Provzdušňování zamrzlého rybníka

Máme v naší organizaci jednu retenční nádrž a stálý problém se zamrzáním rybníka. Nemohl by jste někdo nabídnout plánek, návod na výrobu provzdušňovacího zařízení,/větrníku/ proti zamrzání děr v ledu? Náš ,aparát" je tak akorát k zlosti
Autor diskuse: Johny - Profil , 8.2.2010 všeobecné - ostatní

nofish - Profil | Čt 10.1.2013 19:11:28

Johny - >> Pauláťák, co ti všichni doporučují je fajn věc. Ale zapoměli ti říct že musí foukat vítr, musí se tam pořádně uvázat, jinak se při nárazovém větru převrací a že když jsou tuhé mrazy, tak většinou moc nefouká a rozmrazí docela malý kus ledu.
Je to řešení, ale základ je mít do rybníka puštěnou vodu na přítoku, pokud to jde. Pak teprve řeš prohlubně, nebo rozmrazování hladiny.
Paulátův rozmrazovač asi jen tak nevyrobíš. Je tam převodovka a spousta dalších věcí, sežere to spoustu času a nakonec to nepošlape jak má? Dá se běžně koupit.

triple hook - Profil | Čt 10.1.2013 19:01:25

Nemáte někdo nějaký plánek na větrný rozmražovač a nebo nějakou větrnou pumpu?
Děkuji za jakýkoliv nápad.

Boloň - Profil | Út 9.2.2010 18:55:18

Johny >> ahoj uplně bohatě vám bude stačit když do ledu vysekáte například díru do tvaru obdelníku,a na ní položíte balík slámy,jelikož sláma je dutá,tak propustí kyslík,ale díra Vám scela určitě nezamrzne....

foxxx - Profil | Po 8.2.2010 20:36:32

Johny >> No jelikož dnes vše lidi rozkradou nebo zničej,rozeberou a odnesou do sběrny,tak u nás na rybnících jezdí prosekávat led každé ráno hasiči,vždy je potkávám ráno u rybníků cestou do práce...

job22 - Profil | Po 8.2.2010 20:19:01

Johny >> Nejednodusi a nejlevnejsi na provoz je Paulatuv vetrny rozmrazovac:
Je pohanen vetrnym motorem coz je vlastne osmilopatkove vetrne kolo,ktere je nataceno lopatkou s polu s prevodovou skrini proti smeru vetru.S prevodove skrine vede svisle hridel,ktera je zakoncena vrtuli asi tak 50cm pod vodou.A vse drzi kovova konstrukce opatrena 4 plovaky.
Instalovani je jednoduche jen zabijes kuly do vody a privaze?ale to urcite vis.
Problem nastava v okamziku kdy nefouka vitr.Pak musis pristoupit k eletrickym rozmrazovacum.

Tomáš - Tom - Profil | Po 8.2.2010 19:42:10

Dá se koupit tzv.Paulátův rozmrazovač,který funguje na větrný pohon,ale pokud máte v dosahu elektřinu volil bych nějaký aerátor na elektřinu.V případě zájmu mohu poradit i po telefonu.