Melasa - čím ju zriediť?

Zdravím, mám doma 100% melasu priamo z cukrovaru. Chcel by som ňou zalievať pelety, partikel resp. boilies. Len je fakt moc hustá ze to skrátka ani nejde z kýbla von. Rozmýšlal som že len s vodou ale chcem to použiť aj do PVA tak by to asi nebolo vhodné. Tak Vás žiadam o radu. Petrov zdar
Autor diskuse: zemo - Profil , 7.2.2011 kaprařina - nástrahy, návnady

zemo - Profil | Út 8.2.2011 7:12:39

adam.fsh >> uz som objednal CSL cornmino od JT, maju teraz 20% zlavu tak je to za dobru cenu

adam.fsh - Profil | Út 8.2.2011 7:08:29

zemo >> vyber si booster nejakej neutrálnej príchute dobré by bolo aj nejaké CSL predtrávená potrava.

zemo - Profil | Út 8.2.2011 6:32:05

adam.fsh >> urcite nejaky ten booster skusim a mozmo aj ten sirup, lebo mne nejde o to aby som nejako menil aromu melasy.

Pajos07 - Profil | Po 7.2.2011 20:26:45

adam.fsh >> jo kdyz jsem tady uz taky reagoval ze bude lepsi beooster

adam.fsh - Profil | Po 7.2.2011 20:17:40

Pajos07 >> Aj ja si myslím že CSL alebo booster bude lepšia voľba ako sirup pretože vlastne sirup nemá také živiny a nemá ani takú prenikavú vôňu.

Pajos07 - Profil | Po 7.2.2011 20:11:47

adam.fsh >> jo booster to je taky dobra volba myslim si ze je to lepsi nez sirup

adam.fsh - Profil | Po 7.2.2011 20:09:03

Tiež by som použil sirup, alebo nejaký booster alebo CSL

Pajos07 - Profil | Po 7.2.2011 19:44:31

zemo - >> cau to naredis v pohode i medem rozpustenym v mikrovlnce a musi byt teply a ridky a kdyz to zredis tak se to bude chovat jako med (na tuhnuti ) a pak az to budes potrebovat tak to rozpustis jak med

Sven - Profil | Po 7.2.2011 18:46:36

Cloud >> no jasně. Neříkám, žes něco takového tvrdil. Ale spousta lidí si myslí, že za tou nerozpustností vězí právě obsah cukru.
Já už melasu přestal používat. Dělám si sám karamel, který se mi zdá lepší, levnější a kdykoliv dostupnější a ryby zatím nijak neprotestují .-)
Takže s melasou experimentovat nemůžu. Ale bylo by to jistě zajímavé vyzkoušet :-)

Cloud - Profil | Po 7.2.2011 18:35:55

Sven >> To s toho důvodu,že obsahuje i jiné složky které tvoří nasycený roztok než jen cukr.A netvrdil jsem že musí být roztok 100%nasycený,aby nerozpustil PVA.Nikdy jsem nedělal pokusy,kolika % roztok po naředění dokaáže ještě PVA odollávat.

Sven - Profil | Po 7.2.2011 18:31:33

Cloud >> právě si zbořil mýtus, že jen nasycený roztok nerozpuští PVA.
S obsahem cukru 20% má melasa k nasycenosti safra daleko a přesto.PVA odolává :-))

Cloud - Profil | Po 7.2.2011 18:26:09

Martin M. >> Myslím,že ten cukr,nebo sůl atd... by melasu zase vrátil do nasyceného roztoku,už jenom s toho důvodu,že nejkvalitnější vyráběná melasa obsahuje 18-20% cukru

Viz: priroda.cz
Melasa je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny či řepy se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny či řepy (který je ale zbaven většiny cukru). Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny - jako je např. rafinovaný bílý cukr).

Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18-20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou - tedy většinu vitaminů B komplexu.

Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané "černým zázrakem", je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková.

