Rybářská stráž pomoc

Ahoj kluci snad mne někdo porady otec v patek slavil narozeniny a nebil u prutu tak přišla rybářská stráž a vzaly mu povolenku ze u prutu musí byt to 10metru, ale nikde to není psáno skoužel jsem je ukecat ale nic ostadny co tam jezdy kolem přehradě tak chytej přes noc jsou vidět jak tam svítej a nic se nestane.Tak jak to tedaje musí byt u prutu to těch 10metru?Dekuj moc
Autor diskuse: ANDREAS - Profil , 7.6.2009 všeobecné - RŘ, MO, svazy

kakr - Profil | Po 19.4.2010 18:50:11

roxtidy - 19.4.2010 18:25:37 >>
Jen nechápu, proč si na chování člena RS nestěžuješ na kompetentních místech?
MRK Ti nepomůže.
Jen malá rada, pokud má RS nastraženy udice je lovící jako každý jiný rybář. Pokud prováděl kontrolu, měl jsi ho slušně upozornit, že se nepřítomností u svých udic dopouští přestupku.

roxtidy - Profil | Po 19.4.2010 18:25:37

ahoj, tuto sobotu se mi prihodil konflikt s RS. Nevedomky jsem si vybral oblibene misto clena rybarske straze. Po zakrmeni jsem zjistil, ze sem zapomnel nejake veci v aute a tak jsem prut s nahozenou raketou polozil na breh a sel si pro veci do auta. za chvili dorazila ona RS i se svymi pruty. Zeptal se me co to mam na vode. Rekl jsem ze zakrmovaci raketu a on v zapeti vzal svuj prut a nahodil k moji rakete. Ironicky jsem mu rekl, zda by to neslo jeste bliz a on vystartoval a zacal me kontrolovat, vyhrozovat sebranim povolenky, protoze jsem si pry oznacil lovne misto. Pritom jsem nemel ani vybalene pruty a jine veci. Podle me se jedna o buzeraci a zneuzivani pravomoci RS, protoze podle me neslo v zadnem pripade o zadne oznaceni lovneho mista. Co by pak byl obycejny splavek na vode :-)

motor - Profil | Čt 31.12.2009 11:24:05

nikde neni nic psáno o metrech jsem R.S.a dá se to obhájit jinak osoba provádející lov je u prutů přítomna tak aby s nima mohla bez prodlení manipulovat a když bude táta atlet tak může být rychlejší než nějakej nalitej rybář kterej u toho chrápe.

Cottus - Profil | Po 13.7.2009 22:10:03

ad.So 4.7. resp. Ne 5.7.
Jednou týdně to tu pročítám...a málem jsem se ztratil!
Sakra kakře a ty jsi mě nevěřil , že máte v MRS bordel.

Mrknato - Profil | Ne 5.7.2009 11:43:20

maxxone >> Máte můj obdiv, pokud jste RS a dodržujete zákon při výkonu své funkce RS. S nikým takovým jsem se ještě ani virtuálně nesetkal. RS navrhuje uživatel, který také stanovuje BP. Praxe bude taková, že RS, která dodržuje zákon a ne BPVRP dlouho RS nebude.....

kakr - Profil | Ne 5.7.2009 8:55:08

maxxone >>
Vážený pane kolego, za tykání na rybářském webu se Vám hluboce a pokorně omlouvám. Jsem zvyklý zde tykat každému přispívajícímu a nevadí mě tykání od rybářů o 50 let mladších.
Má odpověď byla reakcí na Váš příspěvek ze dne 14:6. 7:18hod. Pro pořádek ji kopíruji:

kakr - ® [Poslat soukromou zprávu.] Pá 19.6.2009 9:12:46
maxxone >>
Tak ta "brožurka" jsou BPVRP (bližší podmínky výkonu rybářského práva). Pokud se domníváš, že má taxativně vyjmenovat všechny situace, které mohou při výkonu rybářského práva (lovu ryb) nastat, tak by rázem byla z brožurky encyklopedie o 50 svazcích a rybář by si ji k vodě vozil na trakaři.
Že neznáš BP je na pováženou. Jak o podle čeho chceš jako RS kontrolovat rybáře, když o BP nemáš ánung?
Už vůbec nechápu, co je RS nejasného "o úlovcích kapra" v MRS. Zhruba 70 000 členů MRS to chápe a Ty ne?
Absolutní perla ovšem je -

Jelikož mám celosvazovou působnost, občas když jsem kontrolován RS neukazuji průkaz, ale úlovkový lístek a dělám si obrázek o tom, či onom kolegovi....k tomu chytání přes noc, u nás děláme s klukama kontroly a to vždy nejdříve ve 2 h ráno, žádná buzerace 10min po půlnoci......pokud jsi z MRS, napiš mail, kde to je a garantuji ti, že to tam osobně vyčistím mail maxxone@seznam.cz

Nevím, zda Tě nemám oslovovat "Velký čističi", připadá mě to vhodné...
Nebo si myslíš, že RS lovící ryby je nadčlověk,omyl kolego je to rybář jako každý druhý. Průkaz RS nenahrazuje a ani nikdy nenahrazoval povolenku k lovu.
Nebylo by v Tvém případě vhodnější zajít na úřad, který Tě to funkce ustanovil a vrátit průkaz a placku?
Nedostával by jsi se do podobných trapných situací o kterých píšeš.

