Jak vymýtit sinice?

Zdravím, potřeboval bych radu ohledně vymýcení sinic z malého rybníčku (70x40m, průměrně 130cm vody). Dřív to byl rybník naprosto bez sinic, ale každým rokem je to horší a horší. Ještě před pár lety se sem sjížděli akvaristé a lovili perloočky, buchanky a podobné potvory, ale v poslední době když je někdo zkouší lovit, tak po těhle korýších není ani památky. Asi před pěti lety místní rybník vyvápnili neuvěřitelným množstvím vápna, to by taky mohlo něco vysvětlovat. Nevyznám se v tom, ale myslím, že by to mohlo mít nějakou souvislost. Proto žádám o radu, jak to navrátit zpět do původního stavu k určité rovnováze.
Autor diskuse: Matrix - Profil , 10.8.2010 všeobecné - ostatní

(o)_(o) - Profil | Čt 12.8.2010 15:39:50

Matrix - >> jj, bez přítoku čisté vody je to špatné. Ale i napouštěná voda by mohla být zdrojem problému eutrofizace. Také po vápnění mohlo dojít k uvolnění živin z nánosů do vody a následnému rozvoji sinic po napuštění.
Pomohou vysazené vodní rostliny, méně rybí osádky a jak je psáno níž.

Matrix - Profil | Út 10.8.2010 14:30:34

Sven >> Hlavně je špatně, že ten rybník nemá pořádný přítok. Takže voda tam dost dlouhou dobu stojí a mění se většinou jenom při deštích a nebo po zimě, což tomu taky určitě nepřidává...Ale rybám se tam daří poměrně dobře, kapříci rostou pěkně. Přesunu někam na řeku tu bílou rybu a pak by to mohlo být lepší. Ten plankton určitě něke nalovím a vysadím, snad se uchytí a začne se množit

Sven - Profil | Út 10.8.2010 14:26:30

Matrix >> určitě to s kamarády zredukujete, ta voda není zas tak velká. Těžší ale bude na tak malé vodě rovnováhu udržet. Tak ať Ti to vyjde. :-)

Matrix - Profil | Út 10.8.2010 14:19:46

Sven >> V pohodě - bylo to ale hrozný, co jsem napsal :-) Takže díky za upozornění.
No příští rok na jaře budu dělat závody a bílá ryba se nebude pouštět, tak snad to trochu pomůže. Už dva roky tam plotice a karasy postupně likviduju, ale pořád jich tam je strašně moc. Teda karasů moc ne, ty se mi podařilo velmi dobře odstranit a naštěstí se přestali množit. Za dva roky jich podle hrubých počtů je pryč přes 1500 kusů. Nevěděl jsem, že ta bílá ryba má tak zásadní vliv, takže vezmu pár kámošů a půjdeme to tam zredukovat trochu víc. Sháním menší dravce, ale není to úplně jednoduché je sehnat...

Sven - Profil | Út 10.8.2010 14:11:32

Matrix >> až tak tvrdě jsem to nemyslel :-))) Každý se může zmýlit.
Případně můj poťouchlý odkaz smázni.
Chtěl jsem jen doplnit Martinovu radu a dodat, že by nebylo od věci, nalovit plankton jinde a do rybníčku vysadit. Případně podpořit jeho množení. Prostředků je celá řada. Myslím, že by stačilo přidat trochu ( několik kg) hnoje a rozložit do několika míst.
Samozřejmě i zdecimovat stávající osádku, vysazením predátorů a odlovem.
Co uspořádat menší plavačkové závody, systémem chyť, naplň vezírek a vypusť jinde ?

Matrix - Profil | Út 10.8.2010 10:14:51

Sven >> Díky za odkaz a za upozornění, že jsem debil. S pravopisem nemám problém, naopak ho musím poměrně dobře ovládat v práci i při škole. Když si to teď po sobě čtu, stydím se :-)

Matrix - Profil | Út 10.8.2010 10:08:08

Martin M. >> Ano, je tam velmi mnoho plotic, hrouzků a vytřených malých kapříků. Dost let se o ten rybník nikdo nestaral, takže není v úplně ideálním stavu. Díky za odkaz. To je to, co jsem hledal a potřeboval si přečíst.

Martin M. - Profil | Út 10.8.2010 9:49:50

Tipnu si - je tam hodne malych rybicek, ze jo?

Cti (alespon) posledni odstavec zde:
http://hgf10.vsb.cz/546/Ekologicke%20aspekty/cvicen​i/cviceni_lenticky/obnovy_eutro_nadrzi.htm