Nastražení mrtvé rybky pro rychlý zásek.

Zdravím. Chtěl bych se zeptat jak nastražujete mrtvou rybku pro bleskový zásek.Nějak se mi nelíbí když mi rybáří radí, ať ho nechám ujíždět 3 minuty a pak teprve seknout.
Autor diskuse: Moja - Profil , 18.6.2010 dravci - nástrahy, návnady

Pstruh27 - Profil | St 4.1.2012 13:14:59

Moja - >> Chytám dravce v drvivej väčšine na prívlač, ak na rybku tak iba feeder. Chytávam na malú mŕtvu rybku, veľký jednohák jej prepichnem cez oči a zaistím ju kúskom gumičky ktorý napichnem na háčik. Zásek v drvivej väčšine sedí.

kapr011 - Profil | St 4.1.2012 13:06:24

ja davam ploticku tak cca 10 cm ma slabu šnúru a prešijem ju s rybárskou ihlou od chvosta tak, aby ihla vyšla plotičke až v papulke! .. na slučku na konci šnúri dam maličky trojhak a zasuniem ho ploticke do papule .. dam tam asi tak 15g olovko a vynesiem to ( ked som na stojatej vode) co najdalej od brehu . niekedy aj 400m .. zubače su tam nerušene! .. ked pride zaber musim byt ihend pri palici! . bud s tym trochu potrasie alebo to bude jazda! . na obidve moznosti ihned prudko sekáme! trojhak sa krasne pichne do kútiku tlamky zubáča :)

Essekr - Profil | Čt 8.7.2010 11:51:58

Knak >> to nevadí,ale nečakal bych to,i když sumec jde na pelety... ty se taky nehýbou,tak jo...dík.

Knak - Profil | Čt 8.7.2010 6:26:21

Essekr >> Stalo se mi to dvakrát, jednou na mrtvou plotičku a jednou na mrtvou z mrazáku. V obou případech byly nastraženy na položenou. Nebyli to ale žádní obři. :-)

Turňa - Profil | St 7.7.2010 14:53:00

S.Jakubem >> Asi ti zakážu Záplavy, kur...vit malý candáty!

ERV. - Profil | St 7.7.2010 0:55:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja - >> Má rada ti možná pomůže -jednoduché počty:nástražní rybička pokud má do 10cm.sekám hned, a čím je nástraha větší tak přidej pár vteřin na délce záseku!
Kdysi jsem chytal jen na jedno háček, a záběrů jsem měl sice dost, ale candáta vytaženého jen semo- tamo!Teď rybičku prošiju a dám tam maličký dvoj háček ze předu nástrahy ,%ulovených candošů se zlepšilo!
Lanko vůbec nedoporučuju! ! !
Miniatůrní olůvko a 0.20silon-úspěch je zajištěn! ERV.

Malda512 - Profil | St 7.7.2010 0:44:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja - >> Jsou dva způsoby.
1) nastražit kousek rybky- ocásek- klasicky pod háček jako boli ale s tím rozdílem že dáš větší šnůrku aby se ti podařilo rybku dobře uchytit a ještě dáš mezi rybku a háček kousek plovoucí pěny. Olovo zvolíš kolem 60g a dáš od obratlíku nad olovo zarážku . Tu umístíš cca 10cm. Zásek je ihned po rozjetí. I když třeba zásek promeškáš tak se nic neděje protože ryba už je zaseklá. Výhoda je to že VZDY je candát zaseknutý v tlamě za horní patro. Nikdy nemůže nástrahu polknout. Většínou to vyšponuje a pak to jde do padáku. Velice efektivní.
2) Použiješ dva trojháčky které prošiješ menší ale i velkou rybou. Jen s tím že zvolíš pevné olovo na místo pruběžného. Zde je nutné aby byla montáž co nejvíce vyšponovaná. pokud candát uchopí rybku ihned visí. Záleží jen na tobě jaký způsob zvolíš. pokud máš možnost na revíru experimentovat( Je tam velký vyskyt candátů) tak zkoušej různé metody co ti ostatní poradili. pokud ti u nějkaké bude toto vycházet tak ji používej a stejně si ji postupem času vypiluješ k dokonalposti. Já volím tyto dvě. Ale nejvíce lovím na tu 1.

