Vliv barometrického tlaku na braní ryb

Tlak má velký vliv na braní ryb. Mnozí rybáři své výpravy za rybami plánují nebo narychlo rozhodují právě podle něj. Proto bych se rád v této otázce zeptal, jaké zkušenosti máte vy a jaký tlak ( zda vysoký nebo nízký ) má kladný vliv na aktivitu určitých druhů ryb.
Myslím, že můžeme rozvinout zajímavou a poučnou diskusi.
Autor diskuse: Čendík - Profil , 13.4.2011 všeobecné - ostatní

colek - Profil | Pá 15.4.2011 13:06:11

Poušťák >> já to zas znám, jako že nemusí stát, hlavně když divoce visí :)))

colek - Profil | Pá 15.4.2011 13:05:15

Arsenal >> to je hláška z pohádky :) Dorota Máchalová na váze hříchů :)

Arsenal - Profil | Pá 15.4.2011 11:51:26

Poušťák >> Priorita u mně pevně stojí,né pevně visí.Až tomu bude naopak,bude a je to ZLÉÉÉÉ :-D Ahoj.

Arsenal - Profil | Pá 15.4.2011 11:46:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover >> To máš velice dobrou pomůcku,zaujala mne...
Své poznatky stačí jenom poskládat a k výsledkům se nějak dopátráš.No i přesto to někdy nestačí.A to je i kouzlo rybařiny.Nekonečná křížovka s nekonečnou tajenkou...
Nedávno jsem si povídal s kámošem,bývalý absolvent ryb.školy,na téma lov kaprů na boiles,kdy se mi svěřil,že to co se naučil v Třeboni a samotný lov dokáže mít i jiné parametry,které nejsou nebo ztěží k pochopení...

Poušťák - Profil | Pá 15.4.2011 10:57:25

Arsenal >> už můj děda hlásal že je lepší,když ti pevně visí,než na howno stojí..))))

rover - Profil | Pá 15.4.2011 10:55:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Arsenal >>
jj, je to opravdu na delší, odbornou diskusi, těch vlivů ( roční období, s tím spojená měnící se teplota vody, poloha konkrétní vody, atd.) je bezpochyby hodně.
Je vidět, že tím zabýváš celkem zevrubně, pokud umíš všechny tyto faktory dobře vyhodnotit, určitě to svůj kladný význam má :-)
Občas sebou nosím toto, také jdu někdy do detailů :-)
http://www.insa.cz/produkty/laboratorni-pristroje/v​iceparametrove-pristroje/kapesni-meric-mfd-79.htm

Arsenal - Profil | Pá 15.4.2011 10:48:14

colek >> Ty vadooo,co to máš za profil.fotečku?Ani se Ti nedivím,že klesá.:-)),

Arsenal - Profil | Pá 15.4.2011 10:45:41

colek >> Co Ti klesá?Lepší je když Ti stoupá,né... :-D

colek - Profil | Pá 15.4.2011 10:41:46

Je to dobrý, KLESÁÁ:)

Venca888 - Profil | Pá 15.4.2011 10:40:31

Čendík >> kolísání hladiny braní ryb ovlivňuje, ale neřekl bych, že tohle je důvod. Většina ryb cestuje po revíru, kterej povětšinou neni rovnej jako placka, takže se musej vyrovnávat se změnou tlaku vodního sloupce, i když zustává hladina vody stejně vysoko.

Venca888 - Profil | Pá 15.4.2011 10:38:21

rover >> tak teď jsem nenarážel na zvýšení či snížení hladiny. Šlo mi o to, že pokud se ryba ponoří o blbejch 30 cm níž, tak rozdíl v tlaku, který na ní působí díky vodnímu sloupci, je daleko vyšší, než rozdíl mezi extrémně nízkym a vysokym tlakem vzduchu. Takže ta teorie o tom, že se díky nízkýmu tlaku vzduchu rybě roztáhne plynovej měchýř natolik, že ovlivní její trávicí ústrojí, je přinejmenším naivní a úsměvná...

Arsenal - Profil | Pá 15.4.2011 10:33:43

rover >> Můžou být i stresy Pavle.Často se stává,že nějaký rybařík je natěšen jít na ryby,venkovní teplota,že i psa nevyženeš z boudy a chladí se vypláznutým jazykem.Ten rybařík zahlédne na hladině hejno ryb,nahazuje jim to skoro do "držky",ryby na jeho lest nereagují.V okolí vládne vysoký tlak,suché počasí s nízským stupněm vlhkosti vzduchu.
Pak se divý,jak je to možné?Může být zklamán nebo dokonce i ve stresu,či vzteku."Takové kusy a nic" :-) Vliv počasí a rybolov,to je tak obsáhlé téma už jenom z důvodů,protože každý den je jiný...Zajímám se touto tématikou řadu let.Má to i prospěch ekonomický.Někdy se mi stává v mých podivech u jiných kolegů při lovu kaprů na boilies.Kdo se vyzná v synoptické mapě a dokáže využít-přečíst směrování tlakových front má velikou šanci na úspěch.Proudění atm.fronty tudíž i tlaku ze severu nebo SV moc rybám v aktivitě krmení nesvědčí.Takový rybář vnadí,dokrmuje drahým boilies a záběru se nedočká.Pak nad hlavou mu vznikne bublina a v ní "?"Řekne si určitě proč?
Kuličky má předse dobré-atraktívní a neúspěch se dostavil.Zalituje sám nad sebou,kolik peněz vysypal do vody.Přitom by stačilo ryby jen vyhledat a najít partie míst,kde se ryby za takového počasí zdržují.Tady opět záleží na ročním období.Jaro,podzim a zima.V létě takové počasí může být k prospěchu,co se mi stalo třeba v loňským létě.Studený vítr ochladí a okysličí vodu-promíchá skočnou vrstvu vod.sloupce.Na toto téma je lepší si popovídat,protože má hodně podob a možností...

