Pravidelné úspěchy u vody?

Také si všímáte mnohých kolegů u vody, kteří ač vybaveni a zdánlivě dělajíce vše správně rybu chytí takříkajíc jedině "omylem"? Co jsou, podle vás, hlavní důvody dlouhodobého úspěchu u vody a naopak jaké jsou příčiny trvalých bezrybek? Pojďme pojmenovat hlavní podmínky nutné k dosahování pravidelných a nenáhodných úlovků.
Autor diskuse: Tom - Tuk - Profil , 19.12.2010 všeobecné - techniky lovu

Příčinou pravidelné bezrybkovatosti jsou zejména -

A) - ignorantství a zažité stereotypy a předsudky39%

B) - neklid u vody a nezkušenost13%

C) - nedostatečná teoretická vybavenost1%

D) - Netipa - poslední hrdina MRKu27%

E) - příliš drahé návnady, nástrahy a výbava obecně2%

F) - příliš levné návnady, nástrahy a výbava obecně2%

G) - nevím, jsem tak trochu blbec16%

Od 19.12.2010 hlasovalo 135 čtenářů.

Tom - Tuk - Profil | St 22.12.2010 7:29:38

Ahoj a dobré ráno. Prosím další (je vás tu nepochybně bezpočet...), zejméná zkušené a dlouhodobé rybáře o vyjádření svého názoru na příčiny bezrybkovatosti a nepravidelnosti úlovků některých méně šťastných kolegů. Napište, určitě pomůžete odhalit tohle zapeklité a pro mnohé napohled jistě nepronikutelné tajemství. Děkuji.

baitruner2 - Profil | Út 21.12.2010 10:33:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tom - Tuk >> Ptal ses na (jelito)?Urcite Ti spousta lidi tady odpovi(treba).ze ano,ze nekoho takove zna.
Ja v klidu za sebe muzu napsat,ze To (jelito) jsem byl Ja sam,kdyz jsem v.r. 2003 zacinal s rybarinou.
Proste presne jak pises.Sedel jsem u vody s partou lidi(mezi nima uprostred) bylo nas 5 a Ja nemel ani zaber za cely den a kluci vedle Me po stranach chytaly kapriky.(stejne nastrahy,futro,montaz).Proste jsem nechytil nic.
Prvni 3 mesice jsem obcas sam u vody chytnul nakou rybu.(vetsinou kapra na medovku),ale zadny velky slagr To teda nebyl.
Casem Me s sebou braval spoluzak ze zakladky a ten byl(a je) pravy opak (jelita).Ten umi chytat vsechny druhy ryb jak na bezicim pase.(ma To v sobe)
A par veci,ktere jsem vubec neznal Mi ukazal do zacatku.(priblizne co a jak).A rekl:Ted uz je To na Tobe.No a uzpech se casem dostavil a Ja zacal chytat ryby.(standartni velikost).
Pak jsem zacal blbnout s vlacakem a To same:ukazal Mi jiny kamarad priblizne Jak na To.No a zase jsem pomalu zacal chytat ryby (standartni velikost).A byl jsem spokojeny.
Postupem casu jsem si uvedomil,ze nektere veci Ti nekdo musi ukazat,aby fungovali.(Nekteří lovci To maji proste v sobe) a nekteří zas ne.A jak si Ja porat rikam:Zadny uceny z nebe nespadl tak To plati.
PS:Rybarina je krasny konicek a obcas proste potrebuje nekdo nakopnout(poradit) a pak se Sam snazit a uzpech se casem dostavi.
Ted jsem v levelu.ze rybu si chytim u vody vetsinou,ale chtel bych se trefit na lepsi.A verim,ze 1 se trefim.Kdybych neveril tak ryby uz davno nechytam......

rover - Profil | Út 21.12.2010 9:45:49

Tom - Tuk >>
jj, dík za info. Jinak s tvým názorem souhlasím :-)

Tom - Tuk - Profil | Út 21.12.2010 9:35:34

rover >> 4 roky v kamionu............................................​.

