Kdo vás přivedl k rybaření?

Zdravím přátelé a kolegové, podělte se o vzpomínky na to, kdo a za jakých okolností vás přivedl k rybařině.
Autor diskuse: heras77 - Profil , 10.1.2012 všeobecné - příhody, kuriozity

Kdo vás přivedl k rybařině?

A) Táta41%

B) Bratr3%

C) Kamarád15%

D) Soused3%

E) Začal jsem v rybářském kroužku6%

F) Nikdo13%

G) Děda18%

Od 10.1.2012 hlasovalo 247 čtenářů.

nofish - Profil | Ne 9.9.2012 22:44:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

heras77 - >> Děda. Víceméně náhodně. Jediný průser byl a je, že od prvního dne a chyceného okouna, mě to chytlo a doteď nepřešlo (ani to chytání, ani ti okouni)..... :-)

NICKLOTERS - Profil | Ne 9.9.2012 22:39:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

heras77 - >> Já byl s tátou jednou na návětěvě u svýho strejdy na Ztracence na jeho chalupě byly to první prázdniny v první třídě......a jak jsem tam z bráchou lezli na půdu tak jsem našel v koutě duralovej prut z navijáčkem Rex......nemohl už jsem ten prut pustit z hlavy pořád jsem tátovi o něm říkal jestli ho strejc ještě potřebuje a jestli by mě nevzal s sebou někdy k vodě dolů k Vltavě na Ztracenku
Přišli vánoce a s nima i to největší překvapení.Pod stromkem byl pro mne jako dárek ten nádhernej duralovej prut s překrásným Rexíkem a dvouma nádhernejma doma vyrobenýma splávkama.
Hned po vánocích v lednu mě tatínek přihlásil mezi malý rybáře a tím se mi splnilo to o čem jsem tajně snil.
Od té doby už uplynulo spoustu let.Ale ten svůj první prut duralovej který se dá rošroubovat a složit na dvě púlky mám doma schovanej do dnes...........................

rosin - Profil | Ne 9.9.2012 20:35:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

k rybařině jsem se rozhodl sám v roce 1987 a to mě zustala až do ted a doufam že i vydrži a znalosti mě předali v té době promě sami důchodci u kterych jsem škemral o dozor když jsem dojel k vodě a trnul kdo mi ho uděla no pak se přidal můj otec a o nějaky rok pozdeji jěště bracha a od těch dob nam to šlape v dobrém i zlém

dukin - Profil | Ne 9.9.2012 20:16:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

K rybaření mě přivedl mů otec před více než dvaceti lety, nejdříve jsem chodil s ním bez proutku a pak jsem začal chodit do rybářského kroužku, bez jediné pauzy, i přes pubertu a vojnu jsem chytal a těšil se k vodě :o) chodili jsme chytat na splávek líny a kapry, já tehdy ještě s bambusovým prutem a navijákem Rex.
Zajímavé je, že jsem organizovaný od roku 89 a taťka až od roku 90 :o))

Paulus - Profil | Ne 9.9.2012 20:15:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Těžká odpověď.
Začal jsem zdrhat už někdy v sedmi k vodě a zdrhám doteď. Po roce táta usoudil, že bude lepší mít to zdrhání pod dohledem a mazal jsem do kroužku aby mi viděl na prdel, do toho jsem absolvoval se strejdou pár vejletů na jeho milovanou řeku nejdřív na Fichtlu a pak v Trabantu.
Takže spravedlivě tu pravou vrtuli nakop' strejc, uměl se radovat z toho jak se mu brčko chvěje u cejnobraní a na sedmikiláka co o něj přišel na tom fleku čekal kdykoli tam jel.
(Ten flek jsem minulej rok nenašel, nebyl jsem tam mrtě let a v tej řece se žádnej falus nehrabe, takže je to v pořádku). Strejc měl cit pro vodu, uměl jí číst a šlo mu to.
--------------------
S tatíkem to bylo složitější, měl to radši jednodušší a rychle hotový. Byl už takovej. Poznal co funguje a přežehlil vagóny fišek - jenom mi v tom chyběla ta tajemnost. Šup šup a bylo to tam. Věděl co dělá.


Spravedlivě to byl strejda. A pár dědků na který nezapomenu, ale jmenovat je jednotlivě nebudu.

