Platnost vyjímek

Chytal jsem dnes na Berounce 3 na přívlač (a rozhodně jsem nebyl sám, rybičkářů bylo okolo taky dost). Na tomhle reviru podle starého řádu platila vyjímka a lov dravců byl povolen až od 1.9. Při kontrole mi ovšem porybný tvrdil že ve Středních Čechách vyjímky nepadly a chtěl mi sebrat povolenku. Nakonec řekl že je to poslední varování. Koukal jsem na stránky středočeského svazu a na nic jsem nenarazil. Co si myslíte vy ? Sice se to už probíralo, ale před časem a mohli nastat nějaké změny. Nerad bych přišel o povolenku, ale myslím si, že pravdu jsem měl já. Mimochodem je vůbec nějak řešeno, když mi RS zadrží povolenku neoprávněně ? Díky za odpovědi.
Autor diskuse: steve - Profil , 26.7.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

siro | St 4.8.2004 17:25:07

Medeo:křivdíš mu,byl to milý pán kterého jen společnost vytěsnila na okraj a jeho pojem vlastnictví zůstává nepochopen.
Připomnel jsi mi že jsem si chci udělat G zbroják.
Rotwika s vlčákem bych nerad přemloval perořízkem.
ps:neříká se debilní buran nýbž prostý vesničan;o)

Medeo - Profil | St 4.8.2004 0:46:07

Zkusenosti u vody clovek nasbírá různy. Mluvím s RS na Záplavech. Ríká : Je tady míra kapra 40cm, žádný sumec nesmí zpět do vody a tolerujeme nezapisování docházky....."Nikdy jsem nic nevidel a nikdy jsem nesebral papíry". Tak proc tam vlastně jsou????????? Cejnů je tam jako blech a oni mají pocit že jsou sumci premnožený(dle rs). Spís by pomohlo hájení než masení. Ale proste nekde sedí blbové a delají blbosti. Kazdý se zmení co chce na co se hodí a je veselo. Je jich víc..................
Siro : jeste si zive pamatuju jak na nas chtel ten debil buranskej pustit psy. Prej co lezeme na jeho pozemek. Plot až do vody a na zákony sere. Tam jsem poznal, že na Berounce není žádná sranda vláčet :o))

siro | Út 3.8.2004 17:18:00

G.Moolis:v případě B5 není o čem mluvit tam je hájení všech dravců,vadí mi ale to rozlišování vlačky a rybky;o(
Před pěti lety jsem tam nepotkal v půli září s vláčou ani nohu a poslední dva roky je to i tam jak na závodech,takže i na místní dravce brzy dojde.Ač mame nad Valentákem chatu skoro vůbec tam nejezdím.
Je ale zajímavý že tam lejou mraky candátů(aspoň co jsem zaslechl) a nechytí se tam ani prd.
Na B6 nám možná ten samý porybný vytýkal že vracíme podměrečné sumce.Když už je malej aby šel sežrat,máme ho hodit do křoví:o)

Otto:kde chybí argumenty k přesvědčení,postačí početní převaha a demagogie.
Na B5 to není z důvodu reprodukce,ale pro to,že jsou tam kempy Račice,Sýkořice,Zbečno,Újezd.... snad po 500ti metrech a místnáci si jednoduše ošetřili aby jim je nevychytali cizáci cizácký.

Strejka:promiň,ale jméno si již nepamatuji je to už přece jen nějaký čásek.
Jedno vím ale jistě,než mít pravdu a papíry v čístírně radši se napříště podobným místum vyhnu.Začínám asi měknout,ale s rozhejbanym žaludkem po hádce se mi docela blbě chytá a relaxuje.

strejka - Profil | Út 3.8.2004 10:58:35

siro: s kym jsi o padlych vyjimkach mluvil? mam obavu, ze s tim samym clovekem jako ja, akorat ja s nim neresil zakaz privlace do 1.9. ale zakaz privlace vubec (Hostivar, Dzban a milion jinych stojaku), podle me je to stejny pripad jako privlac od zari a novym zakonem tyto vyjimky padly obe, jineho nazoru je ovsem ing. Jindřich Vintr - rybářský hospodář ÚSMP, MZe mu pak jeste jde na ruku...