Mr..t a rum a sparty za osum! Skoro jsem umřel. Teď pořídil pes, abych se nenechal umluvit a opravdu té svinské práce nechal. Nový život začíná a přísahám, že už úplně jebu peníze a spol. Profil doplním, až budu mít obnoveno členství atd...

Naložím nenaložím - až zjistím proč to někomu nešlonejdenepůjde nebudu se zbytečně snažit a budu šetřit čas. Nebudu marně pomáhat a snažit se, kde nensou nutné předpoklady.

rover - Profil | Út 21.12.2010 9:27:46

Tom - Tuk >>
já ti rozumím a chápu, že chceš "rozlousknout" tento tvrdý oříšek, ... i za cenu těžkých psychologických debat o tématu, ale co když to pak náhodou zjistíš, jak s tímto poznáním naložíš ? Já budu věřit, že chceš opravdu " druhé straně " pomoci, otázkou ale zůstává, zda o to bude stát, a nebude nadále chtít odcházet od vody pouze s pocitem hezky prožité chvilky v přírodě ...
Nechci ale polemizovat, asi jsi pochopil, že mě toto téma moc netíží.
Abysme si rozuměli, já taky lapím :-)
P.S. Pokud mohu otázku, ty nemáš povolenku, nebo jen nedostatek v profilu ?

Tom - Tuk - Profil | Út 21.12.2010 8:54:26

rover >> Ano. Pravděpodobně jsem špatně použil slovo. Atavismem v nás chtěl jsem zdůvodnit prvotní potřebu/puzení drapnou klacek - režnou - špendlík a "jít na ně". Co s tím kdo provede dál určitě závisí od dědečků přes touhu vzdělávat se teoriemi a následně na množství času, který jsme ochotni (dnes bohužel spíše schopni) věnovat praxi. Kdo to "v krvi" nemá, bude mít nejspíš smolík. Asi se shodneme, že jen těžko člověk bez instinktu lovce (bez ohledu zda jej přizná/nepřizná nebo si jej uvědomí/neuvědomí) dostane samovolně chuť lovit. Nevím. Možná je všechno jinak a plkám kraviny. Zaobírám se touto otázkou hrozně moc dlouho. Nikdy mi nešlo do kebule, když člověka vybavím, vše mu vysvětlím, jsem vedle něj A VON KUA CHYTNE FURT JEN UKA!!!

Proto jsem se odvážil podat tuto otázku. Zdá se, že nebudu sám, komu toto vrtá v hlavě. Setkali jste se už u vody nebo ve svém okolí s totálním (nemám na mysli nešikovnost) jelitem? S člověkem, se kterým vyměníte pruty místo nástrahu cokoli a on zkrátka nelapí a nelapí. Já ano, a ne jen jedenkrát... =)

ČÍM TO JE???

rover - Profil | Út 21.12.2010 8:38:11

Tom - Tuk >>
Trochu mi to zavání agitkou z dob "zaplaťpánbůh" dávno minulých, nicméně pokud atavismus chceme spojovat se současnou rybařinou, tak tedy s hóóódně velkou nadsázkou.
Nebavíme se o zapomenutém způsobu chování, které v současnosti ztratilo svůj význam ...

F.T.M. - Profil | Po 20.12.2010 20:42:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Osobně nemáme problém, řídíme se heslem "Kdo si počká, ten se dočká" a nebo "Dáš vodě a voda dá tobě", kdy mezi záběry čteme rybářskou bibli "Lov kaprů na českých vodách". Vše je věcí názoru, kdy každý je strůjcem svého štěstí :-)))))))

Lee-Haney - Profil | Po 20.12.2010 20:27:31

N CarpHouser - ® Po 20.12.2010 7:34:24
Ty mě pořád špatně chápeš.:) To jak chytám není o tom že někam přijdu a je mi fuk zda něco chytnu a podle toho se chovám.Tak to není.Taky se snažím chytat ryby za každých podmínek a v kdejaké kaluži,ale jsem rád že jsou i dny kdy to prostě nejde,toť vše .

