Děličku nebo teleskop

Ahoj.Chci si koupit dva nové proutky na položenou a pořád váhám mezi teleskopem a děličkama.Viděl jsem děličky od Shimana co jsou ve složeným stavu do metru a tak opravdu nevím!!! Jestli máte někdo zkušenost s těmato prutama,tak si rád nechám poradit.http://www.tropicliberec.cz/pruty-4/prut-s​himano-alivio-cx-122504-12ft-2-50lbs Jen ještě dodám,že nechytám na žádných velkých vodách.Díky Petruv zdar

jambo - Profil | Pá 4.9.2009 11:33:07

Mirek M. >> jestli děličku , tak budeš postaven před otázku 2díl či 3díl ? Já doporučuji 2dílný prut, je to pouze 1 spoj což je určitě výhoda, jak pro akci prutu tak pro skládání a zejména pro noční balení. A mnohdy následné rozmotání, ale nebývá to často jak mohou děličkáři potvrdit :-) U 2dílu je jediné jeho mínus vlastně nejdelší přepravní délka, ale to pochytáníčko pak stojí za to ! Měřím 183cm a pouzdro s třema 2díl pruty, 2kaprařské + 1feeder, nebo sumčí prut,nesu v pohodě na rameni + v bočních kapsách vidličky,pípáky, swingry,podběrák, deštník, pouzdro s návazci , krabička s drobností,bater apod. A mám volné ještě ruce a 1rameno . Auto ti toho harampádí doveze dost :-)

HP - Profil | Pá 4.9.2009 9:14:40

pakliže cestuješ všude autem a na těch pár centimetrech délky Ti už tolik nesejde, jednoznačně doporučuji děličky.

jambo - Profil | Pá 4.9.2009 9:11:57

Gregor >> no na to abych k otázce "děličku nebo teleskop" sám za sebe jednoznačně doporučil prut děličku,nemusím přeci číst všechny Tvoje příspěvky :-)

Best Carp - Profil | St 2.9.2009 18:06:10

Mirek M. >> zdar na kaprařinu určitě děličky mají tenčí blanky a rybařinu si snimi více vychutnáš měl jsem teleskopy a už by jsem se k ním spátky nevrátil

Gregor - Profil | St 2.9.2009 15:15:08

jambo >> No kdyby sis přečet všechny moje příspěvky, tak víš, že děličku a věř tomu, že při 2km procházce k vodě, na zádech pruty a veškerý vybavení, křeslo, spacák a v ruce řízkovnici a ještě žrádlo, vše takovejch 15 - 20kg, tak poznáš rozdíl každýho gramu a mam něco nachozeno, když jsem nbyl bez auta :D

jambo - Profil | St 2.9.2009 15:12:29

Gregor >> k vodě jezdím na kole , autem ,ale i pěcha podle toho kam. A klidně to donesu kam je třeba, nějaké kila či grm mě nevadí, mám na to fond ! Otázka děličku nebo teleskop ?

Gregor - Profil | St 2.9.2009 14:57:04

jambo >> A ikdyž nejedeš autem a vláčíš se s tim, tak je lepší mít nějakej obal na děličky než malej batůžek. Když si vezmu, že ty krmítkový teleskopy, který jsem měl kdysy dávno měli skoro o 400g víc, tak už jen na dva pruty se to blíží ke kilu. Když navíc jedeme někam na delší výpravu k řece, beru kepřák, dva feedery, přívlačák a když si to pak spočítáš, tak jsi o 2kg lehčí a všude prostě s autem nezajedeš :D

Dulf - Profil | St 2.9.2009 14:49:08

Mirek M. >> Jednoznačně děličku,pokud preferuješ vychutnání si souboje s rybou i na úkor praktičnosti.Mám několik párů děliček a to výhradně dvoudíly.Jedinej teleskop,který mi vyhoval a stejně jsem ho dal pryč , byl štikovej speciál ve 12ft a 3lbs od Damu v ceně okolo 5000.- kč.

jambo - Profil | St 2.9.2009 14:42:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ahoj, jak zde většinou všichni píšou,teleskop je teleskop, dělička je prut ! Snad jen ta přepravní délka teleskopu je plus,ale to je tak všechno.Sám jsem to tak kdysi bral,dnes jen děličky je to prostě paráda. Do auta je dáš vždycky a nad ničím jiným už nemusíš rozmýšlet,snad jen kde a jakou značku koupit.Dám ti na začátek třeba : Greys Prodigy,Chub Snooper,Tandem baits Enforcer, Blue gentleman carp,Dam Super Natural carp,Wychwod -Reaktion,Ultimate, a některé jsou v akci 1+1,a ještě mnoho dalších v podobné cenové relaci +/-. A nemusí to být ani měkké Shimano . Teleskop používají už jen školáci a důchodci :-) Dobrou volbu při výběru prutů zdar ! Přesně jako níže swen, souhlasím s jeho příspěvkem.