G.Moolis - Profil | Út 3.8.2004 10:57:39

Otto: Nechci tě přesvědčovat, protože máš pravdu. Mluvil jsem jenom o konkrétním případu pětky. Koneckonců na šestce mi předloni porybný vyčítal, že chytám na dravce na woblera, protože je to prý poškozuje. Lepší je rybička. Bylo to pod Kněžskou a porybný byl oligouš.

Otto - Profil | Út 3.8.2004 10:29:05

rybomil: uvidíme, co si místní prosadí. V situaci, kdy je dle nové vyhlášky, resp. RŘ možno lovit na pstruhovkách na rybičku a smotek žížal, se může stát asi cokoli...

Otto - Profil | Út 3.8.2004 10:27:40

G. Moolis: v celkovém hájení dravců do 1.9. nevidím žádný smysl. Hájení má především umožnit nerušenou reprodukci. Vím, že na té Berounce, kterou zmiňuješ, nejde o zákaz přívlače, ale na jiných revírech je situace odlišná, viz několik Sázav a jedna Berounka. Nepřesvědčíš mě, že povolení lovu na rybku od 16.6. a přívlač od 1.9. není diskriminační :-).

Jinak souhlasím, že výjimky jsou potřeba, ale rozumné. Např. selektivní hájení některých ryb, zvýšení míry atd.....

rybomil | Út 3.8.2004 10:20:50

Otto: To si piš, že budou dědové ve výborech tlačit na povolení živé dál, omezení přívlače. Přece nebudem kupovat ty drahý rapaly, když jsou nám stejně na nic, nechali se slyšet v Týnci.

G.Moolis - Profil | Út 3.8.2004 10:12:05

Otto: Na křivoklátský nejde ve vyjimce o zákaz přívlače, ale o hájení dravců až do září. Nevidím na tom zase nic tak špatnýho. Trochu mne to mrzí, ale ryb tam pak na podzim bylo vzdycky víc.
Obecně považuju výjimky v jinak centralizovaném svazu i řádu za nutné. Prostě proto, že každá voda má jiný podmínky.
Miloš: Myj si ruce.

Miloš_diakritický | Út 3.8.2004 10:04:48

siro:
neboj, oni nám časem důchodové zatrhnou i ten mušák, vsaď se !!!!!
Škoda, že mě nikdo nechce u vody chytat za ruku, áj lájk vájolens !!!!!!!!!!

Otto - Profil | Út 3.8.2004 10:00:31

siro: taky se bojím, že si místní dědkové všech věkových kategorií prosadí ty své dementní zákazy. Dodnes nechápu, na jakém základě jim ty výjimky udělili, snad ty žádosti musí podepřít nějakými důvody? Nebo jen mají nějakého dobrého známého...

LEO - Profil | Po 2.8.2004 23:05:31

Siro: Proboha nestraš!!! To by ten nový zákon, potažmo vyhláška... už byly ale úúúplně na h....

siro | Po 2.8.2004 17:40:33

Otto:Tak mne to nadzvedlo že tam jezdim už jen cvičit se psem,tím spíš že teď je písák zarostlej až po hladinu;o(
Má obava že si všichny MO opět zažádají o vyjímky zakazující přívlač se ale naplnuje.Nakonec fakt skončim u mušáku.

Otto - Profil | Po 2.8.2004 17:14:05

siro: s podobným magorem se moc diskutovat nedá. Na odebrání povolenky nemá nárok, pokud by použil násilí jako první - stačí, když tě chytí za ruku, pak není co řešit... ať je veřejný činitel, nebo ne. Nicméně je jasné, že taková příhoda pokazí celý den...