Tom - Tuk - Profil | Po 20.12.2010 18:19:08

rover >> Pane kolego, není možno chtít po mnohých, aby rybařili sami od sebe. Zdaleka ne každý člověk je si vědom přirozeného atavismu ... Pomozme si navzájem. Příklady táhnou VPŘED!!!

Tom - Tuk - Profil | Po 20.12.2010 17:57:38

Fishky >> Do prkénka z dubové fošny - jak rád bych se po toto podepsal...

Nemohu, ani při nejlepší vůli, souhlasit. Kdekoli, ZDŮRAZŇUJI KDEKOLI, je pravidelně vysazovám kaprrýyyyba je možno ukečnout slušný 10kg+ kousek. Bez rozdílu vody. (NE ZAVŘENÝ RYBNÍK/NÁDRŽ)

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 16:09:02

Sven >> nohi v teple a plne brucho :-)

Sven - Profil | Po 20.12.2010 16:01:10

jasommato >> tak, tak . Pohoda a klídek, to je to nejdůležitější :-)))

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 15:55:23

Sven >> to hej ja ties nie aj ked robim pre to co sa len da ale pohoda pri vode je prvorada

Sven - Profil | Po 20.12.2010 15:52:32

jasommato >> já to jako neúspěch neberu . Prostě, když pro to nic neudělám a dám přednost pohodě ani od toho nemůžu nic čekat. :-)
Samozřejmě, že když na známých revírech chci nalovit, tak nalovím. Za ty rok už vím co a jak, kde jsou ryby v létě a kde v zimě a čemu dají přednost. Vždycky je nějaký druh při chuti. Stačí vybrat ten správný. A právě ta jistota nudí a svádí k dalšímu experimentování.

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 15:06:04

Sven >> sranda pri vode robim to iste co ty ale nikdy ma nenapadlo ze to moze bit dovod mojho neuspechu asi to bude tim ze ma to tak bavi

Sven - Profil | Po 20.12.2010 14:57:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

I na mých oblíbených revírech se občas stane, že jsem bezrybka.
Ale není to tím, že by ryby nebraly nebo tam nebyly ale protože stále něčím experimentuju. Ať už s krmením, které si míchám sám nebo s montážemi.
Jak něco začne fungovat, beru to jako hotovou věc, přestane mě to bavit a zase zkouším něco jiného. Pochopitelně, že se to odrazí na výsledku.
Další příčinou bývá, že si jdu čas od času jen dřepnout do přírody a ani se nesnažím najít nejvhodnější místo pro lov ale jen takové, kde je pěkné posezení. A tak si jen tak dřepím, kochám se okolím a jestli se něco chytí nebo ne, mi je v podstatě jedno.
V neposlední řadě se stává, že u vody narazím na nějakého kamaráda, s kterým jsem se třeba delší čas neviděl nebo na někoho naladěného na stejnou notu.
A protože jsem člověk komunikativní až ukecaný, strávím touto činností značnou část doby určené k lovu.:-) Stalo se několikrát, že jsem už ani nenahodil :-)
Z toho důvodu jsem hlasoval za "G" :-)))

resumé:
předpokladem trvalejšiho a pravidelnějšího úspěchu, hlavně na známé vodě, je podle mého názoru:
a) volba místa lovu
b) výběr cílového druhu ryby
c) výběr náčiní a montáže, s přihlédnutím k typu vody, počasí, ročnímu období, druhu ryb atd.
d) volba účinné nástrahy a návnady, s přihlédnutím ----------------------- ,,----------------------------
e) optimální strategie vnadění
f) plné soustředění na lov
g) flexibilita
h) zkušenosti

Na neznámé vodě, toto platí dvojnásob. Proto je třeba o ní získat co nejvíc informací, např. vytěžením komunikativnich domorodců :-)

rover - Profil | Po 20.12.2010 13:33:33

Fishky >>
jj :-) do tý krve to musíš nějak dostat, s citem nebo vlohama pro něco, se narodíš, vlastně jsi rozebral to, co jsem napsal.