Ian - Profil | Ne 9.9.2012 20:11:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mladí kluci co pytlačili u mé chaty a vytunili 8 krásných pstruhů, to mě nas.rali

elhierro - Profil | Ne 9.9.2012 20:07:51

V anketě mi chybí odpověď H) Touha po masu. :-) Jinak mne k rybolovu přivedl můj děda v cca 4 letech.

malamut - Profil | Ne 9.9.2012 19:57:42

heras77 - >> chutná rybí svalovina.

pnboss - Profil | Ne 9.9.2012 19:52:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

K rybaření mě přivedl kamarád, když mi bylo přes třicet. Čili žádná rybářská tradice z dětství. O to více se těším, až vytvořím své první rybí snímky se svým (zatím pouze dvouletým) synem. No a až pak společně na ty snímky mrkneme třeba za 20 let, určitě nás to oba potěší a na to se taky těším... :-)

Microb - Profil | Út 29.5.2012 15:40:18

Strejda tu chybí xD

Myš - Profil | Út 29.5.2012 15:39:08

Mě k rybařině nevedl nikdo, tak nějak mě to začalo táhnout asi v 10-ti letech samo. Když si to uvědomím, měli se mnou naši trápení, protože jsem je pořád přesvědčoval, ať se jdem kouknout na rybáře a že bychom si mohli k někomu jen tak přisednout a prostě se s ním dát do řeči a třeba něco odkoukat, vzít si malou rybku do flašky atd. :o))) Táta mi to rozmlouval, že nikoho nezná a že to není dobrý nápad vtírat se k cizím a že jim to určitě bude vadit. Nedal jsem se odbýt a vymyslel plán - půjdeme "jakoby" kolem, slušně pozdravíme a podle reakce poznáme, jestli to risknem chvíli postát nebo raději půjdeme dál. Byl to takový klukovský nápad, ale nic lepšího jak se něco přiučit a okoukat jsem nevymyslel a proto jsem tak dlouho do táty hučel, až povolil a šlo se....
Měli jsme štěstí, ulovili jsme veselého chlapíka, co se s námi dal do řeči, já byl šťastný jako blecha, že to vyšlo a že se můžu dívat na opravdového rybáře.
Když dnes chodívám k vodě, třeba na řeku protékající městem a kolem objeví malí zvídálci, co tahají mámu za rukáv a nutí ji počkat ještě chvilku, "třeba ten pán něco chytí", vždycky si vzpomenu na sebe... - byl jsem úplně stejný :o)))

natas - Profil | St 18.1.2012 10:49:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

K rybařině mě přived děda. Pocházel ze Skryjí, kde tekla Jihlavka a jejich rod byl s ní až existenčně spjat. Byl vynikající vypravěč a uměl o svém mládí poutavě vyprávět. Rybařina mu zůstala po celý život a díky jemu jsem rybařině podlehl i já.Rád věci zkoušel, aby nad rybami vyzrál a šel i s dobou techniky. Měl Tapy, což bylo tehdy to nejlepší.Nikdy ryby nikterak neponižoval, ikdyž je bral. Rybařině obětoval pohodlí a asi si už neumíme představit, že bychom na ryby šli pěšky třeba 2 hodiny chůze. Všímal si okolí, jako stolař znal stromy. Rybařina byla jeho vášní a to zůstalo i mě.Chodit s ním na ryby bylo opravdovým zážitkem, byl moudrý, upřímný a hodný. Škoda, že odešel do rybářského nebe v době kdy jsem byl dost mladý. Dědo, děkuji.....

dressi - Profil | St 18.1.2012 10:12:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fantastické, ty straré fotky, jen škoda, že jsem je kdysi taky nepořizoval, jsou opravdu úchvatné.

www.dressicarp.cz

Hrášek - Profil | St 18.1.2012 10:07:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

K rybařině a myslivosti mě přivedl můj děda,již od útlého věku.Nikdy nezapomenu jak jsem ulovil svého prvního kapra,kterého jsem domů nikdy nedonesl.Bylo mě tak asi 6let za dozoru svého dědy jsem chytal ryby na obecním rybníčku.Ulovil jsem už asi pět karasů,když přišel záběr,od kapra.S dědovou pomocí jsme ho vytáhli na břeh.Než děda stačil vůbec něco říct, popadl jsem kapra do náruče a utíkal podél břehu se pochlubit domů.Jenomže kapr sebou mrskl upadl mě na zem a pak do vody a můj první kapr byl pryč.Dnes se té přihodě už bez dědy musím zasmát,ale tenkrát jsem ji těžce oplakal. I nu to pouštění většiny ryb mě už zůstalo.

Rybatorstr - Profil | So 14.1.2012 19:14:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

heras77 - >> Ahoj, tak já jsem byl v útlém mládí na rybách se svým nevlastním tátou, vášnivým rybářem. Stačily dvě tři rybačky a byl jsem tam... Pak mě dal do rybářského kroužku a už to bylo. Měl se mnou někdy i svatou trpělivost a mnohé mi ukázal a naučil. Nezapomenutelné bylo, když jsem mohl prvně na ,, hady ,,. To byl zážitek! První sumíček měřil 56 cm a to si pamatuji již cca 32 let. Jsem moc rád, že mě kdysi k vodě vzal.

heras77 - Profil | So 14.1.2012 19:08:59

bobrman >>
GRUPA ---
Pánové prostě paráda, jste jedni z mála, co to mají takhle parádně zadokumentovaný.

