Ochranáři přírody-Jen když se jím to hodí.

Jak je možný , že pokud se revír nenachází v CHKO tak ochranáři nemají vůbec zájem cokoliv řešit. Mám na mysli neskutečné hromady odpadu, poničená zeleň,nebezpečný odpad atd.
Zajímá mně jaký máte názor na jejích přístup k těmto problémům.
Autor diskuse: Malda512 - Profil , 5.8.2009 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Nejde o zaměstnance CHKO ale všeobecně o přístup členů Ochránců přírody. Otázky zní. Vykonávají svou práci dobře ?

A) Ne . Často překračují své meze.80%

B) Zajímají je pouze CHKO0%

C) Myslím, že by mohli dělat i více8%

D) Ano 0%

E) Nevím, nemám s něma žádné zkušenosti12%

Od 6.8.2009 hlasovalo 25 čtenářů.

Petrson - Profil | Čt 6.8.2009 20:33:03

Malda512 >> díky za edit. :)))

Hraji >> opr. samo být mělo "inspekce", nikoliv "komise" (v předposledním odstavci.... )

jarda 2004 - Profil | Čt 6.8.2009 20:32:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> Předem tě zdravím a odpověď je jednoduchá ochranáři jsou velice úzkou komunitou lidí, kteří pokud chrání ptáky tak panda je jen nezajímavým medvědem a naopak. Lobují za svoje zájmy a ostatní je jim šumák politici jim jdou na ruku už jen z důvodů volebních bodů, vždyť přece chrání přírodu. Tahle parta nezná nic jiného než svoje zájmy a priority ostatních jsou jim šumák. Sám za sebe tvrdím je to hnus a tihle lidé by měli respektovat i jiné a jejich potřeby a zájmy. Hodně štěstí u vody.

Nedby - Profil | Čt 6.8.2009 20:21:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ano co dělají jiní nám nemůže být lhostejné ale asi stím málo nadělame ale my jsme rybáři a budeme se chovat jinak vždy platilo rybař a příroda patří k sobě přeju vám mnoho krásnych chvi v přírodě mnoho rybářských ůspěchů a petru zdar

Nedby - Profil | Čt 6.8.2009 20:10:33

ano jsem pro ochranu přírody ale asi se to nedá vše uhlidat já jen za sebe jsem rybář který se tak chová lidi jsou prasata a to se nedá popřít a mohu tě ujistit že je mezi nimi hodně jakoby rybářů

Petrson - Profil | Čt 6.8.2009 20:09:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> jsem rád za upřesnění. V poslední větě mi šlo o to, jestli ještě v rámci nové organizace fungují "terénní ochránci", tj. třeba ochranáři jak je možná známe z dřívějších časů, kdy měli statut veřejného činitele. Bylo možné je často potkat třeba na Pálavě (kde spíš místo přírody hlídali, aby nikdo moc "nepokukoval" k sousedům za kopečky :))), běžně mohli udělovat pokuty.

Myslím že tohle současná ochrana přírody nezná (ač jde o složky, ve většině demokratických států normální), a možná tento chybějící článek je taky jedním z důvodů čím dál horšího stavu na březích.
To že každý může Inspekci škody nahlásit se ví... Jen si myslím, že to dnes nestačí. Inspekce by sama měla aktivně monitorovat negativní projevy, které má v popisu práce řešit. Koneckonců to myslím i z názvu "komise" přece vyplývá...
Ale že se ouřadům z kanclů do terénu nechce je taky už léta známá věc.....Holt se musíme spokojit s tím, že zatím na pořádek bude asi dohlížet pouze RS.

Petrson - Profil | Čt 6.8.2009 19:56:52

Mrknato >> máš pravdu. Rozlišme 2 věci - ustanovení pro rybáře, které určuje úklid loviště. Když jej budu přijímat v rámci svých možností, posbírám kolem papírky, vajgly atd., ale vyhozená kamna přirozeně už balit na cestu nebudu. Byť BP hovoří jasně, myslím že i po "selském rozumu" bude RS zřejmé, že těžko můžu fungovat jako úklidová četa s náklaďákem a bagrem. Otázka však potom je, kdo to teda uklidí. Nemáme řešení věcného rozporu mezi "osobním úklidem po sobě", a intenzivním, systematickým čistěním, jaké známe třeba z Orlíku. Je otázka, jestli může stát po rybářích, resp. Svazu chtít angažmá v takové míře - máme-li zde rozšířený jev, kdy spoluobčané využívají koryta řek jako smetiště ve velkém (ne rybáři). Jde právě o nadměrný a těžko recyklovatelný odpad, jež můžem v přírodě najít pořád častěji, mj. taky proto, že se lidi naučili šetřit na sběrných dvorech. Konzervy a flašky - dejme tomu, ale vyházené nacpané modré pytle, sporáky, ledničky, televize - to jistě k vodě rybáři se svou výbavou nenavezli.

