jak chytat pod splavem?

Ahoj,vím,že je to pro někoho trapná otázka...ale je blbé se dočkat toho,že ti někdo řekne...vždyť chytáš špatně...:-)))
Co tedy všechno mít,když budu chtít chytat v broďácích pod splavem? Co se tam dá vůbec chytit? Berounka,Sázava apod. Broďáky mám...jde mi o typ prutu,co s sebou, co si mohu dovolit, kam až můžu u splavu chytat, je možný chytat z jezu apod. Díky všem
Autor diskuse: karelretik - Profil , 17.3.2009 všeobecné - techniky lovu

karelretik - Profil | Pá 24.7.2009 11:26:20

chlapi super odpovědi...obě...díky
takže musím hledat matchku....máte nějakej typ na něco parabolickýho 4,2 tak do 1800,-?Chci s tím zabrodit pod jez a na plavačku vodit malinký splávečky...jakou gramáž prutu? Asi do 15 g. co?

Kamy - Profil | Pá 24.7.2009 9:34:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. nejsem rodilý plavčkař ale ten prut by mohl být matchový. Záleží na tom jaký máš ale dá se říct že většinou jsou to pruty s parabolickou akcí v celé délce prutu.Jsou trochu podobné feedru. Na lov pod splavem je to dobrá volba. Já osobně pod splavy raději vláčím ale i na tu plavanou je to v létě docela příjemné zpestření rybařiny.
Kvůli porybnému musíš mít to co je napsáno v BP(bavím se o MRS) Povolenku, BP, metr pro zjištění lovné délky a vyprošťovač háčků. Z praktického hlediska snad jen Prut, návnadu, něco na vyproštění háčku a menší podběrák když chytneš něco většího aby se ti ryby lépo zbavovala háčku.

Zikmund - Profil | Pá 24.7.2009 9:27:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

karelretik >> Tak ten rybář chytal buď na matchku nebo na feeder na splávek( lze také). Splávek bez závaží není zrovna to pravé ořechové, lépe je ho dobře vyvážit, protože tak docílíš lepší kontroly nástrahy i detekci záběrů. I když je pravda, že v proudné vodě( která pod splavem většinou je) nevyvážený splávek zas tolik vadit nemusí ( ryba je zvyklá překonávat větší odpor).
Co je potřeba mít u sebe,určují BP. Určitě to bude vyprošťovač háčků, metr a pochopitelně doklady. Rozhodně je dobrý, pokud budeš zabrozený, raketový(muškařský) podběrák, který je skladný a většinu ryb pojme. Existuje i pomůcka zvaná jojo, na kterou si podběrák zavěsíš a při podebírání jej jednoduše natáhneš kam je potřeba.
K druhému dotazu: matchový prut má zcela jiné vlastnosti než feeder. Akce je zpravidla souměrně rozložená po celé jeho délce a jeho blank je jemnější.Existuje reálná hrozba, že můžeš při neopatrné manipulaci s rybou špičku zlomit. Pro tyto účely je samozřejmě nejvhodnější dlouhý podběrák( platí pravidlo,čím delší prut, tím delší podběrák), ale i tak lze při troše opatrnosti rybu podebrat rukou.Nesmíš dopustit, aby špička svírala příliš ostrý úhel s vlascem při vylovování. U feedru je to jiné kafe. Tělo prutu je většinou tužší se silným blankem, kdežto špička je jemná a velmi ohebná, takže akce spíš spočívá na ní. Tam si můžeš dovolit mnohem víc,nehledě na to, že feeder bývá kratší a tak je podebrání na krátko snažší.
Rozdíl mezi boloňkou a matchkou v akci - obecně lze říct, že boloňézky jsou postaveny na tužší bázi a lze s nimi pohodlněji zdolat větší rybu. Samozřejmě by ale bylo lepší porovnávat konkrétní modely. Doufám, že jsem ti odpověděl alespoň trošku srozumitelně.

Keporkak - Profil | Pá 24.7.2009 9:13:59

karelretik >> Mrkni se na tehle článek http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=431&kw=dynamick%E​1%20polo%BEen%E1
To je pod splav taky docela zajímavá technika. Jinak plavačka. Stoupnu si v plavkách do bublin a házim to 5 max 10m daleko.

karelretik - Profil | Pá 24.7.2009 8:29:05

ještě jeden dotaz, ať nedělám další otázku....matchka je stejně "ohýbací" jako třeba feeder? Jde mi o to, že když si pod jezem přivedu rybku až k sobě abych nezlomil špičku...jaký je rozdíl v akci mezi matchkou a bolognesou?

karelretik - Profil | St 22.7.2009 21:00:46

ahoj, dneska jsem byl v Hýskově u jezu...chytal tam někdo asi tak jak se mi to líbí...nahodil pustil po vodě (dně) a neustále kontrolu nad vlascem druhou rukou......ale nevím na co (prut apod. ) chytal...měl dlouhý prut tak 4 m...s očkama...malinkej splávek a hášek bez závaží...nebo jen malinký neviděl jsem to na tu dálku.Chytil asi dvě parmy tak 50...krásně se mu prut ohýbal...i když měl rybu pod sebou,tak se mu špička ohýbala jak na feederu.To je matchový prut?Co je všechno potřeba mít usebe ve vodě...kvůli porybnýmu a za druhý z praktickýho hlediska....díky

Turňa - Profil | Čt 19.3.2009 9:25:14

karelretik >> Trapná není, ale je potřeba říci jakou technikou chceš chytat, taky se dá i přívlač, ale teď asi ne. Pokud jde o plavanou tak jsou tady na MRKu hezké články, ve vyhledání si zadej téma a listuj. Zdar

iL3gAl - Profil | Čt 19.3.2009 9:22:33

karelretik >> Ahoj chytám pod jezy často a nejvíc se mi osvědčila plavaná. Prut používám matchku 4,20m a nebo Boloňku 5m. Splávek je lepší s větší anténkou aby byl dobře vidět stačí do 4g. Klidně napiš co bys ještě potřeboval.

karelretik - Profil | Čt 19.3.2009 8:10:59

prosím...nikdo pod splavem nechytáte?chtěl bych se připravit na léto....