Sven - Profil | Po 7.2.2011 17:37:23

zemo >> Řešíme tu, jestli se PVA rozpustí nebo ne a vlastně nikdo ani netuší od jaké nasycenosti roztoku, PVA odolává. Zda stačí nasycený roztok nebo musí být přesycený a o kolik.
Ve hře je navíc také rozpustnost konkrétního PVA a teplota vody.
Tedy selským rozumem:
Nasycený roztok získáme, rozpouštěním cukru ve studené vodě. Když se přestane cukr rozpouštět, je roztok nasycený. Není vůbec hustý, jak se v této debatě předpokládá ale velmi tekutý. Rozpouští tento roztok běžně používané PVA ???
Budeme-li roztok zahřívat, bude pojímat další cukr. A čím více, tím se v něm rozpustí větší množství cukru a roztok se stává, čím dál víc přesycený.
Je tuhá melasa přesycený roztok ?
O kolik ?
A o kolik ji můžeme rozředit, aby za předpokladu, že k nerozpustnosti PVA stačí roztok nasycený, se punčocha nerozpustila ?

Tedy závěrem. Stejně se tu prd dozvíš, je zima, na ryby nejdeš, tak to vyzkoušej a uvidíš sám .-)

klouček - Profil | Po 7.2.2011 17:32:39

zemo - >> já jsem zde zadával podobnou otázku, ve finále jsem ji naředil čistým neředěným potravinářským lihem a byl klid. Jestli z toho ryby byly opilé nevím:)) A líh by Ti PVA snad rozpustit neměl.

zemo - Profil | Po 7.2.2011 17:16:34

NeBeroun alias Qwert >> NeBeroun alias Qwerty81 - 7.2.2011 17:14:11 >> ved ani nemusi je dobra tak jak je :)

NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Po 7.2.2011 17:14:11

zemo >> ale že by voněla jahodama se říct nedá :.-)

zemo - Profil | Po 7.2.2011 17:11:30

NeBeroun alias Qwert >> NeBeroun alias Qwerty81 - 7.2.2011 17:09:42 >> to nemusi byt spatne urcite skusim

NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Po 7.2.2011 17:09:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zemo - >> já jsem ji naředil ohřátým sirupem jupí.. ani sirup sám nerozpouští PVA.. ale nevím jak moc byla naředěná už v tankeru na farmě .-)

zemo - Profil | Po 7.2.2011 16:33:00

Sven >> asi to najskor skusim tym nahriatim a proste za tepla tym zalejem co budem potrebovat

zemo - Profil | Po 7.2.2011 16:30:31

Martin M. >> hmmm tak to neviem, mozno to skusim a dam vediet. len prave ide o to ze ja ju mam moc hustu a potrbujem ju zriedit ale niecim takym aby mi to nerozpustalo PVA

Sven - Profil | Po 7.2.2011 16:25:55

zemo >> melasu bych rozehřál až k varu a postupně vmíchával vaříci vodu až na o něco řídčí, než požadovaou hustotu, protože po vychladnutí zase trochu zhoustne.
Aby to nerozpouštělo PVA, jde zařídit dvěma způsoby.
Tak jak radí Martin M., přidáním cukru před použitím nebo prostě použít PVA s delší dobou rozpouštění :-)

Martin M. - Profil | Po 7.2.2011 16:16:52

Napada mne, kdyz by ridka melasa nebo CSL nebo cokoliv jineho rozpoustelo PVA, nestaci tam pridat cukr, udelat opet nasyceny roztok a bude to zase ok?

zemo - Profil | Po 7.2.2011 15:04:32

tomsa >> uz som pisal nizsie ze to skusim nad parou, ani si to nechcem predstavit co by to bolo keby to niekto dal priamo na plamen :D

tomsa - Profil | Po 7.2.2011 14:59:12

zemo - >> Melasu stáčím zahřátou, dej ji do hrnce a hrnec vlož do vetší nádoby s vodou a zahřej vodu podle potřeby často míchej. V zahřáté melase pak můžeš v pohodě míchat a namáčet co chceš.
Nesmíš ji dát v tom prvním hrnci přímo na plotnu. Připálený hrnec je na vyhození.

rover - Profil | Po 7.2.2011 14:33:42

zemo - >>
Viskozita melasy je závislá na teplotě, takže zřejmě tudy vede cesta. Ředit jí můžeš, ale zase melasou, nebo jejími deriváty, změníš ovšem podstatně původní složení !

zemo - Profil | Po 7.2.2011 14:22:37

Cloud >> tak ja to mam tak ze aku mi donesie taku mam ale vzdy je to neriedena lebo naliat nejde jedine vybrat z lizicou. a mam ju gratis :D

Pvl - Profil | Po 7.2.2011 14:22:12

Cloud >> 100% ní melasa -- někde ode dna :o§))

Cloud - Profil | Po 7.2.2011 14:19:56

Mám namysli řepnou melasu.