Jednou tedy placený úklid poslouží jako výmluva, jindy se hledají cesty, jak za něj neplatit....

Lion - Profil | Čt 6.8.2009 18:55:05

Malda512 >> Ochránci to je kapitola sama o sobě.O co by se měli zajímat tak se nezajímaj a o co se nemaj zajímat tak se zajímaj.Vím jakej je s nima třeba velkej problem s odstřelem kormoránu když je člověk na uřadě požádá.
Prostě do všeho by kecali,ale nic proto neudělaj.

sven - Profil | Čt 6.8.2009 12:21:09

Mrknato >> máš pravdu, že se tím nic nezměnilo a podle mě ani nezmění, dokud se nezmění myšlení některých lidí. Malý příklad, který není až tak daleko od věci. Oslovil jsem sousedku, která si oklepávala na schodech bahno z gumovek po návratu z hub a dotázal se ji, proč to nemůže oklepat před domem. Uzemnila mě lakonickou odpovědí: "přeci si platím úklid".

Tomáš - Tom - Profil | Čt 6.8.2009 12:11:14

Podle mých zkušeností si někteří ochranáři udělali z ochrany přírody docela slušný byznys.V mém okolí funguje jedno nejmenované sdružení,které se vrtá do každé drobnosti a ke všemu má připomínky nicméně ve chvíli kdy jde o stavbu golfováho hřiště najednou dávají od tohoto ruce pryč přitom se v daném území nachází spousta chráněných živočichů nevadí jim zatrubnění koryt potoků jejich přeložení o desítky metrů ani čerpání vody z těchto toků v takové míře,že dochází k jejich osušování.

medvěd - Profil | Čt 6.8.2009 11:57:51

Malda512 >> vidím u vody co vidím.Jeden týden stany, bivaky,nádobíčko za desetitisíce ,druhý týden stany pryč a bordel jak v Chánově.Prostě to tak je.Mamnka s kočárkem tam nenechá třicet plechovek od piva,flašky od tvrdýho chlastu a konzervy

splávkař - Profil | Čt 6.8.2009 11:07:03

V první řadě by se tito lidé měli zasadit o to, aby se tam ten odpad vůbec nedostal, aby se zeleň neničila a myslím, že tak činí. My rybáři se pak nemůžem divit, pokud se revír nachází v CHKO a hromadí se kolem odpad, na březích se objevují mýtiny pro postavení bivaků, autama se jezdí do zapovězených míst,že vyvíjej tlaky na to, aby se tam přístup rybářů omezil popřípadě byl zcela zakázán. Trochu mám pocit, že by sis zaměstnance CHKO představoval tak, že bude kmitat po lese s pytlema na odpadky,bude čistit břehy od toho co tam rybáři nanosí a ty je budeš pozorovat po očku někde z bivaku s jeepem schovaným někde maliní.....

hraji - Profil | Čt 6.8.2009 10:37:35

Možná je zde velké nedorozumění, kdo jsou to Ochránci přírody? Nějaký ekologický Timur a jeho parta?
Stát má svou vlastní organizaci, která je zodpovědná za ochranu životního prostředí, jmenuje se Česká inspekce životního prostředí. Tam je potřeba se obracet s hlášením skládek a ostatních nešvarů.

2Livecrew - Profil | Čt 6.8.2009 10:19:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> Mně spíš vadí, že chrání kdejakýho hnízdícího ptáka, ale že například na Berounce přijede bagr na trdliště pod jezem a začne to tam rovnat jak v lavóru už je nezajímá. Chránit jeden druh na úkor jiných je taky nesmysl.

