Rybář míní, doba mění !

Jak dalece Vás ovlivňuje postupná změna pravidel v návaznosti na minulost a současnost v rybaření ?
Jste ochotni se podřizovat novým trendům, nebo zastáváte ortodoxní "úhel" pohledu ?
Autor diskuse: rover - Profil , 18.4.2011 všeobecné - ostatní

TWIN 69 - Profil | Út 26.4.2011 20:13:39

rover >> ahoj,sleduju,že se mám stále co učit.a čím jsem starší,tím víc si jezdím k vodě pro klid a odpočinek.případné ryby jsou takovým malým bonusem a odměnou za snahu dávat rybám jenom to nejlepší krmení.

rover - Profil | Po 25.4.2011 22:11:16

TWIN 69 >>
Pokud to stále umíš, tak žiješ, a to je super :-)
Až to jednou nepůjde, a bude ti to navíc jedno, tak je na čase se nad sebou opravdu zamyslet ! Může se jednat o začátek konce, ...který jednou bohužel určitě přijde :-(

TWIN 69 - Profil | Ne 24.4.2011 19:17:50

rover - >> Ahoj,už hodně pamatuju,ale nějaký postupný změny mě osobně problém nedělají.taky už nechytám na vybavení,které bylo moderní před 20-ti roky.Prostě se mění svět a my se musíme měnit s ním.

MifakM - Profil | Pá 22.4.2011 20:33:05

: vydrák >>
Aspon vidis, ze ne vsechno co tu kdo napise muzes brat jako fakt ;-)

: vydrák - Profil | Pá 22.4.2011 20:30:53

Jarmil Koloušek >> Pane docente,Netipa říkal,že jste tragicky zahynul.Je to snad nějaké z mrtvých vstání????Děkuji

Mrknato - Profil | Pá 22.4.2011 20:11:53

rover >> Já si myslím a je to i ověřeno, že čím víc lidí, tím menší náklady Co by měl svaz řídit? Řídí schůze MO a víš proč? Aby čl. schůze odhlasovala návrh hospodaření a vyúčtování uplynulého roku....... Jedná se o peníze, cca polovinu rybářových peněz, které svazový revír nikdy neuvidí, proto ty problémy, náklady, řízení..... Jít ty peníze do vody, jako z územních povolenek, problema nět.....

rover - Profil | Pá 22.4.2011 8:38:29

Mrknato >>
Čím větší organizace ( svaz ), tím větší nároky na řízení, financování, a pod., více lidí, ...více problémů. To je určitě nezpochybnitelný fakt. Hospodařit "sám na sebe" je ekonomičtější, než hospodařit "pro někoho". Je s podivem, že toto víme, ale změnu prosadit neumíme, ...pak musíme platit. V tomto směru jde doba určitě pomalu :-(

Mrknato - Profil | Čt 21.4.2011 12:08:07

rover >> "Výpočet ceny svazoryby" je tím, co doba má ještě změnit. Tedy převod revírů zpět ke spolkům, či MO, jak zde můžeš zhusta slyšet. Co by se tím měnilo je nasnadě. Kapr, ale i jiné násady by byly placeny jen jednou a pak by došlo k racionalizaci nákupu násad, protože by se něm podílela jen jedna složka, tedy na kaprovi by se nepodílela svazočinnost všech tří složek a cena za něj by se stala naprosto jasnou. Paradoxně na to ale doplatí opět rybář, kterému ze možnost lovu smrskne z nějakých cca 180 revírů, na jeden nebo několik, v řádu jednotek.

Problém je, že současná ekonomická kooperace složek svazu musí vyhovovat všem složkám, ale nemůže vyhovovat rybářům, kteří ale mohou lovit skoro všude. Rybáři jsme ale všichni. Proč to trpíme? Jihočeši odřízli u pstruhovek Radu, ale jak tu stále říkám, Rada odsává minimum, proto to byla jen póza, která neřešila příčinu. Příčinu bych řešil převodem všech financí k uživateli. Není jediný důvod, aby MO, pokud nemá své revíry, dostávala nějaké peníze v souvislosti s územním rybolovem. MO si na tyto peníze, které nepoužívají pro územní revíry zvykly a mají je za své a tak podle mě, by nová doba toto měla napravit......

rover - Profil | St 20.4.2011 22:37:26

Je vidět, že máme mezi sebou kolegy, kteří v rámci dlouhodobých zkušeností, umějí vypočítat skutečnou "cenu" lovné ryby ( kapra ), a to je určitě dobře. Zájem a snaha o "hlubší" myšlenku se málokdy vidí, ...doba dokáže "naučit " i chronicky nepoučitelné jedince :-)

Mrknato - Profil | St 20.4.2011 14:33:31

Jarda Š. >> Napsal jsi :

" kdo má větší návratnost, víc vydělá, protože "svazocena" vypočtená jako podíl na zisku z prodeje povolenek je vyšší, než tržní cena kapra."

