Laminování lodě-komponenty.

Ahoj,prosím o radu,kde nejlépe zakoupit pryskyřici a plátno na opravu lodi,samozřejmě vše větším balení.Předem děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: Boule - Profil , 13.3.2009 všeobecné - domací dílna

Mirek179 - Profil | Čt 19.3.2009 16:07:15

Kyselinár >> to aj pláva?? nebo je to ponorka ?? :-)))))))))

Kyselinár - Profil | Út 17.3.2009 19:29:06

a čo poviete na túto?

smradzjzd - Profil | Ne 15.3.2009 11:36:17

HarryMurago >> díky moc za ochotu. Já to momentálně nepotřebuji, jen sem chtěl vědět o co se konkrétně jedná (nějaké označení a kde se to dá sehnat), až to zas někdy budu shánět.

HarryMurago - Profil | Ne 15.3.2009 6:06:58

smradzjzd >> jakou barvu by jsi chtěl zaptám se kluků z Kovony jestli by se něco dalo?Pokud by to šlo mohu poslat!

jarousinecicek - Profil | Ne 15.3.2009 0:23:55

smradzjzd >>
Na pařezech opravdu neni :-) já to myslel tak, že funguje na stejnym principu, bere vzdušnej kyslík a bez inicátoru tvrdnutí tuhne pomalu. Taky to byla první pryskyřice na lodě. Pak byl epoxid a posledních pár desítek let frčí polyester.

smradzjzd - Profil | Ne 15.3.2009 0:22:56

HarryMurago >> nevím jestli si rozumíme, já hledám jen nějaký pigment na obarvení polyesteru, nic víc. A tam ho nemůžu najít, možná ale hledám blbě...

HarryMurago - Profil | Ne 15.3.2009 0:11:07

smradzjzd >> tady si to projeď důkladně a jseš v obraze - pak už jen patlat. Chce to odvahu, pustit se do toho ale to pude .Udvidíš , taky mě čeká naše Božka a její šprajcy- vymšním je za bukové dveřní prahy. Už jsem to jednomu děla a je to super !!!
http://www.koral.biz/

smradzjzd - Profil | So 14.3.2009 23:59:53

jarousinecicek >> naliju do kelímku, zhruba zvážím a do stříkačky naberu jen potřebný iniciátor, ten neztuhne ani tam nezůstane. Podruhý už nic nevážím, nalívám stejně a zrovna tak nacucnu stejně iniciátoru. Nepřipadne mi to nijak složitý a mám to pokaždý stejný, i napoprvní.
Edit- polyesterová pryskyřice moc na pařezech nebude

smradzjzd - Profil | So 14.3.2009 23:45:53

HarryMurago >> nebuď zlej a trošku mě nakopni, nějak se mi nedaří :-(

jarousinecicek - Profil | So 14.3.2009 23:42:46

Nevím, proč tu tak řešíte ten poměr. Já to vždycky nějak trefím od oka. Jde o to mít pokaždé stejnou nádobu, napoprvý se to třeba nevychytá, ale napodruhý už člověk ví, jestli dát víc a nebo míň. Když to budete odměřovat injekční stříkačkou, tak ti toho stejně zůstane spousta v tý injekci... Ten poměr rozhoduje akorát o tom, jestli to začne tvrdnout o 3 minuty dřív, nebo o tři minuty pozdějc. Ta látka (které je míň) působí jako urychlovač tvrdnutí, polyester se vytvoří oxidací ze vzduchu. Kdyby ste tam to "tvrdidlo" nedali vůbec, tak to taky ztvrdne, ale za strašně dlouho. Tohle je prostě umělá náhražka pryskyřice a i ta nám sama tvrdne v přírodě na pařezech. Děláte z toho hroznou vědu.

Takže základ je: Totálně vybrousit spravovaný povrch hrubym šmirglem od všech vrstev barev a svinčíku. Naměřit si všecko, nastříhat si přesně skelnou tkaninu, vyzkoušet nasucho. pak si přichystat nějakej starej štětec.
Teď přijde na řadu míchání: Nachystáme si plastové kyblíky, kelímky a tak. Do prvního dáme takové množství polyesteru, jaké stihneme použít tak během 10 - 15 minut. nakapem do něj maličko tvrdidla a hodně dobře promícháme. To promíchání se mi zdá mnohem podstatnější, než přesný poměr. popatláme zpravovaná místa a naplácnem na ně vrstvu tkaniny, štětcem vyhladíme konce skelných vláken. Nesměj čouhat, jinak to bude nebezpečně ostré a navíc to nebude držet. Když doděláme jednu operaci a chceme pokračovat, rozděláme si novou směs ve druhém kyblíku a pokračujeme. Plastové kelímky se zaschlým polyesterem vykleneme (polyester na těchto plastech nedrží). Daj se takhle dělat neuvěřitelný věci, některý lidi si tak stavěj celý lodě.
Mně čeká na jaře celej kýl od kánoe. už jsem na ní spravoval dvě díry, do prasklého šprajcu sem zalaminoval držadlo ze zlomený hokejky a ještě jsem na ní dělal loni nějaký detaily.