siro | Po 2.8.2004 16:49:50

Miloš:o))
Přesně kvůli vyjímkám typu:"lov přívlačí povolen od 1.09." jsem volal 15.06 na SÚS v Práglu kde mi bylo zděleno že veškeré místní úpravy prostě padly a o nové si nikdo vyjma Práglu nezažádal(celoroční přív. na vybr. nádržích).
16.06 jsem s naprostým klidem na takové vodě zavláčel.
Tři týdny na to,jsem se tam pohádal s šedopalicatým místním výborem do krve.Po sdělení že vyjímky padly a že to mam ověřeno na SÚS v Praze mi jednoduše sdělil"na SÚS se tady mužem vysrat,my si tu budeme dělat co chcem".
Snažil jsem se mu to vysvětlit ale jelikož mi hrozil odebráním povolenky a začal mne nazývat pytlákem poslal jsem jej do pr... a dědek rezignoval.Po ani ne hodině jsem ale stejně balil protože jsem byl stále tak nas.... že jsem na chytání neměl ani chuť:o(
Přece to že si banda dědků dohodne,že budou dodržovat neplatný zákon s neplatnou prováděcí vyhláškou,neznamená že se toho musím držet i já.
Bohužel ti podobný magor může sebrat povolenku a než rozhodnou že jsi byl v právu,nezačapeš si třeba dva měsíce:o(

rybomil | Čt 29.7.2004 7:09:18

V březnu jsem chytal na sbiro,přišel porybný a ptal se na co chytám.Řekl jsem že na mouchu se sbirem.Nevěděl co to je, ani neudělal kontrolu a odešel. Tak nevím.Jak je to tam napsáno vím, ale taky je mi to nejasný.

steve - Profil | St 28.7.2004 14:31:16

no to nevim, taky by me to dost zajimalo. Ve vyhlasce je to dost nejasny. Sice pisou ze "Za přívlač se považuje vedení nástrahy ve všech vrstvách vody, jednak stáčením vlasce na cívku navijáku nebo i pohybem prutu a zásek je proveden bezprostředně po záběru" a "Za muškaření se považuje lov na umělou mušku, která je nahazována do vody za pomoci speciální muškařské šňůry", coz by bylo jasny, ale vzapeti to zamotaj vetou "Lov umělou muškou může být prováděn i tak, že muškařská šňůra je nahrazena vlascem. V tomto případě zabezpečuje nosnou funkci kulové plovátko nebo jiná zátěž. Při lovu muškařením nesmí být nastražen další prut".

rybomil | St 28.7.2004 13:56:39

Jak se vůbec členi RS dívaj na lov se sbirem, strýmr na konci? Je to podle nich přívlač nebo muškaření? U nás to vůbec neznají.

Pan Pikesson | St 28.7.2004 12:23:38

Pozor: samozrejme, ze nejake vyjimky plati a to ty, ktere byly tento rok schvaleny treba krajskym urad - viz omezeni lovu lipana a potocaka na jihoceskych vodach

steve - Profil | St 28.7.2004 11:53:55

povolenku mi nevzal, tak nemam :(

Miloš_diakritický | St 28.7.2004 11:10:38

steve:
No, a už tady máš možnost podat malinkaté trestní oznámení - máš dobrého právníka ?

steve - Profil | St 28.7.2004 10:51:15

pro Milose: Jo muskarit zacinam, ale na rozdil od toho mam uz privlac v ruce. Zatim nevim cim to je, ale mezi stejnym streamerem na vlacaku (se sbirem) a musaku mam pomer uspesnosti tak 10:1 pro vlacku. Jak ma MP, tak i P revirech. Asi to bude tim ze s vlacakem nahodim kam potrebuju, ale se snurou tak trochu zapasim.

steve - Profil | St 28.7.2004 10:46:57

add. chybi mi tam dvojtecka.
Takze vysledek: volal jsem ....

steve - Profil | St 28.7.2004 10:46:16

Takze vysledek volal jsem na svaz, pro jistotu nas severocesky i stredocesky a odpoved je jasna:
ZADNE VYJIMKY NEPLATI !!! Organizace je budou smet uplatnovat az od pristiho roku. Pokud vam RS za to zadrzi povolenku, je to prekroceni pravomoci verejneho cinitele !!!

