Proč to mají úhoři spečetěno?

Častokrát zde na MRKu narazím na fotografie, či přímo fotogalerie v profilech, kde mají úspěšní lovci plno vymazlených puštěných kapříčků, ale když dojde na úhoře, tak leží tuhý- vyšponovaný a obalený hlínou a listím. Nebo je úhoř prostě zavlečen domů, kde se u kuchyňské linky s ledničkou již naučí také patřičné spolupráci, aby mohl být zdokumentován a sloužit jako chlouba.
Poč tedy dokáže někdo kapry pouštět ale úhoře i jiné ryby neušetří? Proč někdo za každou cenu potřebuje snímek? Je špatné mít své zážitky v hlavě, nebo musí být za každou cenu zdokumentovány, aby si lovec vzpomněl, jak to bylo super?
Autor diskuse: kozic - Profil , 4.7.2011 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Jovánek - Profil | Čt 19.1.2012 11:37:30

kozic - >> Nebo končí takhle. Ten je z turbíny.

nofish - Profil | St 6.7.2011 21:26:45

Venca888 >> tak já osobně jako rybář jim fandím. Je to nejrozumnější co se dá udělat- umělý výtěr. Jak to dopadne se uvidí. To co jsem psal předtím, ber taky trošku s nadsázkou člověče :-) ale mohli by to udělat a podělit se o zkušennosti(což je ale asi nepravděpodobné)

Mě už napadlo zkusit ten háček dát do octa nebo tak. Nevím jak to prostředí napaodobit. Alespoň ph v trávicím traktu by to chtělo trefit. Jenže to taky nebude určitě stabilní. Nějaké kvalitnější háčky by se doma našly- nemá cenu to zkoušet se šmejdama, ale s kvalitníma, na které se chytá. To myslím jako seriǒzní myšlenku, prostě jak to teda je, jestli to stráví za týden nebo rok. Moc nevěřím že to jde rychle ale zase žaludek štiky se nedá srovnávat s háčkem jen reznoucím ve vodě. Právě že ryba je "zvyklá" (uzpůsobené trávení) na to co žere ne na kalenou ocel atd. Dle tohohle http://jdem.cz/qazb8 (druhý odkaz) je ph při trávení docela kyselé, takže zkusit hcl která je doma, koupit papírky a zkusit do toho hodit pár háčků. Asi to úplně přesné nebude, ale orientačně? Prostě jak dopadne háček den po dni v kyselině.

Venca888 - Profil | St 6.7.2011 21:08:43

nofish >> To bych neřekl - Japonci k tomu totiž nemaj žádnou motivaci. My potřebujeme, aby se k nám vraceli...jim je to vcelku ukradený, protože už jim je dle rozhodnutí EU prodávat nesmíme. A jak říkám - oni tu metodu umělýho výtěru zvládli, ale otázkou je, zda je tu mechaniku možný uvést do praxe v měřítku, který by mohlo mít vliv na obnovení populace nebo komeční využití pro gastronomii. Za úhoří maso se platěj velký peníze, takže kdyby to šlo, nepochybně už by to někdo realizoval.

Taky spekuluju, ale myslim si naopak, že ten háček se rozpadne daleko dřív... Dny, týdny maximálně. Nebo alespoň ten háček tak změkne, že tu rybu neomezuje. Vezmi si, že ryby nikterak nežvejkaj a když vykucháš štiku, tak najdeš rybku, která je třeba z poloviny naprosto rozleptaná-strávená. Takže účinek trávicích enzymů je velice rychlej. Mně kdysi jeden pitomec poblil koženou bundu a přestože jsem se toho jeho výtvoru snažil rychle zbavit, do rána tam byly bílý fleky... :-) Je to prakticky kyselina.

nofish - Profil | St 6.7.2011 20:17:38

Venca888 >> JJ ale zas víš jak. Jestli na ten výtěr někdo přijde tak japonci- tomu věřím. Pak už jen to doladit no.
Taky by se měli snažit kluci šikmoocí naši, monte přeplatí aby ho mohli sežrat tak ať už vymyslí jak ho dělat komplet uměle.
Pokud zmizí náš úhoř tak to bude zase díky nim, ono velryby taky loví jen kvůli výzkumu ale když už jsou mrtvé tak je sežerou......