b_u_r_t_o_n - Profil | St 2.9.2009 14:35:32

taky přidam svou zkušenost.... alivia mam už čtvrtým rokem a nemužu si stěžovat...jsou uplne bez problemu za ty penize fakt supr..ja snema chytam normalne na bojlis s olovem 95g a bezproblemu hažu i s PVA punčochou....mam taky ty třidilne..kdyby bylo namne tak si je vemu....

angelo - Profil | St 2.9.2009 14:34:01

Cau..mam stejne pruty jak ma gregor a myslim si ze za tu cenu jsou dobre...Ja bych ti poradil, kup si delicky a divej se na 3librovky a na 3,6cm a vic...jako nevim jaky je rozdil mezi teleskopem a delickou, ale radsi bych si koupil ty delicky :-)

wet - Profil | St 2.9.2009 14:33:04

Urcite si nekupuj teleskop.Jediny teleskop co uznavam, je 2m dlhy cestovny teleskop ktory ma kamos stale v aute a zaberie tak 40cm miesta. Inak nekupuj si 2diel lebo je to strasne zly transport. Jeden mam ma zlozeny snad 170cm a mal som ho na rybach len raz.Kupil som ho za 500sk, ale uz viem preco. Ideal je okolo 120cm zlozeny prut 3diel. Aspon podla mna.

sven - Profil | St 2.9.2009 13:57:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak už tu bylo několikrát napsáno, obojí má své plusy i mínusy. Podle mého názoru nejvíc záleží na tom, jak intenzivně se chceš rybolovu věnovat, co od něj očekáváš, jakým způsobem se přemísťuješ k vodě, na jakých vodách, jaké druhy ryb a v převážně v jaké velikosti úlovky budou.Také používám děličky. Teleskopem dnes jen házím raketu. Ovšem je pravda, že jsem teleskopy v pohodě používal dlouhá léta a nemělo to žádný vliv na množství ani velikost ulovků. Pokud budu objektivní, nemohu tvrdit, že bych s děličkami chytal víc nebo větší ryby.
Rozhodnout se musíš sám. Ještě bych rady kolegů doplnil. K nákupu prutů si přizvi nějakého odborníka. Na rady a hodnocení obchodníka příliš nedej, protože obchodník se snaží v první řadě prodat. A to, co možná nejvíc a nejdráž. A když vycítí, že tomu příliš nerozumíš, bude se Ti slušně řečeno, snažit prodat i to, co by zkušený rybář nikdy nekoupil.

jarda 2004 - Profil | St 2.9.2009 13:43:12

Minnow67 >> Chápu že pokud nemáš slušného prodejce po ruce tak to nebude jednoduché.A plně z tebou souhlasím že je lepší si připlatit za kvalitu než potom laborovat co dál.

Gregor - Profil | St 2.9.2009 13:28:21

Mirek M. >> Ještě jsem našel fotku těch prutů :D

Minnow67 - Profil | St 2.9.2009 13:26:42

jarda 2004 >> Jasně, chce to hodně číst a v každém případě raději volit nějaký zavedenější obchod, ať už kamenný nebo internetový, i když to bude stát o nějakou pětku víc. Já to mám bohužel do obchodu se slušným výběrem a kvalitní obsluhou opravdu dost daleko, v tom mám smůlu. V Brně by to s těmi kamennými obchody mohlo být lepší.

jarda 2004 - Profil | St 2.9.2009 13:10:27

Minnow67 >> Pokud nemá žádné skušenosti tak toho tady moc nepobere co člověk to jiný názor a pokud půjde opravdu k dobrému prodejci tak mu dokáže poradit a zároveň ucelit vlastní názor.
Tady mnohokrát rozhoduje cena nad kvalitou a opravdu seriozní závěr se nedá pořídit. zůstane jen u dohadů.

Minnow67 - Profil | St 2.9.2009 13:04:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jarda 2004 >> V krámě pozná prdlajs a koupí to, co mu vnutí prodavač. Obzvláště když v životě nedržel v ruce děličku. Bude se mu líbit první kterou dostane do ruky.
Já bych se při výběru konkrétního prutu řídil spíš zkušenostmi jiných uživatelů a vybral si něco osvědčeného, prodávaného a servisovaného. Chce to hodně číst, třeba tady na MRKu a klidně napsat lidem o konkrétní zkušenosti. Samozřejmě, že je potřeba získané informace pečlivě filtrovat, jelikož přirozená lidská vlastnost je chválit to co mám doma :-).
A e-shopů bych se nebál, v kamenném obchodě můžeš narazit stejně, nikdo ti nezaručí, že ten kamenný bude za 2 měsíce ještě fungovat a při pokusu o reklamaci tam nenajdeš třeba květinářství :-)

