- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Melasa - čím ju zriediť?
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
2x v oblíbených a 4x v ignorovaných.
zemo - Profil | Út 8.2.2011 7:12:39
adam.fsh - Profil | Út 8.2.2011 7:08:29
zemo - Profil | Út 8.2.2011 6:32:05
Pajos07 - Profil | Po 7.2.2011 20:26:45
adam.fsh - Profil | Po 7.2.2011 20:17:40
Pajos07 - Profil | Po 7.2.2011 20:11:47
Pajos07 - Profil | Po 7.2.2011 19:44:31
Sven - Profil | Po 7.2.2011 18:46:36
Já už melasu přestal používat. Dělám si sám karamel, který se mi zdá lepší, levnější a kdykoliv dostupnější a ryby zatím nijak neprotestují .-)
Takže s melasou experimentovat nemůžu. Ale bylo by to jistě zajímavé vyzkoušet :-)
Cloud - Profil | Po 7.2.2011 18:35:55
Sven - Profil | Po 7.2.2011 18:31:33
S obsahem cukru 20% má melasa k nasycenosti safra daleko a přesto.PVA odolává :-))
Cloud - Profil | Po 7.2.2011 18:26:09
Viz: priroda.cz
Melasa je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny či řepy se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny či řepy (který je ale zbaven většiny cukru). Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny - jako je např. rafinovaný bílý cukr).
Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18-20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou - tedy většinu vitaminů B komplexu.
Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané "černým zázrakem", je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková.
Sven - Profil | Po 7.2.2011 17:37:23
Ve hře je navíc také rozpustnost konkrétního PVA a teplota vody.
Tedy selským rozumem:
Nasycený roztok získáme, rozpouštěním cukru ve studené vodě. Když se přestane cukr rozpouštět, je roztok nasycený. Není vůbec hustý, jak se v této debatě předpokládá ale velmi tekutý. Rozpouští tento roztok běžně používané PVA ???
Budeme-li roztok zahřívat, bude pojímat další cukr. A čím více, tím se v něm rozpustí větší množství cukru a roztok se stává, čím dál víc přesycený.
Je tuhá melasa přesycený roztok ?
O kolik ?
A o kolik ji můžeme rozředit, aby za předpokladu, že k nerozpustnosti PVA stačí roztok nasycený, se punčocha nerozpustila ?
Tedy závěrem. Stejně se tu prd dozvíš, je zima, na ryby nejdeš, tak to vyzkoušej a uvidíš sám .-)
klouček - Profil | Po 7.2.2011 17:32:39
zemo - Profil | Po 7.2.2011 17:16:34
NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Po 7.2.2011 17:14:11
zemo - Profil | Po 7.2.2011 17:11:30
NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Po 7.2.2011 17:09:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
zemo - Profil | Po 7.2.2011 16:33:00
zemo - Profil | Po 7.2.2011 16:30:31
Sven - Profil | Po 7.2.2011 16:25:55
Aby to nerozpouštělo PVA, jde zařídit dvěma způsoby.
Tak jak radí Martin M., přidáním cukru před použitím nebo prostě použít PVA s delší dobou rozpouštění :-)
Martin M. - Profil | Po 7.2.2011 16:16:52
zemo - Profil | Po 7.2.2011 15:04:32
tomsa - Profil | Po 7.2.2011 14:59:12
Nesmíš ji dát v tom prvním hrnci přímo na plotnu. Připálený hrnec je na vyhození.
rover - Profil | Po 7.2.2011 14:33:42
Viskozita melasy je závislá na teplotě, takže zřejmě tudy vede cesta. Ředit jí můžeš, ale zase melasou, nebo jejími deriváty, změníš ovšem podstatně původní složení !
zemo - Profil | Po 7.2.2011 14:22:37
Kde to žije - kaprařina
PáLithiové baterie - srovnání 1002
PáŠírava Big 6 Challange alebo "Šíravská šestka" 5
PáShimano Power Aero 10000 1646
PáKorda Developments a vše co k této značce patří 818
PáLowrance hook 9 2
PáPrut Sportex 3m, 2,7 nebo 3lb na menší vody a loď 31
PáOhře, úlovky, nástraha 818
PáOrient Rods pruty 187
PáFanclub značky Shimano 10396
PáDyje 5, 6, 7 - Mušov a Nové Mlýny - diskuse 52542
ČtLehátko Fox dutalite 6-nohé 0
ČtVíkend v MRS - revír a ubytování 4
ČtVnadící cobra je dobrá?. 102
StBMC FISHING GAME WINTER LUH Napajedla 1016
StDaiwa Basia 45 SLD QD - nefunkční brzda 33
Co je nového - kaprařina + obecné
ÚtBleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
NeBleskovka: V lipenské přehradě přibývá sumců velkých, kteří likvidují candáty
NeBleskovka: Dynamický vývoj řeky Moravy
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
. . . Video: Měření hloubky ze břehu
Oznámení - kaprařina
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - kaprařina
20.4.CT RETRO- OBSAZENO Brčekoly...
20.4.3 Rybářské závody v Poli u...
21.4.Carp Wars - Hlavní výhra 550...
23.4.Karp Systém Chudoba...
24.4.Jezero u Zela Dr Baits Carp Cup...
24.4.Pod hladinou Anaconda carp cup...
25.4.RCO cup Dešna Jednotlivci...
25.4.6.Ročník-Memoriál Romana Zbořila...
25.4.Skutečská 50 na 10 nej
25.4. Přesunuto na rybník Sudkov !!!...
Doporučujeme e-shop
GScarp.cz
Rádi Vás kdykoli uvítáme na našem internetovém obchodě rybářské potřeby a nově i v naší kamenné prodejně. V našem...