Vysazování kontra samovýtěr

Vyčíslování ceny ryb jako argument, ke kterému se často sám uchyluji, mě vede k otázce.
Troufáte si v našich vodách odhadnout poměr ryb ze samovýtěru proti vysazování ?
Autor diskuse: mildas - Profil , 22.11.2008 všeobecné - ostatní

Tarn - Profil | Po 1.12.2008 10:26:36

hezký článek související s naším tématem : http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=851

PepaČadek - Profil | Pá 28.11.2008 19:54:18

mildas - Quinn >> mildas >> všiml jsem si, že moje poděkování z této otázky (výborné otázky, kde jsem se hodně zajímavého dozvěděl) mi zmizela ze skóre :-) Založ nějaký 7kilo nebo 3 svazy a budeš zase moct děkovat.
Protože jsi si nemohl poděkovat, děkuji ti za položení této otázky.

Cottus - Profil | Pá 28.11.2008 18:19:36

mildas - Quinn >> mildas >> já si na to také zvykl...

mildas - Profil | Pá 28.11.2008 17:31:06

hraji >> , tarn, Salmo: Chtěl jsem Vám poděkovat, ale ta možnost mi je zřejmě ze strany admina odepřena. Děkuji tedy takhle.

MM: Je fajn, že týpek jako elhierro může děkovat až do prdele.

hraji - Profil | Pá 28.11.2008 8:00:54

Tarn >> ano, uhodil jsi hřebíček na hlavičku, dnes je jen minimum rybářů, kteří si vezmou jeden prut a baťůžek a jdou do od silnice "vzdálených" končin lovit ryby (úmyslně nepíšu kapry). Většina rybářů by chtěla, kdyby mohli zajet autem na flek, pokud možno vybetonovaný, aby se jim nebořily gumy do bláta, rozloží své vybavení a stráví hodiny lovem kapra. Když nechytí, učiní závěr, nic se sem nevysazuje. A tento blud samozřejmě prezentují v hospodě, kde zapíjejí svou neschopnost ulovit rybu. A tak se vytvoří stereotyp, který některé rybáře vede tak daleko, že se domnívají, že když někdo chytá více ryb, je to jen díky tomu, že se ryby nasazovaly. Speciální odrůda jsou potom ti rybáři, kteří ihned po ulovení a přisvojení si stanoveného počtu ryb balí a odcházejí. Kupodivu i ti se zaměžují na kapra, žádná jiná ryba je nezajímá.
Naše česká rybařina se prostě smrskla do lovu kapra. Kdokoliv loví jiné ryby je minimálně podezřelý. A pokud pouští ulovené mírové kapry, pak je téměř nepřítelem, protože tím zmenšuje šanci pro ostatní. A nejhorší jsou ovšem ti blázni s dlouhýma bičema a kýblem krmení. Ti jsou postrachem našich revírů.
Takže shrnuto. Běžného rybáře, který má jediný smysl rybaření, ulovit a odnést rybu (z 99 % kapra), vůbec nějaké přirozené rozmnožování nezajímá. Jej zajímá jediný způsob rozmnožování obsádky revíru a to je vysazování mírových ryb, aby nemusel čekat a snažit se a rychle odlovil svého násaďáka. A tak se přirozené rozmnožování stává jakýmsi zcela opomíjeným a rybářskou širokou veřejností nepřijatým tajemstvím. A pravda je, že se ryby množí navzdory všem pravidlům a překážkám. A to je dobře.

Tarn - Profil | Pá 28.11.2008 7:43:56

možná jsem mimo mísu, ale můj názor je ten, že dneska se podřizuje vysazování spíše tlaku rybářské obce, než přirozenou potřebou a podmínkami vody. Nadřazuje se pohodlnost a dostupnost rybolovu, přirozenému biotopu. Vezměte si třeba likvidaci napadaných stromů a větví, což je samozřejmě dobrý úkryt pro potěr, ale vázne se tam a trhají se nástrahy. Vysazování kapra, často v přehnané míře, ale ocení to místní masaři, kteří násadu stejně ihned sloví a nebudou tudíž na schůzi volat po odstoupení výboru, protože jim to nebere. Biotop a přirozené podmínky jsou až někde na konci zájmu.