Jediné co bych na něm dnes změnil je Vaše oslovování, po upozornění že Vám vadí tykání bych Vám v příspěvku vykal. Jinak nemám důvod měnit ani čárku.

Nechápu, jak můžete vykonávat funkci RS, když odmítáte akceptovat BPVRP MRS (dle Vašeho vyjádření "příručku pro mladé sviště").

maxxone - Profil | So 4.7.2009 23:55:46

kakr >> Velice si Vás vážím a proto Vám prominu, že jste mi tykal. Já jsem slušný člověk a proto si tykám jen s lidmi, které uznávám a kteří mají určitou úroveň a s Vámi si pane Kratochvíle netykám a tykat nebudu. BPVRP nenahrazují a nikdy nemohou nahrazovat zákon o rybářství v platném znění (na požádání Vám pošlu platné znění mailem). Brožurkou jsem tento výtvor nazval, neboť je to opravdu příručka mladých svišťů. BPVRP a nebo jakákoliv jiná brožurka nikdy nemůže ani nahrazovat,a ani doplňovat nebo jinak imitovat platnost zákona. Zákon měnit prostě nemůžeme. Milý pane Kratochvíle Vy jste zase poslal odpověď, aniž byste se předem informoval na podstatu věci a zcela irelevantně jste se vyjádřil k poměrně fundovanému tématu. Moc si na Vás vážím, že máte tolik času se naprosto ke všem tématům odborně vyjadřovat, ale pevně věřím, že na nadřazenost zákona nad BPVRP si stěžovat nebudete a že zákon o rybářství při vší vaší fundovanosti uznáte. Pokud jste pozorně četl mojí odpověď, musel jste si všimnout, že byla k nějaké konkrétní otázce. Tak kupříkladu ona kontrola rybářů, kteří porušují denní doby lovu byla nabídka, která byla reakcí na stížnost rybáře, který napsal do příspěvku, že na nějakém revíru MRS se chytá mimo stanovenou denní dobu lovu. Jako člen RS jsem mu nabídnul pomoc při řešení tohoto problému, je někde nějaký nedostatek? Učinil jsem něco v rozporu se zákonem? Než někoho znovu budete neomaleně napadat, přečtěte si prosím opakovaně můj příspěvek ve věci úlovků kapra. Pak si ho přečtěte ještě pětkrát a pak mi odepište. Zamyslete se pane Kratochvíle nad kvalitu svých odpovědí a příště, než se pustíte do diskuze, načerpejte si alespoň elementární podklady k danému tématu. Předejdete ztrapnění, které si udělujete kdykoliv, když se vyjádříte k něčemu, o čem nemáte ani potuchy. S pozdravem Maxx

Regress - Profil | So 20.6.2009 16:52:32

renda1965 >> Většinou ano. Ale znáš to sám..

Mrknato - Profil | Pá 19.6.2009 18:23:34

natas >> Změnit, nebo vytvořit zákon chce velkou shodu, která programově nastává velmi ojediněle. Vyhlášku může novelizovat, nebo schválit vyjímky MZe, které to může provést daleko elegantněji. Např. že doby lovu jsou od 6.00 do 6.01, nebo že míra kapra je 2m. potočáka 1.2m. No a pak by MZe vydávalo pro svazy, či jednotlivé revíry vyjímky, které by BP již nemohly zpřísňovat. Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě.

sabbath - Profil | Pá 19.6.2009 15:39:17

Čauky MRKaři bohužel některá horlivost naší rybářské stráže nezná hranice, dej funkci důležitému a ten si myslí že spasí svět aniž by se nad tím zamyslel proč a jak. Tak zdar a od takové rybářské stráže raději dál, jo takových blbců je…….8-))) //Chyť vyfoť a pusť//
P.S. a už žádné vzdalováni od prutů!!!!

renda1965 - Profil | Pá 19.6.2009 14:50:13

Regress >> Divam se na to za své praxe,napřed je domluva a pak jiné sankce nejde přece o hon na lidi,ale o zachování pravidel.A na to domluva bohatě stačí.

hraji - Profil | Pá 19.6.2009 13:52:09

Sven >> sven >> lov potěru na udici nebo do čeřínku, při vlastnictví povolenky a RL, je zcela legální, ovšem musí to být potěr u ryb, které nemají stanovenou minimální míru. Normální rybář má potíž rozeznat tlouště a plotici ve velikosti 8 cm, natož ve stádiu potěru. Takže se to vlastně vylučuje.

