Zdolávání ryby za bouřky

Už se vám někdy stalo, že sedíte u vody, přižene se bouřka, v ten moment vám zabere ryba a všude samý blesk. Jak se zachováte, zaseknete a zvednete prut jako hromosvod nebo záběr necháte být? Už jste podobnou situaci řešili?
Autor diskuse: Jarin - Profil , 9.7.2004 všeobecné - ostatní

Raďošek - Profil | Út 13.7.2004 23:51:12

vydali jsme se takhle s přítelkyní na ryby.. sotva jsme nahodili přihnala se bouřka... znechuceně ale urychleně jsme to zabalili.... za 3-4 minuty do míst, kde jsme seděli (planina) praštil blesk.... to už jsme na nic nečekali a jali se přejíždět pole... to se nám podařilo tak na poslední chvíli...o minutu pozděj bYchom už odtud nevyjeli.. takže NEPODCEŇOVaT!!!

Satoris | Út 13.7.2004 20:31:54

ACH ta čeština ...... Omlouvám se .... proč si to přečtu až po odeslání?
.... spočítat, atd...

Satoris | Út 13.7.2004 20:29:08

Vemte to takhle: Kolik je úmrtí za rok po zásahu bleskem? ??? Dá se to zpočítat na jedné ruce.
Kolik je úmrtí za rok při autonehodě ???? Pokud beru jen ČR tak cca 1000x více.
Co je nebezpečnéjší a co je pro nás jako jednotlivce ohrožující???
Pravděpodobnost že někoho zasáhne blesk je minimální a že zasáhne zrovna vas je takřka nulová.
.........a nebo jinak .......

Spíš by jsme se měli zamyslet, jak se máme chovat na silnici.
Pravděpodobnost že způsobíte nehodu je malá,ale
pravděpodobnost že nabourá někdo Vás je už relativně vysoká. ( potkáváte mnoho aut = potenciálních nebezpečí )
pravděpodobnost zásahu bleskem je mnohokrát menší než hávárka s konkrétním autem.
.... denně potkáte klidně i 1000 aut.... (a nemusíte řídit, stačí když dete pěšky)

Otázka: Schováváte se před každým autem???

Samozřejmě když je bouřka a blesky lítají blízko Vás,člověk rychle změní názor :-)

Nesmí se to stím strachem moc přehánět.... ale stejně proč to pokoušet?
Pokud je krásná letní bouřka, většinou nikam neutíkám. (pokud nejsem ve volném prostoru), ale jakmile se zvedá silný vítr (vněm se stejně nedá chytat), tak si radši někam zalezu.

BoBo - Profil | Po 12.7.2004 7:43:15

Spinner: To opravdu běží závody v bouřce a nebo v dešti?

Spinner - Profil | Ne 11.7.2004 22:38:11

Třeba plavačkový závody LRU taky nezruší kvůli nějakýmu dešti.Teď můžou všichni závodníci žalovat pořadatele, že vědomně ohrožovali jejich životy :-)))

BoBo - Profil | Ne 11.7.2004 20:46:32

to Michalm: Jestli to taky nebude tím, že většina (drtivá) rybářů v bouřce prostě nechytá.....

Michalm | Ne 11.7.2004 16:36:35

Ak by to bolo naozaj nebezpečné, evidovalo by sa podstatne viac zasiahnutých rybárov bleskom. Ja som o žiadnom zatiaľ nepočul. Po prečítaní tejto diskusie som však nadobudol dojem, že pri predpovedi každej búrky musím ostať radšej doma.
Takže, nedramatizujme a chytajme ryby...

Satoris | Pá 9.7.2004 21:30:25

ups... schovat ... asi tam těch chyb bude vic.... njn zvyk.... snad prominete

Satoris | Pá 9.7.2004 21:27:32

toulovec: tak sorry, ale prave asi ty toho moc o elektřině nevíš :-) Nebudu se bavit o tom, kdo má jakou školu a jaký zaměření, ale sám uznáš, když už si o tom mluvil cesta nejmenšího odporu- nehldedě na to že lidské tělo má relativně velký odpor, mluvil sem o vyloženě deštivém počasí, kde vodivost materiálu nehraje žádnou roli, protože vedení je tvořeno vlhkostí až vrstvou vody na povrchu materiálu. (ať už je to strom a nebo člověk. O volným prostoru sem se vyjádřil jasně nelýzt nikam!!!
2Noe: Blesk si razí cestu vzduchem ( laicky řečeno ) cestou nejmenšího odporu. takže muže dorazit do údolí i na vrchol hory. ALe u země už hraje roli vodivost předmětů přes které se "uzemní" a blesk si " těsně nad zemí vybírá " kam uhodí v kruho o průměru cca 18. (je tam rezerva) Ten chlapec byl nejvyšší v tomto kruhu. Z Těchto důvodů se na baráky dávají hromosvody každejch cca 18 metrů, ať je to v údolí nebo na kopci...
Dodatek, předchozím příspěvkem sem nechtěl nikoho navádět do chytání za bouřky!!!, ale když už me včera dosti náhle přepadla bouřka a blesky byli relativně blízko,tak nepoběžim k autu přes pole.... úder blesku je horší než padající strom.