Salmo1 - Profil | Čt 27.11.2008 23:57:34

mirmen-Ano,záleží ovšem co si člověk představuje pod pojmem čistá,živá voda a co je opravdu čistá,živá voda.Například zrovna u odborného popisu střevle potoční se docela pobavím a někdy mám i pocit,že ji snad popisovatel ani možná neviděl.Při její údajné náročnosti na kyslík, tak chování hejna při poklesu obsahu kyslíku na hodnotu 2,4 mg/l,kdy celé hejno se v klidu plácá v 10 cm prohřáté vodě tak to musí odborníka vyloženě nasrat.
Jinak,náhon je vydlážděný a obezděný.Z jedné strany v posloupnosti ČOV,městská teplárna, Kolora a druhou stranu lemuje mezinárodní silnice 1.třídy.Dno tvořilo zhruba metr smrdutého bahna,ze kterého neustále stoupal smrdutý plyn,jakoby v provázcích.Voda byla ze 60%,ale místy i 90% zarostlá vodní vegetací(překrásně zelenou a zdravou).Vodní sloupec cca.od 0,5 po 2,5m.
Přirozený výtěr tvořil 100% obsádky,snad jednou byl učiněn pokus o vysazení 200 ks Pd,ale podle svědků se snad nechytil ani jediný,neb pro štiky to byla drobná lahůdka.Ve vodě nebyl jediný kapr a voda i v parném létě(voda 24st.C) byla nádherně čistá.
Za 15 let co jsem tam chytal a prakticky denně byl,jsem neviděl nemocnou,nebo nedej bože plesnivou rybu.Ryb,níže vyjmenovaných tam bylo jako sraček.

Cottus - Profil | Ne 23.11.2008 21:55:48

pepa-č >> PepaČadek >> s tím nelze než souhlasit.
Jen oblastně bohužel přes veškeré známé teoretické i praktické podklady(např. ing.Randák - forum KV), se stále nic nového neděje a pokračuje se v zažité (mnohdy devastující) podobě.
Tj. nerespektování přirozeného výtěru,místních linií
vs. - nadřazování mnohdy pochybných (levných) nákupů , popř. náhrada nepůvodními druhy.

PepaČadek - Profil | Ne 23.11.2008 21:46:19

Cottus >> ospreyho množstevní teorém "Víc než by se zdálo, míň než by mohlo" (v anglické literatuře známý spíše jako Osprey's Quantity Law - OQL) byl vytvořen k zjištění množsví ryb v lokalitě. Já se (jako hloupý doktor Watson) jednou ptal Sherlocka Ospreye, kolik si myslí, že je v týhle tůňi ryb.
Množstevní teorém lze aplikovat na jakoukoli lokalitu, místo či revír. Při zamyšlení přináší až hrozivě přesné výsledky. Lze použít na množství ryb, úspěšnost přezimování, kvalitu výtěru. Je to velmi užitečný teorém

sven - Profil | Ne 23.11.2008 21:36:20

mildas - Quinn >> mildas >>Neber prosím moji poznámku osobně, jen jsem zavětřil příležitost ventilovat co jsem měl na jazyku. K otázce samovýtěru a vysazování se pokusím přispět několika postřehy. Domnívám se ,že nelze problém generalizovat. Podmínky samovýtěru se budou lišit revír od revíru. Porovnám dva revíry ,které dobře znám. Jedná se o 20 let starou nádrž o ploše cca 7 ha, vzniklou zatopením luk, nedostatečně vykácených remízků ,úvozu a plnou terenních nerovností. Dno je místy pro pařezy, traviny ,natrhané šňůry a vlasce pro rybáře nedostupné. Hloubka 0,5 - 3 m. Voda je velmi úživná. Vyskytuje se zde cca 30 druhů ryb a všechny ,mimo amura se zde rozmnožují. Většinu kaprů ze samovýtěru lze snadno rozeznat. Vracejí se k říční formě těla , mají tmavě zbarvení a jejich maso je minimální kvality. Vytírá se zde i štika ,candát a bohužel i sumec. Revír je hojně navštěvovaný a dobře zarybňovaný. Podle mého názoru je díky samovýtěru přerybněný. A zde je ten problém . Po vysazení nových kaprů o které je mezi rybáři zájem ,vypukne u vody na několik dní masakr. Rybáři vychytají mírové násaďáky , několik zoufalců odnese i pár podměrečných ryb a tím to skončí. Domácí kapři jsou vyškolení ,opatrní a pro návštěvníky lovící na dohled k svému vozidlu nedostupní. Lovci s boilis , kteří neznají těch několik čistých míst jsou bez šance,neboť co nához to vázka. Takže suma sumarum : v rybníku by za rozumného režimu bylo co chytat i bez zarybňování. Druhý rybník o kterém se zmíním je asi 30 let stará propadlina vzniklá těžbou rašeliny o ploše cca 1 ha.Dno je rovné ,bez terenních nerovností ,bahnité ,s minimálním porostem vegetací. Hloubka 1 - 1,5m . Voda je hladová, málo úživná. Ryby zde neprosperují , jikry i výtěr se stávají potravou přemnožených karasů stříbřitých , zakrslé formy cejna velkého a ostatnich ryb.Na revíru je zvýšená míra lína na 25 cm, štiky - 60 cm, amura -60 cm, Limit kapra je 1 ks za týden a lína - 3 ks za týden. Na revíru je i několik sumců,které nelze pro blízkost děr po ondatrách ,bez bagru ulovit. Z dúvodu omezení ,rybáři tento revír příliš nenavštěvují. Zde se domnívám, bylo omezení lovu ke škodě věci. Kapr neubývá a z důvodu nedostatku potravy strádá. Nedostatek travin a absence mělčiny způsobují,že se nevytírá ,případně minimálně. Sumci a zvýšená míra štiky má na svědomí decimaci okounů , vysazovaných štíhlat, candátků a línů. Neznám např .nikoho,kdo by naplnil limit 3 ks ponechaného lína ,přesto ,že ročně se jich tam vysadí několik tisíc.Takže na této vodě se úspěšně vytírá a prosperuje pouze karas stříbřitý.

