Jak to bude se splavem???

Tak jsem slyšel, že v Břeclavě na Dyji(revír Dyje 3)se má na splavu dělat přechod pro ryby koncem prázdnin. Jak je to s tím chytáním 50 metrů pod a nad těmito přechody? Když to postaví na levém břehu, můžu chytat na pravém a házet to pod nohy, nebo taky 50 metrů dál od něj?
Autor diskuse: Kato - , 13.7.2004 všeobecné - ostatní

marmyš - Profil | Út 16.7.2013 16:27:46

Fishky >> Určitě nejsem sám,kdo rád loví v blízkosti splavu a celoroční zákaz v +-50 metrů je pro mě dost bolestivý. Rád bych si vyslechl názor odborníka,jestli je potřeba tento zákaz celoročně.

marmyš - Profil | Út 16.7.2013 16:23:40

Siven Polní >> Už jsem tu černou smrt neviděl několik měsíců.

Fishky - Profil | Út 16.7.2013 15:12:20

Siven Polní >> v Břeclavi rybí přechod na 100% splnil účel a na tuty by ti to lidé, kterým ta blbost namastila kapsu i potvrdili :))

Bavilo se o tom už i tady mnohokrát a výsledek byl jasný i uplnýmu lajkovi... :)))

Siven Polní - Profil | Út 16.7.2013 14:59:20

marmyš >> Díky za odpověď. O víkendu jsem byl u lednického stupně, nad rybím přechodem vartovali kormoši. Asi teda věděli, proč jsou zrovna tam - takže alespoň jedním směrem to snad funguje... Jak mě na 300 m uviděli, ihned se dekovali (asi je tam střílí).

marmyš - Profil | Út 16.7.2013 14:22:51

Siven Polní >> Na Dyji v Krhovicích je rybí přechod,ale viděl jsem,že se cejni dostali maximálně do čtvrtého stupně a potom je to vyhodilo ven. Záleží určitě i na průtoku. Je ale pravda,že za vyššího stavu je cejnů pod splavem mraky a nad splavem po Tasovice se téměř neloví--není jich. Dyje před vtokem do Mušova protéká několikset metrů Rakouskem a ti mrzáci tam mají splav,který rybám brání v migraci.

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 13:10:01

unudle >> Však ok.

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 13:09:42

dun >> Ne, to si nerozumíme. Ptám se, protože mi to nepřišlo jako dostatečný koridor - nepočítám reofilní ryby. A z výsledků měření jsou koukám taky logicky nejvíc zastoupeny. Možná jsem kolem toho přechodu pobíhal a okukoval jej v době, kdy bylo míň vody. Maskovací efekt ryb i v mělké vodě beru v potaz, v tehdejším stavu si dovolím tvrdit, že bych je (až snad na miminka) nepřehlédl (kameny jsem nepřevracel, nevypouštěl).Moje laická zkušenost byla taková, proto se informuju.
To si mám prostě hned vyvodit z faktu, že něco už stojí a stálo to nějaké peníze, to, že to taky opravdu funguje, jak má? Toto jsou moje pohnutky, proto jsem narazil i na ta ramena, regulace atd. Jinak hromadění tryb v ústí přechodu a projíždění z bazénku do bazénku by taky mělo být okem patrné.
Možná jsem pár lidí rozesmál, ale dokážu aspoň uznat, že jsem se zmýlil, ostatně nepíšu sem, abych se utvrzoval ve svých názorech.
Prostě mě to zajímalo, našel jsem podobné téma, a zeptal jsem se - ano, i se svým - naštěstí patrně mylným - náhledem na věc. A doufal jsem, že si třeba přečtu: jasně, funguje to, jasně, táhnou, má to cenu, vidíš to černě atd.
Zatím jsem byl ale obviněn z nepřátelství vůči přechodům, ba z rozpolcenosti.
Napsal jsem někde, že je přechod jako takový blbost a že ho nechci? Ne. Nejsem proti, jsem zásadně pro přechody - pro FUNKČNÍ.
Ale to je jedno.
Psaný text má jednu nevýhodu - není z něj poznat tón, v jehož duchu se téma nese. Pak může docházet k deformacím a záměnám.
Tak ať se klidně kdo chce směje, jdu se chystat na ryby.
Měj se.

