"eko" vezírek jaxon

Zdravím, jaký máte názor na tento vezírek http://www.rybarske-nej.cz/rybarske-potreby/vezirky-cereny-rizkovnice/sak-na-ryby-jaxon-eco-75x140cm . Prosím notorické pouštěče, aby se zdrželi komentářů, že vezírek není potřeba ;)
Autor diskuse: zajda.p - Profil , 26.7.2011 všeobecné - náčiní, doplňky

Pobřežní candát - Profil | St 27.7.2011 14:12:05

Z praxe: měl jsem uchováno ve vaku (kaprařský sak bez kruhů) 7ks cejna dva dny. Po dvou dnech jsem je pustil. Byli ve špičkové kondici. Pokud bych je měl v tom malým uzákoněnym barbarským vezírku tak bych je vypouštěl odřený nebo betonový a bělobný.Osobně si myslím, že ta eco tkanina je super věc a ryba v tomto vaku potažmo vezírku vůbec nedovádí. Tudíž se ani neodře. Jen pokud budete kupovat nedoporučuji s velmi jemnými oky. Viděl jsem případ kdy se ryby v tomto vezírku do druhého dne udusily.

nofish - Profil | St 27.7.2011 13:52:01

Jarda Š. >> přečti si co jsem psal dole. Jde jen o to, nemuset se pak hádat s "chytrou" RS. Rybě je celkem jedno v čem je, i tak je stresována, ale chce to aby se mohla hýbat a dýchat- to je základ.

Jarda Š. - Profil | St 27.7.2011 13:20:42

nofish >> Podle výkladu, který k tomu byl z Rady ČRS, vypuštění kruhů z RŘ znamená, že tzv. ekosak může být, pokud není pro rybu příliš těsný, aby se v něm nemohla hýbat a nemá v něm ztížené dýchání.

šťovíček - Profil | St 27.7.2011 13:01:35

maraske >> Kapří pilka se mi hodně zachytává v podběráku s jemnou síťkou...Je to děs

nofish - Profil | St 27.7.2011 12:47:30

Jarda Š. >> Verze RŘ pro příští rok a je tam toto.

VIII. Uchovávání ulovených ryb

Pokud osoba provádějící lov uchovává ulovené ryby živé, je povinna mít vlastní vezírek nebo takové zařízení, které umožňuje rybě alespoň minimální pohyb (haltýř, konstrukce potažená síťovinou apod.). Je zakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem, popřípadě nechat nezabité ryby uhynout. Ryba uložená ve vezírku nebo jiném zařízení na uchovávání živých ryb je považována za ponechanou. Zakazuje se používat společných zařízení k uchovávání ulovených živých ryb.

Pokud jsou ryby uchovávány ve vezírku nebo jiném zařízení k uchovávání ryb i po skončení lovu, je osoba provádějící lov povinna označit vezírek nebo jiné zařízení k uchovávání ryb štítkem se svým jménem a adresou.

edit: nejsem právník, ale rybář. Je rozdíl pohyb vs pohyb......

-Tedy je myšleno skutečný pohyb, podle vyjmenovaných věcí, ne že se v tom ryba pohne ale že bude moci alespoň částešně plavat, nebo něco na ten způsob.

Jarda Š. - Profil | St 27.7.2011 12:41:55

Martin... >> Podle RŘ ČRS od r. 2010 už vezírek kruhy mít nemusí, ale musí umožňovat rybám alespoň minimální pohyb. Tedy tzv. ekosaky jsou povolené, pokud nepřiléhají k tělu ryby tak těsně, že jí znemožňují pohyb.

maraske - Profil | Út 26.7.2011 19:25:28

zajda.p >> Nic Proti ale já uvažuji o koupi vezírku s velmi jemnou síťovinou protože jsme chytaly kapry a málem jsem se u toho pos... protože co ryba to zamotaná pilka ://

nofish - Profil | Út 26.7.2011 18:41:45

zajda.p >> jn, jestli ho někdo dává "na stojáka" s plovákama tak to určitě. Já ještě takový ten klasický taky doma mám. Teď jsem ho začal nosit, protože je menší, a rybu z 99% stejně zavraždím hned. Ono zase bezuzlovka není důležitá, tam jde o matroš, aby se kapří "pilka" nechytala, to dělá hlavně kroucený provázek.
Vím jak to myslíš, ale víš jak, jsou taky pitomci, co umí akorát buzerovat- s takovým se pak hádej. Tohle (na obrázku) je nesmysl- když už takový malý tak naležato pod vodou a ne na stojáka s plovákama.

