Kuchání ryby u vody

Chtěl jsem se zeptat, jestli je povoleno kuchání ryby u vody? Dík.
Autor diskuse: MR - Profil , 19.8.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

nymfa - Profil | Pá 3.8.2012 18:58:10

Já Kuchám ryby zásadně u vody. Při muškaření bych do je do vezírku nedal a po půldne v košíku by se zkazily. Proto je vykuchám a nacpu kopřivou. Ale kuchám je dál od vody a vnitřnosti buď zahrabu, nebo je dám do igelitu a pak je vyhodím.

nofish - Profil | Pá 3.8.2012 18:33:03

šmudla007 >> Nevím, asi by to šlo :-) Akorát nevím, za jak dlouho by chudák padnul na zaplísnění. Ale řádkový kapr je naprd. On to ještě nikdo kaprařům neřekl, ale když mají tu K70 a argumentují i tím, že se budou kapři sami množit, tak musím podotknout, že řádková ryba je z genetického hlediska na nic.
Radši bych se na tu výrobu vyprdnul, aefektivita by byla nic moc, ony ty šipin y teoreticky dorůstají, i když v tomhle případě už by asi nedorostly.

šmudla007 - Profil | Pá 3.8.2012 18:23:52

nofish >> Umíš udělat z šupináča řádkáče? Nad kterým zapláče každý správný kaprař? Řádkáčů je ve vodách málo tak by se tomu mělo pomoci, oni se sami neořádkujou. Bych vyráběl dvouřádkáče a třířádkáče, nebo vzory jak má okoun pruhování.

nofish - Profil | Pá 3.8.2012 18:10:09

šmudla007 >> hoj. Chyť kapra, já tě to podřezávání naučím. Optimální je tak dvacet kousků, při větším množství se to lépe učí. Pak je kdyžtak pustíme :-)

Anýzový dědek - Profil | Pá 3.8.2012 17:54:03

šmudla007 >> tak šupinky ve vodě tolik nevadí, jako třeba vzduchové měchýře nebo celé vniřnosti. to je fakt potom eklich na to sahat a sundavat to z háčku..((

šmudla007 - Profil | Pá 3.8.2012 17:46:46

Anýzový dědek >> A tož na to mám jinou vychytávku, ale to s tou suchou hadrou za ocas to vyzkouším(podřezávání šupin kapra už jsem zkoušel a nějak mi to moc nešlo). Vezmu doma kýbl, napustím tak třetinu vody a rybu škrábu v kýblu a nůž oplachuju v té vodě, rybu pak kuchám v umyvadle nebo ve vaně, přeberu játra na polívku a ledvinu vyškrábnu do kýble. Kýbl pak leju na kompost a přehodím hlínou(právě že když se dá vrstvička hlíny tak nic nesmrdí). U vody do křoví z dohledu pohozená hlava či zbytky do druhýho dne odnese liška.. u nás lišek žije opravdu dost a jsou naučené šmejdit kolem břehů a uklízet vyplavené ryby atd. Když hlavu z cejna hodím na hloubku tak ji sežerou raci.
Lidi sou dneska obecně hodně cimprlich. Možná v čechách u labe atp to funguje jinak.
Když škrabu na kraj vody tak pak stačí rybou zakvedlat a šupinky se přikryjí blátem a je uklizeno.

Anýzový dědek - Profil | Pá 3.8.2012 17:36:05

šmudla007 >> Vím, že to zakázáno není, ale ten smrad je pak příšernej i když to zahrabeš.
Poradím ti šikovnou vychytávku, jak doma neudělat bordel.
Např. Kapra (nejběžnější ryba) dej ho do otevřené igelitky; suchou utěrkou chyť za ocasní ploutev a proti šupinám ostrým nožem tyto směrem k hlavě seřezávej do té igelitky.
Sice občas nějaká šupina uletí, ale nenaděláš tolik bordelu jako při klasickém škrabání.

Mrknato - Profil | Pá 3.8.2012 17:31:34

Sven >> Rybníky jsou především problémem místních "vandráků" z MO, stejně jako hygiena v "Chánově". Toto řešit asi nemá smysl.
No a na pstruhovkách, když vidíš, co do řeky, potoka, hází chalupáři, ale i mnozí místní, tak pár střívek z průmyslové ryby asi problém nebude.

Anýzový dědek - Profil | Pá 3.8.2012 17:29:42

arenaq >> Nejjednodušší je jí zabít , proříznout žaberní oblouky a nechat vykrvit, pak uložit někam do stínu a nechat jí větrat nebo jí vykuchat.
před odchodem opláchnout ve vodě a doma co nejrychleji zpracovat.

Soulfish - Profil | Pá 3.8.2012 16:51:19

arenaq >> v této situaci je správné mít s sebou sak na ryby..a nemusíš se bát, že se ryba zkazí

Woohooo - Profil | Pá 3.8.2012 16:38:49

Pedro1 >> To rozhodne a zaslouzi po papule

Goldy - Profil | Pá 3.8.2012 16:38:33

Voda dala ,voda vzala.

