorov".Len mi nevravte,že je to marné.Ja to proste chcem urobiť,len čo by na tých cedulkách/úplne jednoducho zastoknutých na konárikoch/malo byť?Napr.:Inteligentný rybár tu nerobí neporiadok,však si to Ty?Alebo:Máš rád toto miesto?Tak tu neser!Žiadne:Zákaz ponechávať odpadky!, to nie,to by bolo úplne nanič.Skúste mi seriozne poradiť niečo ,čo by skutočne prevrátilo myslenie aspoň jedného magora.Niečo v zmysle:Si najlepší lovec v celom okolí,leň tu nesviň!Proste niečo,neviem zatiaľ čo,čo by osvietilo mozog všetkým tým ,čo sa po love správajú ako dementi,že úplne s kľudným svedomím nechajú po sebe všetok sajrajt,počnúc sklenenými fľašami,konzervami,pet fľašami,papiermi,sáčkami,šupinami odratých rýb atd.
Autor diskuse: rybopet - Profil , 3.8.2004 všeobecné - ostatní

basta - Profil | Čt 5.8.2004 11:14:51

Myslím,že za pokus to stojí a pomôžem ti v tom.Ozvi sa.

rybomil | Čt 5.8.2004 11:00:51

Proč nemají ostatní uživatelé vody v povinnostech taky po sobě uklidit?Osobně uklizím a daleko větší bordel po vodácích.Klidně stanují kde nesmí, kácejí stromy na oheň, ale běda kdybys měl uřízlou vidličku, to ti RS dá za uši.Pravda, v některých známých lokalitách vodáci uklízejí i dno řeky( Majdaléna, Sukdol ),ale to jsou spíš výjimky.Ta snaha JČ KV ČRS o zákaz nošení skleněných obalů pro rybáře mi připadá směšná, když se všude válí XY flašek po vodácích a turistech.

rybopet - Profil | St 4.8.2004 21:06:19

ajko-to je výborné,ved nie som kokot!

ajko - Profil | St 4.8.2004 15:07:25

No ja som to tak raz spravil na jednom fleku v BA na Zeleznej studnicke. Na ten flek som chodil asi raz za 10 dni a vzdy tam bol bordel. Tak som tam dal cedulu v igelitovom obale (prosim o prepacenie za vulgarnost): "Len kokot po sebe nechá bordel. A co si ty?" Cuduj sa svete, cedula vydrzala asi dva mesiace a na fleku bol takmer vzdy poriadok. Ale uz sa mi to nechce opakovat, tak vzdy radsej odnesiem z fleku jednu-dve igelitky bordelu. Obdivujem ludi, ktori pridu k vode a nevadi im, ze su medzi konzervami od kukurice, sackov od krmiva, krabickami od cigariet, ze to neupracu, hoci ten bordel tam uz bol pred nimi. Jednoznacnu chybu robi RS – velakrat som videl ze pri kontrole papierov ju neporiadok pri vode nevzrusoval. Pritom v ryb. poriadku je napisane, ze rybar je zodpovedny za poriadok pri vode, je jedno, kto ho tam spravil! Este ma prekvapuju taki tipci, co odpadky sice daju do igelitky, ale tu povesia na konar...

Mário | St 4.8.2004 14:01:07

Rybopet > držím palce ale skôr si myslím že je to len boj s veternými mlynmi ale ked sa ti podarí aspon na jedného rybára zapôsobiť idem tlačiť aj ja.
HrubecT® (Út 3.8.2004 12:46:24) => krásne opísané! je to tak a proti tomu sa zle bojuje

Salám - Profil | St 4.8.2004 12:28:27

Řekl bych že určitě ne, když, je někde cedule, že je zákaz stanování a táboření, tak 2 metry od ní je stan. (Už zase s tím otravuju).-))

KGrob - Profil | St 4.8.2004 10:10:56

karelc: Jo Noe na to kápl, zahrádkáři,vzorný taťkové a mamky ze zahrádek to opravdu stojí rozum co dokážou s těma svejma kolečkama navozit k řece a do řeky od těch svejch vzornejch trávníčků. Systém tady je to moje a tam na to seru.
Ty opravdu líný nejsou. Ale abych nezevšeobecňoval, mluvím tady o svým revíru:
Nežárka.....