Fishky - Profil | Po 20.12.2010 12:42:18

rover >> kdybys měl pravdu a šlo by jen o to mít rybaření v krví, pak by nemělo smysl se zdokonalovat a zlepšovat, protože by šlo jen o geny - zda to máš či nemáš "v krvi", ale takhle sám víš, že to není. Pokud zítra u vody potkáš ostříleného rybáře a on ti řekne, kde je na řece zimoviště, popíše ti jámu kde jsou ryby zalehnuté či se v ní zdržují ve větší míře a naznačí Ti jak na ně, pak v takových situacích zachytá opravdu kdokoliv. Spíš než o to "mít to v krví" jde o tréning, zdokonalování, získávání informací - a tohle neplatí jen v rybařině. Nikdo moudrý z nebe nespadl, ale blbce jakoby shazovali? (a tohle moudro platí nejen v rybařině, prostě kdo na sobě nemaká, ten stagnuje, nebo ho jiní převálcují, neber to osobně ;-)

baitruner2 - Profil | Po 20.12.2010 12:18:11

Fishky >> Jasne rozumim,ze nejde poradit jak chytat vic na danem reviru.
Me jde o To vysvetleni cim se odlisit od ostatnich.
A na To jsem dostal vycerpavajici odpovedi ze kterych si neco vezmu a pokusim se nad Sebou sam zamyslet co vlastne chci..
Je jasne,ze v rybarine je strasne moc faktoru byt u vody uzpesny a hlavne taky v pristupu k ni jak pises.Diky.

rover - Profil | Po 20.12.2010 12:18:09

Rozebírat tady můžeme cokoliv, ale kdo nemá rybaření "v krvi", potažmo cit pro lov, nemůže uspět.

Fishky - Profil | Po 20.12.2010 11:59:49

baitruner2 >> poradit "jak" chytit víc na konkrétním revíru v konkrétní době či místě není možné. Navíc to co platí dneska nemusí platit zítra, natož na jiné vodě v jinou dobu. Jednou ti ryba bude brát silně aromatizované koule výrazných barev, jindy ti na to záběr nepřijde a bude jednoznačně lepší méně nápadné s přiměřenými dávkami aditiv. Není důležité vědět "jak", ale vědět "proč" - když porozumíš cyklům kolem vody a přírody, pak máš moc dobrý odrazový můstek k tomu, abys na rybařinu nahlížel jinak než ostatní a uměl se přizpůsobit daným podmínkám. Rybařina je taková hra na "kladné bodíky". Ten kdo dělá nejméně záporných bodíků a sbírá kladné, vždy chytí víc než ten, kdo dělá víc záporných bodů. Příkladů je bezpočet, vím že odvolávat se na náčiní nemají mnozí rádi, ale upřímně - ono to jde ruku v ruce. Se starými lipny a tokoz navijáčky by se chytat dalo i v dnešní době, ale co se úspěšnosti týče, vždy by nám lov modernější výbava ulehčila a tím přinesla i víc úlovků. Hodně lidí si to neuvědomuje, ono stačí mít tvrdý prut a rybu vyřezávat, větší háček a přicházet tak o hromadu záběrů, víc esence v koulích než je potřeba a hned je průšvih...

baitruner2 - Profil | Po 20.12.2010 11:43:20

Fishky >> Ok.Diky za odpoved urcite To ma neco do sebe cos napsal.

