lov NON STOP a jiné

Jak někdo v jedné otázce navrhoval udělat anketu, tak se o to pokusím. Pánové a samozřejmě i dámy, kdo z Vás by byl pro:
1)lov non stop 24 hodin,
2) v případě lovu chyť a pusť lov na tři pruty,
3) zavedení horní míry některých druhů ryb
a proč.
Jo a scháním starší motor na loďku, tak už mi ho sakra někdo nabídněte.
Autor diskuse: JM - Profil , 21.7.2004 všeobecné - ostatní

Lojza - Profil | Pá 30.7.2004 23:28:17

Reel: uz je fetis, tak 500 let.

Reel - Profil | Pá 30.7.2004 9:32:33

Tyhle diskuze o kaprech se neustále opakují. Věc je ale mnohem jednodušší. Kapr se do vody vysazuje, abe se opět ulovil - nebo ne? Je přece jedno jestli se vytahají z vody za týden nebo za rok. Pokud je povoleno vzít dva denně, tak ať si je s pánembohem berou. Vždyť je to naprosto to samé jako u bažanta. Vypěstovat v bažantnici, zastřelit a sežrat - no a a u kapra tak stejně. Nedělejte z kapra fetiš...

rybomil | Pá 30.7.2004 8:57:34

Orion:Nemám nic proti tomu, když si i důchodce vezme rybu, pokud to není ten HLAD, co bere vše.Taky si beru, ale musí to být RYBA.Kapra co se blíží amurovi, byť má 50 bych pí. doktorce určitě nedal.

šeptal - Profil | Pá 30.7.2004 8:43:37

Orion® : Mám dojem, že jsi to s tím fantazírováním v přednášce o plodnosti trošku přehnal. Srovnáváš nesrovnatelné. Porovnávat modelky s rybama??? Porovnej to se sloním stádem. Tam když si může samice vybrat mezi 50-ti a 70-tiletým samcem, tak ten mladší prostě utře chobot. ;o)

Přírodu nepřechytračíme. Nemáme na to, aby jsme evolucí prověřené procesy zdokonalili. A ještě s vědomím, že to děláme úúúplně nejlíp, jak je to jen možné.

LEO - Profil | Čt 29.7.2004 23:28:24

Orion: Týýýý vole!!!! Kde jsou takové neplodné modelky???? Já bych se snad i na stará kolena obětoval, abych jim pomohl získat ztracenou sebedůvěru.... Třeba i mně by to eventuálně mohlo být přírodně ku prospěchu... hi,hi!!!

Orion | Čt 29.7.2004 22:30:55

Šeptal,Honza:Jak to funguje z Kvalitou jiker a mlíčí to tady už naznačil Faistil.Přiznávám že mohou existovat vyjímky ,ale v praxi je to bohužel jiné.Řeč byla prozatím pouze o kaprovi u ostatních ryb je plodnost závislá na spoustě dalších faktorů.pokud to však vezmeme procentuelně tak se opět dostaneme k tomu že ryby mladší jsou daleko kvalitnější a výsledek jejich tření se s těmi kapitálními staříky a matkami nedá srovnat.Každé tělo se postupem stárnůtí opotřebovává a jednotlive orgány už mnohdy neplní takovou funkci jakou by měli.NEJEN RYBY ALE I LIDÉ mají chut si zapíchat klidně i v 80 letech ale splodit potomka je v tomto věku problébem. Tak že to buhužel dělaj jen pro potěšení nebo z vyburcování,ale to je jiná kapitola.Někteří mají problémy i třeba ve 40 letech i dříve.Záleží na prostředí spůsobu života příjmání potravy atd.Jinak velikost a hmotnost nemusí znamenat úspěch.Někdy stačí kapka a je hotovo.Většinou méně znamená ve skutečnosti více a i malý čert dokáže udělat peklo.Odpověd na otázku proč je stejně starý mlíčnák menší než jikernačka najdeš opět mezi lidmi.Přeci nechceš povysloužilé matce ,která odnosila tolik životů aby potolika letech vypadala jako modelka.Pravdou je že na začátku se mohla pochlubit ladnými křivkami radost pohledět,ale ve chvíli kdy ve svém těle neživí jen sama sebe je zákonité že se musí postarat a přísun kvalitní stravy a její příjem se zněkolika násobí proto jsou třeba ryby před třením více aktivnější.po tolika letech a potomcích pak vypadá jak vypadá aryby těch potomku zplodí přeci jen požehnaně.Taková modelka má na začátku 40 kg,čtyřky pevné prsa a po 5 dětech a v 50 sátce klidně 90 kg a kozy mezi pupkem.


