Jak poznat rychlost akce prutu?

Chtel bych si koupit nove proutky a mnohokrat jsem zaslechl termin rychla nebo pomala akce, jak to mam poznat. A dalsi:Greys Prodigy plus 50 a Century NG oba trilibry a presto kazdy jiny. Greys je neskutecne mekky a ma 50 vodici oko coz by melo znamenat ze je vhodny na odhoz.Nechapu nejak se v tom nevyznam.O NG se tvrdi ze je vhodny k odhozu ale ma i vlastnosti kvalitni zdolavacky,tak teda jak to je????
Autor diskuse: Romann - Profil , 17.12.2008 kaprařina - náčiní, doplňky

Fixed - Profil | So 20.12.2008 23:27:13

Romann >> Když budeš rychle utíkat,tak tě ještě rychleji dohoní.To jsou pruty s rychlou akcí :o)))Tak to poznáš.

šeptal - Profil | So 20.12.2008 20:50:10

Rychlost akce.....?

Já myslel, že akcí se myslí zakřivení prutu pod zátěží a rychlostí je myšleno, jak rychle se dokáže prut vrátit do původního "tvaru".

Pokud jsme teda v rybařině. Pokud je debata směřována do kopulačního tématu, pak je spojení těchto pojmů pochopitelné.

m.kindl - Profil | St 17.12.2008 21:53:12

Rychlost prutu udává především materiál...Jsou materiály který výrobci používají za účelem sestrojení buď prutu na extrémní rychlost což bývá zpravidla čistý uhlík nebo se znaží aby akce byla spíš měkčí a prut snášel větší zatížení což je třeba kevlar, Aramid, Coramid, sklo atd...Nebo se snaží vzájemnou kombinací různých materiálů navodit co nejpřijatelnější kompromis.Potom záleží na pojivu kterým se spojují jednotlivá vlákna, kolik ho zůstane a kolik se ho podaří vytlačit pryč.Proto se uvádí že házecí speciály mají rychlejší akci než pruty zdolávací...Vzít prut do ruky a po švihu říct jestli je rychlejší nebo pomalejší che už fakt praxi a zkušenosti protože ten rozdíl je lidskému oko skoro nepozorovatelný, v postatě se dá říct že tužší pruty jsou rychlejší.Další věc je házení samo o sobě...i superrychlá akce se zpomalí přetížením doporučené vrhací zátěže a vlastně zbržděním akce...trakže akce rychlá či pomalá bych tak moc neřešil...buď je to házecí speciál jako třeba SP od Century nebo je to univerzál jako je Zero od Harrisonu nebo NG od Century nebo je to zdolávací speciál jako Armalite MK III od Century...Samozřejmě prutů je mnohem mnohem víc ale tohle bych tak viděl jako příklad té či oné skupiny ...

Romann - Profil | St 17.12.2008 21:45:26

Klpartner >> To jako jestli mam a nebo ze tam mam od vas zpravicku??

Romann - Profil | St 17.12.2008 21:44:03

Dik za odpoved,ale ja si nechci kupovat klacky ctyrikrat do roka jenom z toho duvodu ze jsem si nechal pokazde vnutit to nejbajecnejsi co ten ktery prodejce zrovna prodava a na cem ma nejvyssi marzi. Mam par tipu proutku a stale mne nikdo nepresvedcil. Asi take zalezi na prodejci, nemate tip na opravdu solidniho prodejce?

Klpartner - Profil | St 17.12.2008 21:38:47

Romann-máte SZ. J.

carp.david - Profil | St 17.12.2008 21:27:36

Každý výrobce či prodejce se ti snaží nakecat co nejvíc pozitivních vlastností prutu...to je logické....a čím dražší, tím lepší....jak si někteří myslí! Každý prut poznáš až když si ho vyzkoušíš v akci u vody, i když si ho otestuješ v obchodě tak to pořád není ono...párkrát už jsem taky krutě narazil....