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 11:40:37

Fishky >> to si pekne napisal as mi slza vosla do oka len si zabudol spomenut muchu ale inak je tam vsetko

Fishky - Profil | Po 20.12.2010 11:35:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

baitruner2 >> těch způsobů je hromadu. Stejně jako plavaná není jen o 18tce silonu a match prutu s anglánem, ale můžou to být od biče přes boloňku a lízátko na řece různé modifikace, vláčka není jen o velké plandavce a tvrdším prutě na sumce s pletenkou, ale můžou to být i malé nástrahy s jemným prutem, stejně tak i kaprařina a lov na boilies se liší. Někdo řeší každou maličkost a snaží se vše podchytit do deteilu, jiný prostě jen přijde k vodě, vydělá složené navázané pruty s koulema od včerejška a se slovy "to je dobrý" - to pošle naslepo před sebe. Každý svým přistupem k lovu určitým způsobem rozhoduje o tom, co chytí. Rybařina je krásná v tom, že faktor štěstí či náhody nám hraje či nehraje do karet, na druhou stranu hrozně moc věcí lze ovlivnit a to ve všech technikách. Vždy to není jen o náhodě. Ryba se v různých částech roku nachází na různých místech revíru - hloubkách, preferuje různé nástrahy či kombinace a způsob předložení. Různé množství návnad či jejího dopravení do vody. Často ti stačí jiná velikost totožných koulí (co se kaprařiny týče) a o výsledku je rozhodnuto, a těch aspektů při lovu je mnohem mnohem víc, než jen velikost nástrahy... bohudík ;-)

baitruner2 - Profil | Po 20.12.2010 11:18:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fishky >> To co popisujes je jasne,ze kdyz bude nekdo chytat zaryte(porat stejne) tak bude chytat ty standartni ryby.S tim souhlasim.
Je jasne,ze treba kdyz zacal feeder tak starousedlici se srkackama a medovkama chytaly ryby a Ja s feederem taky chytal ryby i víc nez Oni (druhu ryb) a jenom jsem pouzil jinou techniku lovu(zakrmeni,cervici,vlasce,navazce atd..).A divily se proc chytam vic nez Oni.(To bylo jasne jina technika zpusobu lovu) Jak To popisujes Ty.
Ale kdyz pujdu na (velkou rybu cilene) na svazovku kde chytaji vetsinou stejnym zpusobem(technikou na boilíz) vsichni,ze se zakrmi zavezou montaze a ceka se na jizdu.(jasne,ze zalezi na jinych veci jako je misto, montaze bobule atd..) tak jak chces chytat jinak abys chytal vic nez ostatni?To Mi nak nejni jasne?
PS:Nejsem zadnej wosrej a moderni jen se ptam?Diky.

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 10:51:21

Fishky >> v tom mas pravdu na mojom oblubenom revire su ties takyto starsi rybari a ties chitaju len na to svoje ale niekedy ma to pri ich znalosti vody prekvapuje lebo ja kedze chodim vecsinou sam tak sa vzdy zakecam s inimi rybarmi a minule mijeen ties chitajuci na kukuricku na cistinke 10m od brehu popisal tak podrobne dno ze ja som odoka hadzal na hranu ktoru som nemal sancu vidiet pital som sa ho preco aj on nehadze na tieto top miesta a vravel ze us na toto jazierko chodi 20 rokou a ze takto si aspon oddichne a ze ryb co za rok nachita mu stacia
celkom ho chapem posedi si na krasnom mieste pozre prirodu za den vitiahne dvoch vecsich pleskacou a ak sa podari tak aj kaprika a oddichne si a kedze tito pani vecsinou nevedia ze ryba sa da aj pustit tak je to tak vecsinou dobre

Fishky - Profil | Po 20.12.2010 10:43:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jasommato >> to souhlasím, když jsem jezdíval babičce na Slovensko, tak mi přišlo že je uplně jedno kam půjdu, protože i na tom "nejhorším" revíru jsem chytil vždy víc ryb, než u nás. Málo kdo tam chytal "moderně". Pamatuju doby, kdy jsem jako malý chodíval na místo, kde jsem pravidelně navečer střídal dědečka s fajfkou v koutku. Když měl štěstí, odnášel si dva karásky. Na vodě kde byla triliarda slunečnic chytal den co den na červa a těchto pestrých rybek nachytal opravdu hodně, ale on chtěl kapra. Kdyby jen tušil, že ten malej kluk na stejném místě chytává s obyčejným krmítkem a šrotem kapry... a obdobný je to na mnoha vodách a technikách. Často máme ve vodě krásný ryby, ale chytáme "zarytě" v tom svém stereotipu a pak to tak vypadá. Mnoho lidí předurčí svým přístupem k lovu co chytí. Pokud se někdo nevymkne přístupem, znalostma a celkovým vnímáním lovu, pak se nemůže vymknout z davu ani po stránce úlovku a prostě chytá to co všichni ostatní, kteří chytají stejně jako on. Ten kdo chce zachytat, musí chytat jinak. Nic víc v tom není.

