Dírky na svazovkách

Jak by se vám líbilo, kdyby byl povolen lov na dírkách na některých svazových vodách, za určitých podmínek? Například lov na stojatých vodách, při určité síle ledu, mít u sebe bodce na vyproštění z ledu. Mělo by to nějaký přínos,krom přísunu kyslíku do zamrzlých ploch? Nebo negativa?
Autor diskuse: Shafi - Profil , 7.3.2012 všeobecné - techniky lovu

Bacha San - Profil | Čt 25.1.2024 21:29:59

Kámoš se při tom utopil. Blbá smrt...

Bonitác_rotten - Profil | Čt 25.1.2024 18:18:24


Shafi - Profil | Po 12.3.2012 0:04:13

S&F - pescador >> Nějak jsem z toho nepochopil kam směřuji a o co mi jde. Vyjadřil jsem jen částečně svůj názor. Z příspěvků na MRKu mi vychází, že většina je proti zavedení dírkaření na svazovkách, ale když se zeptám ve svém okolí, mám opačný názor.Ano, mě by dírkaření na určitých svazovkách při dodržování určitých přísných pravidel opravdu nevadilo. Myslím si, že množství ryb ve svazových vodách je zapříčiněno špatným hospodařením svazů.Ale můj názor pro klid pro ryby, tak za tím si stojím. Myslím si, že ryba pokud nechce, tak mi nezabere ať dělám, co dělám a je spousta míst, kam nemůžu nahodit a ryby to ví.

S&F - pescador - Profil | Pá 9.3.2012 6:41:07

Shafi >> Je jednoznačně vidět kam směřuješ a o co ti jde ....
1.Rušení či dokonce lov ryb na trdlišti nebo při tření je hrubé porušení PB a je výslovně zakázáno.
2.Ano .. díry v ledu pomáhají v uvolňování metanu pomůžou ale od toho tam dělají v zimě rybáří díry a nepotřebují k tomu najednou "dírkaře".Pro přežití ryb pod ledem je ale důležitý procentuální podíl rozpuštěného kyslíku ve vodě .... to jen mimoděk.
Taktéž si myslím,že aby se zvýšila rybí populace v našich vodách tak trend by měl směřovat více spíš do zákazů ....... a ne do "povolování" .....

Shafi - Profil | Čt 8.3.2012 23:15:14

Martin M. >> Myslíš si tedy, že kdyby se jedna, nebo více rybolovných technik naopak zakázala ( třeba lov dravců na živé a mrtvé rybky a feeder, nebo jiná kombinace ), že by to rybí obsádce pomohlo? Já si myslím že ne. Aspoň né na delší dobu.

Shafi - Profil | Čt 8.3.2012 23:03:38

moskyt >> Vnadit ryby a pak je na daném místě lovit je férovka? Rybaření není férové.

Shafi - Profil | Čt 8.3.2012 22:55:39

S&F - pescador >> A co teprve rybáři, co ruší ryby v době tření. Pohyb po ledu množství rybí obsádky nesníží. Nevyvrtané díry v ledu, které umožní odplynování vod rozhodně ano.

Shafi - Profil | Čt 8.3.2012 20:27:34

Crolps >> Ono se nedá dohlížet na to ani teď.

Shafi - Profil | Čt 8.3.2012 20:23:31

Standa76 >> Přesto, příjdeš na něco kladného?

nofish - Profil | Čt 8.3.2012 19:02:22

Jirka Rybka >> Chápu. Doba chce své, lid si něco žádá. Ale cesta směrem "lid si žádá" většinou vede tou horší cestou. Kapr je nepůvodní ale je tu dlouho a nepůvodní je relativní pojem. Jak, kde. Neboj se že jsem zastáncem amura v revírech, na toho mám podobný názor jako na duháka. Ale ten amur je alespoň "pracant" pokud jde o kytky- i když to taky jak/kde. Není to jednoduché, a tohle jsou jenom řeči, vím :-)