Snížení limitu kusů ryb je také řešením,ale je to zase v lidech masaře prostě nepředěláš jen mu můžeš nahrát uvolněním pravidel.tak že je třeba začít opět u samotného kořene tedy u mládeže.je to sice dlouhá cesta ,ale snad do budoucna úspěšná.

rybomil:tvému příspěvku musím jen požehnat.je tam doopravdy i spousta důchodců,kteří jsou sotva schopni chodit.Snad to vyřeší nový zákon a tvrdé lékařské prohlídky vycházející z něj .Doufejme že takové vysloužilé členy budeme vídávat do budoucna pouze u vody na židli při opočinku.Čas od času dostane zavyučenou a možná ho to rybaření přestana bavit.o že dělaj binec vím z vlastních skužeností ,ale i mezi nimi se najdou pohodáři a lidé kteří pouštějí pomali vše jen čas od času si vezme domu nějakého kapříka s potrhanou hubou.

Rush - Profil | Čt 29.7.2004 11:38:22

Faistil:Myslím ,že zbytek spíš nenapsali, asi máš částečně pravdu, ale konkrétně na vodách MO Jeseník místní bobkaři (ne všichni) berou nad 50 cm a to není z doslechu, běžně vidím jak pouštějí 45+. Nutné je ale dodat, že tam celkem funguje RS a sbírají tam občas papíry ve velkém a tedy mají patřičný respekt.

rybomil | Čt 29.7.2004 9:44:30

Orion:Tak 1/4 členů RS je tam hlavně proto, aby měla lacinou povolenku.Jsou to zasloužilí členové RS - největší škodná svazu.Dokážou cokoliv, včetně sežrání násadových nebo generačních ryb.Maj všude kámoše, jsou neprůstřelní.
Otto: Bych ty limity přeci jen dal, aspoň někdo to určitě dodrží.dyž byl na místní vodě 20ks/ rok, brali se nejdřív 50+, pak 45+ atd.takhle dost lidí zabije toho 38+-.
A na co může být důchodci 100, 150 kaprů / rok? Splácí chatařům zakoupené pruty, prodává do hospod ....buď limit, nebo masaři hodit pruty do vody.

Otto - Profil | Čt 29.7.2004 9:12:12

Rush: tyhle limity jsou o ničem... není jediný důvod, proč omezovat počet odnesených kaprů. A u vzácnějších ryb to částečně řeší doby hájení, zvýšení míry apod. Pokud si rybář bude chtít odnést více ryb, tak to prostě vždy udělá - je to relativně bezriziková záležitost. Zám takových lidí spoustu. Masaře žádné limity nezměmí.

Faistil - Profil | Čt 29.7.2004 9:03:07

Rush: Tohle je fajn nápad, který už se pokoušeli zavádět skoro všude. Ve východních čechách bylo před nějakou dobou omezení počtu lososovitejch na pstruhovce. Jsou u nás vydry, který maj každoročně odnesenejch 150 pstruhů. Jak se zavedlo omezení (mám dojem, že to bylo 90 pstruhů - už si to nepamatuju přesně) tak měli všichni tyhle týpci tak dva, tři pstruhy pod limit a ani jeden si nepřišel pro nový papíry. Myslíš, že zbytek pustili, nebo jenom nenapsali?

