Revír Olše 4 Těšínská

Dost často jezdím do Těšína a tak koukám na vodu a sleduji jak v poměrně mělké vodě je v proudu docela živo. Jaké máte zkušenosti s rybařením na Olši v okolí Těšína a jaká je tam rybí osádka?

SamotCZE - Profil | St 17.6.2020 9:01:42

Zkusím to tu oživit.

Chtěl jsem se zeptat na přístupu vodě okolo Těšína, přestěhoval jsem se do Nýdku za Třinec a vše okolo je pstruhové, takže tohle je jediná řeka, bohužel podle map jsem nenašel vhodné místo, kde se dá nechat auto bez starosti a dojít k vodě, nějaké rady? Díky

sojka - Profil | Ne 14.3.2010 20:22:02

Salmon >> Nevadí, to uteče vždycky něco a Olza si taky nějaké ryby zaslouží. Nevím, jestli se cíleně zarybňuje kaprama? A vidíš, zarybňuje se vůbec? Vím, že kdysi Benek nadával, že tam dali mníky cca 5 cm a za pár dnů byly povodně a mníci jeli do Polska :-((

Salmon - Profil | Ne 14.3.2010 20:15:21

sojka >> To bychom přes jemné síto vypouštěli rybník ještě teď a do podzimu sbírali v bahně.
Ale neboj, desetitisíce jich putovaly do sousedních chovných rybníků:-)

sojka - Profil | Ne 14.3.2010 20:11:24

Salmon >> Měli jste je poctivě slovit a odnést do Hrabiny!

Salmon - Profil | Ne 14.3.2010 15:31:59

sojka >> jo tak to jo. Poslední roky se tam vytřeli i kapříci a těch do 5cm se do Olše dostaly tisíce!

sojka - Profil | Ne 14.3.2010 15:01:42

Salmon >> já myslel ty malé rybky. Vždy uteklo spoustu línků cca 5 cm a karásků stejné velikosti. A střevlička východní, v Těšíně nazývána parmička :-))

Dobříšák - Profil | Pá 12.3.2010 21:24:26

Salmon >> Trošku to tam znám, díky moc za info. Určitě se tam vypravím. Máš pravdu že co kvality se týká tak se ta voda hodně zlepšila, nejen voda. Dost často chodím do kopců na Javorový, Visalaje, Grůň, Lomná a i tam je vidět jak se ta příroda z té dřívější kyselotiny vzpamatovala.

Salmon - Profil | Pá 12.3.2010 19:42:00

Dobříšák - >> Jo a po povodních v r. 1997, kdy podle některých byly všechny ryby splaveny, jsme tam s kámošem o rok později byli na tlouště. Nebrali, tak jsme to jen tak hodili na položenou s žížalou a do minuty oba záběr. Pak jsme celé dopoledne chytali na nához vždy do minuty kapříky, vše od 30-33 cm. Každý snad 30ks. Bylo to pod mostem v Chotěbuzi, kde je hloubka.

Salmon - Profil | Pá 12.3.2010 19:32:45

sojka >> v posledních letech při těch výlovech už skoro nic neuteče. Ty pijácké akce výlov jsou naštěstí ty tam:-) Kapři a líni už se tam dostanou spíše z horních částí nad Těšínem.

Salmon - Profil | Pá 12.3.2010 19:30:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobříšák - >> Bydlím v Ropici, ale jsem stále "těšíňák":-) Tam jsem začínal a stále patří ta voda k mým oblíbeným! Dají se tam chytit hlavně malé parmy, většinou okolo 40cm, tloušti do 40cm a v posledních letech i pstruzi a lipani! Poláci mají tuto část jako pstruhovku, tak se tam občas něco nasadí. Navíc o pár kilometrů výše je to pstruhovka i na české straně. Do Těšína chodím nejčastěji s hnojáky a nebo s mouchou. Jsou tam parádní místa a už dávno neplatí, že je to stoka. To za "komančů" se nejen nedaly ryby z Olše jíst, ale nedejbože se tam vykoupat. Jednou jsem to zkusil a pak pydlil na kožní s ekzémem:-(((
Mám kámoše, co tam v Chotěbuzi před pár lety chytil i kapra přes 70cm!!! Je tam spousta pěkných ryb, které mnohdy čekají na své odhalení:-) Jo a když se před X lety stavěl most v Chotěbuzi do Polska, tak při rozvodněné Olši zůstaly v dírách pro pilíře i metrové štiky. Je to sice už spousta let, ale ty překvápka tam určitě ještě jsou.
Jo a dokonce jsem tam chytil i candáta. Ne velkého, ale byl tam!

sojka - Profil | Pá 12.3.2010 18:33:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem původem z Těšína, takže jsem tam kdysi dost chytal. Nejčastější rybou je tloušť, který je všude. Taky se tam chytají parmy, ale už spíše jen ty měnší, bo to tam jeden (člen těšínské RS) skoro vychytal, když ulovené parmy mlel do karbenátků. Taky tam byly pěkné ostroretky 40+. Sem tam se chytí okoun, pstruh potoční, hrouzek, menší štika a občas Poláci zarybní duhákem. Nad splavem v Chotěbuzi se kapři chytali ale velikostně píše menší, sem tam lín, karas stříbřitý a plotice, co tam sjeli potokem. Ten potok přitéká nad mostem a vede z rybníků v Chotěbuzi (Karkulka), takže co při výlovu uteče, tedy hlavně menší ryby, tak ty pak sjedou do Olše.
Ale už 8 let žiju v Praze, tak nevím jak se to tam za poslední dobu změnilo.