Čendík - Profil | Pá 15.4.2011 10:28:38

Venca888 >> Velmi zajímavý postřeh ! Dík ! Takže i kolísání hladiny může mít velmi zásadní vliv na vyrovnávání tlaku měchýřem a může způsobit níže zmiňovaný efekt.

rover - Profil | Pá 15.4.2011 10:23:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Venca888 >>
Musím říci, že jsi se trefil :-)
Minimální pokles či zvýšení hladiny ( vodního sloupce ), má obrovský vliv na chování ryb, ...ve smyslu přijímání potravy.
Tento faktor tu nezazněl, ...jeho důležitost je opravdu větší, než tlaku atmosférického

Venca888 - Profil | Pá 15.4.2011 10:08:02

Čendík >> to je směšný. Protože i extrémní změna barometrickýho tlaku vykazuje směšnej pokles/nárůst oproti poklesu/nárůstu tlaku vodního sloupce při změně hloubky, byť jen o pár centimetrů.

Venca888 - Profil | Pá 15.4.2011 10:05:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Ale tady přece nejde o to, zda ty osobně něco ovlivníš nebo ne. Skutečnost, že některej faktor neovlivníš, neznamená, že pozbývá vlivu na činnost, kterou vykonáváš.
Ryby, stejně jako většina ostatních živejch organismů, jsou schopný detekovat (a dle toho uzpůsobit svoje chování) změny podmínek, který my nemusíme vůbec zaregistrovat, případně považovat za zásadní.
Já nechci tvrdit, že barometrickej tlak je základní faktor úspěšnosti, určitě bych ho nepřeceňoval, ale svojí úlohu dost pravděpodobně nese. Spíš je to ale soubor všech faktorů, se kterejma je změna tlaku víc či míň propojená.

hraji - Profil | Pá 15.4.2011 10:00:40

Čendík >> raději bez komentáře ;-)
Vašim barometrům zdar.

hraji - Profil | Pá 15.4.2011 9:57:41

Pánové, mohu řešit sestavu, vnadění, techniku lovu, nástrahu ale jediné, co nemohu řešit a neřeším je právě atmosférický tlak. Stejně tak jsou na tom všichni ostatní kolegové.
To že nezachytám já a ostatní ano není dáno tlakem. Když nachytám já a ostatní ne, není to dáno tlakem. Osobně se domnívám, že tlak je jako vliv na braní ryb prostě zanedbatelný. Nebo vážně věříte tomu, že ryba hladoví jen protože je nízký nebo naopak vysoký tlak? Prdlačky.

Čendík - Profil | Pá 15.4.2011 9:56:37

Ještě si zde dovolím zveřejnit jednu zajímavou teorii. Samozřejmě nevím, zda se jedná o seriózní
vědecký poznatek nebo o blábol, ale zní to dost věrohodně, proto na ni uvítám i vaše reakce.
Jak všichni jistě víme, ryby vyrovnávají tlak pomocí plynového měchýře. Slyšel jsem, že při určité extrémní hodnotě tlaku se některým druhům tento měchýř natolik roztáhne, že začne tlačit na trávicí ústrojí a ryby tím pádem nemají pocit hladu a tím pádem potravu nepřijímají ( nebo jen velmi omezeně ). To by mohlo vysvětlovat situace, proč někdy určité druhy ryb ( např. kapři ) i několik dní " nežerou". Co vy na to ?

Čendík - Profil | Pá 15.4.2011 9:46:22

Arsenal >> Než jsem kolegovi Hraji odpověděl, napsal jsi to podobně ty. Plně s tebou souhlasím.

Čendík - Profil | Pá 15.4.2011 9:44:26

hraji >> Možná ne zásadní, ale trochu vliv určitě má. Vím, že braní ryb samozřejmě ovlivňuje daleko více faktorů, ale tlak má určitě taky svůj vliv a myslím, že některé druhy na něj reagují citlivěji, jiné méně ( možná je tos tou citlivostí jako u lidí ). Samozřejmě kdo umí , tak nachytá ryby téměř za každé situace, ale určitě mě potvrdíš, že jsou dny, kdy některé konkrétní druhy ryb prostě neberou vůbec nebo zaberou jen ojediněle. Dokonce i u bílé ryby můžeme pozorovat, ža stejných podmínek někdy aktivita braní klesne oproti předešlým dnům na minimum. Do jisté míry se to dá samozřejmě eliminovat ( např. atraktivním krmením a nástrahami,
změnami a zjemněním montáží aj. ).