Malda512 - Profil | Čt 6.8.2009 10:11:24

Jozka >> Když jsme volali Ochránce přírody , že se u zdroje pitné vody a zároven revíru nachází velké množství střešní krytiny , bylo nám řečeno. Pokud to není CHKO tak oni takové věci nemají čas řešit. At voláme hygienu nebo hasiče. Potom ale poopravili a místo hasiče policajty.

c@m@ro - Profil | Čt 6.8.2009 9:57:26

Malda512 >> cuz tak co pojedem teda??

Jozka - Profil | Čt 6.8.2009 9:53:46

kam!kaze >> Já jsem nic takového nepsal.Já jsem se ptal zadavatele otázky jak přišel na to,že se o to nezajímaj.A to je rozdíl :o))))

2Livecrew - Profil | Čt 6.8.2009 9:50:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> Bohužel rybáři jsou veliká prasata, často uklízím vyloženě nepořádek po rybářích. Určitě bychom měli začít u sebe. Dokonce znám případy, kde rybáři dělali nepořádek záměrně z důvodu, aby jim nikdo nelezl na místo. Osobně jsem typ, který u vody nic nenechá a to ani mí kamarádi, proto nerozumím tomu, že někdo není schopen si aspoň svůj bordel odnést sebou. Na ochranáře mám svůj názor a to dost tristní.

Malda512 - Profil | Čt 6.8.2009 9:36:35

medvěd >> Ano máš pravdu, ale nemyslím že by rybáři sebou tahali k vodě kamna a kočárky.

Malda512 - Profil | Čt 6.8.2009 9:34:31

Menší případ. Na jednom revíru kde hnízdí nějaký vzácný pták asi 80 metrů od dostupného místa si ochranáři vydupali aby se v těch místech nemohlo chytat.Jedná se o CHKO. ALE o 1km dále teče větší potok. To že tento pták hnízdí i zde vědí. Ale , že tam loví ryby rybáři asi 5metrů od jejích hnízd jim kupodivu vůbec nevadí. PROTOŽE se NEjedná o CHKO.A vrchol všeho bylo když na CHomoutově přišli nějací ochranáři a zčali tam dělat chytraky , že budou v místech kde loví běžně rybáři pozorovat jak labutě vyvádí mladé. Potom dokonce dva z nich chtěli aby jim rybáři ukázyli povolenky.A největší zhovadilost jakou jsem kdy viděl bylo když přišli asi 4 ochránci( přijeli tereňákem)vytahli rýče a začali dělat díry do břehu. Za týden tam byly zabetonované železné tyčky a dráty . Prý tam bude ocelová tabule s obrázkama ptáků. CHKO. Tak kdo je víc?

Anýzový dědek - Profil | Čt 6.8.2009 9:18:02

kam!kaze >> No, oni Roubíček maj taky recht! Ale u nas, abych jezdil na ryby s Kukavozem a celymi technickymi sluzbami, protoze to, co luftaci v prilehlem kempu dokazou za jedinny den nadelat kolem vody, to nedokaze vsech 600 clenu nasi MO za cely rok(a to nejsme svatoušci).
A ze si "sousede" z germanska delaji z nasi prirody skladku, na to taky kálí Bílý Tesák?

Mrknato - Profil | Čt 6.8.2009 8:17:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petrson >> nazdar, on je nepořádek a nepořádek, hlavně na řekách. Tam je ustanovení BP jak z jiného "světa". Při přívlači, muškaření, plavačce projdu kilometry revíru a minu, nebo i lovím v místech, kde leží stará kamna, kočárek, domovní odpad... , tedy nepořádek, který by nepobral ani náklaďák. Proč dělat z rybářů popeláře, když mají na revírech pouze výkon RP? Jistě že uklidit po "kolegovi" nějaký obal není problém, to ale není oním popisovaným problémem.