Jirka Rybka - Profil | Čt 8.3.2012 18:57:31

nofish >> no asi bych s tebou mohl polemizovat co je nepůvodní ryba, pokud by jsi to vzal z gruntu tak amur, kapr, jsou nepůvoní i když se tu již desítky let hojně vysazují a jsou na ně napsány zarybnováky, nicméně máš pravdu je to kukkkkkkvení vody, a radši bych tam také viděl lína cejna, plotku, atd, nicméně doba chce své

mipa - Profil | Čt 8.3.2012 18:16:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Shafi - >> Lov na dírkách je prapůvodně dobrá "myšlenka", která však vyžaduje při rozšíření mezi širokou rybářskou veřejnost mnoho úprav a upřesnění v RŘ, zákazů ... ohleduplnosti a jakš takš morálku ze strany lovících - což vše dohromady v naší "společnosti" nelze dodržet a ani kontrolovat :-))))) ... Byl jsem svědkem mnoha "rádo by-dírkovaček", kde bylo zcela normální vše nenormální ... tedy aspoň v očích průměrného rybáře . Z pochopitelných důvodů revír zde na MRKu neuvedu ..... a za mne dírky ano, ale ne všude (na svazovkách) :-))))))))))

nofish - Profil | Čt 8.3.2012 13:40:50

Jirka Rybka >> Ano, ano. I na mimopstruhovce můžeš vysazovat pstruhy. Ovšem duhák je nepůvodní (je třeba racionálně odůvodnit proč vůbec utrácet prachy za rybu která by v tom revíru být teoreticky neměla a ještě k tomu chtít vyjímku) a potočák je přes zimu hájený. Osobně jsem proti vysazování duháků na mimopstruhovky. Ať se za ty peníze dají raději jiné ryby, které na těch vodách mají být. KIlo duháka stojí zhruba stejně jako kilo lína. Např.
Tohle umělé pseudohospodaření stylem sypání ryb k vychytání se mi prostě nelíbí.

edit: A k tomu je tu problém se zákazem lovu přívlačí v tomto období. Takže jedině červíky.

JKB - Profil | Čt 8.3.2012 13:40:46

Myslím si, že by měla mít ryba klid alespoň v zimě pod tím ledem...

ji.pest - Profil | Čt 8.3.2012 13:40:38

Na stejnou věc mohou být různé názory. Ten můj je - lov na dírkách nepovolovat. I ten led na rybníku, nebo jinde, má svůj význam. Příroda má nějaký režim, nějaké potřeby. Pod ledem má být klid. A na soukromých vodách jde majitelům pouze o kšeft. Na rybách jim pramálo záleží.
Jen zkuste vyrušit medvěda ze zimního odpočinku. Jak by rušitel asi dopadl? Jenže ryba není medvěd a někteří rybáři už neví co ještě chtít.

Crolps - Profil | Čt 8.3.2012 8:54:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybolov na dírkách je opravdu krásná věc, ale na svazových vodách má velké riskantní podmínky.. :)) Kdyby tam byl člověk se svazu, který by na vše dohlížel, např. šetrné zacházení s rybou, tak by to bylo možné.. Pokud by se to však od počátku nepodchytilo, tak by pro naše české rybáře (Masaře) bylo určitě lákavé s hlediska chutného dravčího masa a ne z požitku rybolovu :) Takže buď by stí byla velká práce a stanovili se jasná a pevná pravidla! ( Pak by to sklidilo úspěch mnoha nadšenců rybolovu), nebo při špatné přípravě by to nemuselo být příznivé pro ryby :))) Nebo se rači do toho ani nepouštět :) Na zváženou, toho kdo by si to vzal na starost :)))

Pstruh27 - Profil | Čt 8.3.2012 8:32:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Shafi - >> Samozrejme, že by to bolo fajn. Zväz by na tom mohol aj zarobiť - mohli by predávať dennú povolenku napríklad za 10 eur - 3 ryby v cene. Ľudia by nemuseli cestovať za "dierkami :-)" do ČR - záujem by zo strany rybárov myslím bol.

malamut - Profil | Čt 8.3.2012 8:07:16

Shafi - >> takhle by to pak mohlo na svazovkách vypadat: http://www.nikl.cz/zpravy-od-vody.php?zprava-od-vod​y=367

Mrknato - Profil | Čt 8.3.2012 8:06:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

On lov na dírkách má i jistou prospěšnost, protože rybářský "prospektor" vrtá a vrtá dírky, hledá to nejlepší loviště a tím umožňuje prokysličení vody a únik metanu .....