Faistil - Profil | Čt 29.7.2004 8:56:15

šeptal - K těm jikrám. Ono ale nejde o množství, jako spíš o kvalitu. Ty velký ryby se samozřejmě taky vytřou, jenže dost jiker se neoplodní a zaplísní. Kdežto u menších ryb je to opačně. Tam se valná většina jiker povede. Třeba u pstruha je nejlepší výsledek s rybama kolem 25 - 30 cm.

Rush - Profil | Čt 29.7.2004 8:53:42

Honza: S tou horní mírou nevím, ale zavést limity určitě ano. Např. severní morava
má 50 ks kapra/rok, MO Jeseník na svých revírech 20ks kapra/ rok.
Já bych klidně zavedl 20 ks kapra/rok plošně, u dravců třeba 2 sumce, 5 štik,5 candátů,20 potočáků. Myslím, že pro normální rybáře je to dostačující množství. Já do tohoto limitu v pohodě vejdu

Honza - Profil | Čt 29.7.2004 8:40:39

viděl :-)

Honza - Profil | Čt 29.7.2004 8:40:18

Orion: vyděl sem třít kapry i hodně přes 70 a to by ses divil, kolik jich bylo :-) !!!

Honza - Profil | Čt 29.7.2004 8:38:54

Orion: já si myslim, že se masaří zrovna tak v noci jako v pravé poledne, dokonce si myslim, že se upytlačí více ryb přes den než přes noc, takže tohle prostě vůbec nic neřeší... Chce to prostě zavést horní míru, určitý počet kusů/rok a hlavně více kontrol RS, vím, že je to těžké, ale pokud se s tím nezačne něco dělat, půjdou naše revíry ještě víc do p... než kde jsou....A naši funkcionáři nic řešit nebudou, jim to takhle vyhovuje a nechtějí si namahat ty své duté mozečky, hlavně že mají teplá místečka....

šeptal - Profil | Čt 29.7.2004 7:41:40

Orion®: Takže v zájmu reprodukce je nejlepší, když se velký ryby zlikvidujou. To je bomba. A neřek ti ten odborník, že to taky platí pro candáty, štiky a ostatní? Že by jsme začali systematicky masit ty opravdu pěkný ryby a všechno co je přes 50 - 60 cm by muselo z vody ven. Nejsem sice zrovna expert na reprodukci ryb, ale tohle se mi jeví jako pěkná hovadina. Pokud vím, tak celkové množství jiker je závislé na celkové hmotnosti matečného kusu. A pokud se teda ty "starý matky" nedokážou vytřít, tak co se s jejich vaječníkama děje? A proč to vůbec příroda takhle zařídila???? Proč je stará jikrnačka vždycky větší, než stejně starý mlíčňák? Odpovím si sám - protože v zájmu reprodukce je potřeba co nejvíc jiker. A to nějaká "matička" o zlomkový hmotnosti nemůže poskytnout.

Orion | St 28.7.2004 21:08:25

rybomil:Ono nějaké dát někomu do držky nic nevyřeší.Párkrát to tady na mrku padlo.Hniloba se musí zneškodnit i se zárodky.Já těm chlapům s RS nezávidím nemají to jednoduché pokud není zájem u vedoucích RS a samotné organizace tak to prostě lehké nemaj.Co naplat když ví že tam či tam se dějí nepravosti když ti nejvyší nejsou schopni zvednout prdele a nějaké razie nezařídí.Je to na dlouhé povídání.Chce to prostě udělat pořádnou čistku celého stromu i s kořeny.Pokud se vám daří vytírat kapry nad 60cm tak to gratuluji.