Anýzový dědek - Profil | Pá 3.8.2012 16:29:14

Sven >> To je potom bezvadné něco podobného chytit na vláčku...(((

šmudla007 - Profil | Pá 3.8.2012 16:16:36

Pedro1 >> Tož ale kapra nebo štiku živou domů dovezeš, když je chladno tak vydrží aji hodinu.. nesmí být teda v igelitce ale třeba v mokré hadře. Aji candáta běžně půlhodinu dovezu živého a mám ho v jezírku. Bych zase tak moc ty rybniční ryby nepodceňoval.
U vody škrabu vcelku běžně když se mi nechce dělat doma bordel, samo to dělám tak aby nebyla hromada šupin viditelně, lišky atd jsou dobří uklízeči. Pokud ve vodě žijí raci tak nějaký ty drobky jsou během chvilky pryč.

Sven - Profil | Pá 3.8.2012 16:14:13

Tak to běžně řeší vandráci na rybníku Hlíza v MO ČRS Jičín. Výsledek absolutní absence RS.

Carpeater - Profil | Pá 3.8.2012 15:59:30

arenaq >> i když je šílenej pařák, tak když dáš rybu do stínu (vykuchanou) a narveš do ní trávu, nic se nestane přes celý dopoledne. Když chytíš rybu v šest ráno a uděláš to takhle, do oběda v pohodě vydrží.
Hlavě nenechávat na slunci a nedejbože v igelitce nebo v autě

Pedro1 - Profil | Pá 3.8.2012 15:48:22

Tak hlavně je třeba si přiznat,že pokud někdo nechá rybu leknout na suchu proto,aby chcípla co nejpozději a nezkyzila se,tak je to prase a u vody nemá co dělat.

Woohooo - Profil | Pá 3.8.2012 15:28:39

arenaq >> To co rikas je nejaka fama ... jak myslis ze to delaji na mori ? :))) se podivej nekdy na ty dokumenty myslis ze tam kazdou rybu zabijeji v tech sitich ? ... tuhne me krev z toho kdyz si predstavim ze ano :D ... byl bych upe v pohode ...

Venca888 - Profil | Pá 3.8.2012 15:12:44

arenaq >> já jsem teda spíš doufal, že dneska už žádnýho rozumnýho člověka nenapadne vozit domu živou rybu...
Všechny ryby zabíjim na místě a kuchám následně doma (s výjimkou toho, když jsme někde, kde je možno tu rybu hned připravit a sežrat).
Co je to "sražená krev"?

arenaq - Profil | Pá 3.8.2012 15:02:15

Ahoj. Vim, že tohle je už děsně starej topic, ale nechci zakládat novej, tak to přeci jenom zkusim. Může mi někdo vysvětlit/poradit jaký je správný postup, když je šílenej pařák, chci si odnést rybu, ale chci ji kuchat doma? Pokud ryba umře cestou, tak se jí srazí krev a už nepůjde ven a taky to pro tu rybu nebude vůbec nic příjemného. Stačí tedy rybu zabít na místě a vykuchat doma? V tom případě ale co s tou krví, nesrazí se i když ji na místě zabiju?

pepson - Profil | So 23.8.2008 12:48:42

brach-vitaj v klube ;-)

brach - Profil | So 23.8.2008 12:27:53

Doktore, doktore.
Že urputně hájíš svůj názor mi naprosto nevadí. Ale že popíráš názory druhých, vyjadřuješ se o nich vulgárně (tak nějak začínají války) a tvoje stylistika je naprosto strašná - to vše mě nutí říci, že jsi zřejmě ošklivé kačátko. K otázce samé: Kuchání ryb u vody je povoleno. Pokud (tak 2x za rok) beru kapra, zabiju ho úderem gobopaličky kolmo na podčelo, přeříznu žábry. Ve větší vzdálenosti od vody vykopnu jámku, do ní oškrabu kapra , vložím vnitřnosti a jamku zaházím. Až to budu dělat příště, vzpomenu si na tebe, doktore.

pepson - Profil | So 23.8.2008 11:33:30

Doktor R-ďakujem ti,že som sa o sebe dozvedel niečo nové.Doteraz som si myslel,že keď vykuchám rybu,vnútornosti a bordel dám do igelitky a tú do kýbla (aby sa mi to nevykydalo v aute),alebo to zakopem...že nie som prasa.Omyl.Som prasa.Zbytočné z mojej strany ďalej komentovať.

Doktor R - Profil | Pá 22.8.2008 9:31:38

Jenom že to je ta debata a myslíš že to dělá každý že by po sobě uklidil?
Ale vidím že se z téhle otázky stal jen dohadovací kroužek , tak že si škrabte ryby u vody .A buďte a poho ...............

bucharovic - Profil | Pá 22.8.2008 8:31:12

Doktor R Ty vůbec nechápeš o čem je tady řeč. Pokud opravdu jezdíš k vodě na dvě hodiny, tak tady prosím nepouštěj svá moudra a raději se věnuj studiu pravopisu ( redi...). Ty neni su redi, ty jsi mimoň...

Knapík - Profil | Pá 22.8.2008 8:15:04

To bys měl mít doktůrku asi permanentní výtok, jestli se nepletu, inkontinence zaručena:-)