Pavel | St 4.8.2004 8:40:26

Velmi dobrý nápad, ale pointa by měla být jiná. Např. Za 1kg odpadu složeného u této cedule Vám autor soutěže zašle krabičku cigaret, nebo jedno pivo. Pozor za 2 kg odpadu budete zařazeni do soutěže o zájezd na Lofoty! To zamená takový malý český sen.
Bohužel problém odpadků u vody je problémem bobkařů, tedy sorty kaprařů, vybavených mobolními krmícími linkami, mobilními ubytovnami a restauračními občerstvovnami, nepřenosnými záchody, tedy takový malý Czech Tek.

hraji - Profil | St 4.8.2004 8:14:14

Já si myslím, že možná strohé, ale jasně formulované upozornění na nutnost nedělat u vody nepořádek je na českého (slovenského) rybáře, uvyklého zákazům a příkazům, účinnější než nějaký vtipný text, protože tomu se zasměje a nic si z něj nedělá. Ale nejsem psycholog, jsem možná úplně mimo. Nevymýšlel bych žádné vtípky, prostě bych tam napsal, že mají udržovat pořádek.

rybopet - Profil | Út 3.8.2004 23:50:57

All-cítim morálnu podporu,hoci aj trocha skepse,ale aj jedni aj druhí ste mi neporadili to,na čo som sa pýtal.Poprosím Vás,vráťte sa k tomu a doporučte aspoň jeden slogan,aj ked sa Vám bude zdať hlúpy,alebo nenáležitý,ale viete,hovorí sa tomu nejak ako brein storming,alebo viac hláv viac rozumu.Aj niečo možno v prvej chvíli úplne pitomé/napadá ma teraz:...si krásny rybár,aj príroda chce byť krásna...Skúsme na to ísť spolu,ak bude aspoň 20 návrhov,spoločným hlasovaním vyberieme najlepších povedzme 5,ktoré dám natlačiť a uvediem do obehu.Znova nápad:...nebuď puding,zober svoje smeti so sebou...,alebo ...ponechanie odpadu je monitorované,myslíš,že nie?...alebo...Oznamujeme,že na tomto úseku revíru RS denne kontroluje poriadok na lovisku,alebo...Kto vyzbiera 3 kg odpadu z lovného miesta a donesie na ryb. organizáciu,bude mať zadarmo povolenku atd atd.Fantázii sa medze nekladú ,chce to len Vašu pomoc.Srdečná vdaka!

Noe | Út 3.8.2004 19:32:44

karelc - nesouhlas, neb jak je nekde rodiny dum a ze jich je kolem vody dost, tak vsechno co se nehodi na zahrade sup do vody nebo na breh......
Mam jeden priklad, diky chladnemu pocasi bylo na jednom rybniku az do poloviny cervna vzorove uklizeno, nastalo otepleni najeli koupajici a rodiny s tatou rybarem a je po cistote.....tak takhle nejak to je......

stilet - Profil | Út 3.8.2004 19:29:09

Pokud si odpadky sebou odnese jen jeden z těch, co by je tam nechal - Tvá snaha nevyjde naprázdno. Má to i svoje výhody, když něco štiplavého někomu řekneš, koleduješ si o přesdržku, ale psané popíchnutí občas někoho trefí...
Důležité jsou správně umístěné nádoby na odpadky a nejdůležitější je jejich včasné a časté odvážení. Jak se tahle věta špatně realizuje na většině revírů to však rybáři vědí ze všech nejvíc. A bohužel i proto část celkem "vychovatelných" rybářů nechává odpadky na místě (" přece je nepovleču až domů").
Žijeme v Česku a generace, pamatující pokřivenou minulost , ten lidský skutek jsou schopné udělat, ale musí se k němu popostrčit, třeba v tomto případě viditelnou, přístupnou a vyváženou popelnicí....
U tekoucích vod je to ještě složitější, nicméně i tam se dá skusit to s těmi příklady co táhnou...

karelc - Profil | Út 3.8.2004 14:57:22

KGorb: s tím, že nejvíc bordela je po nerybářích bych si dovolil víc než nesouhlasit. a zvlášť na řece. podívej se, kolik lidí-nerybářů chodí až ke břehu a odhazuje tam odpadky. Podle mě je to HLAVNĚ práce rybářů. Bohužel.

Filous | Út 3.8.2004 14:01:48

Myslím, že je to zbytečná práce, protože pokud to nenapadne člověka samo tak může mít takových cedulí před očima třeba 10 a stejně po sobě zanechá bordel.