Essekr - Profil | Út 6.7.2010 23:30:08

Knak >> Ty jsi chytil sumce na mrtvou?

Roohatej - Profil | Út 6.7.2010 21:58:55

Paklize chytas na feeder, tak pouzij systemek se dvema jednohacky. Jeden pichnes za hubu, druhej pichnes k ocasu. Ma to vyhodu, ze muzes sekat hned...

Roohatej - Profil | Út 6.7.2010 21:56:42

Normalne, pouzij vetsi jednohacek. Rybicku ( kolem 6-8cm nebo ocasek ) pichni za ocasek, na vlasec dej kousek nariznuteho polystyrenu a hlavne odlop preklapec u navijaku. kdyz mas zaber tak se polystyren rozjede. Potom ho nech 5m odjet a sekej... Hodne stesti

T-Mc - Profil | Po 21.6.2010 23:11:52

Systémek dvou jednoháčků a máš to-nebo volit menší rybky a není co řešit

-Feďan- - Profil | Po 21.6.2010 20:54:50

Lauir :: ja to delam prestoze nechci prijit od nadherne ryby a to uz sem chytl candata kterymu koukala z rite vlasec a nic kdyz ho ustrihnes se mu nestane stim mam zkusenosti

Knak - Profil | Po 21.6.2010 11:40:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já používám feeder. Větší jednoháček a jen s minimálním závažím. Rybku napíchnu blíž k ocásku a když je menší tak skrz tvrdší lebeční kost. Zatím mám dobré skušenosti spíš s nástrahou malé mrtvé rybky. |Sekám hned po záběru, jdou candáti a povedli se i dva menší sumejši.

Lauri - Profil | Po 21.6.2010 6:53:06

-Feďan- >> a co když chytíš za večer třeba pět podměrečných candátů, kterým si to nechal jak sám říkáš pořádně zažrat? Pět záběrů = pět mrtvolek. Po nás ať přijde potopa!
Autor otázky se ptá jak nastražit mrtvou rybku, aby mohl co nejrychleji zaseknout a tím neznehodnotit podměrečné ryby a ty napíšeš, že je necháváš pořádně zažrat.
Jen tak dál, ale za pár let nemusí být ve vodě nic co by jsi mohl nechat zažrat.

ondiktt - Profil | Ne 20.6.2010 20:34:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja - >> Pouzivam jednohacik, ktory prevleciem od chvosta az k hlave, cize dravec ked uchopi rybku, ma tam hned ten jednohacik...samozrejme treba mensiu rybku.

retrívr - Profil | Ne 20.6.2010 20:30:32

Moja - nastražení rybičky je vždy stejné / dle osobnosti rybáře/, neznám pojem rychlý zásek.Každý má svoji metodu a kdo chce rybě neublížit, tak to udělá v podstatě s každým nastražením. Bude-li rybář prasák, uškodí i špendlíkem.Nemluvím o některých montážích, které jsou , byť povolené ale šílené.Shrnutí, když budeš slušný, tak rybě ublížíš opravdu vyjímečně.

Mates PB - Profil | Ne 20.6.2010 17:47:05

Feederová montáž, dle Tychlera.

Muskalunga - Profil | Ne 20.6.2010 17:43:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já chytám na živou střevličku východní cca 5-7 cm, dám malinkou kačenu kolem 5 gramů,olůvko průběžné 3 g,obratlíka tak 30-tku vlasec-občas přijde větší štika,a nakonec 7 jednoháček s očkem.Rybičku chytám za pysk a po potopení kačeny čekám tak 20 vteřin,všechny ryby to mají na kraji. za jeden den jsem tak chytil 16 candátů,35 okouna a 75 cm dlouhou štiku-braly parádně ale všichni candáti byli od 25 do 50 cm....