natas - Profil | Pá 19.6.2009 13:44:05

Pike - bez funkcí >> z jiného úhlu pohledu mluvíš o stejném a to určité dvojkolejnosti.Pokud určuje zákon detaily, tak by se formou BP měnit neměly. Pokud chce být přesně určující, tak by měl být již ve všem a ne jen v určitých pasážích. V případě, že Zákon předpokládá jeho specifikace od BP, tak by měl určit všeobecné pravidla. Že Zákon takto konzistentní není je jasné a BP měly k tomuto přihlédnout a měly měnit-upřesňovat Zákon jen ve všeobecnějších pasážích.

kakr - Profil | Pá 19.6.2009 13:24:18

Sven >> sven >>
Ze zákona vyplývá, že výkon rybářského práva je činnost v rybářském revíru povolená právnické, nebo fyzické osobě spočívající v plánovitém chovu, ochraně ,lovu a přivlastňování si ryb, případně vodních organizmů.
K lovu je vyžadována povolenka a RL.
Množství ulovených perlooček/ docházka (třeba v kg¨) by se dalo zapracovat do BP.........

sven - Profil | Pá 19.6.2009 13:07:57

kakr >> To je opravdu zapeklitá věc.
Žádný předpis nestanoví minimální míru ryb, nepožívajícich ochranu zákonnou mírou.
Lov potěru je jistě nemorální ale není nezákonný. Bohužel :-(((
Setkal jsem i s profesionálními lovci planktonu, kteří jej loví pro zahraniční výrobce krmiv.
Jak rozlišit, co je únosné množství ,když neexistují dané limity?

Mrknato - Profil | Pá 19.6.2009 13:06:15

Sven >> sven >> ano vyhláška ano, ale hraji hovořil o zákonu. Hraji si na sobě cení, že to, co řekne sedí a má ánung. Zaměňovat zákon, vyhlášku , BP, statuty, stanovy je sice ryze svazové, ale od hrajiho bych to nečekal.

kakr - Profil | Pá 19.6.2009 13:03:46

Sven >> sven >>
Kolega Mrknato má své Sbírky zákonů a tam se podobná ošklivá a falešná slůvka o zapisování ryb nevyskytují :-))

sven - Profil | Pá 19.6.2009 12:59:29

Mrknato >> povinnost zapisovat ryby stanoví vyhl 197/2004 Sb.
§ 16
(1) V mimopstruhovém rybářském revíru je povoleným způsobem lovu

a) lov na položenou nebo lov na plavanou,
b) lov přívlačí nebo hlubinnou přívlačí v době od 16. června do 31. prosince,
c) lov na umělou mušku nebo lov muškařením,
d) čeřínkování v době od 16. června do 31. prosince, nebo
e) lov dravců v době od 16. června do 31. prosince.

(2) Při lovu uvedeném v odstavci 1 písm. a) smí být používány nejvýše 2 udice, u každé z nich nejvýše dva návazce s jednoduchými háčky nebo jeden návazec s dvojháčkem nebo trojháčkem. K lovu lze použít nástrahu rostlinného nebo živočišného původu neohrožující kvalitu vod. Při lovu na přirozenou nástrahu mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky (jedno až trojháčky). Za nástražní rybky nemohou být použity ryby lososovité a lipan, druhy chráněné a ryby nedosahující nejmenší lovné míry.

(3) Při lovu uvedeném v odstavci 1 písm. b) smí být používána jen jedna udice s jedním návazcem. Za nástrahu lze použít třpytku, umělou nebo přirozenou nástrahu. Vláčecí nástrahy mohou mít podle své konstrukce maximálně tři háčky (dvojháčky, trojháčky).

(4) Při lovu uvedeném v odstavci 1 písm. c) smí být použita jen jedna udice s nejvýše třemi návazci s tím, že na každém návazci lze použít jen jeden jednoháček nebo dvojháček, nebo trojháček podle použité nástrahy. Za nástrahy lze použít jen umělou mušku nebo živý nebo mrtvý hmyz.

(5) V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dnu, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smí být nejvýše dva kusy kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.

(6) Vyskytují-li se v mimopstruhovém rybářském revíru také ryby lososovité a lipan, může si osoba provádějící lov vedle úlovku uvedeného v odstavci 5 přisvojit jen 3 ks ryb lososovitých a lipana nebo jejich kombinaci, pokud celková hmotnost denního úlovku nepřesáhne 7 kg. Síh maréna a síh peleď se nepovažují v úlovcích za ryby lososovité.