Pokud jde o ten háček tak vážně špekuluju, za jak dlouho ho ta ryba dokáže strávit, při dnešních materiálech. Otázka měsíce, dvou, to asi nebude. Jedině udělat nějaký pokus.

Venca888 - Profil | St 6.7.2011 19:23:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> to souhlas. Když ten háček spolkne, tak ho trávicí šťávy rozpustěj. Ale jakmile jí to sešije hubu nebo jícen, tak je konec. Maximálně ten háček může časem vypadnout sám. I to je důvod, proč (krom vláčky) chytám výhradně na jeden jednoháček.

Jinak s tim umělym výtěrem úhoře - v tom odkazu tý Jihočeský univerzity to je popsaný - úhoře japonskýho vytřeli, úhoře říčního nikoliv. Ten japonskej mu je možná podobnej, ale nám to nepomůže - pokud zmizí úhoř říční (což se v tuhle chvíli bohužel zdá bejt jen otázkou času), máme smůlu. Navíc s tim výtěřem toho japonce to asi taky nebude tak horký - kdyby to šlo ve velkym, určitě by Japka neplatili takovou vatu za ty naše.

Lukas89 - Profil | St 6.7.2011 17:41:50

Carp II >> Tak to je docela mazec, to sem ještě neviděl, ale proč ne, pokud mu nebyl poškozen mozek, tak to asi přežije, kor když to řikáš.. ;-)

Metallica - Profil | St 6.7.2011 15:28:15

nofish >> já sem nechal žažrat štiku tak sem uříz návazec měla to až v jícnu, za 4 dny sem jí chytil znova bez jediné známky po háčku (měla asi 40cm)

1Mara - Profil | St 6.7.2011 14:53:46

nofish >> No to čtu poprvé , v televizi lžou !!!!! A tobě díky :-)

SOPTIK 52 - Profil | St 6.7.2011 10:58:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> tak abych řekl,tak si nijakou dokumentaci o úlovcich nedělám.Mě stačí,že já vím,co jsem chytnul a mám to v sobě.Nikomu se chlubit a dokládat to nemusím.C o se týká pouštění úhoře,tak jen poznámku.Zamyslel jsi se nad tím,kolik se vůbec chytne u nás těchto ryb ?,a také nad tím,kolik asi jich vůbec z toho počtu,co se u nás dožije věku odchodu do jejich domova,vůbec dostane přes ty naše turbíny a pod. do moře?Já myslím,že to % u nás ulovených a snědených úhořů je proti tomu opravdu zanedbatelné.A k tomu jak někdo dokáže zacházet s úhořem jen tolik.Kolik asi těch nových členů,co má papíry za pár dní,vůbec kdy vidělo úhoře a také tím vědělo ,jak s ním sacházet.A to se neýká jen úhoře.

nofish - Profil | St 6.7.2011 10:35:44

lada78 >> říkám že je to otázka. Hlavně ten v jícnu. V žaludku ho stráví, tomu věřím, ale nevěřím že v nějaké extra krátké době. POkud nemůže přijímat potravu tak "padne vysílením", o to jde. Jak jsem psal níže. Když ta ryba není v kondici, díky výdeji energie bez příjmu, tak už na podzim je to na ní poznat. Na jaře jí to pak "spočítají" různá onemocnění a hotovo. Ryba se z ran "vylíže" ale potřebuje k tomu velké množství energie a vhodné podmínky- jinak je po ní. Rozdíl je třeba povrchové poranění na podzim při vodě 8 stupňů a v létě při 25 stupních.
Zajímalo by mě za jak dlouho ta ryba háček (určitě záleží i na kvalitě háčku) stráví. To myslím seriézně. Jestli jde o týdny či měsíce.

lada78 - Profil | St 6.7.2011 10:18:47

nofish >> Nevidím důvod,proč by nepřežil háček v břiše,nebo v jícnu? Pokud mu háček nesešije jícen a může přijímat potravu,neni problém. Že háček nezrezne,nebo že ho nestráví? Čím myslíš,že tráví potravu-jsou to kyseliny a enzymy,které v docela krátké době háček zlikvidují. Měl jsem tu loni otázku,zda si vzít štiku,která měla sešitý jícen-tudíž odsouzena k záhubě. Ta štika normálně lovila,jen nebyla schopna přes ten sešitý jícen rybku polknout. Často ulovím rybu,která je tak zmrzačená,že by člověk nevěřil přesto se jí rány zahojily a žije dál. Chytl jsem slepého mníka,50cm,kterému trčely z žaludku tři utržené vlasce-přesto byl v dobré kondici. Uhoř je ryba odolná,víc než dost.

nofish - Profil | St 6.7.2011 9:59:23

1Mara >> http://jdem.cz/qaxt3 hned první link, stáhni, je to jen ve zkratce, obecně, není to náš úhoř, ale to už je pak jen o doladění detailů.

bremic - Profil | St 6.7.2011 9:52:07

1Mara >> A já myslím že v číně už mají určitě drobný úspěchy se napodobeninou Sargasovýho moře.

