Polotežko s waglerem

Ahoj chtěl bych na závodech vyzkoušet pro mne neznámou techniku plavané a to lov na polotěžko. Moje představa je taková, že bych hrubě převážil wagler a to třeba o 7g, jedním velkým průběžným olovem, od kterého by vedl cca 20cm návazec. Vychytal bych si hloubku, tak aby olovo leželo na dně a vlasec klouzal skrz něj tzn. splávek by se ve většině případů potápěl.
Dík za odpovědi, Kuba
Autor diskuse: blackfish - Profil , 4.6.2012 plavaná - závodní sektor

Jarda Š. - Profil | Út 12.6.2012 17:19:22

blackfish - >> Při závodech v plavané dle standardních pravidel je tento způsob lovu zakázán, na "gulášovkách" nebo při nezávodním chytání ho můžeš zkusit.

Miki - Profil | So 9.6.2012 18:09:14

Já bych ten waggler tolik nepřevažoval. Můžeš ho samozřejmě přehloubit např. o 10-50cm, ale nevidím důvod, proč ho vyloženě přetěžovat zátěží.
Zrovna dnes jsem chytal na waggler s nosností 8g a 1g jsem věšel na vlasec. Splávek jsem přehloubil o cca 25cm, resp. o délku návazce a k obratlíku (kde byl spoj hlavního vlasce s návazcem) jsem přidal malý broček, abych viděl zvedáky. Vše fungovalo naprosto jemně a perfektně.
Touto metodou se chytá běžně i při závodech LRU. Samozřejmě že pokud bys splávek převážil na tolik, že by seděl u dna a nehnul se "to platí na řekách", tak tato metoda povolená není a dle oficiálních pravidel musí být nástraha unášená proudem.

Ten někým níže popsaný způsob, kdy chytáš např. na brčko blízko břehu a máš jej přetížené a zátěž, která je průběžná, leží na dně a brčko je jakoby "připotopené", tak to je samozřejmě dobrý způsob a chytám na to taky a je to super na klidovou rybařinu v blízko břehu, kdy si dáš prut do vidliček a čekáš na větší rybu. na závody bych tohle nedělal--ani na ty gulášové.

jiri22 - Profil | So 9.6.2012 6:52:12

Tento způsob je stále oblíbený i když původní metoda s husím brkem, které leží a při záběru se postaví je asi nejúčinnější. Na řekách je stále vidět u břehů, kdy brk slouží i jako čihátko a to kousek před špicí prutu. Vrací se nám dávná klasika, která je v mnohém nepřekonaná a stále účinná. Já chytal hodnou dobu na Waglery a teď jsem se vrátil ke kořenům. Nejen splávky, ale i chlebem a
myslím, že jako alternativa nikdy nezklame. Příjemný lov a přeji minimálně 1.místo.

Mojo - Profil | Pá 8.6.2012 12:13:12

tyci >> a je to škoda...

tyci - Profil | Pá 8.6.2012 11:04:24

Mojo >> To znam.V dnesni dobe uz takovejch rybaru je malo.

Mojo - Profil | Pá 8.6.2012 8:38:30

tyci >> Také znám jednoho pána u nás v Netolicích, s touhle metodou mě přechytá vždycky a všude. Taky to někdy zkouším, to víš, ale to, jak to předvádí on, to jsou opravdové koncerty. Vždycky, když ho u vody potkám, sednu k němu, poslouchám jeho vyprávění o rybách a o životě a dívám se, jak tahá rybu za rybou. A ani mi nevadí, že mi dává na prdel, a že by spousta lidí, co sem chodí řeklo, že je to důchodce a tudíž masař. Od toho člověka jsem se naučil asi nejvíc na rybách, kromě ryb samotných :-)

tyci - Profil | Út 5.6.2012 16:12:55

Sven >> Ahoj..Presne jakmile se brko zacne chvet tak chce sekat.Obcas kdyz me popadne nostalgie tak taky tak chytam.A nastraha je nejlepsi trhanec rohliku,ten nema chybu...

Sven - Profil | Út 5.6.2012 13:56:22

tyci >> ahoj. Mě to také před xxx lety naučil jeden kamarád rybář, http://www.mrk.cz/clen.php3?id=9800&kw=straz%20pod%​20ralskem který už také bohužel několik roků, loví na druhém břehu... Díky Pavle !