unudle - Profil | Čt 11.7.2013 9:37:50

Siven Polní >> Já jsem táhnout ryby bybím přechodem nikdy neviděl, ale to neznamená že jej nevyužívají a nebo že bychom jim neměli tu šanci dát.

dun - Profil | Čt 11.7.2013 9:28:26

Siven Polní >> Nerozumím ti.
Jednou zde pláčeš nad chuderkama rybama skákajícíma do neprostupnýho jezu na Svitavě a o pár dní později zde kritizuješ že se s tím někde někdo snaží něco udělat.
Fakt myslíš že ryby v přechodu musí být VIDĚT ?
Autorem práce samozřejmě nejsem,mám pocit že jsi zase pár lidí rozesmál.
Bye.

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 9:17:43

dun >> dun - 11.7.2013 8:55:32 >> Tak se nečerti. A neřvu kvůli přechodům, na ty jsem se pouze ptal, jestli někdo VIDĚL ryby migrovat, a pochybovat o funkčnosti něčeho snad můžu - nebo mám vše automaticky vítat s girlandama?
Jinak si laskavě nedovoluj mě sprdávat, že se tady někoho na něco zeptám dřív, než začnu čekovat univerzitní archivy - to zase prr, sám u MRKu evidentně taky dřepíš a komunikuješ, nechápu, o co ti jde.
Jinak uznávám, že jsem se (zatím to vyplývá z pár stránek práce) mýlil - ta práce je víc než solidní argument. Už se tiskne. Jestli jsi či nejsi autorem - stejně díky za ni.

dun - Profil | Čt 11.7.2013 8:55:32

Siven Polní >> Nejsem tvůj kemo.
Příště než začneš řvát tak si zkus najít alespoň nějaký základní informace.
Se divím proč se investují peníze do univerzit a AV když zde je zde MRK.

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 8:53:07

hraji >> No to je právě to, proč mi to nejde do hlavy. Takže folklór. Díky a měj se :)

hraji - Profil | Čt 11.7.2013 8:51:07

Siven Polní >> zkus se zamyslet vlastní hlavou. Řeka denně přenese tuny materiálu, kdyby byla na ústí Jihlavy skutečně síť, byla by za týden beznadějně zanesená zachyceným biologickým materiálem a voda by ji utrhla.

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 8:51:03

dun >> Díky kemo :) Jinak pěkná fotka v profilu - že by Osypané břehy? Stopro!

dun - Profil | Čt 11.7.2013 8:46:06

Siven Polní >>
Zkus se podívat na stranu 26 a dál.
http://is.muni.cz/th/222900/prif_b/Microsoft_Word_-​_Bc_pracecompl..doc.pdf

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 8:36:06

Jinak můj názor je, že by měly být řeky propojeny (i pro ryby) s rameny, s nutností průplachu jarní vodou (tak je to u Gabčíkova - kvůli zachování ekosystému mokřadu a tření ryb, a taky kvůli odplavení usazenin - a ejhle - je to ! ochrana před povodní !). Jinak se můžeme pomalu loučit s tím zbytkem normální přírody, který tu zbyl (pohádky o sacích bagrech už nežeru). Ostatně - komu to připomíná suché poldery a průtočná retenční ramena, které byly s obrovskou urgencí prosazovány až k zapomnění po r. 1997, ať zvedne pomyslnou ruku. Ano, to taky mají Němci, jen tady je vše opět jinak.
S regulací a betonem na věčné časy, jak jinak, soudruzi.

Siven Polní - Profil | Čt 11.7.2013 8:25:03

Lidi, byl jste vůbec někdo svědkem tahu ryb rybími přechody na Dyji? Viděli jste tudy ryby vyloženě migrovat? Ani mě nezajímá, jestli dolů, ale NAHORU...? A které druhy? Jaké velikosti? V hejnech? To mé ZAJÍMÁ. Jde mi o to, jestli to vůbec funguje, jak má, a jestli to plní účel (ne ten druhotný - vznik 50m nad i pod CHRO, ale ten migrační. . Protože už od začátkou mi to smrdí čímkoli jiným než rybami, a při své návštěvě Bulhar jsem viděl pouze mrtvý čůrek s kamennými stupni, chápu ale jeho patrně sezónní význam (btw - Němci je dělají pro lososy z plastových kartáčů cik-cak, funguje to, ale pro LOSOSY - co cejn, candát, štika, sumec, parma (ta asi jo) - v té strouze a na šutrech - dají to??? - ne nějaký ojedinělý úlet, ale záměrně. )...
Ještě jeden píchanec: Je pravda, že na D6 je natažená síť u ústí Jihlavy, aby ryby nevytahovaly nahoru, jak mi tvrdili domorodci??