Sven - Profil | Ne 20.6.2010 17:21:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na candáta a na úhoře používám průběžnou montáž. Těžší zátěž na bočním přívěsu z vlasce 0,16 cca 30cm dlouhá je ukončená miniobratlíkem, který pojíždí na kmeni 0,20 - 0,22. Poblíž zátěže je trhací uzel. Návazec z vlasce 0,16 - 0,18 cca 30cm. Mrtvá rybka 6-8cm je nastražena na obyčejném kaprovém háčku Owner 50339 buď č. 3 za tlamku nebo č.1 skrz oční otvory.
Těžší zátěž mi zajistí, že bude skrz obratlík vlasec probíhat aniž by rybka zátěž popotahovala a cítila její odpor. Při lovu na feeder je špička mírně napružená, při lovu na položenou minimální průvěs. Sekám ihned, protože tak malou rybku dravec nasaje na první pokus. Pokud ne, byl příliš malý a je dobře, že se nechytil. V místě lovu vnadím na bílou rybu. Pokud to náhodou vezme nevítaná štika je šance na její zdolání 50%. Buď a nebo. :-)

-Feďan- - Profil | Ne 20.6.2010 16:52:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdravim já chodím z otcem na candáty už asi 4 roky a vždycky se mi vyplatí stará metoda průběžné olovo,zarážka,háček a živá rybka ----.nahodím a a nechám spadnout ke dnu pak dám k prvnímu očku polystyren napnu a mezi očka u navijáku dám nějaký kamínek nebo vetvíčku >,.když candát zabere tak tu vetvičku nebo ten kamínek strhne ale musí být tak akorát lehký aby ho treba proud nevzal - kolíkrát se mi stávalo že se mi ten candát s tou rybkou mrcasil a vlasec se třepal to je známka toho že ten kamínek byl moc těžky .když zabere strhne polystyren do vody a nechám ho pořádně zažrat máme už hodně zkušeností z rychlímý záseky a pak vytáhneme puoze haček bez rbyky vždycky nechávám tak 2-5metru a pak sekam.

Element - Profil | Ne 20.6.2010 16:21:18

Podle mě je nejlepší takový větší jednohák.

sony72 - Profil | Ne 20.6.2010 13:22:52

galloway >> No nevím, s tím dvojhákem jak píšeš to nemusí být úplně ideální. Nemaj to moc zažraný? Tomu se říká "na polykačku", nebo se pletu?

czechcarp - Profil | Ne 20.6.2010 13:21:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja - >> Já dělám návazec ze dvou trojháčků, jeden umístím do boku hned za hlavu rybky a druhý k ocásku. Návazec z pletenky 0,12mm přibližně metr dlouhý. Chytám na feeder a zasekávám hned. Na 95% zásek sedí.

KOLIBŘIK - Profil | Ne 20.6.2010 13:11:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja - >> Zdravím.Ono je to těžké někomu radit jak a kdy má zasekávat při lovu na mrtvou rybku.Velký rozdíl ale je pouze v tom že rybka mrtvá neuškodí tolik dravci jako rybka živá a proto pokud někdo volí to že ze zásekem otálý tak dravci většinou tolik neublíží.Nejvíce však rozhoduje zdali jdeme na dravce cíleně.Na candáta volím montáž bez lanaka a bez zátěže pouze s jednoháčkem s dlouhou lopatkou a dvěma protihroty.Mrtvou rybku naříznu u řitního otvoru a dovnitř strčím dvě nebotři polyestyrénové kuličky.Háček zapíchnu rybce zezhora kolmo dolů těsně před ocaskem tak že rybce protnu páteř.Háček sedí a tak se nemusím obávavat že při náhozu rybku ztraím.Po nahození protáhnu kostku polyestyrenu přes vlasec a usadím ho na hladinu.Pokud se kostka rozjede nechám jí tet maximálně dva metry a následuje zásek.Déle ne candát je mazaný a jaký koli náznak nedůvěry se stává pro rybáře osudným.Toto je hodně stará metoda a le je úspěšná a dovolím si říct že je ještě úspěšnější na ůhoře.Na štiku volím větší rybku karabinku ,obratlík ,lanko a rybku zapíchnu kolmo dolůna temeni hlavy.Chytám na klouzavý splávek a tak se rybka volně pohybuje na de dnem.Výhoda chytání na mrtvou rybku je že se dají vážně chytnout trofejní ůlovky dravců a nikdy nevíte přesně jaký dravec to zrovna je.Já jsem na mrtvou rybku nachytal své nejkrásnější a největší dravce.Na Orlíku je noční rybolv dravců opravdu adrenalínová záležitost.Ovšem chce to znát jak místo tak hloubku a hlavně dno.Kdo žije v tom že zásek má následovat jak se dříve říkávalo až po vykouření cigarety se ale hodně plete.Nejen že o dravce může přijít ale také se mu může stát že menší dravec bude na břeh zdoláván a tažen za vnitřnosti.Tento druh rybolovu na mrtvou rybku zařazuji absolutně na první místo v lovu dravců pro svou jedinečnost atraktivitu noční adrenalín kdy nevíte co po záseku tahnete a jaký bude ůlovek.