1Mara - Profil | St 6.7.2011 9:47:06

nofish >> Japonci umějí vitřít úhoře ? To myslíš vážně ? I v televizi v dokumentech říkají , že se to nedá , že nikdo nedokáže jim přizpůsobit prostředí a tlak ve kterém se úhoř tře .

kritik - Profil | St 6.7.2011 9:44:44

šmudla >> Ta ruka v tom dřezu je tvoje? Pán má pěstěný nehty! :-D

nofish - Profil | St 6.7.2011 9:29:20

Venca888 >> v pohodě, já reagoval na to, že jsi psal že chov není možný. Samozřejmě že ty chovy používají odlovené monte.

Pokud jde o háček tak je to otázka. Trávicí enzymy mu možná dají zabrat. Já kdysi lovil rybník kde se hodně pytlačilo. Každý cca třetí dravec měl troj-dvoj hák v hubě. Bylo jich tam taky minimum, oproti tomu co mělo být. A nediskutovatelné bylo, že ty ryby byly oproti těm šťastlivcům bez háku v lkatastrofálním stavu- většinou prošitá huba, nebo čumělo jenom lanko a ryby byly kost a kůže. Žaludek si s tím asi poradí lépe :-)

JInak jak jsem psal, oni ti japonci toho úhoře vytírají uměle, jak moc poklročili v množství nevím, nezajímám se o to. Jde taky o to že je to malinko jiný úhoř. Principy by byly ale stejné. Jenže..... tak i tak to dělají aby jich mohli víc sežrat a neplatit za to tolik no........

Venca888 - Profil | St 6.7.2011 6:22:01

nofish >> to jsou ale jen farmy, kde se ten uhor prechovava a vykrmuje. Ja jsem psal o umelym vyteru a ten u uhore zvladnutej neni, takze i tyhle farmy jsou zavisly na jeho prirozeny reprodukci.
A co se tyce hacku-ver, ze jejich zivotnost v zazivacim ustroji je vcelku kratka. Kdysi jsem vytahnul candata, ve ktery jsem pri kuchani nasel kotvu jako z Titanicu. Byla ztrouchnivela, ze jsem ji doslova rozemnul mezi prstama a ryba se zdala bejt ve vyborny kondici.

Kejml - Profil | St 6.7.2011 4:54:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> Takhle se chytaj ouhoři :-)

šmudla - Profil | St 6.7.2011 2:21:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Úhoř se fotí opravdu zapeklitě, hezky se dá vyfotit před porcováním. Kam se rybáři hrabou na turbíny. Vydrží toho jinak dost, ale s kyslíkem nevím proč mi třeba 70cm úhoř v umyvadle do rána leknul. Vzhledem k tomu že opravdu nerad fotím ryby co všelijak skáčou a při focení si ubližujou(to jest ryby živé) tak s focením úhoře problém nemám. Když na ně jdu tak pouštím podmíráče a tkaničky(občas i s háčkem).
Připravuji je dušené na pánvičce i s přílohou zároveň(příloha nacucne tuk, kterého má úhoř opravdu požehnaně na dlouhou cestu na trdliště)..připravuji i s kůží(chytám teda zatím všecko tkaničky 55-75cm).

nofish - Profil | Út 5.7.2011 23:52:35

Venca888 >> Odchov úhoře ne jen že je možný http://jdem.cz/qaw93 ale něco jsem slyšel že ho japončíci už pokusně dokázali i vytřít, nebo snad vytírají, ale to jsem nikdy neviděl, jen slyšel. Samozřejmě tihle do vody nepřijdou, maximálně do vody v hrnci.....

nofish - Profil | Út 5.7.2011 23:47:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lada78 >> háček v "břiše" asi nepřežije, v jícnu už vůbec ne, trošku mlácení přežije. Háček nezrezne třeba za dva roky, nestráví ho..........