Miloš_diakritický | St 28.7.2004 10:09:28

steve:
tak to vidím, že budeš muset začít muškařit, tady zatím omezení nejsou. :-))

Petr_S | St 28.7.2004 10:03:11

Steve: POZOR - tzv. bližší podmínky, které je ze zákona oprávněn v povolence stanovit uživatel revíru, jsou pod stejnou sankcí jako ostatní zákonná ustanovení. Zákon jejich porušení jednoznačně kvalifikuje jako přestupek se sankcí až 30.000 Kč.
Samozřejmě je otázkou, zda ono omezení přívlače na B3 v tuto chvíli splňuje náležitosti bližších podmínek stanovených uživatelem revíru v povolence. Podle mého názoru nikoliv.
Nicméně jsem Tě chtěl upozornit, že až příští rok dostaneme povolenky s bližšími podmínkami, bude jejich dodržování vymahatelné RS stejně jako přímá ustanovení zákona ši vyhlášky!!!

rybomil | St 28.7.2004 9:28:04

steve: citace zákona jedna věc, praxe druhá.V době kontroly jsem ani nechytal, povolenku mi zabrali, 14 dní ji tam sušili, pak další týden než se sešel výbor a musel jsem tam jet 125 km.Jednodušší by bylo mu pár napálit, ale bylo tam 100 + 1 lidu.V tom souhlas s MD.

Miloš_diakritický | St 28.7.2004 9:12:12

RS by mohla v tomto případě zadržet leda tak dech, až poletí do vody.

steve - Profil | St 28.7.2004 8:52:39

Jeste jedna vec:
citace zakona: Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna:
.....
c) zadržet
1. povolenku k lovu osobě, která se dopustila porušení povinnosti stanovené tímto zákonem a tuto doručit nejpozději do 5 pracovních dnů tomu, kdo povolenku vydal,
2. úlovek, rybářské nářadí nebo nástroj osobě, která tím spáchala přestupek nebo trestný čin, nebo z jehož spáchání je důvodně podezřelá;
....
Nejsem pravnik, ale v pokud ten text chapu pak omezeni privlace na 1.9. neni rozhodne omezeni stanovene timto zakonem a a tudiz mi RS nema pravo za jeho poruseni zadrzet povolenku.

Véna S. - Profil | St 28.7.2004 7:55:58

Sákryš: píšu rychle e nečtu to po sobě - oprava: vycházející z předchozích právních předpisů (myšleno zákon 102/63 a jeho prováděcí vyhláška)

Véna S. - Profil | St 28.7.2004 7:53:01

Noe: Soupis revírů je něco jiného než rybářský řád nebo nyní Bližší podmínky. Je to soupis jednotlivých rybářských revírů, jejich číslo, název, popis, výměra, kilometráž, hranice apod. To se nemění. Další úpravy vycházející z předchozí právní úpravy, tedy různé výjimky z chytání, hájení a pod. by už neměly platit.

Noe | Út 27.7.2004 21:30:32

Já tomu tedy moc nerozumí, ale jestli je v novém řádu napsáno, ze na rok 2004 platí stávající soupis revírů vydaný na rok 2004, ...... tak asi platí stávající soupis revírů............

steve - Profil | Út 27.7.2004 21:16:57

Jo dik George, tohle presne jsem potreboval slyset !!!

George - Profil | Út 27.7.2004 19:10:09

Steve - dnes jsem na 5 nad jezem dopoledne vláčel já /včera byla přednější právě ta hospůdka u jezu/. Vedle sedící kolega se zděsil, když mě viděl s vláčákem. Prý včera /pondělí/ při kontrole RS odebrala i několik kusů náčiní. Jelikož jsem nedávno hovořil s p. Horáčkem ze SÚS o vláčení konkrétně na B 5 a nedalo mi to spát, dnes jsem znovu zatelefonoval na SÚS - veškerá omezení jsou letos neplatná. Marně jsem čekal na kontrolu RS .... Rozhodně bych s chlapci z RS rozvinul debatu na téma Zneužití pravomoci VČ nebo Když levá neví, co dělá pravá...