JAF - Profil | Ne 23.11.2008 21:35:17

K samovyteru nemohu relevantni odpovedi poslouzit. Tak jen takove postesknuti, tehda 13-ti leteho kluka. Kozlovskej potok, pritok MP Otavy v St. Hosticich. Vytiral se tam potocak, ale co zacal fungovat prepad z Kozlovskyho JZD, bylo po vyteru. Hlasil jsem to tehda, myslim p. Prochazkovi, reseni bohuzel zadne.

drozďák 29 - Profil | Ne 23.11.2008 21:13:59

EDIT: špatně, omyl, jiná diskuse

Cottus - Profil | Ne 23.11.2008 20:38:53

V případě vážného zájmu jsou v této problematice k dispozici podklady VÚ Rh (ing.Randák) "šumavská linie",
nebo AV ČR Brno (ing.Jurajda) "Ichtyologický průzkum povodí Drietomice".
Bylo toho popsáno dost, jenže stále se nedostává sluchu v řešení problematiky.
Myslím si , že je to součást "Fenoména P vod."

Ten ospreyův citát , který PepaČadek uvedl níže je přesný.

PepaČadek - Profil | Ne 23.11.2008 19:48:30

drozďák 30,42 >> Ještě rozveď vzájemné očichávání. Když řekneš jenom o čůrání, říkáš jenom půlku.

drozďák 29 - Profil | Ne 23.11.2008 19:44:45

Sven: abychom se navzájem rozeznali v reálném životě, tak na sebe chčijem. Je to taková forma značkování. Dle pachu se potom rozeznáváme v davu. A zde na MRKu jsme zneužili možnost ocenění "skvělým zápisem". Žlutá barva jsou tedy pro nás virtuální chcanky. V podstatě si na to káp.

mildas - Profil | Ne 23.11.2008 19:36:17

sven: On sem fery napsal nějaký názor ? A ty ? Proč sem lezete ? Zeptejte se mě po SZ, rád odpovím.

mildas - Profil | Ne 23.11.2008 19:34:27

Fery: Neřeš to a pokud nemáš nic k tématu, ignoruj tu otázku. Stížnosti směruj na lampárnu.

sven - Profil | Ne 23.11.2008 19:33:35

Fery >> To , zda tomu rozumíš či ne , není vůbec rozhodující. Stejně nikoho z přítomných Tvůj názor nezajímá . Účelem podobných debat není naslouchání názorů "lopat ". Jedná se vždy o exibici úzké spřátelené skupinky a trapné pokusy vetřelců do této skupinky proniknout. Pro snažší identifikaci jednotlivých týmů, používá autor otázky barevné rozlišení,v tomto případě bílou a žlutou barvou. Timto jsem Ti odpověděl i na druhou otázku.

Fery - Profil | Ne 23.11.2008 19:12:39

kakr >> já tomu nerozumím,tak nenapíšu nic..jen mě zajímal styl hodnocení zadavatele otázky..tak se omlouvám

kakr - Profil | Ne 23.11.2008 18:27:16

Fery >>
Tak co nám napíšeš k samovýtěru na vašich revírech, to je téma otázky , ne barva sloupku.

Petr Koch - Profil | Ne 23.11.2008 18:22:27

Fery >> no ono podle mne to ohodnocení vůbec nevystihuje kvalitu, ale zájem lidí

Fery - Profil | Ne 23.11.2008 18:19:34

Petr Koch >> aha..že jsem si nevšiml,ale je fakt,že je to čistě věcí zadavatele..takové ohodnocení ale ztrácí smysl a doporučil bych ho webmasterum zrušit..