Syrová kukuřice

V dubnovém čísle časopisu Kapří svět jsem se dočetl, že profi kaprař p.Blažek krmí mimo jiné i nevařenou kukuřicí.Kaprům to podle něj nevadí.Nechtěl bych se přít s profesionálním rybářem, ale mým názorem je, že vnadění syrovou kukuřicí je absolutní nesmysl.Co vy na to?
Autor diskuse: smike - , 3.8.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

siro | Čt 5.8.2004 17:15:58

Noe:viděl jsi někdy břehy třeba Orlika po opadnutí hladiny?
Stačilo by to pro velkovýkrmovnu spepic na měsíc.

Šuli - Profil | Čt 5.8.2004 10:46:53

rybomil:U nás jich taky moc neni,ale i když krmim na revíru kde je dost bílá ryba tak mám zkušenosti že jí kapr vytlačí a záběry jsou většinou od něj.Ale nesmim ji vařit.
Jinak na jedný vodě kde neni a i kaprů je tam na tak velkou plochu docela málo se mi osvětčila.Kapři tam hodně cestujou a po jejich najetí je potřeba je tam udržet.Denně jsem rozházel i 15-20kg mixu pšenice+řepka a do toho boilí.Výhodou je nizká cena,kdybych je tam měl udržovat boilím tak bych musel každej měsíc vytlačit nějakej bankomat z marketu:-))

rybomil | Čt 5.8.2004 7:36:36

Šuli :To vím, ale tady nikde taková voda není, nebo už ji důchodci dávno vychytali. A taková střevlička, jo to je zážitek.

rybomil | Čt 5.8.2004 7:05:58

MM: Ale jo, když jdu na plavču tak si rád zachytám bílou rybu a většinou total vše pustím.Jdu - li cíleně na kapra a najede jen bílá, je to přeci otrava. K jídlu nemusím ani jedno, ani druhé.Na kapry jdu jen když potřebuju pro lékařku.

Martin M. - Profil | St 4.8.2004 22:36:21

Ed> to je to, co jsem potreboval vedet, diky. Tim pro mne kapitola jecmen je nadobro uzavrena - nikdy vice :-)

Ed | St 4.8.2004 21:44:48

Martin M. : u ječmenu na rozdíl od pšenice, žita, tritikale apod. zůstávají obaly na zrnu i po sklizení. Je to pro tento druh obiloviny typické.

Martin M. - Profil | St 4.8.2004 21:33:06

rybomil> nekdo radeji chyta "bile sracky" nez kapry. Ja osobne rad krmim co nejjemnejsim partiklem velikosti repky, pokud jdu na cejny.
cestovatel> jednou jsem omylem misto psenice koupil jecmen - a byla to pekna blbost. Nebyl vymlacenej nebo co, proste byl jeste obalen slupkama se stetinou(jestli je tu nekdo znaly veci, tak mne mozna doplni.) Po uvareni sice slupky zmekly, ale mou duveru si ani pak neziskal. Pokud jecmen, tak jedine jecne kroupy.

Slavek - Profil | St 4.8.2004 20:23:55

Važeni Panove na Ebru se krmi pouze namočenou kukuřici max 24 hod a kapři ji požiraji a vysiraji bez problemu tak asi česky kapr je vice choulostivy.

Noe | St 4.8.2004 19:59:54

JM - no ale nechce se me verit, ze i kdyz tam nasypou pytle, tak ze to ty ryby z cele te vody nesnedi, nebo taky ze ta kukurice za ten dlouhy cas max. shnije.....ale jinak se neboj, v kazde vode je jeste hodne ryb, ktere dokazi kukurici sezrat, horsi je to s boilie.....tam je to jine.....

Pavel | St 4.8.2004 16:49:08

Se syrovou kukuřicí nemám zkušenosti, ale na plátky syrové mrkve lovím ty největší amury a touště. Kaprům ji musím ještě povařit.