Martas711 - Profil | Po 20.12.2010 10:41:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je třeba taky poznamenat, že hodně záleží na revíru. Na revíru, který znám skoro vždy ulovím rybu, bezrybka jsem opravdu jen výjimečně. Ovšem, když jsem na revíru poprvé, tak víc zkouším místa, nástrahy i krmení. Někdy je i překvapení v tom, že mám za pár minut odchytáno. Párkrát se mi stalo, že jsem nahodil, a než jsem připravil druhý prut tak jsem měl na prvním kapra, letos v řijnu kapr 59cm za 5 min. Ale to je opravdu vyjímka.

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 10:36:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

baitruner2 >> ved ano je to univerzalne na vsetky rybi a netreba ziadnu povisovat nad ostatne a dufat ze sa nenajde ani jeden stopercentny sposob aj ked muskarina bi taka bola len vdaka murphiho zakonom zostava akurat muska co bi v dani den bola naj doma

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 10:34:02

Fishky >> ak chces chitat len velke rybi tak mas absolutne pravdu ale ja chodim proste na rybi a len ras za cas ideme fakt vazne na velkeho kapra na tizden na kralovu ale po celi rok si chodim proste zachitat je jedno ci na den ci na tizden je mi ties jedno ake rybi a akku velkost a vtedy neexistuje zli revir skoro vsade nieco zije but kapor pstruh biela ryba alebo cokolvek a staci sa mi prisposobit podmienkam a mat radost nie z velkosti ale s rybi

baitruner2 - Profil | Po 20.12.2010 10:24:00

jasommato >> Jasne rozumim.Take zalezi na jakou rybu jdes.Ja To napsal vseobecne(Jak si To myslim) a priklad jsem uvedl Me misto a chytani.
Jinak kdyby To nekdo znal na 100% tak fakt by nebylo co chytat.S tim souhlasim.

Fishky - Profil | Po 20.12.2010 10:23:11

jasommato >> na prvním místě je revír - na tom se určitě shodnou všichni, že ve vodě kde nic není se špatně chytá cokoliv - bez rozdílu zda to umíš či neumíš, na vodě kde jsou jen menší ryby chytí všichni to stejné, prostě prťavé nic. Na rozdíl od situace kde v revíru je hromada ryb a každý druhý bez rozdílu zda to umí či ne má chycené i pěkné ryby. Někteří je loví pravidelně, jiní nikoliv, takže nějaká znalost techniky či postupů lovu jde stranou, prostě kde jsou pěkné ryby a ve větším počtu, tam se i chytají...

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 10:15:46

baitruner2 >> podla mna bi mala bit na prvom mieste znalos spravania lovenej rybi a podla toho as potom volit miesto montaz ... len to ze v tom sa fakt na 100% nevizna nik a to len vdakabohu inak bi us nebolo co chitat

Tom - Tuk - Profil | Po 20.12.2010 10:12:24

Fishky >> Vynikající!!! Děkuji uctivě.

Jdu vyčoklit psici.

jasommato - Profil | Po 20.12.2010 10:11:51

Tom - Tuk >> na tom nieco bude lebo oni us chodia fakt len za velkou rybou ked chitia takeho 5kg tak pomali nadavaju ze musia koli nemu prevazat ja mam radost aj z nemieroveho a dufam ze mi to ostane inak niesom vyslovne kaprar ale hlavne muskar a popri tom vsetko ostatne