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 18:31:59

nofish >> určitě se s nimi nechci hádat, ale rozhodně si myslím že je to daleko šetrnější k rybě než například tenhle(splňující do puntíku RŘ), který sem měl možnost jednou také vyzkoušet, ryba byla po hodině dodřená téměř na kost,ploutve dorvané atd.

nofish - Profil | Út 26.7.2011 18:22:41

zajda.p >> jn, ale to už můžeme povolit i pytel na brambory, kterýžto je vyzkoušený starými rybáři a dá se v něm uchovat i cnadát, protože v něm neplave, jen leží a dýchá. Je to trošku rozdílné, MRS přidal jednu větu, ČRS ne. Nevím, jak moc se tichce dohadovat se s RS.

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 18:15:00

tak po chvilce googlování se mi podařilo vyštrachat jednu starší ale obnovenou diskusi k tomuto tématu, http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=608454 doporučuji přečíst, jsou tam zajímavé postřehy. jinak se bližší podmínky u ČRS a MRS poněkud liší v uchovávání ryb. V MRS je tam doplněk - Současně se povoluje sak z jednolícného polyesterového osnovního úpletu...To znamená co?

Cloud - Profil | Út 26.7.2011 17:37:27

To je krásná taška na přenášení mrtvých ryb :-)

nofish - Profil | Út 26.7.2011 17:09:20

zajda.p >> stránky jsem jen našel kdysi, ale jen s adresou. To nejsou rybářské potřeby, je to sport. Ale Mají tam spoustu věcí, včetně oblečení. Dost prutů, navijáky, woblery... prostě komplet včetně lehátek, bivaků a dalších nesmyslů. Je to kousek od makra, nově postavené.

Na Hartu jezdím docela často, respektive jezdím vlasně jen na Hartu a na Pocheň, řeka je mrtvá :-( Teď tak ob-den, podle nálady a počasí. Jenže já nejsem kdoví jaký fanatik, jdu prostě na ryby a co chytím, to chytím, nějak se tam netrápím se supermoderním cajkem, zavážením atd.

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 17:01:31

nofish >> jj taky mi to tak příjde, na internetu byl dostupný ještě včera, dnes nájednou nedostupný...v té ostravě náhodou stránky nemají?;) jak často jezdíš na hartu?

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 16:57:59

nofish >> jezdím chytat i na delší dobu a občas i na j.moravu, kde bývám i 4-5 dní, proto takovou velkou krávu, ne, že bych bral všechno co se objesí na háčku, ale někdy se i pěkná ryba zadaří ;)

nofish - Profil | Út 26.7.2011 16:57:57

zajda.p >> njn, a na netu ho má samozřejmě skladem, už víš proč přestávám mít ten obchod rád? .......... Přívlačáků od mivardi (chtěl jsem na okouny na Hartu) tam má tři pr...., ve skutečnosti mi to vychází, že má tak třetinu toho co má na e-shopu, lidi na hereka.cz taky nejsou moc spokojení :-(

Příště si to nech až pojedeš do Ostravy, nebo okolo. U makra je nový sport.Mají tam rybářské oddělení. Pokud tam půjdeš, neber si radši moc peněz ani kartu :-D

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 16:53:30

nofish >> zrovna pro tenhle jsem tam šel, chtěl sem rovnou dva, pro sebe a známého, bohužel prý jsou min.3 týdny vyprodané a další dorazí v nedohlednu. vybral jsem si tam ještě jiný eko v relativně dobré ceně, ale ten byl bohužel poslední:(

nofish - Profil | Út 26.7.2011 16:50:25

zajda.p >> teď jsem se tam díval a třeba tohle http://www.rybarske-nej.cz/rybarske-potreby/vezirky​-cereny-rizkovnice/eco-vezirek-mivardi-big-carp-sof​t vypadá slušně ne?

Btw jestli to budeš kupovat tam, objednávej přes net a zvol osobní vyzvednutí. Už víc lidí přišlo na to, že v obchodě a na netu jsou jiné ceny.

edit: Aha ty už si ho koupil :-( tak ho holt nějak pouprav no....
Btw na Hartu by ti stačil i poloviční, stejně tak je většina ryb 40cm + - :-D

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 16:49:14

nofish >> bylo to v prodejně "rybářské nej"..vracet se mi ho nechce, nejspíš ho jen pro pořádek doplním alespoň o dva kruhy:)


ještě dotaz, mají vážící saky očko s provazem k ukotvení ve vodě?