KGrob - Profil | Út 3.8.2004 13:55:36

Dacana to neovlivní, stejně si ale myslím,že většinu těch příšerností má na svědomí nerybářská veřejnost .Stojím si za tím alespoň u nás na řece. Mírný morální nátlak nemůže z principu vůbec nic ovlivnit, taková ta kolektivní spoluzodpovědnost či angažovanost funguje jenom u výrazné tzv. profesní menšiny, zbytek na to,ale obecně téměř na vše, sere. Jsem výrazný pesimista...

laco - Profil | Út 3.8.2004 13:53:55

V každém případě to zkus a nezapomeň informovat, zda se dostavil výsledek.

HrubecT - Profil | Út 3.8.2004 13:40:16

jura: Ale nikdo neví, jestli to tam napíchal řadový rybář, nebo někdo z organizace... POkud se tím teda nebude všude chlubit....

jura | Út 3.8.2004 13:35:23

Jak tu už zaznělo, dobrý i špatný pokus, ale pokud se o to budeš pokoušet jako řadový rybář, tak neuspěješ, asi ne, a mile by mne překvapilo, kdyby ano. Já vozím s sebou v vodě o jednu igelitku navíc a do ní popřípadně posbírám nepořádek na místě, kde chci chytat. Dnes ráno jsem přijel na Svitavu a na břeh někdo složil hromadu odkopaných drnů ze zahrádky, takže igelitka mi byla na nic, petrův zdar.

hraji - Profil | Út 3.8.2004 13:11:58

Rozhodně je lepší udělat i neúspěšný pokus, než jen angažovaně žvanit o nepořádku kolem vody, takže tě podporuju. Jen si dej pozor, ať to někdo neobrátí proti tobě (mám na mysli způsob upevnění cedulí, abys nepoškodil zeleň atd., nápisy na materiálu, který nezničí rosa nebo déšť). Ono je asi v podstatě jedno, jestli to povídání bude strohé upozornění na nutnost dodržování pořádku kolem vody nebo vtipný text. Ty co to osloví to osloví v té či oné podobě, tomu zbytku je to jedno. Hodně zdaru

FilipeS - Profil | Út 3.8.2004 13:10:39

Nepomůže

HrubecT - Profil | Út 3.8.2004 12:46:24

Honzas: No na úklid tam zůstanou jen ti těžkooděnci, protože jak jsi napsal : " Zatím to musí fungovat tak, že pořádní lidé budou uklízet po těch nepořádných." A pokud to ti pořádní budou uklízet pořád, tak proč by to ti nepořádní nedělali, když to po nich vždycky někdo uklidí ... :-//

Honzas - Profil | Út 3.8.2004 12:09:35

Myslím, že jaké-koliv zákazy nebo vtipné slogany typu : "Chovejte se tu jako doma, ať víme, jak to u vás vypadá.", nic neřeší. Je to otázka dlouhodobé výchovy a působení na člověka od plínky. Možná u příštích generací se něco takového podaří. Zatím to musí fungovat tak, že pořádní lidé budou uklízet po těch nepořádných. Tipněte si, kolik % lidí zůstane na úklid po skončení technopárty na Tachovsku, pokud je tam cajti nerozeženou všechny najednou? Téměř všichni se schovají za anonymitu davu.

davb | Út 3.8.2004 10:12:12

Za pokus to stoji... Ale jinak souhlasim s bobem, inteligentni clovek pochopi, prase zustane prasetem.

Dirk - Profil | Út 3.8.2004 10:02:57

Nejen bordel, šel jsem kolem řeky a na místě, z kterého odešli rybáři byla na ostnatym drátě nad plotem byla nabodaná ouklej... Nevím kdo konkrétně tam byl, a hrozně mě sere, že jsem je neviděl. Je mi 22 ke starším lidem mám úctu, ale za tohle bych klidně sfackoval i staršího chlapa...

karelc - Profil | Út 3.8.2004 9:52:12

Taky dej bacha, aby tě někdo z vedení MO neobvinil, že děláš na břehu bordel a všude si věsíš papír.

xycht | Út 3.8.2004 9:36:11

Podobně jako Bob sem pesimista. Já už na to seru a tak ten bordel uklidim a hodim do pytle a už se nad tim skoro ani nepozastavuju

HrubecT - Profil | Út 3.8.2004 9:00:16

Nezničí se ty papíry hned po prvním dešti?? Možná by to chtělo něco "bytelnějšího"...

Bob - Profil | Út 3.8.2004 8:05:49

V tom já su pesimista. Prase zůstane prasetem a žádný cedule nepomůžou.