Chose - Profil | So 14.1.2012 16:21:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jako správnej kluk z vesnice jsem chodil pytlačit na ten náš vesnickej rybník.Když nám vesnici zbouraly a přišel jsem do města tak nebylo kde pytlačit a tak jsem šel do ryb.kroužku a tam to začalo ofiko.

SOPTIK 52 - Profil | So 14.1.2012 15:59:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já měl rybařinu prý ve vínku a o ostatní se postaral otec.Naučil mě mimo muškaření prakticky vše.Od chytání do ruky,až po tu mojí oblíbenou kaprařinu.K tomu samozřejmě patřilo chování u vody a poznávání přírody.Čestnost a umění darovat život bylo také součástí.Ani to nemusel vysvětlovat,to už jsem vycítil sám.Díky mu za to,do toho rybářského nebe a revíru.

GRUPA - Profil | So 14.1.2012 15:19:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj

k rybaření mě přivedl otec. Na okolnosti si moc nepamatuju. Vzpomínám si jak jsme kolem 4:00 ráno vztávali, vařili "knedlu" těsto, udělali svačinu, čaj, překontrolovali zásobu toaleťáku a vyrazili. Nasedli jsme do tátovi 120-ky a jeli. Pruty se jako obřad chystali vždy večer předem. Většínou jsme jezdili na Mušov, někdy do NM na rameno, nebo na řeku. Ale co si vzpomínám na ty úplně nejstarší vzpomínky tak šlo hlavně o D-7 a D-5. Těch revírů co jsem navštívili bylo o hodně víc, ale na těch to bylo podle mě nejčastěji. Pamatuju si, že když to někde vůbec nešlo, tak jsme se zbalili a jeli třeba do Pohořelic na kolo, nebo....
Když si teď představím jak se chytáni změnilo, kolik s sebou tahám věcí které se dřív netahali atd. Tak mi příjde skoro nemožné se jen tak v poledne sbalit, ujet pár desítek km a zase to rozbalit a pak..... To není už nic pro mě, zatím.
Ať ti to hrrčííí.......

mates202 - Profil | So 14.1.2012 13:58:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

heras77 - >> Mě v devíti k rybaření přivedl soused, jednou o prázdninách mi řekl, jestli nemám co dělat, tak ať jedu s nimi k vodě, a tak mě to chytlo, že cca rok jsem s nimi jezdil kam se dalo(jezdili po celém okrese).
Potom jsem prošel kroužkem a to jen proto, že to byla povinnost pro získání povolenky = vše potřebné jsem u uměl = přímá praxe je prostě nejlepší.
Po dokončení kroužku jsem se sousedem jezdi už jako plnohodnotný rybář a drží se mě to do dnes, rybařím tedy více jak 25 let a je to pro mě nejlepší relaxace co znám.

Mr.Mepps - Profil | So 14.1.2012 13:36:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Táta s dědou mně přivedly k tomuto nádhernému sportu :D a teď sem k rybařině povedl přetáhnout i můj nový parťák.

DeathDevilSC - Profil | Čt 12.1.2012 22:13:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ja som bol prvy den doma z nemocnice,,, mal som asi tyzden a uz som bol s otcom v kocarku na rybach :D prakticky odmalicka som chodil na ryby... prvu belicku som chytil asi ked som mal 2-3 roky tipujem :) pevne verim, ze raz sa to prenesie zo mna na mojho snad nejakeho potomka :D

VL.K. - Profil | Čt 12.1.2012 22:02:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

heras77 - >> Hlasoval jsem pro možnost A, tak jako většina. To je on co za to může a jsem mu za to moc vděčný. Od mala mě v tom podporoval a na rybách nám spolu bylo vždy moc fajn!! Teď už chytá ryby na druhým břehu, ve společnosti takových rybářů jako byl pan Šimek, Werich a další. Mladším kolegům bych vzkázal, važte si každé chvíle co na rybách s tátou strávíte !!!