Mrknato - Profil | Čt 6.8.2009 8:03:26

Sven >> sven >> takže propašováním akvakultury do stanov se něco změnilo? Podle mě nastal rozpor s ochranou přirozeného života ryb a životního prostředí. Tím došlo k posvěcení funkce svazu, jako tvůrce zdrojů kaproobživy pro rybáře, tedy kohokoliv a kdekoliv. Ochrana živ. prostředí, co to je? To by pak rybáři mohli dělat popeláře, nebo cestáře.....
Za nepořádek odpovídá ve svém katastru obec a ta je povinna ho likvidovat, ať je viník znám, či nikoliv. Nepořádek je i bivak a měl by být likvidován spolu s pet lahvemi a jiným sajrajtem. Pokud by se majitel bivaku k němu hlásil, měl by zaplatit i likvidaci odpadu v širokém okolí a to by definovaly zase pro změnu "obecní BP".....

mr.Carp - Profil | Čt 6.8.2009 5:56:32

takový lidi už jsem zažil! nezajimá je bivakovaní.. nezajimá je nic co by řešilo jejich kompetenci ..serou se akorát do věcí co by zase měly řesit RS .. takže takový lidi jsou (podle mě) k ničemu!!!!

Petrson - Profil | Čt 6.8.2009 4:26:29

Malda512 >> myslím že sven to naťuknul správným směrem. I když někteří kolegové mi to vyvrací, taky tvrdím, že rybáři, resp. Svaz jako organizace, má jako jednu z hlavních povinností chránit a udržovat ŽP. Níž v odkázané legislativě je důkaz - § 2 - mimochodem ze samotné hlavy zákona, což je vpodstatě souhrn nejdůležitějších právních kotev.
Přesto je tak zásadní bod vhodné dále konkretizovat, na což legislativa a BP pamatují povinností každého lovce před zahájením uklidit stanoviště. Že se to neděje a bohužel mnozí nejsou schopni obejítt těch pár metrů kolem, ještě navíc něco přidají, je bohužel smutná vizitka, ovšem rybářů, ne ochránců ŽP. Ti jsou zřejmě ohledně našich norem v obraze a předpokládají, že si aspoň po sobě uklidíme na břehu.
Myslím bude obdobný cíl určen taky ve smyslu brigádnické činnosti, která se podle mě v definici nezabývá jen zarybňováním a péčí o násadu (i když je mi zas nucen opak - z hlavy to teď nedám, ale tipnul bych, že Stanovy a Statuty řeknou víc, ještě zjistím). Byť to samo o sobě - zarybňění, tedy udržování života v celé síti státních vod - je taky dost zásadní přínos ŽP.
Cíl brigád je v poslední době pravda rozmělňován náhradou práce platbou, je ale fakt, že charakter této činnosti dobrovolníků je dost neefektivní. Spíš je pak lepší hledat možnosti k odstranění špatných jevů právě ve zdrojích za brigády.
V jednom podle mě ale jasno bude: ochránci, stejně jako RS, by zcela samozřejmě měli zasahovat proti těm, kteří odpad vyhazují. A nemyslím teď ani tak Lojzu, kterýmu vypadla na zem hrst futra, ale dárečky, kteří k vodě vozí celé vozíky a vlečky, případně tam vyklopí aviu. Třeba aby ušetřili za popelnice, spalovnu ad. Pak je jasné, že ani není v silách jednotlivce to celé před lovem dávat do pořádku. Pak je dílem všech bezpečnostních složek se tím zabývat. Nejen RS. Na znečišťování přírody obecně, jakož i hubení chr. druhů apod., jsou totiž dost tvrdé paragrafy, které platí všude. Jen akorát nějaký postih byl myslím v tomto smyslu udělen předminulou dekádu. :)))


Řekněte mi totiž někdo, kdy jste naposledy potkali ochranáře s plackou? Existuje tenhle druh vůbec, nebo vyhynul? Má pořád statut VČ? Není to E. T. už na cestě domů? :)))

kam!kaze - Profil | Čt 6.8.2009 3:57:56

Jozka >> A jak víš,že se zajímají o nebezpečný odpad mimo CHKO?

kam!kaze - Profil | Čt 6.8.2009 3:54:19

Anýzový dědek >> V podstatě máte pravdu p. Cooohn.Ale příspěvek Dědka je asi aktuálnější.Co si u vody nasviníme,tak to si i odneseme.A snad k tomu nepotřebujeme nějaké ekofašisty co se zastávají přemnožených Bobrů,nebo Kormoránů.Tohle ti nevadí?

