Bolen v kuchyni .

Podělte se o recepty na kuchyňskou úpravu bolena.
Autor diskuse: P.J. - Profil , 4.6.2004 všeobecné - ostatní

P.J. | So 19.6.2004 0:05:32

Děkuji všem zúčastněným-perfektní.

dusPo - Profil | Pá 18.6.2004 10:38:49

>>Špecialita s bolenieho masa je s chrbta.Vola sa to BALYK.Upravuje sa to iba solenim a sušenim.Rusi iba vyrežu maso s chrbta a pitvanim ryby sa nezdržuju!

Otto - Profil | St 9.6.2004 14:58:04

Je fakt že bolena menšího než cca 55 čísel moc nemá cenu brát. Ryba nad 60 má kosti dost velké. Kdysi jsem jej upravoval následovně:

1. Bolena naporcuju na cca 3 kusy a lehce povařím v osolené vodě s octem, aby šlo maso od kosti.

2. Rybu vykostím, dá to tak necelou hodinu práce

3. Maso pomelu na strojku, přidám semletou mrkev a cibuli, popř. další zeleninu

5. promíchám s tatarkou, lze dát koření dle vlastní chuti

Pomazánka vydrží v lednici tak 4 dny. Jak tak o tom přemýšlím, asi brzo nějakého bolena sejmu :-)



, 6e men39ho

KAJKA - Profil | St 9.6.2004 13:36:06

udím ho a je super ve vel 60+

Tomas - Profil | Út 8.6.2004 23:29:20

Bral jsem ho domů 2x a byl docela dobrej. Obecně nechávám ryby naložený v lednici nejlépe 1-3 dny aby natáhly dobře chuť ingrediencí v mém případě hojně česnek.

pafka | Po 7.6.2004 14:51:55

mirmen: po obědě v naší ústavní stravovně mi kanou sliny na klávesnici ;-)

Otto - Profil | Po 7.6.2004 13:20:39

strejka: nemění, bolen je opravdu docela chutná ryba (záleží na úpravě) a pokud bych musel volit, budu ho vždy preferovat před kaprem (jestliže není pořádně vysádkovaný), cejnem, tlouštěm apod. Naštěstí takto volit nemusím, bolena beru jen pokud je poraněný od trojháků, jinak jde zpět. A kromě toho nachtám dost pstruhů, candátů, okounů, štik a jiných mňamek :-))).

strejka - Profil | Po 7.6.2004 13:12:14

boleny jsem popravil zatim dva a maso meli vytecne, jen osolit, opeprit a poprasit paprikou, kosti ma dost, ale maso je chutne, byli to prosincove kousky, tak nevim, jestli se treba kvalita masa behem roku nemeni...

hraji - Profil | Po 7.6.2004 13:06:44

Bolena upravujeme celého, bez hlavy a bez ocasu. Důležité je naložení masa, aby natáhlo chuť z marinády. Úplně postačí použít nějaké komerčně prodávané směsi koření na ryby, specialisté si mohou vymýšlet vlastní, ale nejdůležitější je dát rybě čas tu chuť a vůni koření nasát. Proto po nanesení dostatečného množství kořeněné směsi s olejem (oliva) na vnější stranu ryby i do břicha nechat odležet nejméně den v chladničce. Potom už jen upéct klasicky. Vynikající a dietní je úprava vařením, rybu nechám vcelku a povařím ji v okořeněné vodě až změkne. Poté vyjmu a servíruji s nějakou vhodnou omáčkou (např. Holandskou), Lze použít i různé komerční dresinky a ochucené majonézy, akorát ta dietnost jde do háje. Protože malé boleny neberu, s kostmi nejsou problémy. Na těch pár bolenech za rok si rodina smlsne.

Angler - Profil | Ne 6.6.2004 19:33:09

>>>mirmen : tečou mi sliny !

Lachtan | Ne 6.6.2004 14:00:40

Mirmen. ty si rozený kuchař. Určitě zkusím někdy udělat něco podle tvého receptu,vypadá zajímavě.

mirmen - Profil | Ne 6.6.2004 12:45:23

Vzal jsem si ho jen několikrát a volil úpravu vcelku. Po očištění jsem rybu natřel směsí oleje, drceného česneku, špetky libečku, koření na ryby nebo grilovacího koření. Natřenou rybu - zevnitř i zvenčí - zabalit do vlhkého hadříku a nechat odležet v lednici 6-10 hodin. Pak péct na pekáči. Na dno pekáče napříč špejle, 1 cm od sebe. Vznikne "rošt". Dovnitř i na bok plátky slaniny. Cca 20 minut v troubě, občas přelít výpekem. Pak obrátit a dopéct (20-25 minut). Trouba je středně rozehřátá. Asi 10-15 minut před dopečením obložit nakrájeným pórkem. Lze do toho přidat i 1-3 vrchovaté lžíce nastrouhaného jablka. Lze experimentovat i s červeným vínem a 2-3 minuty před koncem přilít tak 0,5-0,75 deci nějakého červeného( portugal apod.). Upravoval jsem tak bolena od 60 cm výš.
Chuťově vynikající.

pafka | Ne 6.6.2004 12:25:27

Nedokážu posoudit. Nikdy jsem ho nejedl a v poslední době ani nechyt ;-(
Nicméně karbanátky jdou udělat ze všeho, ne?

Radek Ch. | Ne 6.6.2004 8:48:47

Kdysi jsem ho jedl a maso bylo chutné. Měl 65, takže ani ty kosti nebyly nijak malé

Alan | Pá 4.6.2004 23:09:48

Uherčický salát - bolen, zelí, majonéza. Nikdy jsem tenhle recept od dědy ze jmenované vísky nezkoušel - mám pocit, že mi neřekl všechno. Navíc nemám tak výkonný mixér.

jidoš - Profil | Pá 4.6.2004 21:49:06

Medeo - s tím nesouhlasím, my boleny grilujeme a je to mňamka, chutná mi to víc než cejni.

Medeo - Profil | Pá 4.6.2004 19:11:00

Jednou se mi dostalal tato ryba na talíř a ač jsem tomu neveřil tak její maso je opravdu "ne-chutné". Popravdě i u masařů co znám(a že jsou to velky zvířata) tak bolen vzbuzuje hrůzu. l

Pete - Profil | Pá 4.6.2004 19:03:24

nejlepší co můžeš s Bolenem udělat je když ho pustíš je to čistě sportovní ryba.

Vlado | Pá 4.6.2004 15:57:24

boleň je ryba nejedlá, maximálne darovť svokre