pouzitie feeder gumy na bič

napadla ma taká otázka, s bičom chytám iba málokedy a nemám v ňom amortizér, má niekto vás skúsenosti so zapracovaním feeder gumy do zostavy pri takomto druhu lovu? myslíte že je to úplná blbosť? ďakujem za všetky odpovede
Autor diskuse: CatFishHunter - Profil , 28.9.2011 plavaná - techniky lovu

pz - Profil | Út 20.3.2012 12:53:51

kolik lidi to tu opravdu realne zkouselo?
pro me existuje jedna velmi ucinna varianta v podobe pouziti kombinace bice a feeder gumy na jednom konkretnim reviru - holasky. postupem casu jsem od matchky presel k bici s mirne predruzenym asi metrem amortizeru, ktery jsem postupem casu nahradil volnym pulmetrem amortizeru, az pak nakonec pul az metrem feeder gumy v sestave podle delky bice (na petku metr, na sedmicku staci pulka, zalezi ale na charakteristice bice). kdo ten revir zna, nebo nejaky jiny podobny, muze si zde tuhle moji oblibenou sestavu zkusit.
p.s. delicku nemam a ani po ni netouzim ;)

lobotomie (fanik) - Profil | St 5.10.2011 8:52:52

Šinic >> neboj mám dvě... už jenom dvě ;)
pro každý můj prut včetně těch 20 bičů mám využití a když nemám, tak ho pustím dál někomu kdo něco podobného potřebuje

Šinic - Profil | St 5.10.2011 8:25:30

lobotomie (fanik) >> proč sis místo dvaceti bičů nepořídil plavačkovou děličku? Ta je taky něco jako bič, ale mnohem konfortnější.

lobotomie (fanik) - Profil | St 5.10.2011 8:19:11

hraji >> Jirko... =D

lobotomie (fanik) - Profil | St 5.10.2011 8:15:03

karel.datel >> je to celé spíš jen o praxi... zvolit správný bič, správnou gumu a správnou délku gumy.

hraji - Profil | St 5.10.2011 7:49:38

lobotomie (fanik) >> Franto, ty ale lovíš na bič cíleně ryby, které si naprostá většina rybářů na bič lovit nedovolí. Ty jsi výjimka mimo veškerá pravidla.

hraji - Profil | St 5.10.2011 7:48:18

Šinic >> nesouhlasím s tím, že je amortizér (nebo guma) na sestavě biče proto, aby odpružila pouze zásek nebo hrubší zacházení s bičem, jak jste to nazval vy.
Uvádět, že je amortizér na biči nevýhodou při zdolávání, kdy se ryba drží mimo dosah podběráku je mimochodem potvrzení toho, že používat bič s gumou je možné, ale nemusí to být zdaleka ideální. Nic jiného od začátku netvrdím.

karel.datel - Profil | St 5.10.2011 7:48:09

lobotomie (fanik) >> Heč, já jo, zagumoval jsem bič dovnitř i jsem měl gumu v sestavě a v mém případě to dopadlo tak, že jsem to zkusil a nepředpokládám, že bych to ještě někdy opakoval.

lobotomie (fanik) - Profil | St 5.10.2011 6:03:44

mám hromadu bičů a spousta lidi to ví, další spousta lidí si mě spojuje s bičem a amortizerem a často se mě kvůli tomu snaží zesměšnit. Pravdou je, že mám amortizer jen v jednom 9m biči asi z dvaceti bičů... mám tam asi 70cm lehce předpružené plné 1.0 gumy, bič používám pro specifické chytání na labi nebo moravě při chytání větších podouství a cejnů na slabší návazce (0,08-0,10) a je mi fuk že se guma případně z biče vytáhne třeba až na 1m - o rybu nepřijdu a podběrákem na ni dosáhnu stejně lehce. netvrdím že je to pro každého, ale mě to zachránilo hromadu pěkných velkých ryb.
stejný posměch sklízím za používání plné 1,8 do topsetů na kapry nebo parmy, přestože to evidentně funguje výborně...
hlavně mě fascinuje, jak zasvěceně se k tomu vyjadřují lidé, kteří to v praxi nikdy nevyzkoušeli =)

Pavouk‌ - Profil | St 5.10.2011 4:28:29

Šinic >> ze ty znas kolibrika... :)