Já bych určitě neřekl, že svazocena je vyšší než tržní cena kapra, ale složené náklady na chov svazokapra jsou nestoudně vyšší, než tržní cena kapra. Svazák hraji se mohl dříve posrat, když jsem sečetl náklady všech složek svazu, (3 právnických osob), tedy svazocenu, kterou hradí uživatel (ÚS) za chov jiné složce svazu, cca 40,-Kč/kg, pak to jsou náklady MO na chov, investice a údržbu, to odhaduji na dalších 60,-Kč/kg a pak od 1.7. 2010 náklady Rady, které se odečítají z redistribuce, odhaduji tak na 5,-Kč svazokapra. Celkem tedy svazokapr stojí rybáře cca 105,-Kč/kg tedy každého z nás, který platí povolenku ÚS, brigády MO a členský všem třem, i když se dá koupit za cca 55,-Kč/kg. To si doposud asi nikdo nesečetl...... Komu to asi vyhovuje? Rybáři to netuší a tak si na tom mastí kapsu všechny tři složky svazu, zcela bez zkrupulí.

Když by uživatel ryby nakupoval (kapra za 55,-Kč/kg, potřeboval by MO ? potřeboval by RAdu, aby mu sála z redistribuce na profiRS a zarybnění svých revírů?????

Proto je nosným programem svazu lov 24 a K70. Alespoň nikdo nemluví o financích......

MifakM - Profil | St 20.4.2011 14:08:09

hraji >>
A jeste k tomu by ten peniz vytahal z nasich kapes :-)

hraji - Profil | St 20.4.2011 13:19:47

Stát je po všech stránkách a ve všech ohledech ten nejhorší možný hospodář, což se projevuje dnes a denně. Svěřit mu vody by znamenalo je zničit a ještě za velký peníz k tomu.

Jarda Š. - Profil | St 20.4.2011 12:59:19

mascha >> Když si přečteš Stanovy ČRS, tak tam máš:
§ 2
Poslání svazu
Posláním Svazu je zejména:
1) Vykonávat rybářské právo ve smyslu zákona o rybářství.
2) Provozovat akvakulturu, chovat, chránit a lovit ryby, chovat a lovit vodní organismy,
ochraňovat jejich život a životní prostředí.
3) Poskytovat metodickou pomoc a služby pro organizační jednotky Svazu a jeho členy
včetně nákupu a distribuce rybích násad pro další produkci a pro zarybňování
rybářských revírů.
4) Chránit přírodu, čistotu vod a životní prostředí.
5) Podílet se na mimoškolní výchově dětí a mládeže v oboru rybářství a rybářského
sportu, na ochraně přírody, čistoty vod a životního prostředí.
6) Podílet se na zapojování osob se zdravotním postižením do činnosti Svazu.
7) Rozvíjet a popularizovat rybářský sport, organizovat rybářské soutěže na všech
úrovních.
8) Spolupracovat s českými a zahraničními orgány, organizacemi a institucemi, jejichž
činnost se dotýká rybářství a životního prostředí.
9) Svaz a jeho organizační jednotky mohou též provádět obchodní činnost v souladu
s obecně závaznými právními předpisy.

Měli bychom tedy především apelovat na naše svazové orgány, aby bylo důsledně naplňováno poslání Svazu i na úseku ochrany ŽP.

Ne, že by nebylo možné, aby se o tekoucí vody starala i z rybářského hlediska jen státní správa, která by také vydávala povolenky, funguje to tak např. na většině vod ve Francii, ale nemyslím si, že v našich podmínkách by to vedlo k podstatnému zlepšení stavu.

