Vyvážená ??? rybářská sestava

Setkal jsem se s tímto slovním spojením. Bohužel nejsem tak zkušený, takže nevím co si pod tímto pojmem představit. Proto prosím, aby sem napsali matadoři rybolovu význam, vliv a jakým způsobem toho dosáhnout. Ideální by byly vzorové příklady.

Jen podotýkám, že se nejedná o vyvážení splávku na plavanou. Mělo by se jednat o vyvážení celkové sestavy na rybolov.
Autor diskuse: MifakM - Profil , 8.2.2009 všeobecné - techniky lovu

anakonda - Profil | Ne 8.2.2009 17:58:57

A samozřejmě platí,čím menší cílová ryba tím jemnější nářadí.

anakonda - Profil | Ne 8.2.2009 17:43:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MifakM >> Pozor, ne abys chytal vyváženou sestavu, ale vyváženou sestavou.Nikoliv koho co, ale s kým čím.Abys chytal vyváženou sestavou v užším slova smyslu musí k sobě "pasovat" prut, naviják, vlasec, olovo a rybář a to vše musí být přizpůsobeno místu, kde se nachází cílová ryba a způsobu, jakým budu do místa cílové ryby návnadu dopravovat -nahazování nebo zavážení.V zásadě platí, že se vše odvíjí od konce tedy od cílové ryby a místa, kde se tato ryba nachází.Příklad: Jdeš okolo vody a vidíš, že ve vzdálenosti cca 80m je ve vodě padlý strom a okolo tohoto stromu se objevují kapří hřbety nebo tam občas vyskočí kapr. Víš tedy, že cílová ryba je kapr 80m daleko.Volíš tedy takovou zátěž, kterou bys dohodil 80m a takový vlasec, který nebude tuto zátěž příliš v letu brzdit a prut, kterým dokážeš takovou zátěž tak daleko hodit.Ze své zkušenosti bych volil nahazovací olovo od 70 do 100 g aˇk tomu odpovídající prut délka 3,6 m 2,75Lb, 3Lb nebo 3,5 Lb podle toho co máš doma.Na vlasec navázat šokovku.Naviják kaprový pro dlouhé hody a vlasec 0,28.Když zvolíš O,25 bude to létat ještě lépe. Silnější vlasec bude let olova více brzdit. Takže jinými slovy. Na druhém místě je olovo a prut
Jiný příklad by byl, kdyby se tento strom nacházel 20m od břehu a tam se objevovaly ryby.Pak bys mohl použít i kratší a jemnější prut a menší zátěž, zase v závislosti na tom, jakým způsobem chytáš a jaké nejmenší olovo musíš použít.
Další příklad je způsob lovu přívlačí.Cílová ryba je dravec do velikosti 1m, který se nachází do 30m od břehu. 30m od břehu nahodíš třpitkou nebo gumou do 20g.A přívlač znamená pořád nahazovat a pořád navíjet.Proto je to tenký lehký prut, se kterým by Tě nahazování neunavovalo, v gramáži 5-20g, k tomu lehký malý naviják velikosti cívky 30 a tenká kvalitní pletenka.
1.Z těchto několika málo příkladů je jasně vidět že na prvním místě stojí cílová ryba a vzdálenost místa, kde se cílová ryba nachází.
2.K překonání vzdálenosti hodem potřebuji olovo, jemuž dá rybář švihnutím prutu kinetickou energii a to letí do místa cílové ryby.Kinetická energie letícího olova je dána silou švihu rybáře a vhodným prutem, který pomáhá potencovat švih rybáře a katapultuje olovo do dálky.To znamená že na druhém místě je vhodná nahazovací zátěž/olovo/ a k tomu odpovídající prut gramáží a délkou.Jestliže zvolím prut nízké gramáže a k němu těžké olovo, ten neumožní olovo katapultovat a naopak rybářův švih při nahazování přibrzdí.Jestliže si vezme malý slabý rybář příliš dlouhý prut např.3,9m s velkou zátěží např. 3,9m 3,5Lb zatíženo 100g olovem, bude to pro tohoto rybáře příliš velká páka a nedokáže prutem dostatečně švihnout.Výsledkem bude kratší hod, než by hodil kratším prutem s menší gramáží a lehčím olovem, kterým dokáže více švihnout.
3.Pasivní mechanizmy jsou naviják a vlasec, který se z navijáku odvíjí a více či méně olovo v letu brzdí.Zde platí, čím silnější vlasec, tím kratší hod a tím větší odpor při nahazování a tím se ho vejde méně na cívku navijáku.Vlasec pro daleké hody je 0,25 -0,28 zase volit v závislosti na velikosti kaprů, které budu tahat.Protože takto tenkým vlascem není rybář schopen pořádně švihnout, mohl by při švihu prasknout nebo se zaříznout do prstu, navazuje se na konec pletenka -šokovka, která tento nápor švihu vydrží.

Rekapitulace 1.Cílové místo s cílovou rybou
2.Zátěž s návnadou, kterou potřebuji dopravit do cílového místa
3.Prut, kterým švihem nahazuji zátěž s návnadou
4.Vlasec se šokovkou a naviják, které svou činností brzdí minimálně zátěž s návnadou v letu do cílového místa.
Všechny tyto 4 faktory musí tvořit vyvážený harmonický celek, který rybáři umožní dostat se k cílové rybě bez problémů , neutahá ho a umožní mu cílovou rybu chytit a vytáhnout.

MifakM - Profil | Ne 8.2.2009 16:48:00

anakonda >> Děkuji moc za objasnění výrazu.
Z toho všeho co jsi napsal se dá tedy vydedukovat následující:
(Neberu v širší slova smyslu)
Abych chytal vyváženou sestavu tak ji musím přizpůsobit:
- způsobu lovu
- cílové rybě
- podmínkám (počasí, okolí, roční době...atd)
- nástraze

Jsou i nějaké obecné kombinace? Jakou tloušťku vlasce/šňůry použít k jakému prutu? Jak velký navyják na jaký prut a podobně ? Prostě nějaké ideální kombinace na :
- kapra
- malé ryby (plotice, perlín...)
- sumce
- štiku
- tresky....

Cápu, že jít na UL vláčku se sumčákem je stejné asi jako jít s kanénem na vrabce... tedy pokud něco vůbec chytím, tak si to neužiju :D

anakonda - Profil | Ne 8.2.2009 15:15:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Docela pěkná otázka do diskuse.Vyvážeností v širším slova smyslu se myslí sladění osobnosti rybáře, navijáku, prutu, vlasce či pletenky, vrhací zátěže, cílové ryby, podběráku, stojanu nebo vidliček revíru a počasí a doby ve kterém a po kterou chytáme.Příklad:Jestliže půjde rybář na odpoledne na okouny s lehkým přívlačovým prutem 3-12g délky 2,7m , navijáček 20-30 na přehradu kde nejsou žádné stromy, bude vláčet s pletenkou 0,08mm a vrhací zátěž bude v rozmezí 5-10g, bude teplo okolo 23 st a on bude mít pouze vestu s krátkým rukávem a malý podběrák raketu, ve vestě bude mít krabičku s nástrahami a doklady, popřípadě doutník či cigarety a pean pak se jedná o vyváženou rybářskou sestavu.Rybolov pro něj bude radostí.
Jestliže na druhé straně půjde jiný rybář na malý, keři zarostlý potok na pstruhy a bude mít 3m dlouhý přívlačový pruts vrhací zátěží 40-80 g, naviják Shimano BB LC a vlasec 0,35 a v té samé vestě stejné nástrahy jako ten prvý a k tomu kaprový podběrák tak se jedná o silně nevyváženou rybářskou sestavu a rybolov mu bude činit obrovské problémy, pakliže bude vůbec možný. Vyváženost bychom mohli v tomto případě definovat jako sladění rybářské výbavy, způsobu lovu, revíru(prostředí), cílové ryby a doby ve které a po kterou chytáme. Vzít si sumcové pruty a multiplikátory na kapry to je nevyvážené tak jako si vzít mušák a chytat na něj sumce na živou rybičku.Nevyváženost spočívá také v tom, že jedeme na půl dne a bereme s sebou věcí jako na týden a naopak, že jedeme na týden a zapomeneme spoustu věcí doma.
Tak to by byla taková vyváženost v širším slova smyslu.V užším slova smyslu se míní vyváženou rybářskou sestavou Prut, naviják, vlasec, vrhací zátěž a způsob lovu.Příklad: Kaprový prut 2,75Lb délka 3,6m , kaprový naviják Super Baitruner XTE-A, vrhací zátěž 70g, Vlasec 0,28 + šokovka, lov na položenou na boilís, nahazováním 80m od břehu prostého stromů. Stačí abyste na tento prut dali pro tento případ malý přívlačový naviják, silnější vlasec a 120g zátěž a soustava se stává nevyváženou a ani k cílové rybě nedohodíte.Takovýchto příkladů je možno uvést 1000.K vyváženosti soustavy je třeba připočíst také akci prutu, jestliže nepotřebuji nahazovat do velké vzdálenostii, nebo zavážím, mohu si dovolit jemnější, zdolávací prut.
Tak jako k saku od smokingu nemůžete obléci neoprenové broďáky přestože obě věci nezávisle na sobě mají vysokou cenu, tak nemůžete na přívlačový prut nasadit sumcový naviják a jít s ním na kapry, přestože prut i naviják budou drahé a značkové.

fofo - Profil | Ne 8.2.2009 15:00:01

je to zhruba o tom,aby byla velikost např navijáku shodná či adekvátní s délkou a gramáží prutu,dále třeba aby na navijáku menší velikosti nebyl silon o velikém průměru atd...
příklady úmyslně neuvádím,prože ať napíšu jakejkoli,tak by mě tu mohl někdo napadnout,že je to blbost