Standa76 - Profil | Čt 8.3.2012 7:58:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dirky na svazovce.Jsem rad ze tomu tak neni i kdyz dirkarinu miluju nedokazu si vazne predstavit jak by to mohlo fungovat.Staci se podivat na soukrome vody ze i tam maji majitele kolikrat problem udrzet poradek a dodrzovani jistych pravidel a o to vic pochybuji ze na svazovce by nas rybar neskodil vic obzvlast bez jakehokoliv dozoru.Duvodu proc ne je vazne mraky a psat je vsechny nema vyznam protoze je jich vice jak kladu.

pájanb - Profil | Čt 8.3.2012 7:46:03

S&F - pescador >> souhlasím s tebou.Většina ryb je zazimovaná a nabírá nové síly na novou sezonu. Jsou i zdravější. Dírky jen na rybodromech.Zaplať a ber.Necháme naše kapříky odpočinout ať pořádně jezděj. To je můj názor .SORY

kapr97 - Profil | Čt 8.3.2012 7:21:06

Dírky na svazovkách?? NIKDY!! To by se některým tak líbilo masakrovat ty ryby i v zimě..

S&F - pescador - Profil | Čt 8.3.2012 7:14:48

Zeptám se jinak .... jaké pozitiva by lov na dírkách i na "svazovkách" rybám přineslo ? Pomalu každý si stěžuje,že ryb ubívá, mělo by se ..... atd. Ono nestačí,že je v zimě drancuje kormorám,který je rybáři nenáviděn a proklínán. A co rybáři "sportovci" co zbytečně pohybem po ledu ruší zazimované ryby a ty co jsou trochu aktivní tak chtějí ještě lovit. Ti co volají po lovu na dírkách by si měli prvořadě uvědomit,že to rybám nijak neprospívá a jejich počet to rozhodně nezvýší.

Delwin - Profil | Čt 8.3.2012 6:56:04

Shafi >> já to tak ale myslel,že až v moment kdy by jsme se chovali jak máme i při běžném rybolovu,pak by jsme mohli uvažovat o dírkaření,a věř že i těch co hledají důvody ale i způsoby je mnoho.a pak se ještě diví že jim byla odebrána povolenka,a snaží se tady na mrku nějak ospravedlnovat,popisovat problém jaký se jim stal,a čekají kdo je podpoří.a to jen aby se ujistily že to tak dělá každý,a když čteš odpovědi,zjistíš že je mnoho takových kteří si nezaslouží chytat ani normálně natož jim povolovat další techniky lovu.a na ůkor těchto lidí budou slušní rybáři vždy svým způsobem omezováni.jenže kdo je slušný a poctivý rybář a kdo ne??? kdo z nás může říct s čistým svědomím že nikdy neporušil řád?myslím že by jsme to počítali na prstech jedné ruky.a ospravedlnit drobný přestupek tím že pouším ryby z5 je hloupost.jen si uvědom,že bys mohl mít 10 docházek v zimě na dírky,kdo by si zapisoval příchod?polovina lidí by to psala až v ten moment co by viděla jak se k nim RS blíží po ledě.a pouštět ryby v zimě z5?to by musel porybný chodit s hrablem na sníh a hledat ty schované ryby ve sněhu.dírkovačka je super pochytaníčko,a to se bavím o štikách,a ne o duhákách,ale bohužel je mi jasné že by musely být omezení které by většina českých rybářů nerespektovala,tak jako se nerespektuje řád i ted,proto je škoda že se jí asi nikdy nedočkáme.

Jirka Rybka - Profil | Čt 8.3.2012 6:41:59

nofish >> i na stojatou vodu jsi můžes vyjednyt vyjímku na ministerstvu a mohou ti povolit vysazování pstruhů, a pak tam máš co lov,

tonouš - Profil | St 7.3.2012 22:49:32

nofish >> bílá ryba a kapr

Shafi - Profil | St 7.3.2012 22:43:43

Nelinář >> Chytit se od nich asi dalo ledacos, pustit to už bylo horší.

Nelinář - Profil | St 7.3.2012 22:38:32

hmm, ta doba je sice už pryč, ale dřív to bylo zcela normální, ale jmenovalo se to- lov dírek na svazačkách, a to byly lovy. a taky chyť a pusť :-D

Vash - Profil | St 7.3.2012 22:22:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sem velkej příznivec lovu na dírkách.ALE...Když vidim co se děje na svazovkách přez "sezonu" tak vidim ty nacpaný tašky candošema a štikama!!! Prostě tady nejsou lidi schopný dodržovat pravidla! A už jenom zacházení z rybou v mrazu na ledě. Navíc ryby dostávaj dost zabrat přes celej rok tak at si aspon přez zimu dáchnou..ne?

