Lednice v karavanu, bez připojení na síť.....

Ahoj, chtěla bych poprosit, jestli se tu nenajde někdo, kdo jezdí s karavanem a má v něm lednici zn. Elektrolux. Karavan je letitý, ale lednice do něj byla dokoupena později původními majiteli. Oni ji používali vždy jen s připojením na síť, v kempu. My ji potřebujeme zprovoznit (a podle návodu to jde:-() na plyn+trakční autobaterii baterii. Nedaří se, nevíme, kde je zakopaný pes.
p.s. návod máme, v češtině jsem ho na netu nenašla, různé firmy, které se zabývají prodejem karavanů jsme zkoušeli, nic. Lednice je funkční.
Děkuji za rady, případně za kontakty, kde by pomohli.
Autor diskuse: iva - Profil , 1.8.2010 všeobecné - ostatní

Vodník Kebule - Profil | St 4.8.2010 8:09:06

jirka0 >> Já mám lednici cca 20 let starou, dělaly se kdysi v Maďarsku, a ta má nahoře vpravo vzadu takovou ukrytou rourku, kudy uniká teplý vzduch. K tomu mám skrz linku kus hliníkové trubky jako "komín" a v zimě to zároveň auto vytápí ;o)
Holt pokrok, na mřížku by se mi větráček dával líp...

jirka0 - Profil | Út 3.8.2010 20:58:26

Vodník Kebule >> Nevím jak auto,ale karavan nemá od lednice komín,pouze boční mřížky.

Vodník Kebule - Profil | Út 3.8.2010 20:48:40

Ahoj, taky jsem si koupil obytné auto a lednici v něm - jen ji ne a ne zprovoznit... Pes je zakopán v tom, že kondenzační lednice potřebuje poměrně dlouhou dobu, než začne chladit. Na 12 V jsem ji měl na rybách jednou, po 3 dnech to vycuclo dvě 180 Ah baterie - takže jsem byl nucen to rozchodit na plyn. Asi bude zavzdušněná, chce to knoflík otočit do polohy Gas a držet zmáčknutý. K tomu to chce vytrvale cvakat tím knoflíkem s jiskrou (piezozapalování) až uslyšíš blafnutí - dál jede lednice úplně potichu, takže ani nemusíš zjistit, že již hoří. Nicméně když chytne, vydrž cca 10 sec než se ohřeje čidlo a pak pusť ten zmáčknutý knoflík - zůstane zamáčklý a z "komínku" ti půjde teplo. Vydrž a zkoušej, není tam nic, co by se mohlo pokazit, jen to chce trpělivost a určitě ji rozchodíš! Na plyn mi jela na další výpravě v těch 35°C vedrechmtýden v kuse a spotřebovala cca 2 kg plynu. Navíc je dobrý si na komínek dát malý větráček (na baterie či 12V) a zvýšit odvod tepla - výrazně se zvýší chladící schopnost. Ať ti koušou a dej si jedno chlazený za mě!

iva - Profil | Út 3.8.2010 20:36:29

jirka0 >> zatím jsme se od neděle nedostali do karavanu, ale snad už prý je to - teoreticky - na dobrý cestě, jen to provést.

jirka0 - Profil | Út 3.8.2010 18:47:38

iva >> Tak jak,pomohlo to?

iva - Profil | Po 2.8.2010 13:34:31

jirka0 >> díky, všechno přelouskám a vyzkoušíme to.

jirka0 - Profil | Po 2.8.2010 11:48:34

iva - >> Tady můžeš něco přečíst,možná je někde i návod na obsluhu.
http://www.karavan.cz/lednice---udrzba-a-opravy.htm​l

jirka0 - Profil | Po 2.8.2010 9:45:48

iva - >> Co potřebuješ,zprovoznit lednici na 12 a plyn?Na 12V se dá použít za jízdy,v kempu nepoužívám,používá se při jízdě,tam nehrozí vybití baterie,je dobré mít natažený zvlášt kabel přímo od baterky.Pokud není el.přípojka,jedu na plyn.Vypneš vlevo nahoře oba el.vypinače,(není ale nutné)
Vpravo natočíš kolečko plynu na max teď jej zatlačíš (a musíš držet!)Jde tam více plynu pro zapálení,potom musíš mačkat takovej čudlík vedle(zapalovač),někdy 1x,možná i více krát,dokud neuvidíš v lednici takovým malým kukátkem plamének.Pokud v okénku uvidíš plamínek tak ještě chvíli podrž aby to nezhaslo.Pokud budeš potřebovat,klidně napiš.
ps.pokud ti nejde na 12V,tak možná odešlo tělísko,na plyn to nemá vliv.

rimar - Profil | Po 2.8.2010 9:01:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já měl tu samou ledničku na hausbotě nefungovala a opravili a vše potřebné mi udělali a ukázali v servisu na ledničky v Táboře takže doporučuju obrátit se na nějakej servis v okolí ale je třeba aby pan servisák byl starší ti mladí to už prej moc neovládají mi bylo řečeno :-)