Honza:Názor na to co jsem zde napsal si může udělat každý sám je to přeci je diskuzní forum.Jen mám pocit že nějaké horní míry nic nevyřeší .Pokud budou masaři schováni pod rouškou tmy a noci a nebudou kontrolováni,protože RS je momentálně bezmocná, tak poberou nejen 10 tikiláky ,ale i vše ostatní.Problém je v lidech a smůla v tom že těch normálních je hrozně málo.Nadruhé straně zase nemůžeme osočovat každého kdo si od vody odnese úlovek byt i trofejní má na to prostě nárok a ničeho se nedopouští.Celé je to začarovaný kolotoč pro a proti a každý má na to svůj názor.Co se týče idealní hodiny na revírech co se záběrů týče tak je to opět věc názoru.Každý revír je jiný a tak není divu že i záběry jsou co se doby týče různé.Mění se i ročním obdobím.Já ač se cíleně lovu trofejních ryb nevěnují mám nejkrásnější záběry od trofejních ryb ny dvou revírech zase v prave poledne.a ted babo rad.Každý má prostě své postřehy a skušenosti.Pokud tvrdíš že je v noci 60 a více % záběrů tak je to zase tvoje skušenost,ale kdyby tomu tak doopravdy bylo ,dokážes si představit co by vám kaprařům udělali za maras u vody ti masaři pokud by byl lov 24 hod legalizován?mám pocit že by nám všem zůstali jen oči pro pláč.Pro ně by to byla hozená rukavice to jsem si jistej.Mám pocit že to chce v prvé řadě uzdravit kořen tlejícího stromu,Vyřešila by to snad profi RS , pořádné 24 hod. kontroly,pokuty jak prase za každý hrubý prohřešek a pak at se chytá 24 hod po celý rok.Nevím čím to je ,ale proč má pořád spousta byt i těch poctivých lovců kapitálních ryb pocit že vám někdo ubližuje tím že nechce povolit to či ono.Kdyby byla jistota že se to nevymkne z ruky tak by žádné zákazy neexistovali to je alespon můj názor. Doufejme že se do budoucna rybářská veřejnost uzdraví.Pak si přijdete na své.

Rici - Profil | St 28.7.2004 16:39:50

Kapraři si prej nemejou nohy a čůraj do vody. Je to pravda:-))

Honza - Profil | St 28.7.2004 15:07:35

Orion: Víš co je zvláštní? Ten tvůj kaprař chytá trofejní kapry, ale míru horní by nezaváděl, takže je asi spokojen, že se 10ti a více kg kapři doma sekají slepicím... S tvého příspěvku cítím trochu alibismus a pochubuju o nějakém takovém rozhovoru. Neznám kapraře, který tvrdí, že lov NON-STOP, je zbytečnost a nejhezčí ryby nachytal mezi 04-06 hod. Tohle nikdo neřekne, protože žádná taková ideální hodina všeobecně neexistuje, možná se mu to potvrdilo na jedné vodě, ale obecně je to hloupost. Každý kdo loví kapry a už někdy chytal přes noc, moc dobře ví, že v noci je 60 a více % záběrů z celého dne, byť existují vody kde tomu tak není, ale existují i vody, kdy záběry přes den jsou opravdu velmi náhodné... Absolutně nejsem proti nočním raziím na tebou zmiňované pytláky, ale pytláci budou i když se bude moci chytat non-stop ikdyž ne, na podstatě věci se vůbec nic nezmění a zákaz nočního lovu nic neřešící, tak nechápu, co si to tu furt nalháváte :-)

rybomil | St 28.7.2004 7:17:37

Orion: Vcelku souhlas, jen s tou RS - když vím, že mám pravdu a on ne a veškeré argumenty, které jsem uvedl a potvrdili mi je i svědci tvrdě ignoruje, asi nezbývá, než mu dát do držky.Kapry nad 60cm úspěšně vytíráme.

Rush - Profil | St 28.7.2004 6:45:15

Orion: Sám bych to líp nenapsal, kdo s tímto nesouhlasí, tak by měl jít do sebe.