Kato | Pá 30.7.2004 15:04:58

Tak teda 29.srpna ten splav na rok zavírají. Chytání tam pak asi na furt zakážou a bude to pokračovat i na bulharském splavu a u Nových Mlýnů.

boyscout - Profil | Pá 30.7.2004 11:41:38

hrajimu pro pobavení : Mě je jedno kdo na to v konečné fázi bachnul razítko. na něho se nevymlouvej. Ale MRS byla ta organizace která to vymyslela a dala ke schválení. Pro mě jste to spůsobili vy. A ty důvody jak píše Igor. Jak ubohé, že jste se přidali k funkcionářům břeclavské MO v jejich boji proti zlým "brňákům a dalším cizím škůdcům..". Ale jak se říká, ruka ruku meje, že? Přece nebudeme soudruhům v břeclavi házet klacky pod nohy a podpoříme je v rámci našeho bratrstva kočičí pracky...

boyscout - Profil | Pá 30.7.2004 11:37:50

hraji>ale ale..tak přece jste v tom měli prsty vy funkcionáři z MRS i když si tvrdil že vy nic, vy muzikanti? :-)

citát:Co se týče zrušení celoročního lovu na rybku na revíru Dyje 3, rozhodně jsem jej nezakázal ani já (jak bych proboha mohl???) ani Rada svazu. To je věc orgánů státní správy na úseku rybářství. Takže mě obviňuješ neprávem.

Ale jak píše Igor je to nějak jinak , že? Už i ty přiznáváš pod tíhou důkazů, že ste na tom měli svůj nezanedbatelný podíl.
Máš to marné u nás se nic neutají.... Takže jsi teda lhal, nebo vlastně nemluvil pravdu...Nebo se pletu? Ale ty to jistě nějak obkecáš, v tom se vyznáš :-)

hraji - Profil | Pá 30.7.2004 9:52:27

Igor: jen bych si dovolil opravit tvé povídání v bodu, že Rada MRS schválila - to je omyl, rada nemůže nic schvalovat, to musí udělat Svazový výbor (zástupci všech MO MRS - 104 lidí).

rybomil | Út 27.7.2004 9:29:06

Trochu odbočím- taky by mne zajímalo, jak to že platí ( nebo neplatí ?)výjimky vydané dávno zrušenými KNV někdy z doby xy. Např. zákaz lovu dravých ryb pro nečleny místních MOČRS Husinec a Prachatice na Husinecké přehradě.Je to diskriminace všech lidí v EU.

Igor - Profil | Út 27.7.2004 7:44:51

K tomu zrušenému zákazu lovu dravců na Dyji od splavu v Břeclavi dolů: Dřívějším KNV bylo toto povoleno (lov všech druhů ryb celoročně všemi povolenými způsoby, platila pouze nejmenší míra) z důvodu toho, že úsek Dyje 3 od splavu dolů a celý revír Dyje 2 se bral jako hraniční voda, s tím, že Rakušané na svém úseku loví do čeřenů 4x4 m. Tato výjimka platila i po roce 1989 až do doby, kdy se bývalému vedení MO MRS Břeclav začalo nelíbit to, že pod splav jezdí chytat dravce cizinci (rozuměj Brňáci, Hodoňáci, Ostraváci aj.) a požádali o zrušení výjimky. Toto bylo zřejmě odsouhlaseno Radou MRS a nový RŘ tuším někdy v roce 1998 už byl MZe ČR schválen bez této výjimky. Takže výjimka byla opravdu zrušena orgánem státní správy, ale z iniciativy MO. Rakušáci si dál vesele loví do svých monstr čeřenů (na svém úseku Dyje nějakých 250 ks) a třeba takoví Slováci přes to, že to mezinárodní dohoda ČR-SR neumožňuje, povolili lov do těchto čeřenů u na dolním toku Moravy.
No a co se týká nově budovaného přechodu: Podle současných právních předpisů by se opravdu nemělo lovit 50 m nad a pod ním, pravý břeh od něj bude vzdálen cca 60 m, ale mám pocit, že lov bude zakázán i tam. S dalšími přechody se do budoucna počítá (stupeň u Lednice a jez Bulhary), zprůchodnění Nových Mlýnů je ale asi hodně daleko.