Když se spěchá, tak se dá hodně tvrdidla a za půl hoďky to můžeš dávat na vodu. Pak je to ale v tom místě o maličko tvrdší, křehčí a hůř na tom drží další případná záplata. Když to naopak tvrdne dýl, tak je to kvalitnější. Každý balení polyesteru má ale trochu jiný návod, přitom je to všecko to samý v podstatě, takže záleží spíš na tvojich zkušenostech nakonec. A dej si bacha na stáří, zkontroluj to už v krámě. Mě se jednou stalo, že v tý plechovce byl ten polyester už napůl ztvrdlej.

Jo a jak tu někdo zmínil: Ať děláš, co děláš, pak nějakoudobu pekelně lepíš, takže neni dobrý potom někomu podávat asi tak 3 dni ruku. Natřít se to pak dá například polyuretanovými laky.

N afotce je moje lodička.

HarryMurago - Profil | So 14.3.2009 23:38:51

smradzjzd >> projeď si ty odkazy dole a najdeš tam vše potřebné !!!!

IJK - Profil | So 14.3.2009 23:21:49

smradzjzd >> vím jen, že to byl nějaký prášek - to bys asi musel zapátrat někde u jachtařů, ti snad ještě (možná) staví sami, rekreační vodáci už jezdí většinou na plastovkách a závodníci na to mají lidi nebo firmy.

smradzjzd - Profil | So 14.3.2009 23:02:40

IJK >> ten pigment by mě zajímal. Tu skořepinu co sem koupil, tak ta byla taky pěkně obarvená, ale jen ze strany kopyta. Zkoušel sem něco takovýho sehnat abych jen obarvil pryskyřici a použil to jako nátěr, ale nic sem nevypátral. Snad jen to, že do lehkých odstínů se to dá obarvit náplní z propisky.

IJK - Profil | So 14.3.2009 22:57:54

Pápalín >> a ještě něco - ničím jsme to nenatírali. Pokud jsme chtěli nějakou barvu, sypali jsme do toho pigment (do prvního nátěru a první vrstvy). Ale co to bylo, to si nepamatuju, to nosil z fabriky kámoš. A bylo to před cca dvaceti lety, tak jsem rád, že si vůbec něco pamatuju - jen to, že už bych to nechtěl nikdy dělat.

IJK - Profil | So 14.3.2009 22:52:41

Pápalín >> nenavážím se, to je dost důležitá vychytávka. Kdysi jme stavěli lodě (kanoe, pramice) a tam se to patlá několik hodin a nesmí se přestat. Váleček se moc neosvědčil, hned se zapatlal a přestal se točit - nanášeli jsme štětkami a ťupali, aby tam nebyla ani bublina (když se to natírá, tak se tkanina popotahuje a bubliny se udělají o kus dál). Je to na delší psaní, ale dotaz byl na opravu, ne na stavbu lodi, tak to asi není tak složité - odrbat díru až na tkaninu s přesahem, natřít, položit záplatu, zaťupat a hotovo.

smradzjzd - Profil | So 14.3.2009 22:45:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bobo-carp >> Boule >> ano je to montážní pěna, tou sem vyplňoval drážky co byly ve dně.
Tu polyester nerozežere

Boule - Profil | So 14.3.2009 22:42:04

smradzjzd >> co je v té lodi, vypadá to jako zimní pěna.

smradzjzd - Profil | So 14.3.2009 22:40:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jo a bacha, rozežere to polyestyrén, je potřeba ho buď obalit igelitem, nebo natřít.
Tady pár fotek, do koupené skořepiny sem přidělával plováky a dělal rovnou podlahu.

Barudan - Profil | So 14.3.2009 22:39:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Měl jsem kajutovou lod a natíral jsem to barvou kterou se natírají bílé pruhy na silnice je taková gumová a drží jako sfin.Vřele doporučuji.Lod byla dřevěná a po laminovaná.Barva AQUASIL V 2094

Pápalín - Profil | So 14.3.2009 22:38:32

IJK >> kdyz si tak chytry tak mu porad mam poradili jakym valeckem to mame nanaset a dalsi veci jak mame davat platno tady se clovek nic nedozvi jen se do kazdeho navazite