Radek Ch.: Pokud se můžeš skovat někam jinam, třeba do budovy, tak 100procentně tam! Pokud máš bivak na volném prostoru, tak pryč od něj, pokud je v lese tak je to jedno, tam převážně hrozí nebezpečí od stromů! Nejlépe odejít dřive než to začne, ale když sem někde na čundru a všude je daleko, tak si vyberu místo a jdu prostě spát.

Radek Ch. | Pá 9.7.2004 20:55:05

Proč je nebezpečné zalézt v bouřce do bivaku, resp. je bezpečnější být vedle bivaku ? On to nějak přitahuje ?

Joysi | Pá 9.7.2004 19:37:58

vicx: tiež poprosím o video, diky :)

mirmen - Profil | Pá 9.7.2004 19:05:04

máme v češtině krásné přísloví. BLESK Z ČISTÉHO NEBE. Výboj se může šířit až do vzdálenosti 50 km. Síla výboje může být i 0,5-3 cm. Končím s rybařinou ve chvílích, kdy hřmí tak 10-15 km daleko. Vhodná chvíle pro sváču, kafíčko a čekání, až ( a zda ) to přejde.

jura | Pá 9.7.2004 17:29:59

ty odpovědi, které mluví a o nevypočitatelnosti tzv. bratříčků a dále o nesmyslnosti mávat prutem v bouřce, byť i laminátovým jsou určitě myšleny upřímně a vážně, blesk, když má náboj CG+, nebo CG- si vybírá hlavním tubusem vyšší předměty, ale ty předměty, které by byly jakoby v ochranné zóně toho vyššího předmětu nejsou ochráněny právě před účinky těch vedlejších odnoží, takže klidně můžeš i ležet na zemi a ....no, dál snad ani nedomýšlet, petrův zdar

Koťón - Profil | Pá 9.7.2004 16:59:31

Jednou jsem vyjen za rybou na vodu v totální bouřce s prutem. I když se nic nestalo tak pro příště říkám ,,ne děkuji". Když jsem si potom uvědomil jak jsem tam tím prutem mával tak jsem si připadal jako totální magor.

Spinner - Profil | Pá 9.7.2004 16:53:19

Já bych taky poprosil o to video.Díky.

Noe | Pá 9.7.2004 16:31:34

Pokud se nemílím, tak jsou blesky, které se vybíjejí mezi mraky, což je pro povrch země neškodné, ale spíše je více těch co jdou přímo do země. Ten co jde do země má hlavní proud a mnoho vedlejších odnoží. Ten hlavní blesk si vybere hezké vysoké a hezky umístěné místo. No a ty odnože to naperou kam se jim zlíbí. No a pak záleží na síle blesku, někdy jen popálí, někdy více někdy méně, no a v nejlepším případě pro zasaženého ho to skolí tak že už mu ani svěcená voda nepomůže. No prostě je jedno, kde budete stát, jestli pod stromem na kopci, nebo sedět na lavičce v parku. Je tomu několik let co tady u nás skolik blesk kluka, který stál na chodníku, i když v okolí 100 metrů je mnoho vyšších cílů........

KGrob - Profil | Pá 9.7.2004 16:26:35

Jenom sebevrah nebo totální magor se nebojí následných efektů bouřky.Tyhle poloplasmatický jevy jsou naprosto nevypočitatelný.Exkurse u následků má velmi motivující dopad. Vím o čem mluvím.....Názory typu "zalezu si mezi stromy.....schovám se do bivaku.....etc" no to mě polévá hrůza

Mirek - Profil | Pá 9.7.2004 16:15:21

CHtěl bych taky poprosit o mail. Dík.

Aladin - Profil | Pá 9.7.2004 14:43:49

Včera jsem si psal smsky s kamarádem, který byl v bivaku na rybách. K bleskům si pustil nahlas rádio a měl celkem pěknou diskotéku....)))

Jarin - Profil | Pá 9.7.2004 13:58:32

vicx®: mě taky na mailík prosím.