Jarda Š. - Profil | St 5.8.2009 23:57:57

Správa CHKO je víceméně jen úřad, který rozhoduje o tom, co se v CHKO povolí nebo nepovolí. To už spíš se snažit řešit takové problémy s úřadem obce, v jejímž katastru ten nepořádek je. Ten by si měl zjistit vlastníka pozemku a vyzvat ho, aby zjednal nápravu a když tak neučiní, uložit mu pokutu.

sven - Profil | St 5.8.2009 23:50:47

Hrochoroh >> já z toho vyrozuměl, že se o CHKO nejedná "..... že pokud se revír nenachází v CHKO tak ...." ale máš pravdu, upřesnit by se to mělo :-)

Hrochoroh - Profil | St 5.8.2009 23:38:08

Sven >> sven >> Z otázky jsem to pochopil tak, že se zde míří na zaměstnance CHKO, kteří vykonávají správu té které chráněné krajinné oblasti. Ale pokud měl zadavatel otázky na mysli někoho jiného, měl by to asi upřesnit.

sven - Profil | St 5.8.2009 22:59:22

smradzjzd >> přesně tak. Každý ví úplně přesně co by měl dělat druhý ale vlastní povinnosti mu jaksi unikají. Český svaz ochránců přírody a podobná nezisková občanská sdružení jsou uskupení dobrovolníků, kteří to dělají jako koníčka zadarmo a ve svém volném čase.
Rybáři nemohou čekat, že za nimi bude někdo z nich chodit a uklízet po nich bordel.

medvěd - Profil | St 5.8.2009 22:56:47

Malda512 >> rybáři si u vody dělají bordel sami.Proč by to měl někdo řešit za ně

kura11 - Profil | St 5.8.2009 22:53:25

Ochranary velakrat vedia prd, miesaju sa do roboty, rybarom, polovnikom, chrania to co je uz davno premnozene a nici povodne druhy alebo ohrozuje cloveka, napr.u nas medved... na SVK je na rozlohu asi najviac medvedov v europe a stale je chraneni, kormoran de to, ked sa treba postavit proti malym debilnym vodnym elektrarnam na krasnych neporusenych pstruhovych alebo lipnovych tokoch vtedy su kde ty pseudoochranari??? chcu chranit prirodu ale vobec tomu nerozumeju.. ci je to rovnovaha atd...

smradzjzd - Profil | St 5.8.2009 22:50:18

Sven >> sven >> takže koště do ruky a začít zametat před vlastním prahem, místo vymýšlení co by kdo kde měl

Hrochoroh - Profil | St 5.8.2009 22:43:52

Mám podobný názor jako Anýzový dědek s tím drobným rozdílem, že jim říkám ekoteroristi. Pracuju v oboru blízkém ekologii a v podstatě jsem se nesetkal s konstruktivním přístupem k řešení jakéhokoliv problému. Je to symbióza idealismu a alibismu.

sven - Profil | St 5.8.2009 22:38:12

Nedokáži objektivně posoudit co dělají nebo mají dělat ochranáři ale jedno vím jistě.
Tuto povinnost ukládají všem členům Ryb.svazu Stanovy. Takže rezervy jsou hlavně na naší straně.

§ 2
Poslání svazu

Posláním Svazu je zejména:

1) Vykonávat rybářské právo ve smyslu zákona o rybářství.

2) Provozovat akvakulturu, chovat, chránit a lovit ryby, chovat a lovit vodní organismy,
ochraňovat jejich život v a životní prostředí.


3) Poskytovat metodickou pomoc a služby pro organizační jednotky Svazu a jeho členy
včetně nákupu a distribuce rybích násad pro další produkci a pro zarybňování
rybářských revírů.

4) Chránit přírodu, čistotu vod a životní prostředí.

5) Podílet se na mimoškolní výchově dětí a mládeže v oboru rybářství a rybářského
sportu, na ochraně přírody, čistoty vod a životního prostředí................................

Anýzový dědek - Profil | St 5.8.2009 22:04:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V CHKO se zajimaji o kdejakou volovinu, ale hromady odpadu je zajimaji az kdyz je u toho televize. Odpad neni pro ne tak aktualni a nemohou se tak zviditelnit jako kdyz vylezou na komin elektrarny byt nelegalne. Temto nereknu jinak nez ekofašisti. Ruku k dilu neprilozi, ale plano blafat, to umi!

Jozka - Profil | St 5.8.2009 21:48:57

Ahoj,jak víš,že se nezajímaj o nebezpečný odpad mimo CHKO???