Šuli - Profil | St 4.8.2004 15:12:47

cestovatel: Já používám pšenici pro slepice a tam je většinou namíchanej i oves a ječmen.Žádný problémy ani rozdíly v tom nevidim.Prostě namočim,uvořim a krmim.Když chci aspoň částečně vyselektovat bílou rybu tak namočim a potom jenom zaleju vařící vodou a nechám vychladnout.Pšenice tolik nezměkne.

šeptal - Profil | St 4.8.2004 14:22:24

cestovatel : Všechno jsou to obiloviny, i když každý jiný druh. Co se týká jejich použití při rybolovu, nemohu posoudit. Pokud jsem používal šrot, tak pšeničný nebo ječný, nebo oba dohromady a v pohodě. Žito jsem na rybách ještě nezkoušel.

cestovatel - Profil | St 4.8.2004 12:47:49

Když už jsme u te pšenice, je velký rozdíl mezi pšenicí a třeba ječmenem, nebo žitem?

Šuli - Profil | St 4.8.2004 12:04:36

rybomil:Pšenice je super,ale musíš vědět kde sní vnadit.Když tam neni bílá ryba tak jí tam můžeš nasypat a kapři jí milujou.

JM - Profil | St 4.8.2004 11:38:56

Noe: Já nepsal, že tráví 3 měsíce. Jenže oni tam za měsíc až dva nahážou tolik, kolik je produkce průměrného sila. To jsou pytle kukuřice.

rybomil | St 4.8.2004 9:18:42

No když už mě chytne kaprařskej amok, tak ji asi 48 hod namočím, pak vařim v papiňáku.Hotovou sleju, aby byla jakž takž potopená, vrazim to 100násobný sladidlo a požadované aroma.Nechám do rána natáhnout a jdu krmit.Krmím s ostatním vař. partiklem, ale spíš samotnou.Jednou někdo psal v časáku, že pšenice je super, tak jsem mu odpověděl že super blbost, protože si natáhneš hafo drobných bílých sraček co kapra k tomu ani nepustěj.

xycht | St 4.8.2004 8:56:14

šeptal: já si myslim to samý :-) někdo ale fakt říká tohle....já na to kašlu, ta moje kukuřice rybám chutná tak co? :-)

šeptal - Profil | St 4.8.2004 8:51:31

xycht® : A jako pomalým vařením se to aroma získává, nebo co? V tom papiňáku je to pod tlakem, takže co se ztrát živin a vůní týká, je to oproti normálnímu vaření určitě lepší - ztráty jsou rozhodně menší.

xycht | St 4.8.2004 8:43:58

šeptal: stejně jako ty vařim v papiňáku akorát delší dobu,ale víš co sem slyšel? že prej se při rychlým vaření vypaří aroma :-) já jí tak vařim pokaždý a úspěchy se dostavujou ..tak nevim jako to s tou vůní, mě se zdá že voní skvěle...

šeptal - Profil | St 4.8.2004 7:18:29

Já zásadně vařím. A nejlíp v papiňáku. Šoupnu tam tvrdou kukuřici, nechám vařit tak čtvrt hodiny a je vystaráno. Kukuřička jako máslíčko a parádně voní. A jistě si uchová to podstatný, aby po ní ty kapříci pěkně přibírali.

joga - Profil | Út 3.8.2004 19:07:19

taky se přidám, na toto téma jsem experimentoval a vycházel jsme ze selského rozumu. Syrová kukuřice musí zákonitě nabobtnat tudíž je celkem dané, že při příjmu většího množství a navíc u menšího kapra do 70cm může způsobit problémy. Nevařená jen namočená kukuřice minimálně týden lépe i 2 - 3 týdny natáhne maximální množství vody, lechce zvkasí a začne uvolňovat aminokyseliny, ale zůstane stále tvrdá čímž je selktivnější vůči bílé rybě, někdy i u samotných kaprů. Další možnost vařit - tady vidím spoustu lidí co vaří víc než 30 minut a tím zničí všechny možnžé aminoikyseliny které by mohly být pro kapra lákadlem.
Můj osobní názor a použití - namáčet pár týdnů na 20 minut vařit a je tvrdá, zároveň stravitelná, selektivní a zároveň velmi lákavá , pro kapry.