kopr69 - Profil | So 19.6.2010 8:15:27

Berysary >> U ryby kterou si hodlas ponechat je to opravdu jedno.Jinak je tomu u ryby kterou hodlas pustit zpet a nebo u ryby ktera nedosahla lovnou miru.

kopr69 - Profil | So 19.6.2010 8:13:15

oskus >> Ten to take neprezil.Prvni ryba tento rok ktera skonci na nasem stole.(10ks za rok doma snime)

loda30 - Profil | Pá 18.6.2010 21:16:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Větší jednoháček, návazec 40cm, zátěž do 20g průběžně, rybičku kolem 8-10cm propíchnout za hřbetní ploutví zhruba ve středu těla, průvěs policajta 50cm, po záběru k očkám sekám a 99 procent ryb chyceno šetrně, schopných to případně rozplavat.

Miky26 - Profil | Pá 18.6.2010 21:04:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla to sou zas keci.Jestli nechceš ryby trápit, tak je netahej hákem za hubu z vody (jejich přirozeného prostředí) jen proto aby sis je vyfotil a pustil.Pokud si neumíš připustit, že je jakýmkoliv rybolovem ryba trápena kup si playstation, nebo si hraj na pc.
Rybku nastražuji za tlamku jednoháčkem, nebo trojháčkem na střed těla.Chytám feeder a hned po jemném pohybu špičky sekám.Pokud má rybku v tlamě je pěkně za okraj pokud je to prcek sekneš na prázdno.

RTckar - Profil | Pá 18.6.2010 20:38:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já osobně dávám rybyčku za ocásek dám policajta mezi očka prutu dám malinko větší průjezd než na kapra.Po vytažení okamžitě následuje zásek,ryba to má téměř na krajíčku.Horší případ je když ryba jede s nástrahou k tobě.Toho už si musíš všimnout dotočit a ihned zaseknou.
Můj způsob :D

honza271 - Profil | Pá 18.6.2010 20:00:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja - >> Já si to olím podle toho na jakou rybu jdu nebo spíš od jaké ryby očekávám záběr, když vím že tam jsou candáti tak dám větší jednoháček a napichuju kousek od ocásku s použitím rybky do 10cm a štiku to píchám za hlavovou část a používám rybky okolo 15cm samzřejmě to může vzít i candát, ale jak tu již bylo řečeno, candát hlatá ! Napočítám do deseti a příjde zásek tak to dělám když mám na cívce daný kamínek omotaný vlascem a čekám, až mi ho ryba shodí na zem. Jinak další tip je s lehkým policajtem a zhruba půl až metrový průvěs s povoleným vlascem poté sekám hned. Na štiky dobré do stulíkového pole na 30cm hloubku a rybu za hřbet tam jinak než útok na rybu ze spodu nebude. Oblíbenou nástrahou jsou karásci, plotičky, perlínci, oukleje, hrouzci.

sobotas - Profil | Pá 18.6.2010 18:02:30

raven1972 >> mrtvou rybku nadlehčuji,je dle mého názoru lépe vidět na dně když je tam bahno či tráva.Bez smradu.Když dravec bude chtít tak si najde.