Aké poradie ?

Aké poradie múch zvoliť?
Chcel by som chytať na booby, lury a pakomáre, ale neviem, aké poradie zvolit?
Čo mám dať ako prvé a čo ako posledné, tzn. aku muchu dať najviššie na nadvezec a akú dole?
Lovi´t budem na vodnej nádrži.
PS: Myslíte že napodobenina IKRY je na stojáku v tomto období úspešná?
Ďakujem
Autor diskuse: fizzy - Profil , 14.5.2009 muškaření - techniky lovu

mdx - Profil | Pá 15.5.2009 11:43:51

Brožeděj >> m.b. 20,1 >> Někdy je to možná lepší, než se trápit s chytáním:-)
COž dokládám fotkou ze zahájení, když už mě rolly-poly nebavilo:-)

Pike 34 - Profil | Pá 15.5.2009 11:39:42

mdx >> Souhlas.

m.b. 20,1 - Profil | Pá 15.5.2009 11:39:40

mdx >> což je skvěle popsané zde http://www.rolypoly.com/

mdx - Profil | Pá 15.5.2009 11:37:40

Pike 34 >> Beru to podle toho, jak to psal Křivanec:-))
Muškaření věda není, tak na názvu nezáleží:-)Chce to zkoušet a experimentovat, někdy mi fungovala třeba booby tažená stylem rolly-poly

Pike 34 - Profil | Pá 15.5.2009 11:33:49

mdx >> washing line = prádelní šnůra :-)

Jinak podle mne je fakt ten, že muškaření není exaktní věda a nelze vždy chytat podle šablony. Často jsou úspěšné podivnosti typu tahané suché jepice atd.

mdx - Profil | Pá 15.5.2009 11:31:18

Vendelín >> S tím použitím booby bych úplně nesouhlasil.Je spousta variant jak s ní chytat, používám klidně i 2 booby ale che to větší vzdálenost od sebe a taky větší hloubku.Další varianta je použití tzv. prádelní šňůry, tj. plavoucí nebo podpovrchová šňůra, na konec návazce booby a na přívěsy pakomáry, ďáblíky, nymfičky a jejich kombinace, to samé lze i s potápivkou a imituje to stoupající nymfy.
A na pakoše nebo nymfy chytám občas i tak, že na konec patří malá lurka, která slouží jak jsi již správně podotkl k správnému rozbalení návazce.

Pike 34 - Profil | Pá 15.5.2009 11:21:54

Jinak na můj názor na lov s nebooby mouchama odkázal Vendelín :-)

ZN - Profil | Pá 15.5.2009 11:19:26

docela souhlasím s m.b.
Má oblíbená sestava je dolů pakoše, nad něj ďáblíka či menšího a jiného pakoše a nahoru malou vivu nebo něco plovoucího. Těch kombinací je mnoho, ale dolů dávám téměř vždy nějakého většího pakoše.
Záleží taky na rychlosti a způsobu stahování, na chování ryb. Na čerstvě vysazené klidně tři lury nebo jejich kombinace s kdečím. Dle mého to nejde jen tak jednoznačně napsat.

m.b. 20,1 - Profil | Pá 15.5.2009 8:50:59

Vendelín >> "Stranka, kterou se pokousite zobrazit, neexistuje.
Zvolte stranku z hlavniho menu. "..

Bordel nebordel, téměř jakákoliv moucha se při rychlém tažení bude chovat jako potěr. Takže si klidně nandám na lajnu luru i pakoše, což nejednou zabralo. Použití lura a booby si taky dovedu představit - booby na konci. Lura bude skákat tažením k hladině, booby zase ke dnu.

Osobně si myslím, že to je všechno jenom otázkou toho, co a jak chci rybám předložit

Vendelín - Profil | Pá 15.5.2009 8:40:09

Mas v tom asi trochu zmatek. Nejsem sice zadny specialista, ale kombinace pakomar, lura, booby mi prijde divna.

Takovym univerzalnim pravidlem pro osazeni musek na stojak (=nutnost delsich hodu) je nejtezsi nakonec = pri hodu ti muska narovna navazec. Pokud musky poskladas opacne, bude se to dost motat.
Kombinace lura/pakomar mi prijde nesmysl. Pokud lovim na lury, vetsinou kombinuji nekolik rychlych a argesivnich potahnuti s momenty kdy necham musku chvili v klidu vyklesat. Vetsinou se snazis imitovat pulce, poter nebo jen ryby vydrazdit.

Pokud na pakomary, lovim staticky-nechavam je unaset vetrem, pokousim se jen pomoci napinani snury udrzet nejaky kontat s muškou. Pri lovu na pakomary se vsak snazis imitovat stoupajici nebo se lihnouci pupy, a to nejsou zadni zavodnici.

Booby je specificky typ musky. Muska ma polycelonove oci, takze plave. Lovi se s potapivym druhem snury. Na kratkem navazci (cca 80-100 cm) se pouziva jedna moucha. Snura se necha vyklesat, pak se kombinuji kratke potahnuti s chvilemi klidu. Pri potahnuti se muska srovna do primky se snurou, ve chvili klidu opet vystoupa smerem k hladine, pri potahnuti opet klesne.

Celkove v tom mas trochu binec, skus nejakou knihu nebo clanky na webu. Treba tady jeden easy: http://www.czechfly.cz/index.php?option=com_conten​t&task=view&id=74&Itemid=76

Edit: zmena www

Pike 34 - Profil | Pá 15.5.2009 8:40:02

Izzy: Lze to kombinovat a pořadí měnit. V muškařině není žádné dogma.

Pro začátek nastíním dvě možnosti

1) klasika a u nás známější metoda
Prut se osadí potápivou lajnou a přidá se velmi krátký návazec od délce 60 cm - 100cm. Na konec se dá booby a šnůra se nechá vyklesat na dno. Po vyklesání se booby vznáší nade dnem a s každým zátehem se na chvíli přitáhne ke dnu atd. Způsobů oživování je mnoho. Za boobu se může dát na návazci třeba pakoš. Tento způsob je fajn v zimě a nebo když jsou ryby u dna.

2) Metoda tzv. washing line
Lze použit všechny typ šnůr - od plovoucí po potápivou, záleží v jaké hloubce chceš chytat. Použiješ klasiký dlouhý návazec, na konec dáš boobu a na přívěsy pakoše či bažantí ocásky, ďáblíky, prostě cokoliv rozumného. Podle typu lajny chytáš v různých hloubkách, lze chytat pasivně, například u plovoucí šnůry ti booby drží návazec na hladině a umožnují chytat s pakoši na délku přívěsu těsně pod hladinou.