Noe | Út 3.8.2004 16:02:02

JM - 2-3 mesice opravdu kapr netravi........

Noe | Út 3.8.2004 16:00:10

No neda me to a pridam se taky. Vse co roste v prirode je nevarene a tedy syrove. Takze ryby vzdy pojidaji syrove suroviny. Ryba jako kazdy jiny zivocich ma nekde klapku a sni jen to co ji telo umozni. Vetsina ryb travi rychle, to znamena, ze pokud neco rychle sezere a nejde to stravit, jde to zni rychle ven. Jinak u te syrove kukurice, mysli se asi tvrde ususene, to je asi takto kapr ji sezere, v kaprovi nabobtna a zacina kvasit vytvareji se pliny, coz ostatne i u varene......a jak jsem uvedl vise, kapr sezere jen to co mu telo dovoli. Jinak ta fama, kdy jsme pred X lety museli kazdy srot sparit, neb primo varit, to byla hovadina :o) Jinak pokud se neco uvari, tak to muze byt jen pro ryby chutnejsi, neb to ma lepsi aroma. Jo a vzkaz tem zakrmovacum, co vysypou na 100-200 metrech 50 kg zakrmovaci smesi na hromadu, no nedivim se ze tam sedite i nekolik dni bez zaberu........

vladys | Út 3.8.2004 15:04:49

Pripajam sa uz k vyslovenym myslienkam, ktore tu uviedol hraji a kozlikl.
Kapor pazerakovymi zubmi sice dokaze podrtit aj nevarenu kukuricu, ale zavisi od viacerych faktorov,ake percento zrn kukurice pri prijimani potravy dokaze podrtit. Od akych ? Napr.>
1. dostatok casu na prijem potravy, tj ci zerie v hejne a akou rychlostou hejno danou oblastou migruje,
2.intenzita konkurencneho tlaku ryb, najma juvenilnych ryb {mladsich rocnikov}
3. vydatnost alternativnych zdrojov potravy, tj ci ma moznost docerpat ziviny primom ineho druhu potravy, alebo je to najvyhodnejsia, pripadne jedina moznost.

Druha cat otazky by mala zniet > A ako dlho mu trva ju stravit, od coho to zavisi >
1. rocne obdobie- v chladnom obdobi je travenie {enzymaticke travenie v creve} vyrazne spomalene nedostatkom enzymov, ktore su potrebne na rozklad rastlinnych proteinov, dtto je spomalena peristaltika > z tychto dovodov trva dlhsie stravenie suchej kukurice a castokrat su zrna po prechode traviacou sustavou vylucovane v celku. Moze prist k zmamemu "upchatiu" ryby, ktora moze skoncit uhynom, nakolko ryba nevie vylucit velke mmnozstvo nahromadenych zrn, ktore v traviacovm trakte napucaim zvacsia svoj objem.
2. velkost ryby - najcastejsie sa stretavame s uhynom ryb 1 az 4 kg
3. zdravotny stav ryby - tiez som sa stretol s krmenim ryb len namocenou kukuricou na chovnych rybnikoch ci u nas alebo v Madarsku. Zdovodnenie veduceho ichtyologa/zoologa na moju otazku ci to rybam neskodi bolo v tom zmysle, ze neskodi, su v dobrej kondicii, jedine travenie trva dlhsie, nakolko K2-K3 kukuricu bezhlavo doslova "zhltnu" a minimum zrn je podrtenych. Cast zrn po prechode traviacou sustavou ma naruseny obal, tj da sa po vyluceni lepsie stravit a moze byt uz lahsie podrvena na jemnu lahsie stravitelnu frakciu