Zindys - Profil | Čt 12.1.2012 21:58:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě k rybaření dovedl brácha. Od cca 5 ti let jsem s ním občas jel k vodě jen tak na chvíli, postupně jsem jezdil třeba i na celej den. Byla docela prdel jezdit na mým mini kole 7-9 km, kdy jsem mu věčně nestačil :o)) Postupem času jsem se o to začínal zajímat víc a víc, učit od něj takový ty základy a občas jsem chodil pytlačit ve vesnici na potok, byly to parádní začátky, kdy jsem se začal třepat jak ratlík, sotva se trošku pohl spláveček, když do žížalky drbla plotička... :)) V 8 letech jsem si vyřidil první papíry a už to bylo. Sice bych ho teď občas zabil, protože se pořád provokujeme a děláme si naschvály, ale za to, že mě k rybaření dovedl, mu budu vděčnej celej život...

dada11 - Profil | Čt 12.1.2012 21:50:56

Od mala sem chodival s dedou a otcem na reku a rybnik

lajdák - Profil | Čt 12.1.2012 21:47:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím,tak u mě se probudila vášen někdy kolem 10 roka.Pytlačil jsem na potoce s tátou na drevěné proutky malé plotičky.Pak jsem si udělal papiry někdy kolem 13roku.Samozřejmě mě to pustilo v pubertě a honil jsem holky.Po vojně jsem si papíry udělal znova a od té doby jedu pořád.Máme to v rodině.Děda byl vášnivej rybář,ale bohužel jsem ho nezažil a pak tatka,ten mě vlastně vše poprvé ukázal.Budu doufat že muj 5 letý syn to zdědí po mě.zatím

jelen10 - Profil | Čt 12.1.2012 21:39:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě k rybařině přived strejda ze Slovenska, pytlák. V 5 nebo 6 letech mě vzal na ryby na potok za barákem. Jeden den jsme chytli 5 tloušťů na lučního koníka. Ale krásnej pstruh ne a ne to vzít. Za chvíli přišla partička místních velmi přátelských cigánů, pstruha zahnala pod břeh a lapla do koše. Strejda se děsně rozčiloval, že je to nesportovní, ale druhej den jsme šli taky s košem:-)). Chytli jsme 11 velkejch tloušťů, parmu a štípnul mě pod břehem rak, pstruha jsme sice nedostali, ale byl to jeden z nejzábavnějších dnů v mém životě. Když jsem ho za dva roky navštívil znova (už jako rybář), tvrdil mi, že na Slovensku žádný povolenky nejsou a každej tam smí chytat, jak chce a kde chce:-).

Panto - Profil | Čt 12.1.2012 20:18:42

u mňa a tiež u kamarátov to bola taká ,,reťazová reakcia,, akým spôsobom sme sa dostali k rybačke a kam nás to posunulo... :) Môžem to rozdeliť na 4 obdobia:
1. Raz sme sa v lete cez prázdniny po škole veľmi nudili, nechcelo sa nám nič, bolo leto a rozhodli sme sa že pôjdeme prvý krát na ryby na blízku rieku ktorá bola len 3m široká. Starý otec nám poradil ako a to. Vyrobili sme si 1x1m veľké sieťky a ešte sme vtedy netušili že ako nás to veľmi chytí a vlastne kam nás to zavedie a čo všetko to prinesie - chytili sme veľa-veľa prevažne 4-5-6 cm bielych rybiek.
2. Neskôr sieťku vystriedali ,,primitívne,, udice s konárov stromov, ktoré boli skôr kryvé ako rovné. Očká sme na ne spravili z drôtu, naviják tvorili 2 skrutky v konáry a na to sme namotávali silón, polistirénové plaváky :) - už sme chytali prevažne 10-15-20 cm rybky.
3. Potom došla naša ,,kaprárska doba,, :) kúpili sme najnovšie teleskopické prúty ako aj celú základnú výbavu. Začali sme chytať na menších stojatých vodách, viac sme sa zaujímali o rybačku a ryby, prvý krát sme chytali pár dní non-stop - chytali sme už kategóriu 30-50 cm kaprov.
4. A nakoniec prišla ,,boiliesová doba,, :), teleskopy a celú výbavu vystriedaly profesionálny náčinie, člny, sonary, stany, šúlanie boilí a vnadenie kg a kg návnad do vody...
Samozrejme s tým prichádzali aj veľké úlovky, ale chcem povedať k celému nášmu tzv. procesu len tolko že: radosť z rybačky a z rýb ostala pôvodná ktorá bola ešte na začiatku z tých malých 4-5-6 cm rybiek, nezáleží že teraz už chytáme na drahé náčinie a o mnoho väčšie ryby, to najdôležitejšie ostalo a nezmenilo sa, skôr ešte zosilnelo a to je najdôležitejšie na rybačke! :)

chesper - Profil | Čt 12.1.2012 19:28:00

psal se rok 1987 když mi soudružka reditelka řekla že pokud nebudu navštěvovat nějaký pionýrský kroužek tak mě vyhodí ze školy tak sem si vybral rybářský a už sem u toho zustal