Venca888 - Profil | Út 5.7.2011 23:19:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak to je vcelku zřejmý - kaprů je plná prdel a pustit je umí lecjakej mamlas. Úhořů se zdaleka tolik nenachytá, jejich maso je nejenže asi objektivně kvalitnější, ale navíc má oproti kaprovi o poznání citelnější punc vyjímečnosti. Takže je lidi (včetně mně) zkrátka berou.
Mně přijde zajímavější jiná věc: Dneska přišel do módy návrat lososa do našich toků. Všichni jsou na to natěšený, pomalu by nejradši, aby každej losos měl svýho bodyguarda s kulometem, proklínaj lidi, který by si ho hodlali ponechat atd. A přitom losos se dá dneska velice snadno "vyrobit" v prakticky neomezenym množství. Naproti tomu úhořů (tažná ryba jako losos) je čim dál tim míň, jejich umělej odchov neni možnej, takže jsou dost možná odsouzený jako druh k záhubě, přesto je vesele masíme a nikomu to nepřijde divný...

Salmo1 - Profil | Út 5.7.2011 23:01:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpověď je pochopitelně naprosto jednoduchá.Ostatní ryby, krom kapra se neúčastní bolelís-cirkusu, ale to je ještě pořád polehčující okolnost,... nakonec stejně skončí na pekáči.Nejhorší situaci mají druhy ryb, které bolelís pouze uždibují a užírají kaprům laskominy, tyto druhy se musí vysloveně likvidovat.
Blatníky si naskládejte dle chuti každý sám.)

Carp II - Profil | Út 5.7.2011 22:48:56

Lukas89 >> vždiť nám před rokem uplaval úhoř s propíchnutou lebkou a letos jsem ho chytl..viděl jsem jízvu... :))) je houževnatej až moc :)

Lukas89 - Profil | Út 5.7.2011 22:23:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic - >> Ahoj, nečetl jsem si celou diskuzi, ale zahlídl jsem názor, že nemá šanci přežít, což je podle mě hloupost, úhoř je velmi houževnatá ryba a idyž sem si jich několik vzal (žádný tkaničky), tak několikrát sem našel jakoby stopu po háčku, který zřejmě někomu utrhl a prostě a jednoduše ho strávil, rozložil, takže to bylo k tomu přežití.. Co mě se týká, nechytám je cíleně, tak je většinou pustim, když už se mi podaří a to většinou hned ve vodě nebo na kraji břehu, záleží, jak je chycen, pokud nevidim háček, odřezávám ho hned ve vodě, protože mazat se s nim nehodlám, to radši obětuju háček než to z něj páčit a mordovat ho a navíc bejt zaprasenej od slizu, který všichni jistě známe.. Jsou to krásný ryby a pro mě např. mají větší cenu než kapři..

lada78 - Profil | Út 5.7.2011 8:30:58

makass >> Myslím,že ve většině případů to úhoř přežije. A jestli má šanci,nebo nemá,o tom nerozhodujeme my rybáři. Naštěstí,protože to by najednou přibylo ryb,které by to zaručeně nepřežily. :-)

makass - Profil | Út 5.7.2011 8:11:20

kozic - >> na úhoře mám návazce aby se dali snadno odepnout a vezmu si je až doma.Ovšem prostě si myslím, že když to sežere tak že se musí navázec odepnou a nedosahuje zákonné míry tudíž se musí pustit zpět do vody, nemá šanci přežít.

luli - Profil | Po 4.7.2011 20:44:50

FRANK71 >> :)) pekne

FRANK71 - Profil | Po 4.7.2011 20:39:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jsem byl ještě mladý tak jediná ryba, která mně chutnala byl úhoř.Strašně rád jsem je s tátou chytal a miloval film Zlatý úhoři. Jak šel čas tak mně pomalu přestávali chutnat a také mi jich bylo líto, a já je dokázal i občas pouštět. Pouštět úplně jsem je začal, když táta chytil úhoře přes 90 cm. Pořídil jsem fotku, aby se v práci mohl chlapům pochlubit. Samozřejmě jsme ho snědli. Táta, byl ještě ze starý školy. Za několik měsíců později zemřel a mně po něm zůstala tato fotka s úhořem. Od tý doby, když chytnu úhoře si vždy vzpomenu na tátu a už ho nedokážu zabít.