kozlikl - Profil | Út 3.8.2004 14:05:12

Plně souhlasím s názorem který uvedl hraji.Kapr vše podrtí. Problém bude asi v tom,že ryba rozdrcené částečky mnohem déle tráví a následně vylučuje.Nedávno jsem byl na nejmenovaném komerčím revíru a majitelé tam krmili právě namočenou kukuřicí,prý ji musí skrmit a tak po mém svolení přihodili i k mým bojkám. Začalo pak přibývat záběrů od menších ryb(2-4kg). Všechny ryby bez rozdílu se těšily dobré kondici a byly doslova naplněny rozdrcenou kukuřicí. Jak jsem se později od jednoho z majitelů dověděl krmí kukuřicí dlouhodobě a bez jakýchkoli problémů. Takže dle mého názoru v namočené kukuřici nevidím problém ,snad jen,že se ryba brzy nasytí.

rybomil | Út 3.8.2004 13:38:11

Nejsem kaprař ani jsem se nikdy tomu moc nevěnoval. Od vody ale vím, že je dost lidí, kteří chtěj krmiče nevařenou kuku poslat na hřbitov.Včera jsem mluvil s p. Blažkem, ale samo o sumýších na řece Pádu.

smike | Út 3.8.2004 13:09:15


my byli loni v zari na Lipt.Mare na Slovensku, kapri brali celkem slusne, zadni velci cca do 8kg,
pak dorazili borci z Trnavy, nasypali tam 50 kg nevarene kukurice a do konce roku uz tam kapra
nikdo nechyt

hraji - Profil | Út 3.8.2004 13:06:41

Předpokládal bych, že kapr tu kukuřici podrtí v požerákových zubech. Když v nich podrtí vodní šneky, kukuřici by měl zvládnout taky. A pokud ji podrtí, pak by ji měl strávit.
Jeden můj známý již léta jezdí na pořád stejné místo na Dyji 7 a vnadí již léta stejným způsobem, po příjezdu nasypou do vody 50 kg kukuřice (podotýkám, že nijak upravené) a potom na tom místě loví. Na konci týdne potom dělají výřad a někdy jsou to kusy, že by ve statistikách nej úlovků tady na MRKu stály a špici. Asi hodně záleží na teplotě vody a hustotě obsádky ryb, které jsou schopny tu kuku zpracovat. Když takovou dávku nasype někdo do revíru, kde je kaprů poskrovnu, asi může vzniknout problém. Když je možno za "sesion" zkrmit 100 kg boilies, proč ne 50 kg kukuřice?

cestovatel - Profil | Út 3.8.2004 12:52:55

taky si myslim, ze uplne syrova kukurice je nejen neucinna, ale i pro ryby nebezpecna

JM - Profil | Út 3.8.2004 11:15:49

Ještě v říjnu, taháme na Slapech kapry, kteří mají břicha plná syrové kukuřice, která jim tam vesele kvasí. Je to pozůstatek prázdnin, kdy debilní turisti sypou do vody kýble syrové kukuřice.

Jarda - Profil | Út 3.8.2004 11:01:38

Rozdíl je namočenou kukuřicí (bez vaření) a syrovou. U namočené to kaprům určitě nevadí. Navíc nikdy nenajdeš v kapřích útrobách celé zrnko kukuřice. Každé totiž rozkousne. Proč by mu to mělo vadit. Nevím však, jestli úplně syrová kukuřice vadí? Rozkousne syrové zrnko nebo až nabotná? Profík to jistě ví!

LordProtektor - Profil | Út 3.8.2004 11:00:16

nevim jestli pusobi ukurice stejne jako hrach?je to totiz taky zelenina ale hrach ten kapry nadyny(ostatne jako lidi :-) ) a kapr potom del travi a nezere.Ja bych spis daval prednost varene.Jeste ale zalezi jak stara ta kukurice je jestli je to mlecna a nebo jesli je to uz zrala.Pokud je to mlecna tak ta se ani varit nemusi staci dat na par hodin naboptnat ajeto.