hraji - Profil | Po 19.7.2004 20:58:44

boyscout: tvůj příspěvek opravdu stojí za odpověď. Pokusím se o strukturovanou odpověď, i když asi budu mimo téma, ale snad to admini nesmažou dříve, než si to přečteš.
1) pokud se tě dotknulo oslovení chlapce, omlouvám se, nepovažoval jsme jej za urážlivé, my v Brně si říkáme děcka až do důchodu a déle. Rozhodně vážnost a význam muže nestojí a nepadá s oslovením.
2) Narážka na osobní hygienu je nesmyslná, ten citát ze známého filmu nemá s hygienou nic společného, snad jen s hygienou ducha, ale to je jiná kapitola
3) slušné vychování, to je to, co jsem právě postrádal v tvé reakci, proto následovalo ono doporučení. Mimo jiné píšeš "lidé jako ty", předpokládám, že mne vůbec neznáš, mimo údajů z karty, protože jinak bys věděl, že jsem proti všem zbytečným zákazům, bohužel pro tebe, zákaz lovu v prostoru rybího přechodu nepovažuji, vzhledem k morálním vlastnostem většiny členské základny, za zbytečný
4) co se týče privatizace revírů, počítám s ní už mnoho let, právě proto má "moje" organizace připraveno na účtu několik miliónů korun, abychom tu privatizaci neprošvihli a včas zprivatizovali alespoň náš současný revír. A tím pádem je asi nepravděpodobné, že by mě privatizace odsunula na smetiště dějin. A mimochodem, jednou odejdu, každý musí odejít, ale i kdybych odešel hned zítra, zůstane po mě kus práce, velký kus práce. Jen namátkou - 20 let školení mládeže, 15 let ve výboru MO z toho 5 ve funkci předsedy, krásně zarybněná řeka (to je mimochodem to nejkrásnější, co se výboru povedlo), velký majetek MO a několik zrušených zákazů, které byly zrušeny na můj návrh - např. lov mládeže do 15 let bez dozoru na vodách mimopstruhových a pstruhových jsem na sjezdu MRS osobně zdůvodnil a prosadil tři roky před novým zákonem, už řadu let se na "mém" revíru loví přívlačí již od 16. dubna atd. To všechno mám spolu s kamarády z výboru na straně rybářských aktiv. Co tam máš kolego ty?
Mimochodem, jak vidíš z reakcí, privatizace všechno asi taky nezachrání.
Co se týče zrušení celoročního lovu na rybku na revíru Dyje 3, rozhodně jsem jej nezakázal ani já (jak bych proboha mohl???) ani Rada svazu. To je věc orgánů státní správy na úseku rybářství. Takže mě obviňuješ neprávem.
To že rakušani údajně pytlačí na společném toku řeky Dyje ale ještě nemůže být důvod pro pytlačení ze strany Moravanů, nebo snad ano?

Kato | Ne 18.7.2004 13:40:47

Tak nové info je, že to je jen u břeclavského splavu, dál to ZATÍM nebude. Prý tam už jeden je, ale na pravém břehu a tam prý ryby nejezdí, tak ho postaví na levém břehu. Tak přemýšlím, když tam už jeden je a může se tam chytat, tak třeba povolí chytání i s tím novým přechodem. Ale vykládá se, že zákaz lovu bude až k prvnímu mostu--ale to se jen říká.

boyscout - Profil | So 17.7.2004 8:28:47

C.T.>aby si si pak měl kam nahodit když všechna zajímavá místa (jezy) na jednotvárné regulované řece kde se ryby zdržují budou hájená :-) Ale to neva, že? PROSTĚ SI SEDNEŠ O 100M NÍŽ NEBO VÝŠ A BUDEŠ ZASNĚNĚ POZOROVAT JAK SE TAM VYHAZUJÍ RYBY A U TEBE ANI ŤUK :-)