mascha - Profil | St 20.4.2011 12:04:27

Mrknato >> podle mne je špatně, že vodu u nás spravují rybáři. To je jako kozel zahradníkem. Řeka je komplikovaný biotop a 99.9% rybářů nepozná kapra od sazana. Revíry by měl spravovat na rybářích nezávyslý orgán, něco jako správa CHKO. Orgán složený z biologů, ichtiologů a dalších odborníků. Ten by zajistil pro vodní organismy prosperitu, snažil se o návrat a pozvednutí původních druhů, eliminoval by invazní a nepůvodní ryby (stříbrňák, truman, duhák a koneckonců i kapr), postupoval proti necitlivě introdukovaným predátorům (kormorán, norek i vydra). A za podmínek vycházejících z možností a potřeb konkrétního revíru by uděloval (prodával) rybářům právo lovu. Rybáři se vodu jako komplexní biotop neumí a nechtějí postarat, zajímá je jen ryba, jeden článek celého složitého řetězce (a ještě jen jedna ryba domácí). Kapři si rybník nevypustí.

Taky - Profil | St 20.4.2011 11:52:47

Mrknato >> Nezbývá než souhlasit..

rover - Profil | St 20.4.2011 10:36:07

Mrknato >>
Je hodně pravdy v tom, co píšeš, ...slovo demokracie si mnozí z nás vykládají "jinak", než je zdrávo, podle toho se i chovají :-(
Ale zazněl tu níže i názor, že se nic nezměnilo, ...také názor :-)

rover - Profil | St 20.4.2011 8:45:48

DejF >>
Přesně :-) ...vytuhli v určité fázi života ( vývoje), ...potažmo doby

Mrknato - Profil | St 20.4.2011 8:44:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover - >> V poslední době rybařinu mění každý, kdo má do pr.ele díru. Proto asi mnozí jen neochotně tyto novinky vstřebávají a dodržují.
Rybáři dokazují, že nejsou schopni spravovat revíry. Měl by to dělat někdo nestranný z větší dálky, kam nedosáhnou partikulární zájmy.
Dříve měl uživatel větší slovo a váhu, nikdo si nedovolil měnit tradice, nedodržovat to, co zákon uživateli předepisuje. Se zavedením demokracie si to rybáři vyložili po svém a podle mě zcela špatně a protože i svaz se stal "demokratickým", tak i "čilimnická vrchnost" se začala bát o své korýtka a kolaboruje s MO a Radou ohledně územního rybolovu. Rybařině schází pevná instituce, která by s mírou a ohleduplností k revírům a obsádce řešila stavy revírů, obsádky a zájmy rybářů.
MO se naučily ÚS ovládat, bez jakékoliv zpětné vazby a to je špatně. To doba změnila.

DejF - Profil | St 20.4.2011 8:42:57

rover >> to jsou ti, co tim embéčkem na ty ryby jezdí :-))

rover - Profil | St 20.4.2011 8:41:36

Arsenal >>
Trefné přirovnání, ...jsou lidé, co si toho nevšimli :-(

Mrknato - Profil | St 20.4.2011 8:32:43

Jarda Š. >> Máš pravdu v tom, že žádná studie, poznatky a potřeby revírů hospodaření uživatelů a ani pohled státu na tuto činnost nezmění. Kdo ji tedy mění? Já si myslím, že ji mění ti, kteří k tomu nemají žádné zmocnění. Směšuje se zde činnost jmenovaných a volených čilimníků, jejichž cíle jsou zcela rozdílné.
Rybařinu bych přirovnal k houbaření, kdy houbaři chodí a hledají houby, což dělali i rybáři, v dobách, kdy se většina ryb rozmnožovala přirozeně. Nepřirozenost rybařiny z toho udělaly MO, které nejenže "zprivatizovaly" RMV, ale ovládají i revíry, na kterých mají provádět jen některé činnosti (mimo Vás samozřejmě ve Stč.) Může mi někdo vyjmenovat, kterými činnostmi pověřil uživatel (ÚS) Vaši MO? Na členské schůzi se vždy čte jen jedno pověření a to vysadit ryby dle plánu.

Arsenal - Profil | St 20.4.2011 8:06:00

JSOB >> Nejlepší příklad to porovnat se škodovkami.Doba embéček je ta tam...tak je to se vším i ve fishingu.

retrívr - Profil | Út 19.4.2011 15:25:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover - >> Dobrá otázka.Co se týče pravidel lovu, nemám problém.Co se týče novinek, tam si vybírám to, co mi vyhovuje,nepodléhám určitě komerci.Prostě nemusím být in jen proto, aby to ostatní obdivovali.

rover - Profil | Út 19.4.2011 15:10:26

pavel68 -
Nezaregistrovat žádnou změnu, a žádnou neprojít, to se někdy stává, ...i v jednoduchosti může být " krása" :-)