Je to sice primitivní ale dokonale účinný způsob. Důležité je aby nebyl splávek předvážený a zátěž byla centrální, ideálně jen jeden brok. Pak splávek signalizuje i sebemenší pohyb kolem nástrahy.
Husí brko je k tomu účelu ideální, protože má velkou zvedací sílu.
Maximum záběrů tvoří zvedačka a tedy položení na hladinu. Pokud dojde občas při záběru k potopení, znamená to, že se ryba díky odporu splávku sama zasekla.
Je lepší když má splávek pouze spodní uchycení a a vlasec i špička prutu jsou potopené.
S podobným výsledkem jsem vyzkoušel i brko kachní, paví, krůtí, dikobrazí ostny nebo i splávky
samodomo vyrobené z orobince nebo balzy.
Kdo k takovým materiálům nemá přístup, může použít nepředvážený wagler cca 1-5 g podle délky náhozu, hloubky a tahu vody a síly větru.
Parádní alternativa je noční lov s chemic. světlem na splávku. To je ještě lepší než ve dne :-)

Podobná montáž se dá použít i v proudící vodě, blízko břehu.
Jen s tím rozdílem, že zátěž je o něco těžší a průběžná, dvoubodově uchycený splávek je částečně předvážený zátěží rozloženou na vlasci a prut špičkou nahoru.

tyci - Profil | Út 5.6.2012 7:46:53

Sven >> A ja jsem jeste zazil metodu s husim brkem.Jeden rybar s opravdu velkym P,bohuzel uz neni mezi nami,lovil tak ,ze broky brcko prevazil a navazec daval 5-10 cm.Hloubku nastavil,ze koukala jen spicicka a chytal opravdu na kratkou vzdalenost.Dodnes vzpominam na jeho kocerty.....

Sven - Profil | Po 4.6.2012 22:57:14

blackfish - >> Není to plavaná ale položená se splávkem tzv. polotěžko.
Je to výborná metoda, hlavně na stojaté vodě, na kratší vzdálenost, na cejny a kapříky.
7g je zbytečně moc. Stačí zafixovaný brok 2-3g , lehký, nepředvážený, tyčkový wagler, hloubka taková aby splávek vyčníval cca 1/3 délky šikmo z vody. Pak je vidět sebemenší kontakt ryby s háčkem. Délka návazce podle nástrahy. U plovoucí (extruda, pečivo) cca 6-9 cm, u neplovoucí (červi) 10-15cm.
Podle způsobu záběru se splávek buď položí nebo potopí.

Martin M. - Profil | Po 4.6.2012 22:43:02

Jsou zavody LRU a zavody gulasove. Tech prvnich se ucastni cca 500 lidi v republice, tech druhych cca 200x tolik. Ktere asi autor otazky ma na mysli? Tipuji se sanci 1 ku 200, ze to budou ty druhe a tam klidne muze lovit se splavkem tak jak popisuje.

K veci - chytat se tak da, citlive to moc neni a vic jak na 15m od brehu to nepujde a to jeste jen za uplneho bezvetri, jinak bude maximum treba jen polovicni vzdalenost.

Cloud - Profil | Po 4.6.2012 22:11:50

To že se zde, na MRKu i jinde prezentují videa,kde se podobné sestavy vyskytují s názvem "plavaná",tak se o plavanou opravdu nejedná.

Už slovo plavaná znamená,že něco plave(nebo je unášeno),a není to ukotveno na místě.....

Pokud si toho někdo všimne na závodech,tak diskvalifikace,je rozumné řešení!

loveckaprů - Profil | Po 4.6.2012 22:11:08

Je naprosto zbytečné něco takového zkoušet na závodech, tam běž raději do osvědčených technik lovu, které znáš a na které umíš taky něco chytnout.

kut - Profil | Po 4.6.2012 22:05:38

Tento způsob lovu jsme používaly již před 30 lety a jenom na řece.(akorát místo wagleru byl obyčejný splávek).Ryb se tímto způsobem nachytalo dost.

splávkař - Profil | Po 4.6.2012 21:43:56

Pokud se budem bavit o plavané podle řádu, je tento způsob naprosto vyloučen. Jinak v tom nevidím smysl a jakoukoli výhodu oproti lovu s koncovým policajtem.