C.T. - Profil | Pá 16.7.2004 23:49:02

to boyscout a ostatnim nadsencum privatizace pokud mozno vseho doporucuji ke zhlednuti kanadsky dokument "Corporation", ktery snad brzy doputuje i do ceske distribuce (pokud ho nejaky milovnik privatizace nezprivatizuje, aby ho uz nikdo nikdy nevidel).
Jinak prechody se doufam budou budovat nejen na Dyji a reky se doufam budou vubec revitalizovat. Jsem jeste mlady, snad se toho doziju.

boyscout - Profil | Pá 16.7.2004 19:38:57

1)no hygienu dodržuji už od dětských let nepotřebuju aby mě někdo něco takového doporučoval...Nebo snad s tím máš sám problémy a osobní zkušenost ?
2) Jsi jen o 10 let starší než já a tak bych si vyprosil oslovení chlapče...
3)nauč se slušnému vychování , v mé reakci nebylo žádné sprosté napadání, byl to jen smutný povzdech nad dalším blbým zákazem který časem jistě přijde protože o tom rozhodují lidi jako ty... takže problém s nervozitou tady má asi někdo jiný :-( (fuj to jsem se naštval...)
4) Nakonec bude dobré, že privatizace revírů časem tebe a tobě podobné vykáže na smetiště dejin...ještě to nějaký rok potrvá ale za pár let už MRS bude spravovat možná 50% dnešních revírů a časem to bude ubývat a vliv vševědoucích a všemocných funkcionářů \" jako si ty se bude pozvolna vytrácet.. Jsem ještě mladý tak se toho dožiju :-)

hraji - Profil | Pá 16.7.2004 11:03:13

Martin M: dobrá otázka. Jenže odpověď nikdo asi úplně přesně nezná. Bylo by to krásné, zprůchodnit i jez v Bulharech,nebo sbad dokonce obejít hráz na Dyji 5, ale to je na hodně dlouho.

Martin M. - Profil | Čt 15.7.2004 23:01:56

Takova malinka otazecka: kam ze ty ryby nad tim splavem dal poplavou? Udela se rybi prechod i v Bulharech a pod Novyma Mlynama? Nebo je chteji pustit proti proudu jen tech par km?
Ale i tak by se to vyplatilo...

hraji - Profil | Čt 15.7.2004 12:51:54

boyscout: promiň chlapče, ale tobě bych doporučil omývání přirození vlažnou vodou, to je vynikající proti nervozitě. Přečti si , co jsem napsal, ještě jednou a popřemýšlej o tom. Jinak no comment.

boyscout - Profil | Čt 15.7.2004 12:10:05

hraji>jo zakažme to, jedno z mála slušných míst na zregulované Dyji kde se dají chytat všechny druhy ryb na krátkém úseku a zakažme ho :-( Koukám, že ty by si byl se vším rychle hotový :-) Donedávna tam byla výjimka a mohlo se vláčet a chytat na rybku celoročně, zakázali ste to :-) Co na tom, že rakušáci to čapou do čeřenů í 10x10m aspoň toho chytnou víc... Můžeš mi vysvětlit, proč se ten celoroční lov zrušil?????

burjar | St 14.7.2004 10:39:47

Na P. revíru po povodních v r. 97 provedli v poslední době tolik oblíbenou regulaci toku, po které zbylo dlážděné koryto kde je nyní s bídou po kotníky vody. Jedinými místy, kde je více vody a tím pádem i nějaké ryby jsou místa pod splavy. Tyto splavy jsou však vybaveny rybími přechody které začínají na spodní hraně tůňky pod splavem a končí nad splavem. Je podle vás možné lovit v těchto tůňkách, když je zakázán lov " v rybím přechodu nebo do vzdálenosti 50m nad ním a pod ním", o lovu vedle rybího přechodu zde zmínka není?

hraji - Profil | St 14.7.2004 7:59:10

Logika věci apovídá, že pokud bude rybí přechod na levém břehu, bude se hranice 50 m vztahovat k horní a dolní výpusti přechodu. Předpokládám, že si MO dá tolik práce, aby do terénu osadila příslušné informační tabule. Jak to bude s lovem z pravého břehu je otázka. Bude záležet na hospodáři revíru, pokud dojde k závěru, že lze z pravého břehu pohodlně lovit v oblasti rybího přechodu a tím vlastně vyrušit ochranný vliv pásma 50 m, pravděpodobně zakáže lov i z pravého břehu a označí to tabulemi. Osobně bych to považoval za velmi žádoucí.