Zákaz lovu pod ledem vs. lov z plavidel

Obecně je zakázáno lovit ryby pod ledem. Přenesme se však na revír, kde je povolen lov z plavidel ..., je zima, jezero/řeka je uzavřena ledovým příkrovem. Je možné beztrestně udělat na takové zamrzlé vodě otvor např. 5 x 5m a v tomto vytvořeném okně lovit z plavidla, které tam "nasunu" ? Řekl bych, že v tu chvíli se již o lov pod ledem nejedná nebo se pletu ?
Autor diskuse: Knapík - Profil , 4.9.2012 všeobecné - techniky lovu

Knapík - Profil | Pá 7.9.2012 9:26:51

Starc55 >> rozumná myšlenka

Starc55 - Profil | Čt 6.9.2012 19:50:41

Knapík - >> Já bych navrhoval, aby se tato otázka řešila touto diskusí až v zimě, když je zima . Běhá mě z toho mráz po zádech už teď a to je ještě léto. Letním a podzimním lovům zdar. Já v zimě dělám jiné věci než nakovéhle nesmysly. A ještě o nich diskutovat! Petrův zdar!

Mrknato - Profil | Čt 6.9.2012 15:46:23

RST >> No a pak ať tady někdo říká, že chytá každý vandrák, když s dekrety to je v bledě modrým..... Japonci chytaj pro výzkum velryby, já zas všechny vývojové stupně potočáka a lipana, ale zase jen v létě. Tak asi někdo to ledovaté období musí "obsadit", aby "výzkum" byl kompletní.... to je potom úspěch plný a fenomén se nemá kam ukrýt..

RST - Profil | Čt 6.9.2012 9:02:54

Mrknato >> Jednou z možností jak lze povolit výjimku je ............ "k vědeckým, či vzdělávacím účelům" ---- Ten vzdělávací účel není nijak blíže specifikován, tudíž se může jednat TEORETICKY o vzdělávání v rybolovné technice - LOV RYB POD LEDEM. Chci se tuto techniku NAUČIT a pak se v ní do smrti zdokonalovat = vzdělávat:-))

FOUSATEJ HAT - Profil | Čt 6.9.2012 8:46:42

Knapík >> Jj, proto se rači na nic neptám :-) páč by mohl otázku vyslídit malamut, no a to je hotovo

Knapík - Profil | Čt 6.9.2012 8:18:10

FOUSATEJ HAT >> to víš, lína huba holé neštěstí i když někdy mám pocit, že kdo se moc ptá, moc se dozví :-)

Mrknato - Profil | Čt 6.9.2012 6:49:13

Venca888 >> To, co jsi uvedl nemá žádnou souvislost s hypotetickou možností kýmkoliv udělit vyjímku ze zákazu lovu pod ledem. Jediná možnost je v §13, odst.5, ale to se týká záchrany ryb a chovu, nikoliv povyražení pro klienty. Navíc tu je podmínka, že podmínky k udělení vyjímky rozpracuje prováděcí předpis.

A prováděcí předpis říká toto :
(2) Výjimky ze zákazů lovu uvedených v § 13 odst. 2 písm. c) zákona lze povolit jen uživateli rybářského revíru k zajištění rybích násad, k lovu generačních ryb, k přemístění rybí obsádky do jiné lokality, k vědeckým, či vzdělávacím účelům, při povodních, při mimořádném a život ryb ohrožujícím znečištění vody, při sníženém průtoku vody, při sníženém obsahu kyslíku ve vodě nebo pro potřeby regulace a kontroly skladby rybí obsádky rybářského revíru. Rybníkáři lze povolit výjimku ze zákazů lovu uvedených v § 13 odst. 2 písm. c) pro potřeby rybníkářské praxe.

Takže pokud by uživatel reguloval lovem pod ledem rybí obsádku, pak by ale měl RO řešit příčinu.... Změnit zarybňovací plán, zrušit lovné míry a případné hájení ryb. §13 odst.2 pís. c) řeší hlavně lov agregátem.

Komické ale je, že Rada ČRS dokonce vyjímku ze zákazu lovu pod ledem upravuje svými BP a vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o regulaci ryb. Navíc si mazaná Rada další rok ukrojí ze společných peněz za CS rybolov na násady, aby bylo zase co regulovat. Pak ať se někdo diví, že i jinde rybáři "regulují" stavy ryb. I já reguluju......

Venca888 - Profil | St 5.9.2012 21:46:08

Mrknato >> zákon 99/2004 sb. §13 odst. 4 a §22 odst. 4 písm. b. Samozřejmě druhou věcí je to, na základě čeho může MZe ty výjimky poskytnout... to se, pravda, příliš neslučuje s realitou na revírech, který tu výjimku dostaly. Ale ochcat se dá vše a MZe zkrátka tu pravomoc takovou výjimku udělit má. Na rozdíl od chytání na tři pruty...

FOUSATEJ HAT - Profil | St 5.9.2012 20:00:57

Knapík - >> Pane jo, to je otázka :-)))

Mrknato - Profil | St 5.9.2012 17:44:40

Venca888 >> Tak jistě nebude problém, když mně v zákoně o rybářství najdeš, kde že tento zákon zmocňuje MZe k povolování lovu pod ledem.....

bremic - Profil | St 5.9.2012 17:27:52

meteor >> A je lepší buben z pračky z vrchním plněním nebo stačí s bočním plněním? :)))

meteor - Profil | St 5.9.2012 10:40:49

Knapík >> ano, to je ono. Těch možností co a jak použít je relativně dost... buben z pračky je samozřejmě inovátorská záležitost :-)

Knapík - Profil | St 5.9.2012 10:26:56

meteor >> tak tebou popsanou metodu s bubnem znám, akorát se prý používal velký plechový barel zvenku probitý majzlíkem a dovnitř se instalovala kravská hlava např ..., brrrr

meteor - Profil | St 5.9.2012 10:17:41

Knapík >> OK, to jsem rád... ačkoli... já (už) jsem k podobným otázkám vyloženě skeptický. Člověka to zajímá z "technického" hlediska, ale - vzhledem k počtu lidí navštívivších tyto stránky - se najde určité %, které napadne jediné: možnost, jak obejít zákon...

Všimnul jsem si toho u tématu "úhoři a buben z pračky" (ono se tak nejmenuje, ale je to celkem výstižné :-)): otázka zadaná (doufám!) v dobré víře, nicméně tyto poznatky si přečte kdejaká holota a verbež (která tento způsob "lovu" neznala) a začne jej aplikovat v praxi... tak si říkám, že "méně je někdy více"...

PS: tohle není nějaké rejpání apod., pouze osobní postřeh :-) V poslední době mám vůbec stále větší pocit, že (víceméně) každá dobře míněná rada / skutek apod. se nějak "zvrtne" a ve finále stojí výsledek za vyližkoště :-/

Knapík - Profil | St 5.9.2012 10:08:21

meteor >> už jsem to psal níž, nemám potřebu s čímkoli vyjebávat, spíš mě to zajímá jen tak technicky, a kdo ví, jestli by podobnou mrazivou metodu někdo vůbec na vlastní kůži pokoušel. Jde spíš o prostor k diskuzi

meteor - Profil | St 5.9.2012 10:05:32

Knapík - >> OT: zajímá tě to čistě z "technického" hlediska anebo se snažíš najít "vyjebávku", jak si i pod ledem zarybařit? :-)

PS: diskusi jsem nečetl, tak snad jsi už podobný dotaz nezodpovídal...

bremic - Profil | St 5.9.2012 9:58:10

Venca888 >> Chytit puk, chytit kapra jj je tam paralela...hokej bude povolen jen bez brankáře :)

Venca888 - Profil | St 5.9.2012 9:37:00

Knapík >> to by bylo ale na dvě minuty za kuchání... :-)

Knapík - Profil | St 5.9.2012 9:34:08

Venca888 >> takový hokejista si při piruetě vyvrtá bruslí otvor, tak kapr připluje to očíhnout, načež dostane hokejkou mezi oči a nůž brusle pak může být použit k jeho vyvržení .-)

Venca888 - Profil | St 5.9.2012 9:31:04

Knapík >> když budeš majitelem, nic ti nemusí bránit takovej zákaz vydat... Hluk z hokeje sice ryby může rušit, ale nedá se předpokládat, že by některej ze zůčastněnejch chytil na hokejku kapra... :-)

Knapík - Profil | St 5.9.2012 9:28:37

a nemělo by se teda také zakázat bruslení a hokejík v zimě na ledě ? Hluk z této činnosti pocházející udělá určitě víc škody než nějaký ten lovící a navíc k této činnosti dochází často na chovných rybnících - takže jaké nerušené zimování ?

Jarda Š. - Profil | St 5.9.2012 9:19:22

Venca888 >> V podstatě souhlas. Je třeba vycházet ze smyslu ustanovení, kterým je ochrana nerušeného přezimování ryb. Dle mého názoru proto jednoznačně není dovolen lov v oknech, která byla vysekána v ledu uživatelem revíru proti dušení přezimujících ryb ani jakékoli svévolné vytváření dírek či oken pro účel lovu (není-li povolena výjimka). Sporné by mohly být jen případy, kdy byl led uměle odstraněn z některém malé části revíru z důvodu jiného než rybářského, např. jako protipovodňové opatření.