megalodon - Profil | St 2.9.2009 13:03:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mirek M. >> Zdarec. Já sem taky v zimě řešil podobnou otázku-jestli na položenou děličky nebo teleskopy. Už jsem předtím vlastnil (a stále vlastním) několik dělených prutů,takže jsem jasně znal rozdíl teleskop-dělička,ale stejně jsem napřed chtěl spíš teleskopy,protože jsem měl s delšíma děličkama špatný zkušenosti (vadný kusy a asi celej výrobce:-D) Tak sem se tady radil a ptal se na různý pruty a zkušenosti a nakonec když jsem to sečetl a podtrhl co jsem všechno zjistil,tak jsem koupil 3-dílný Shakspeare Cypry QT Carp 360cm,3lb a jednoznačně spokojenost. Transportní dálka je cca 128 cm,což není o moc víc než běžný složený teleskopy-a nabvíc su zvyklej na transportní délku i 145cm od jiných mých udic. Viděl jsem už pár jinejch prutů v podobné cenové relaci,ale žádný nebyly tak tenký a lehký jako ty Shekespeary. Musím dát za pravdu lidem co mě tady o nich psali,že na to že to jsou 3-libráky,tak to nejsou žádný klacky,ale hezky se ohýbají i při menších rybách a na větší mají taky dost síly. Dokonce mě i někdo psal že měl možnost je porovnat s Aliviama a prej jsou míň žvejkoidní než ty Alivka.Jinak nahazuje se s něma taky v pohodě a jak píšeš,že do krmítka moc necpeš,tak by ti mohli vyhovovat-mám to vyzkoušený,používám je jak na boilies tak s krmítkem a taky většinou nechytám na moc velkých vodách.

jarda 2004 - Profil | St 2.9.2009 12:42:08

Mirek M. >> To co píše MM je rozumné nekupuj pruty pres E-schop raději zajdi do kameného krámu a osahej si víc prutů a budeš mít jasno.

lovec3 - Profil | St 2.9.2009 12:35:10

jaski - ® kde by som mohol najst fotku toho prutu s krivym ockom?dik

Gregor - Profil | St 2.9.2009 7:42:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mirek M. >> Čus. Rozhodně doporučuju děličku. Kdysi dávno jsem taky chytal s teleskopy a nechápal jsem, jak někdo může s sebou vláčet ty víc než metrový neskladný klacky (díly děličky) a teď mam pouze teleskopickej bič. Sám poznáš rozdíl, až vezmeš do ruky. Děličky jsou lehčí, nestane se ti, že by se odlepovali očka a maj lepší akci, navíc toho vydrží mnohem víc než teleskopy se stejnou vrhací zátěží. Teleskop už mi prostě do domu nesmí :D Alivia od Shimana mam dvě, v 2,75lbs provedení a jsou skvělý. Neni to sice nic pro profesionální kapraře, ale pro chytání na položenou jsou super, zvládaj i krmítko, navíc snesou i tvrdší zacházení, takže doporučuju. Na http://www.rybarsky-katalog.cz/alivio-3-bx-dl.html​​​ je maj dokonce o 100korunu levnější (2,75lbs).

Minnow67 - Profil | St 2.9.2009 7:31:30

Není teleskop jako teleskop a dělička jako dělička. Určitě jsou teleskopické pruty, které svými vlastnostmi předčí leckterou děličku, ale bude tam značný cenový rozdíl. Ve stejné cenové kategorii jednoznačně děličku. Jak už psali kolegové, jediná výhoda teleskopu je jeho transportní délka, pak již následují samé nevýhody.
A s tou transportní délkou to také není tak zlé. Kámoš vozil své dvoudílné 13" v Puntu a jezdili tak ve dvou.

rosin - Profil | Út 1.9.2009 21:28:05

čabas zaleži jen a jen na tobe co pořidiš a co ti padne do ruky ja chytal 12 na teloskopy a loni jsem pořidil deličky třidilne a jsem nespokojenejši človek misíš se rozmyslet ted na deličky nedam dopustit tak at maš při vyberu dobrou ruku Petruv zdar

Radža - Profil | Út 1.9.2009 21:18:21

Mirek M. >> Každý prut si musíš osahat ať už se jedná o děličku či teleskop. Musí ti prostě sednout do ruky. I s teleskopem se dá hodit daleko pokud ti vyhovuje. Děličky jsou, ale tenčí lehčí ale méně skladnější. Tady ti jen tak nikdo neporadí. Prostě musíš do krámu jít a osahat si to.

Lejonardo - Profil | Út 1.9.2009 20:55:54

Mirek M. >> Taky se přikláním určitě k děličkám, jsou jemnější než teleskopy a tenčí. Jediná nevýhoda děliček je, že jsou při složení k transportu dlouhé, ale dají se vozit aji 10km na kole, kup si k nim futrál podle délky děliček a máš to.