Vyvážení splávků na řece

Prosím o radu, mám zmatek v tom, jak je to s vyvážením splávku pro lov na řece (Labe 9 - boloňka).
Abych měl dobře vyvážený splávek při zadržování v proudu, tak se musí na stojáku potopit?
Autor diskuse: brabi80 - Profil , 24.7.2008 plavaná - techniky lovu

brabi80 - Profil | Čt 28.8.2008 8:50:54

Tak díky všem. Budu vyvažovat a zkoušet :)

Homer - Profil | Po 4.8.2008 18:38:57

Při zadržování v proudu bych spíš než boloňku použil děličku. Pokud trváš na boloňce, doporučil bych splávky Cralusso Golf nebo Spirit. Jsou skoro nezničitelné a mají mj. tu výhodu, že se tělíčko na dříku dá otočit. Při splávávání dávám širší stranou nahoru, při zadržování širší stranou dolu. Další možností je splávek Cralusso Bolo. Pozor na to, že většina boloněk není stavěná na nějaké velké zadržování těžších splávků v silném proudu. Některé jemnější modely se dost ohýbají.

TGH - Profil | Po 4.8.2008 18:27:51

Nie nemusí! Skor by som povedal nemože. A boloňka sa mi nejak extra na zadržovanie nepozdáva nakolko naozaj priťahuje plavák ku brehu. Vlastne mám názor a skúsenosť s hentým ako má pán Hraji.:) Treba použiť ťažší plavák, presne vyvážiť a ide to. Nech sa darí!

dodo0802 - Profil | Po 4.8.2008 18:06:50

brabi80.ak mas niake otazky na pouzitie plavakou kludnu skus- www.ryby estranky.sk poradim a pomozem nakolko sa uz dlhsie venujem vyrobe a predaji plavakou je tam aj foto

numen - Profil | Čt 24.7.2008 9:05:20

Čím větší proud tím kulatější a věčí nostnost.To samé platí o hloubce
Já používám splávky s výměnou dutou anténou , kterou si doladim citlivost a viditelnost.
.Chytám na boloňku pod jezem a supr .

hraji - Profil | Čt 24.7.2008 8:49:18

brabi80: moje zkušenost s gramážemi splávků je podobná jako tvoje, na některých je uvedeno 2 gr a unesou maximálně 1,8 gramu, na jiných je 4 gramy a unesou skoro 6. Ty údaje o nosnosti jsou orientační. Každopádně splávek na řeku pro chytání na bolo musí plavat. Když použiješ dostatečně velký splávek s odpovídající zátěží, nezvedne ti jej ani proud. Ale je třeba použít i větší splávky, jak jsme psal, klidně i 10 gramů a víc, když to vyžaduje proud a hloubka. Lov pomocí boloňky ale není primárně postaven na nadržování splávku, protože tím dochází k jeho stahování ke břehu a "odtažení" z krmného místa. Je to lov na proplavání, samozřejmě můžeš do určité míry splávek nadržet, ale velmi omezeně. Proto citlivě vyvážený splávek, ale nepřetížený.

hraji - