Zachytám si letos?

Poraďte kdo víte..Minulý rok jsem si nekupoval povolenku, neplatil členství ani brigádu. Ryb. lístek mám na 10 let, tak mě zajímá, jestli po zaplacení zápisného a dalších poplatků, které jsem neuhradil, můžu letos dostat povolenku. Díky všem
Autor diskuse: Segalek - Profil , 20.1.2009 všeobecné - RŘ, MO, svazy

semtexs - Profil | So 14.2.2009 18:31:37

major >> ty chceš podvádět???

všeta - Profil | Čt 22.1.2009 16:49:27

b.gun >> souhlasím s tebou mělo by to tak být díky

b.gun - Profil | Čt 22.1.2009 1:58:09

všeta >> Ve svém příspěvku to naznačuje sven. MO hřeší na to, že na členství není právní nárok a o přijetí rozhodují jejich výbory. A tak si určují i takové podmínky, které ani vlastní vnitrosvazové předpisy (Stanovy, Jednací řád) nestanoví. Příkladem je právě vykonání přezkoušení před přijetím, které ve skutečnosti nemá s členstvím ve svazu vůbec nic společného. Přezkoušení slouží jen a pouze k ověření znalostí jako nutné podmínky pro vydání státního rybářského lístku, který vydávají pověřené obce. MO jsou jen jakési "servisní" organizace, které toto přezkoušení provádějí a vydávají o něm osvědčení. Ostatně, organizací, které jsou pověřeny prováděním zkoušek pro získání kvalifikace na výdej prvního rybářského lístku, je hned několik (vedle ČRS je to např. MRS, Rybářský svaz Luhačovického zálesí, Mendelova zemědělská a lesnická universita v Brně ...). A je úplně jedno, u které z těchto organizací zkoušku vykonám.
Takže v reálu bych mohl zkoušku vykonat třeba u Rybářského svazu Luhačovického zálesí a s osvědčením o vykonání zkoušky se pak dostavit na magistrát u nás v Teplicích, kde by mi na jeho základě vydali státní rybářský lístek. Pak bych si vybral vyhovující MO v okolí bydliště a pokud bych splňoval podmínky dané vnitrosvazovými předpisy (podání písemné přihlášky na stanoveném tiskopisu, věková hranice, nebyl bych v posledních dvou letech ze svazu vyloučen, uhradil bych nebo odpracoval členské příspěvky - jednorázový vstupní peněžní příspěvek, pravidelný peněžní příspěvek, pracovní roční příspěvek, případně mimořádný členský příspěvek ...), nemělo by nic bránit tomu, aby mne výbor MO přijal za člena Svazu (a byla mi následně vydána povolenka k lovu ryb). A podobně by se mělo postupovat i při "obnovování" členství. Ale ...
Akceptovat by se v určité míře dala nějaká forma školení, která by novým členům - hodlajícím vykonávat aktivně lov - osvětlila specifika platná na příslušných revírech. Ale to až po přijetí. A proč aktivním? Ono když se to čistě teoreticky dovede ad absurdum, tak by se členem svazu klidně mohl stát i člověk, který s rybařením nemá vlastně nic společného, nikdy ryby nelovil a ani je nikdy lovit nebude. Pokud by splnil vnitrosvazovými předpisy dané podmínky pro členství, nemusel by ani v životě vlastnit rybářský lístek a povolenku k lovu ryb. Sice je otázkou, proč by takový člověk chtěl být členem zrovna rybářského svazu, ale pokud by ho to "bavilo" ...

všeta - Profil | St 21.1.2009 23:50:30

b.gun >> ve stanovách jsem to nenašel vycházím z naší mo muj tatík to musel absolvovat a to byl členem 30 let

sven - Profil | St 21.1.2009 23:18:28

scorpi >> nečlen se může stát členem MO, jen pokud ho výbor za člena přijme. Záleží to pouze na jejich rozhodnutí. Žádný právní nárok na to nemá. Pokud o členství opravdu usiluje,nezbude mu, než jejich podminky přijmout. V naší MO musí také každý nový člen absolvovat školení. A to bez ohledu na to, zda již v minulosti členem byl či ne. Nemá to žádnou spojitost se znovuobhajováním již drženého rybářského lístku, ale výbor MO se chce ujistit, že adept skutečně ovládá předpisy a je tudíš předpoklad, že se u vody bude chovat tak, jak se od něj očekává. Školeni se nevyžaduje po nových členech, kteří k naší MO přestoupili z jiné organizace.

b.gun - Profil | St 21.1.2009 23:08:38

všeta >> A kde je ve Stanovách (případně v Jednacím řádu) uvedeno, že podmínkou pro přijetí za člena je nutno absolvovat školení a vykonat přezkoušení?

b.gun - Profil | St 21.1.2009 23:05:52

scorpi >> A jaké jsou odmínky pro přijetí za člena?

scorpi - Profil | St 21.1.2009 23:02:50

Segalek))))) Zajdi na svou MO ,zkus se tam domluvit a uvidíš. Držím palce Scorpi

všeta - Profil | St 21.1.2009 22:55:18

Lawry >> vyčteno ze stanov členství ve svazu zaniká...zrušením členství pro nezaplacení členského příspěvku to jest že musíš znovu dělat zkoušky.ryb.lístek s tím nemá nic společného

scorpi - Profil | St 21.1.2009 22:46:18

Pokud mu zaniklo členství,tím,že nezaplatil poplatky a není členem MO jeden rok. Jak se dostane nečlen do MO ? Zažádá o přijetí za nového člena. Nebo ne!!!!

b.gun - Profil | St 21.1.2009 22:39:38

scorpi >> Stanovy ČRS, Část I., § 3, odst. 7): Odejmout čestné členství může ten orgán, který čestného člena přijal.

???

scorpi - Profil | St 21.1.2009 22:31:43

b.gun)))))přečti si stanovy 4ást 1 paragraf 3,odst.7 zánik členství

Lawry - Profil | St 21.1.2009 22:23:47

sadraj >> presne tak, jak jsem, uz zminoval urcite MO v blizkosti bydliste je vice staci si vybrat.

sadraj - Profil | St 21.1.2009 22:19:52

zaleží na lidským přistupu hospodaře mo jestli ti nechá si doplatit zpetně dluh za lonskej rok tam by ti moh po zaplacení letoška vadyt povolenku a brugady asi taky budeš musrt bud dodelat za lonskej i letošní tok a nebo zaplatit , všechno je jen v lidech kdaž tam bude papírová krasa tka s nedohodneš ale jestli je tma nekdo normalní tka by ti moh vyhovet bez problemu je to jen o tom jestli bude chtít a nebo jestli te veme jako "vychcánka " pak to bude težký , předpisy sjou jedna vec a lidský vztahy vec druha lístek máš tka jen vyřesit lidky jak udelat lonskej rok toť muj osobní nazor

kakr - Profil | St 21.1.2009 22:18:37

b.gun >>
To se budeš muset zeptat JUDr Šímy , je oficiální právník ČRS. Jen pro uklidnění, dva právníci =
nejméně tři právní názory. Osobně mě připadá dost paradoxní, že osoba vlastnící RL má být přezkušována v rámci MO. Ale jiný kraj, jiný mrav.
Stav v MRS popsal kolega Lawry celkem výstižně.

drda - Profil | St 21.1.2009 22:15:30

b.gun >> JUDr. Šíma je známý šprýmař a šejdíř :-)

b.gun - Profil | St 21.1.2009 22:13:53

scorpi >> Proč by je měl někde shánět, když jsou volně dostupné? Tak můžeš cucat, kde to v těch Stanovách je napsané ... www.rybsvaz.cz/download/legislativa/stanovy_xii_snem.pdf

b.gun - Profil | St 21.1.2009 22:12:10

kakr >> By mne zajímalo, z čeho ve Stanovách ČRS JUDr. Šíma vydedukoval, že je povinen absolvovat školení a vykonat přezkoušení ...

scorpi - Profil | St 21.1.2009 22:12:09

Drdo)))) To není cucání a stanovy seženeš na MO nebo vyšších instansích.

Lawry - Profil | St 21.1.2009 22:08:55

Takze v MRS je to asi takhle::

Jak obnovit členství v rybářském svazu?
V poslední době se stále častěji opakují dotazy jak mají zájemci o lov ryb postupovat, když členem rybářského svazu již byli a chtějí si členství obnovit. Problematika má dva aspekty. Jeden se týká Rybářského lístku, druhý se týká vlastního členství v MO.

Nejprve tedy k tomu složitějšímu, tedy k Rybářskému lístku. V podstatě u bývalého člena rybářského svazu, který na nějakou dobu členství a lov ryb přerušil, mohou nastat dva případy.

Zájemce o členství má schovány doklady včetně starého, již neplatného Rybářského lístku (dále již je RL). V tom případě stačí vzít neplatný RL a zajít na obecní úřad s rozšířenou pravomocí příslušný dle místa trvalého bydliště zájemce, tam vyplnit Žádost o vydání RL a k ní doložit neplatný RL jako důkaz, že v minulosti již splnil podmínky pro vydání RL. Bude mu po uhrazení správního poplatku vydán nový RL.
Zájemce nemá schovány žádné již neplatné doklady. V tomto případě se na něj podle zákona 99/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky 197/2004 Sb. nahlíží jako na zájemce o vydání prvního RL a musí složit zkoušku předepsanou zákonem. Tuto zkoušku musí složit u MO nebo jiné osoby akreditované Ministerstvem zemědělství k organizaci a provádění zkoušek. Po složení zkoušky obdrží Osvědčení o …, které přiloží k výše zmíněné žádosti na obecním úřadě místo neplatného RL. Poté mu bude po uhrazení správního poplatku vydán RL.
Co se týče členství v MO, je to snazší, zde není třeba nic dokládat ani dokazovat. Stačí zjistit, zda je MO ochotna vás přijmout za člena (pozor, MO nemá povinnost vás přijmout) a domluvit se na osobní návštěvě v MO a tam vyřídit veškeré formality, uhradit poplatky a poté si vyzvednout doklady a povolenku k rybolovu. Všechny záležitosti týkající se členství ve svazu upravují Stanovy svazu. K vyřízení členství potřebujete průkazovou fotografii, vyplnit žádanku o vydání povolenky a peníze. Ideální je, když v tomto okamžiku již máte vyřízený RL.

drda - Profil | St 21.1.2009 22:02:05

scorpi >> je s podivem, co všechno si lidé jsou schopni vycucat z prstu. Tak nějak asi vznikají fámy :-)

kakr - Profil | St 21.1.2009 22:01:42

Nevím, proč se nepodíváte na web ČRS. Podobný dotaz a odpověď jsem si dovolil zkopírovat.

Datum: 19.07.2008
Kategorie: Všeobecné
Dotaz: Rybář byl členem ČRS 10 let a před 4 roky z rodinných důvodů přerušil členství. Je držitelem rybářského lístku na dobu 10 let a rád by si obnovil členství a zakoupil povolenku k lovu ryb. Na organizaci po něm požadují znovu absolvovat školení a zkoušky. Teprve poté ho přijmou za člena a prodají povolenku. Rybář se domnívá, že MO jedná neoprávněně a pokud je držitelem rybářského lístku, tak pro přijetí za člena by měl pouze písemně vyplnit přihlášku a podat ji výboru MO.
Odpověď: Rybář se bohužel mýlí a je třeba dát za pravdu výboru MO ČRS. Spojovat jakkoliv otázku vlastnictví (správněji držby) rybářského lístku se členstvím v ČRS je zavádějící. Rybář může být členem ČRS a nemusí mít rybářský lístek a naopak, může být držitelem rybářského lístku a nemusí být členem ČRS. V tomto druhém případě chce-li lovit na revírech ČRS, může mu být vydána (upozorňuji, že na vydání povolenky není právní nárok) pouze povolenka pro nečleny, která je samozřejmě výrazně dražší než povolenka pro členy ČRS.
Především proto se také rybáři sdružují v Českém rybářském svazu, resp. Moravském rybářském svazu. Otázky členství řeší v obecné rovině zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, konkrétně pak Stanovy ČRS a Jednací řád ČRS. Podle § 3 odst. 3 písm. a/ Stanov ČRS rozhoduje o přijetí za řádného člena výbor místní organizace. Dále lze ze Stanov dovodit (§ 3 odst. 2, odst. 4, odst. 9), že po uchazeči o členství se vyžaduje splnění třech podmínek: musí být ve věku, kdy by měl začít chodit do základní školy, musí mít trvalý pobyt na území ČR a nesměl být v uplynulých dvou letech vyloučen z ČRS. A je zcela bez významu, zda už někdy v minulosti dávné či naopak zcela nedávné členem ČRS byl. Takže důsledně vzato, pokud např. rybář nezaplatí do konce února členský příspěvek, zaniká mu členství zrušením podle ust. § 3 odst. 7 písm. b/ Stanov ČRS a chce-li se stát znovu členem, měl by se podrobit celému procesu přijetí, jako každý jiný uchazeč o členství. Musí zaplatit zápisné a musí tedy také absolvovat rybářské školení a v jeho rámci se podrobit přezkoušení (viz § 4 odst. 2 písm. c/ Stanov), jestliže výbor MO rozhodne, že je to podmínkou pro přijetí nového člena. Abych rovnou předešel zdrcující kritice některých čtenářů, pak upozorňuji, že považuji za rozumné, jestliže výbor MO promine např. povinnost absolvovat školení u rybáře, který svoje členství v ČRS ,, přerušil" (připomínám, že Stanovy ČRS žádné přerušení členství neznají) na krátkou dobu (např. když zaplatil členský příspěvek v březnu, byl v únoru nemocen) a přitom je to takový rybářský ,, machr", že by mohl sám o tom přednášet.
Takže v případě uváděném v dotazu je třeba vycházet z toho, že rybáři zaniklo členství (on se subjektivně domnívá, že si členství jen ,, přerušil", ale přerušení členství v ČRS neznáme, zato známe ,, zachování členství" podle čl. 3 odst. 8 Jednacího řádu ČRS, ovšem bez možnosti vydání povolenky) a pokud se chce znovu stát členem ČRS musí se postupovat podle Stanov ČRS jako každý jiný uchazeč o členství. To, že mu správní orgán vystavil rybářský lístek na věci vůbec nic nemění.
Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma

V MRS se postupuje poněkud odlišně.

bonkie - Profil | St 21.1.2009 22:01:02

Kamarád měl ten samý problém a dopadlo to naprosto v pohodě. Jestli máš ještě starý papíry a všechno si v pořádku odevzdal tak nemí problém. Jen si zajdi na svaz kde jsi byl nebo stále si registrovanej a začneš znovu.Jen po něm chlěly 15 hod. brigády jako za novýho člena, ale ani zkoušku skládat nemusel.

b.gun - Profil | St 21.1.2009 21:58:58

scorpi >> Hmm, a kde to v těch Stanovách najdu ...?

scorpi - Profil | St 21.1.2009 21:53:40

Podle stanov ,při nezaplacení členství v jednom roce by jsi měl znovu projít přijímacím řízením včetně školení !!!! Záleží na MO,držím palce.Scorpi

Lee-Haney - Profil | St 21.1.2009 21:52:36

malamut(stĂĄle stejnĂ˝) >> nepopírám,ale korupce je v každém odvětví a byla by naivita si myslet že v rybářství to bude jinak....

malamut(stále stejný) - Profil | St 21.1.2009 21:49:31

Lee-Haney >> Tak to nevím, argumentuju tím co jsem se dověděl cca před deseti lety, kdy jsem po delší pauze opět vstupoval do MO ČRS, je možný že MRS to má jinak. Ale přijímání nových členů za flašku a poplatek je realita.