Šinic - Profil | St 5.10.2011 0:03:11

hraji >> když jsem ještě nevlastnil odkládačku, tak jsem, jako všichni běžní rybáři používal bič pouze k lovu ouklejí a podobných hlavně nástražních rybek. K tomu bych vkládat do sestavy nějakou gumu nepotřeboval, po čase jsem ji tam ale dával a to ze dvou důvodů. Protože se na vlasci vytvářel vinou větru pytel, byl můj zásek razantnější aby stačil vyrovnat udici a ulovit rybu. Pokud byla rybka mrňavá bylo vše OK. Pokud to ale vzala větší plotice, nebo cejn, nebo jiná těžší ryba, tak to tenký návazec nevydržel a musel jsem navazovat. To samé mě čekalo, pokud se mi nechtělo kvůli čudlám namáčet podběrák a zvedal jsem hmotnější rybu z vody prutem a ta ssebou začala mrskat. Z toho vyplývá, že guma v sestavě není z důvodu odpružení úniku ryby, ale k eliminaci hrubšího zacházení s prutem. Značně větší průtažnost amortizéru proti feedergumě (možná jediná výhoda) tedy ztrácí na významu. A mohl bych jmenovat ještě další nevýhody amortizeru proti feedergumě mimo těch které jsem uvedl v předešlých odpovědích. Pokud budu mít na prutě trochu větší rybu a amortizer se mi protáhne například o metr, bez dlouhého podběráku ji z vody nedostanu. Budu stát na špičkách a prut natahovat k nebi a ryba bude stále ve vodě. Uzly na amortizeru jsou skoro tak velké jako mikroobratlík a jeho cena je víc jak dvojnásobná a také životnost má značně omezenou. Použít bič cíleně na chytání větších ryb, kde by amortizer mohl mít víc smysl je ale vyložená pitomost, boloňka s navijákem se k tomu hodí mnohem víc. Ale jak sem již psal, v podstatě obě gumy plní svou základní funkci a proto opakuji, že je jedno, kterou z nich použít. Já volím feedergumu a svoje argumenty jsem vyjádřil. Pokud jiný chytá na amortizer, proč ne. Rozdíl v tom určitý opravdu je, ale řekl bych nepříliš podstatný :-).

hraji - Profil | Út 4.10.2011 10:50:14

Dovolím si vyslovit zásadní nesouhlas s tvrzením, že je jedno, zda se použije do sestavy feederová guma a nebo klasický amrotizér.
Feederová guma (alespoň ta, co mám k dispozici já, ve třech průměrech) nemá ani zdaleka takovou schopnost se natáhnout a odpružit únik ryby, jako běžný nejlevnější amortizér. Praktickou zkouškou jsem došel k výsledku, že zatímco feeder guma se natáhne na dvojnásobek délky a pak "ztvrdne", klasický amortizér (levný) se natáhne na pětinásobek, než začne "tvrdnout", ty lepší se natáhnou i víc.
Připouštím, že je možné do sestavy použít tu i tu, ale rozdíl to rozhodně bude.
A nic to nemění na mém konzervativním přístupu k používání biče, tedy bez gumy v sestavě či špičce.

Sven - Profil | Ne 2.10.2011 23:58:49

Šinic >> také tě zdravím :-)
Se vším co píšeš, včetně poslední věty souhlasím. Bohužel taková plavačka se mě v současnosti netýká, leda bych si na konec místo minisplávečku, uvázal marker :-(
Takže se teď věnuju především feedru.

Šinic - Profil | Ne 2.10.2011 23:16:44

Sven >> zdravím kolego. Ono je to vlastně jedno jestli feederguma nebo amortizér. Je to pomalu jako se dohadovat jestli je lepší jezdit na modrým nebo červeným kole :-). Od té doby co jsem si pořídil starší kaprovou odkládačku je pro mě bič stejně už k ničemu. A mačka s angličákama a feeder taky. Na menších stojácích, kde chytám, není nic zábavnějšího a úspěšnějšího než plavačková dělička s lehoučkým splávkem.

Miki - Profil | Ne 2.10.2011 18:23:21

lobotomie (fanik) >> Tak to jsem asi přehlédl. Každopádně amortizér na biči je pro mě osobně spíš nesmysl. Pokud chytám na bič, mám představu rychlého vytažení ryby z vody. Samozřejmě, že pokud budu chtít chytat s bičem veliký ryby, pak to smysl má, ale na druhou stranu zase, proč budu veliký ryby chytat s bičem???, když stačí vzít jemnou mačku či boloňku s navijákem.
Co se týká použití do sestavy např. na angličáka, tak to není samozřejmě žádná novinka a sám to používám už kolik let. Do sestavy na bič --konkrétně tedy do složení udice--bych to ale nepoužil. Když už na víc používám amortizační gumu, tak pak jen do děličky a zásadně gumu k tomu určenou, nikoliv gumu na feeder.
Každopádně je jasné, že zde na Mrku bude X názorů "proti" a stejně tak X názorů "pro. To je jasný. Za sebe říkám, že já to nepoužívám, nevidím k tomu důvod a je podle mě "zapracovaním feeder gumy do zostavy na bič" nesmysl.