Shafi - Profil | St 7.3.2012 22:16:49

Delwin >> Myslím si, že i běžný rybolov je těžko kontrolovatelný. Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody :)))

Shafi - Profil | St 7.3.2012 22:13:27

Nemyslím si, že by se zamrzlé jezera a rybníky zaplnili rybáři a došlo k plenění. Už jen vytvořit díru do ledu by byl pro mnohé problém, nehledě na mráz. Taky si nemyslím, že ryby vnímají nějakou dobu klidu. Asi nevědí, že v létě mají od 24:00 do 4:00 klid. Množství ryb ve vodách je na svazech. Jde jenom o další možnost techniky lovu na svazové vodě.

Delwin - Profil | St 7.3.2012 22:02:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pokud je na daném revíru zákaz chytání z lodky,dobře všichni víme proč a jaké to má opodstatnění,jaký je tedy rozdíl když to tam budem spouštět v zimě na dírkách?pokud by se tohle mělo povolit,tak by se muselo stanovit mnoho omezení,jako např lovit jen50m od břehu,pouze 10 vycházek na dírky za sezonu,a vracet ryby z5.ale i tak si myslím že by byla velká újma na zdraví ryb,a bylo by to těžko kontrolovatelné.ale pokud by jsme někdy dospěly do fáze kdy by se všichni chovali k rybě ohleduplně,neporušovaly pravidla - což se nikdy nestane,pak bych byl možná pro.ale přiznávám že na dírky chodím na mimorevírové vody,a je to prostě parádní lov.vliv na úbytek ryb to rozhodně nemá,ale to bude tím že tam chodím já a možná 3 další rybáři,kdyby nás tam chodilo 50,asi by se to na rybách podepsalo

thc123 - Profil | St 7.3.2012 21:48:26

Já jsem taky proti, sice takhle nechytám ale jen se chodím dívat, na to si myslím soukromáky postačí...

Sven - Profil | St 7.3.2012 21:42:39

Shafi - >> Už jen kvůli vláčení dravců v době hájení - ne !

Lee-Haney - Profil | St 7.3.2012 21:34:22

P!F >> Pochop,tohle ty lidi nezajímá,prostě důležité je že tam to tak mají a basta,okolnosti kolem ať veme čert.

P!F - Profil | St 7.3.2012 21:33:09

Lee-Haney >> vo finsku mas na jedneho rybara asi 300x viac vodnej plochy ako u nas, nemaju problem...

hraji - Profil | St 7.3.2012 21:31:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Představit si to sice umím a dokonce bych i měl typ na vhodný revír, ale při současném stavu rybářské veřejnosti bych pro schválení ruku nezvedl. Nedorostli jsme na tak delikátní záležitost.

Tichej - Profil | St 7.3.2012 21:30:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M. >> no pamatuji dírky na Jordáně a chodili tam jedni a ti samí .-)) cca 10-15 lidí, ale jen 4 z Tábora a moc se toho neodneslo jestli za sezonu 100ks celkem,?a štiky ,candáti by se dali spočítat na prstech,.
Tím chci jen říct, že ne každej je ochotnej na rybách mrznout , takovejch skalních je jen pár

Lee-Haney - Profil | St 7.3.2012 21:30:18

P!F >> Jo sorry na to jsem zapoměl.

Bože co ti rybáři ještě nebudou chtít.Jen čekám argument tak jako u lovu nonstop typu vždyť to mají i na Slovensku.Teď je to lov na dirkách.To mají kde?Ve Finsku a severských státech počítám.Ještě by mohl přijít nějaký američan zda by se u nás nemohl povolit bowfishing,páč u nich se tak provozuje zábava,kaprů je u nás taky dost.Pak si ještě někdo vzpomene že by jsme mohli lovit pod splavama oštěpem tak jak to mají některé indiánské kmeny v rezervacích.Nakonec přijde na sítě a čeřeny o velikosti bivaku jak to mají na Dunaji,no a nakonec už chybí jen dynamit jak v zaostalých zemí.Už je to jen krůček k totálnímu lovu bez pravidel.

Nejde se mnou někdo orodovat za lov elektřinou,slibuju že ulovené ryby pustím...