Venca888 - Profil | St 5.9.2012 8:58:08

Knapík >> právě proto, že se tam nepíše o velikosti, tak nemůžeš na žádný... žádná velikost neni ze zákazu vyjmutá. :-)
Dobrá víra je k ničemu... navíc ty to děláš v dobrý víře toho, že si zachytáš. Chytání na uměle vytvořenym otvoru bych zkrátka považoval za lov pod ledem... alespoň tak to vidim já.
Na řece je to přece to samý... nevidim rozdílu - někomu patří a ty nemáš právo s ní jakkoliv nakládat.

Knapík - Profil | St 5.9.2012 8:51:09

Venca888 >> no a jsme zase tam, kde většinou ... nikde se nepíše o velikostech děr ani o tom, zda je zakázáno pro lov vytvářet velké otvory "uměle" - navíc třeba v dobré víře toho, že to rybám prospěje.
Není-li zakázáno vytvářet otvory v ledu (např. z hlediska bezpečnosti v obecném zájmu), tak prostě od jisté velikosti tohoto otvoru by se o lov pod ledem jednat nemělo, neboť nechytáš pod ledem ale vedle něj a nechytáš ani z ledu. Souhlasím s posledním souvětím, ale co na řece ?

Venca888 - Profil | St 5.9.2012 8:23:00

Knapík >> delas uplne to samy, jen na vetsi dire. Otazkou teda spis je, jak velka musi ta dira bejt, aby to uz nebylo chytani pod ledem. Dle myho jde spis o tu skutecnost, ze se jedna o umele vytvorenou diru. Na rozdil od situace, kdy namraza v urcity casti reviru prirozene roztaje.
Dalsi vec je treba i to, ze bys nemel vysekavat diru do ledu na rybniku, kterej ti nepatri a jehoz majitel ti k tomu nedal svoleni.

Knapík - Profil | St 5.9.2012 8:13:39

Dawemaster >> řád stojí sice za prd, ale určitě ho nehodlám nijak obcházet, snažím se ho beze zbytku dodržovat. Věřím tomu, že jen málokdo by v teplotách kolem nuly nebo spíš pod nulou vydržel sedět na volným oku na vodě v lodi bez pohybu a mrznul tam jak sobolí trus .-)

Dawemaster - Profil | St 5.9.2012 7:46:31

Knapík >> Dobrá,omlouvám se. Mne to tak právě přijde že se snažíš vymýšlet nějaké kulišárny,když tady řešíš takové málo pravděpodobné scénáře ale jestli jsem se zmýlil a křivě jsem tě nařknul,tak se omlouvám :). Já znám lidi a vím jací to jsou vyčůránci tak hned za vším vidím nějakou levárnu....navíc mám v plánu stát se rybářskou stráží a když vidím,jak se někdo snaží vymyslet,jak by obešel rybářský řád,tak na mne jdou mrákoty,chápeš... :)).

Knapík - Profil | St 5.9.2012 7:40:46

Dawemaster >> přijde mi, že to bereš trochu moc vážně, ten bagr to už bylo hodně za hranou serioznosti. Nejedná se z mé strany o žádné vymýšlení kulišáren, to opravdu nemám za potřebí

Knapík - Profil | St 5.9.2012 7:38:53

SAHIB >> nemám dojem, že by se tu někdo hádal, jak se spustí hádky, budou padat redky :-)

Knapík - Profil | St 5.9.2012 7:37:52

nofish >> mně i z výkladu samotného Judr. Šímy vyznívá spíš to, že to možné je :-)
... O lov ryb pod ledem jde tehdy, jestliže jde o lov na dírkách, kdy rybář sedí (stojí, leží) na ledem pokryté hladině u vysekaného otvoru v ledu a loví.

A to není případ toho, kdy odstraním z většího kusu vodní plochy led a tam se zapáskuju i s lodí, v tu chvíli se nepohybuji na ledem pokryté hladině, ale uvidíme, kdo jako první tuhle metodu prubne a konfrontován s RS a následně potahován uměle zasměstnanými lidmi (rozuměj státními úředníky)

Venca888 - Profil | St 5.9.2012 7:33:32

Mrknato >> pokud se nepletu, tak zakon presne vytycuje k cemu muze RO vydat vyjimku. K lovu pod ledem ano, k lovu na 3 pruty nikoliv