Sven - Profil | Ne 2.10.2011 14:49:51

Šinic >> ano máš pravdu, je tlustčí, hmotnější, měkčí atd...
Ale, mně se osvědčila úplně nejobyčejnější, černá guma od Stonfa http://www.shoprybar.cz/index.php?route=product/pro​duct&path=58_91&product_id=552
o průměru 1mm, cca 15cm dlouhá, těsně před návazcem. Kmen 0,12/0,14 - návazec 0,8/ 0,10mm
Hmotnost nevadí, zohledníš ji při vyvažování a nápadné to je pouze mně :-)
Rybám to vůbec nevadí. Pokud jsou plotice nebo cejni najetí v krmení, nemají čas na velké zkoumání aby je konkurence nepředběhla. Ale amortizér tam je hlavně kvůli násaďákům a jejich divokému braní. A těm už to nevadí tuplem. Neboť jak známo, násaďák je ta úplně nejžravější a nejpitomější ryba :-)))

Šinic - Profil | Ne 2.10.2011 0:39:30

Sven >> jo, amortizér je taky dobrej, ale mnohem choulostivější, tluščí, hmotnější, nápadnější a řekl bych až moc měkký a roztažný. Proto raději volím feedergumu 0,30.

Sven - Profil | Ne 2.10.2011 0:20:49

CatFishHunter - >>
Není to blbost. Funguje to i na biči, mám to vyzkoušené. http://www.fish-pro.cz/(S(sjuzpe3m30p2sm55d2e4p045)​)/articles.aspx?art=49

Šinic - Profil | Ne 2.10.2011 0:08:25

CatFishHunter - >> mám dojem, že někteří dříve diskutující si řádně nepřečetli tvojí otázku. Vložením feedergumy se jakoby zjemní špička biče a lze pak použít slabší návazce. Feederguma také dokáže odpružit příliš razantní zásek při záběru větší ryby a také pomáhá odstraňovat rázy při jejím zdolávání. Stačí nějakých 10 cm mezi dvěma mikroobratlíky. Sestavu tedy doporučují následující: háček, 30 - 50 cm návazec s případnými hledacími bročky, mikroobratlík, 10 cm feedergumy, mikroobratlík, kmenový vlasec s dovažovacími broky, nebo i torpilou a splávkem, mikroobratlík, smyčka z ještě silnějšího vlasce než je kmen a vlepená rozpojovací koncovka na špičce biče. Vhodné na bílou rybu, větší cejny i menší kapry. Přeji mnoho úspěchů.

lobotomie (fanik) - Profil | Pá 30.9.2011 20:44:18

CatFishHunter - >> já bych v tom neviděl problém, znám x lidí kteří ji používají před návazcem i na odhozu

lobotomie (fanik) - Profil | Pá 30.9.2011 20:43:28

Miki >> ale já myslím že má na mysli použití feeder gumy v sestavě u háčku a ne v biči jako amortizer...

Miki - Profil | Pá 30.9.2011 18:23:42

V celku rozumné odpovědi zde čtu, poněvadž je to opravdu kravina a proč používat feeder gumu, když existuje originál na děličku, která stojí podobně (a dá se dejme tomu použít i na bič, byť je guma doménou spíše děliček)

I přesto se tu ale najdou tací, kteří to stejně s feeder gumou budou zkoušet--neuvěřitelné!!!! Opravdu : "chytrému napověz a hloupého kopni do pr..e"

jasommato - Profil | Pá 30.9.2011 5:57:53

naviazal som to tak jednemu chalanovi odnas ma 10 rokou ma dost tvrdy bic a nema sajnu kedy povolit a kedy pritiahnut proste som 30cm feeder gumi priviazal do ocka a za nu normalny nadvezec a funguje to dobre

dantex - Profil | Čt 29.9.2011 20:49:13

Ano, myslíme, že dávat gumu do biče je úplná blbost.

ondiktt - Profil | Čt 29.9.2011 19:30:55

Nech je to blbosť, alebo nie- normálne rozmýšľam, že to otestujem, lebo sa mi to zdá ako veľmi dobrý nápad a uvidím. Mám 4m shimano bič a stáva sa mi, že mi 12tku ale 14tku len tak odpálilo, hneď ako som sekol záber.

hraji - Profil | Čt 29.9.2011 7:34:49

Feeder guma je příliš tuhá a málo se natahující. Daleko lepší je bič osadit klasickým děličkovým amortizérem. Ale úplně nejlepší je chytat na bič jako na bič, tedy bez jakékoliv gumy.

Juraj - Profil | St 28.9.2011 23:34:57

CatFishHunter - >> Je to sice neobvyklé, ale úplná kravina to logicky taky není. Určitě ti to dá kousek prostoru navíc. Ale nač vymýšlet vymyšlené? Ortododoxní plavačkář to sice prohlásí za kravinu, ale kámoš má bič zagumovaný klasicky amortizérem jak děličku a lape kapry jen to sviští. Ten amortizér bude určitě lepší, ale i feeder guma ti trošičku pomůže.