(7) Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do povolenky k lovu, do které uvede datum, číslo revíru, druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené druhy ryb uvedené v odstavcích 5 a 6 zapisuje osoba provádějící lov bezprostředně po jejich ulovení. Ostatní druhy ryb zapisuje po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody.

kakr - Profil | Pá 19.6.2009 12:57:37

Sven >> sven >>
Ono to vypadá jako legrace, ale konkrétně s jsem se dvakrát setkal s akvaristy a jejich lovem. Na revíru jsem odchytil lovce plůdku, který tvrdil, že tak malé rybišky lovit může a musí, neb nemá čím krmit sumečky v akvárku. Vysvětlili jsme si to a odešel bez rybišek
Druhý případ, na chovném rybníčku do kterého jsme převáželi nalovený plankton z jiné lokality si chodil lovit další akvarista. Ten si nechtěl dát vysvětlit, že plankton nota bene už jednou pracně nalovený a převezený lovit nemůže. Jeho argumentace byla, voda patří všem. Trvalo to sice déle, ale také jsme si to vysvětlili.
Žádný z nich povolenku k lovu nevlastnil.

Mrknato - Profil | Pá 19.6.2009 12:57:22

Sven >> sven >> pokud je základna uživatel, tak ti povolení jistě vydá, ale ta ti spíš natočí pivo a podá ohřátý párek.

Mrknato - Profil | Pá 19.6.2009 12:56:17

Teenis, boufišing a diskuse je zazděná, ještě zbývá privatizace a eliminace.... a máme tu deklinaci jako býk.

sven - Profil | Pá 19.6.2009 12:55:38

hraji >> Tak Ti děkuji. Také jsem o tom žádnou zmínku nenašel. Shodneme se na názoru, že v případě nutnosti souhlasu uživatele, bych mohl tento získat od základny na VČS ?

Mrknato - Profil | Pá 19.6.2009 12:52:34

hraji >> pokud logické a prosté, kde se tedy zákon zmiňuje o zapisování ryb?

Mrknato - Profil | Pá 19.6.2009 12:45:16

natas >> Já nehovořím o změně zákona, ale vyhlášky, i když se do úprav zákona Svaz pustil také, ale naštěstí jen "statuty" a ne BP. Vyhláška řeší míry ryb, počty povolených úlovků a rybolovné způsoby. Jinak souhlasím, že v postupu a argumentacích mohou BP zcela vymazat vyhlášku. Nikdo asi nepředvídal takovou drzost svazu, nicméně jednou, až se vymění lidé na MZe to může někdo svazu podtrhnout a sečíst.

hraji - Profil | Pá 19.6.2009 12:44:47

Sven >> sven >> zákon se o zapisování vodních živočichů (mimo ryby) nezmiňuje, tedy jej nevyžaduje, jak logické a prosté

Pike - bez funkcí - Profil | Pá 19.6.2009 12:43:59

natas >> Nechci do toho kecat, ale Zákon a příslušná vyhláška často řeší to, co by řešit vůbec neměly. Státu je prd potom, jestli uživatel revíru dovolí lovit na 1 či 3 pruty, jestli můžou rybáři chytat od 5 do 22 hodin atd.
Zákon a vyhláška by kromě základních ustanovení a definic měla řešit maximálně nejnižší míru ryb, doby jejich hájení, definování chráněných ryb a živočichů a stanovit povolené způsoby lovu - tedy žádné sítě, žádné dynamity, žádné harpuny, jen udici a luk pro bowfishing.

Zvýšení mír ryb, prodloužit hájení, omezit lov na jeden prut, povolit jen lov muškařením atd, to by mělo být jen na uživatelích revírů, státu je po tom prd. Ten by měl stanovit základní rámec. Stát taky nekecá provozovatelům tenisové haly, kdy mají halu zavřít a jakou tenisovou raketou můžou hráči hrát.

sven - Profil | Pá 19.6.2009 12:36:45

Ledňáček (Iceman) 31,05 >> Tak to je pěknej průser. To abych sebou nosil mikrometr :-)))

Ledňáček (Iceman) 31,05 - Profil | Pá 19.6.2009 12:35:40

Sven >> sven >> a to ještě nevíš, že budeš muset ty dafnie přebrat a podmíráky vrátit :o)

natas - Profil | Pá 19.6.2009 12:35:16

Mrknato >> tvoje vysvětlení vztahu Zákon-BP jsou logické, ale ve skutečnosti jsou rybářům dány obrovské možnosti ke změnám Zákona prostřednictvím BP. Ano změnám, ikdyž v podstatě to lze pouze vyjímkou ze zákona.Fígl je však v tom, že zpřísnění zákona není změna! Paradoxně Zákon sám sebe znehodnocuje možností vydání BP! A důsledkem je to, že vedoucí složky rybářských svazů "utahují rybářům opasky". V absurdnu lze vydat BP, které Zákon o rybářství totálně obsahově zruší.