Dobříšák - Profil | Pá 12.3.2010 18:21:23

Okyš >> Kapra bych tam ani nehledal. Jsem zvyklej z Berounky chytat jen tak nalehko v proudech, jenže tam ty ryby tak nejsou vidět jako tady v té mělké Olze (pokud není teda po deštích). Jo až tam budu (asi tak v dubnu) tak dam avizo jak se dařilo.

Okyš - Profil | Pá 12.3.2010 13:16:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobříšák - Určitě to udělej. Pokud se do nich trefíš, třeba budeš mile překvapenej. Jenmej cajk, housčičku, larvy chrostíků, nebo třešně a to by bylo, aby nebylo. Ale kapra bych v tomto úseku fakt cíleně nehledal. Proč taky? Ty se dají chytat všude jinde. Taková parma na prutě Ti vynahradí všechno nepohodlí, které by si jako bobkař nepoznal. Pak dej vědět jak si dopadl a zlom prut! :-)

Fishing Team Romeo - Profil | Pá 12.3.2010 8:15:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Okyš >> Podívej, specializuji se na lov kaprů a sumců. Loni jsem chodil na dvě místa, jedno hned u polských hranic těsně nad přítok malé lesní říčky. A druhé místo bylo na soutoku Olše a Stonávky. Za ty týdny krmení kukuřicí, peletymi a boilím, jsem nezavadil ani o jednoho kapra! Pouze tloušti a proudníci a ti mě díky jejich žravosti donutili dávat pod hák koule velikosti 25mm. I tak do toho tloukli jak o život. Vzhledem k tomu, že nechodím v broďákách s prutem na přivlač vodou-protože mi to nic neříká, nebo proto že mě ryby typu štiky a ostroretk, či parmy nezajímjí, mi neblábol abych netvrdil že tam ty ryby nejsou, když je neumím chytat! Jasně jsem napsal že tam je přemnožený tloušť a že tam jsou parmy. O kapra jsem tam nezavadil za cca měsíc každodeního chytání. Mladí kluci které jsem tam potkal (chytali na Feedera) a jsou místní mi řekli že na soutoku Stonávky s Olší jednou prý někdo chytil kapra, ke všemu to údajně byl porybný a někde dole v nějaké tůni někdo,někdy chytil myslim metrového sumce. Jinak že tam kapra nikdy nechytili. Ti kluci jsou přímo z Karviné a chodí i sem na MRK, protože mě loni zdravili po vzkazu. A u polských hranic mi jeden domorodec u něhož jsem před barákem parkoval auto a dal jsem se s ním do řeči řekl, že v létě jsou vidět malí kapřici u soutoku té lesní říčky do Olše. Dále, že jako kluk pamatuje co tam bylo pěkných ryb, ale že to několikrát (hlavně za totality) poláci chemikáliemy vytrávili. Že jeden čas to bylo pravidelně každý rok. Takže celá věc, celý problém má asi jiný zádrhel než to, že bych neuměl chytat ryby. :-) Petrův Zdar Romeo

TOMtrinec - Profil | Čt 11.3.2010 21:41:52

V Třinci veká hejna ostroretek 40-50 cm, tloušti, pstruzi,a dole nad velkým splavem i kapr, velké parmy atd

Dobříšák - Profil | Čt 11.3.2010 21:18:43

Okyš >> No jak pojedu do Třince tak to tam někde zkusím. Je až s podivem když vidím co vše do té Olše teče že je tam tolik ryb. Rád se na ně chodím na břeh dívat jak se tam vyvalujou v proudech, tak si příště vezmu pruty s sebou a zkusím to prochytat.

Okyš - Profil | Čt 11.3.2010 13:55:48

Fishing Team Romeo >> V létě si vezmu broďáky a procházím se vodou. Někdy s prutem, jindy bez. V místech, kde říkáš, že je jenom tloušť vídávám hejna ostrejch, tak kolem pětatřiceti čísel a vejš, okouny, parmy, štiky... To, že je zrovna neumíš chytit, neznamená že tam nejsou...

Dobříšák - Profil | Čt 11.3.2010 13:26:24

Fishing Team Romeo >> Já právě že tam několikrát za rok jezdím a vždy bez prutů, koukam jsem z mostů vždy na vodu jak je pěkně zarybněná tak jsem si říkal že to tam budu muset probnout. Právě v Těšíně kde je celkem málo vody tak za velkými kameny je v proudu vždy skováno dost pěkných ryb. Až tam v dubnu pojedu tak je prubnu.

Fishing Team Romeo - Profil | Čt 11.3.2010 13:06:01

Promň...lhal bych!Ještě tam jsou parmy!! Romeo

Fishing Team Romeo - Profil | Čt 11.3.2010 13:04:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj....v Karviné jsem loni na Olši zašel..Nevím jak v Těšíně, ale v Karviné je to totálně zničená voda! Několikrát vytrávená z továren v Polsku, takže pořádnou rybu tam člověk uvidí zřejmě jen v Tescu, nebo Kauflandu! Pokud rád rybaříš na Feedera..a konkrétně tlouště...Olši v Karviné Ti doporučuji, protože jich tam jsou miliardy! Tak přemnoženou rybu jsem nezažil! A jinou jsem tam taky neviděl, ani nechytil! Opravdu ne...Romeo

Dobříšák - Profil | Čt 11.3.2010 12:30:38

Tak nikdo nic o téhle pohraniční vodě?