strejka - Profil | Po 4.7.2011 20:27:26

kapr je kámoš, had nebo candát je moc dobrej, aby byl kámoš...

velbyk - Profil | Po 4.7.2011 20:24:17

kozic >> já miluju oba a i další ;-) :-))))

bremic - Profil | Po 4.7.2011 20:22:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kozic >>
Zanedbatelné množství otohlasitějších takyrybářů prostě miluje takové ty rybí blondýnky. Trošku pošpásovat, zvednout si ego a pustit k vodě. Já miluji až za hrob!

kozic - Profil | Po 4.7.2011 20:04:20

bremic >> My jsme na chvostu celkově s konzumací ryb. To ale neřeší proč je kapr milován a úhoř ne.

bremic - Profil | Po 4.7.2011 19:59:04

"ogýl" je tuze veliká dobrota. Na celým světě je to dobrota. Ale že by to měl spočítaný? Co do konzumace úhořů jsme na světovém chvostu.

MOndo - Profil | Po 4.7.2011 19:23:29

lada78 >> Protože se nevytřou, už jsem to tu psal jednou ;))) Nevím co jen na tom divnýho... úhoř+ turbína nějaké elektrárny(nebo přehrada)= úhoř v pr*eli. Dobře, máš teorii, že se tam dostane přes přítoky a výpustě, ale pochybuju, že třeba z místních rybníků se nějaký úhoř dostane do moře. Ať ho vysazujou o to víc tam, kde to má smysl. Tady jen dožije a umře, nic po něm, ale to už jsem tu psal.

velbyk - Profil | Po 4.7.2011 19:02:10

mě by zajímalo proč se v tomto pořád vrtáte jetli ta nebo ona ryba platím za to platím chodím na brigády chodím tak at za ty prachy nasadí nové a hotovo udělají hraci míry a jestli žeru nebo nežeru chytím nebo nechytím chytěte se všichni za ruce a jdete k vodě křičet to svoje nebudu chytat protože mám strach že popíchám ryby a tady na mrku by jste mohli křičet nebudem takové blbosti řešit heh :-))))

Mojo - Profil | Po 4.7.2011 18:15:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Protože když uýž je ti sváteční lovci chytí, tak ho zmasí. Co se týžče focení, tak s tím to bývá velký problém, protože se úhoř kroutí a nejde vyfotit. Já to dělám tak, že ho chytim za návazec, to je potom celkem v klidu a dá se vyfotit. Ovšem, někdo už mi tady psal něco o lítajících úhořích a tak...no, ne vždy se to povede, aby to vypadalo ucházejícně. Taky v každé starší knížce o rybaření se to píše, že když chceš úhoře udržet, tak nejlíp ve starým suchým hadru a nebo ho vyválet v písku atd. Nikdy jsem hadr ani písek nepoužíval a úhoře skoro vždycky pouštím - záleží na tom, jak to má hluboko. Když z něj teče krev, tak ho chtě nechtě zabiju a snim, ale je to o ničem, protože většinou to není moc chutná ryba a má fakt hodně tuku - alespoň z mojí drobné kulinářské zkušenosti. Úplně nejlepší je, když se úhoř vyháčkuje při kroucení u břehu sám, a nebo to má za krajíček a stačí mu jen povolit vlasec. Letos jsem si takto musel vzít jednoho, dalších hodně plave dál. Je to taky blbost, protože z jednoho úhoře se člověk nenají, a víc pěknejch se jich chytí málokdy. Ale znám i lidi, kteří je chytaji pojednom, takhle jich chytnou za rok patnáct, zmrazí a v zimě pak vyudí. Na to bych neměl kufr. Jsem rád, že nejsou úhoří týmy, proto taky úhoře chytám. nejlepší je být v noci někde sám a úplně daleko od lidí. A chytat úplně něco jinýho, než kapry. Jo a ještě jsem zapomněl - taky chytat bez bivaků, boosterů, tyčových bójek a odposlechů, který akorát všechny normální rybáře okolo s..ou.

Pvl - Profil | Po 4.7.2011 17:46:17

Mne by zase zajímalo kolik procent rybařící populace, ůhoře ani nechytne :o§)) Řekl bych, že je to dost ! Otázku teda zakládat nebudu

Červené karty: Stanley88