Sven - Profil | Út 26.7.2011 16:45:51

nofish >> dělám to stejně . :-)

nofish - Profil | Út 26.7.2011 16:43:13

Sven >> naprosto souhlasím, když už rybu nevraždím okamžitě tak používám klasický vezírek a snažím se ho dát někam "do klidu, do hlubší vody", aby byla ryba ve vodě a byl kolem ní co nejmenší "provoz".

nofish - Profil | Út 26.7.2011 16:41:25

zajda.p >> je to na tobě. Být tebou tak koupím vezírek jaký má být, jaký se používá a vyprdnu se na moderní nesmysly. Pak nakonec ii při dobré vůli, budeš mít problémy- při troše smůly.
Dobeš má pěkné http://www.dobes-site.cz/katalog/sportovni-rybarstv​i.html ale ty ceny.....
Nevím kdo ti to tam vysvětloval, jezdím do toho obchodu nepravidelně a jde to tam bohužel z kopce :-( Pokud to nemá kruhy/konstrukci, tak ti jako rybář zodpovědně řeknu, že to pro rybu optimální není. Kapraři ať si říkají třeba opak. Je to na tobě.

Martin... - Profil | Út 26.7.2011 16:40:49

zajda.p >> pokud si byl přímo v obchodě, tak se ani nedivím. Prodejci občas nakecají tolik kravin, že se člověk nestačí divit...zvláště ti, co nemají o tom ani páru.

Sven - Profil | Út 26.7.2011 16:38:08

nofish >> nevím o jaký obchod se jedná ale tvůj popis by klidně mohl pasovat na Tropic Liberec...
Já bych to nekoupil ze čtyř důvodů:
a) je to taška na vážení ryb
b) v ryb.legislativě se orientuju
c) podle mého přesvědčení se ryby v podobném zařízení stresují
d) prodejcům věřím jen každé druhé slovo (a to ještě jen některým)
než něco koupím, vyhledám si o tom na netu max. informací předem.

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 16:36:08

nofish >> přesně to jsem chtěl a taky sem se pro takový vezírek do prodejny vypravil, nechal jsem si pár vezirku s kruhy ukázat, ale i přesto mě prodejce přesvědčil, že tento sak rybě nijak neubližuje ani jí nebrání v pohybu. Taky si to myslím, protože sak je dost prostorný(dlouhý i široký a ryba se v něm nemá za co zachytit.

šťovíček - Profil | Út 26.7.2011 16:34:05

No právě...Podle mě je to jen vážící sak..na nic jiného se to použít nedá

nofish - Profil | Út 26.7.2011 16:31:04

Sven >> musel bys ten obchod znát, pak bys pochopil......... Ceny na netu dobré, v kamenném obchodě úplně jiné, slibují, okecávají- prostě prodávají.

Sven - Profil | Út 26.7.2011 16:29:29

zajda.p >> no vidíš. Prodejce se snažil využít Tvé neznalosti legislativy
aby Tě mohl napálit..
VIII. Uchovávání ulovených ryb

Pokud osoba provádějící lov uchovává ulovené ryby živé, je povinna mít vlastní vezírek nebo takové zařízení, které umožňuje rybě alespoň minimální pohyb (haltýř, konstrukce potažená síťovinou apod.). Je zakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem, popřípadě nechat nezabité ryby uhynout. Ryba uložená ve vezírku nebo jiném zařízení na uchovávání živých ryb je považována za ponechanou. Zakazuje se používat společných zařízení k uchovávání ulovených živých ryb.

Pokud jsou ryby uchovávány ve vezírku nebo jiném zařízení k uchovávání ryb i po skončení lovu, je osoba provádějící lov povinna označit vezírek nebo jiné zařízení k uchovávání ryb štítkem se svým jménem a adresou.

nofish - Profil | Út 26.7.2011 16:26:22

zajda.p >> pokud to má být na přechovávání ryb, musí v tom mít ryba možnost pohybu- tečka.

wdit: Proč si radši nekoupíš klasický vezírek? Nějaký pěkný, menší oka. Není to tak in, ale je určen na přechovávání ryb a té rybě je v něm relativně dobře. V obchodě ti řekne kdo ví co, obzvláště ten pan šéf tam........

dejff - Profil | Út 26.7.2011 16:26:00

na uschování ryby bych ho nebral ale na vážení je to super věc

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 16:23:38

Martin... >> no právě, v prodejně mi bylo řečeno, že povinnost vezírku, mít kruhy, již pár let neplatí a toto rybářské příslušenství odpovídá platnému ryb.řádu

FrancJosef - Profil | Út 26.7.2011 16:15:14

Souhlasim s Martin... na přechování ryb má mít kruhy, na což se v poslední době rádo zapomíná

Martin... - Profil | Út 26.7.2011 16:12:30

zajda.p - >> pokud vím, tak pokud si chceš nechat ulovenou rybu živou, tak vezírek musí mít kruhy...tohle je evidentně postrádá

zajda.p - Profil | Út 26.7.2011 16:09:56

šťovíček >> taky možno, ale hlavní úloha by měla být přechovávání ryb

šťovíček - Profil | Út 26.7.2011 16:04:06

Není to náhodou na vážení ryby???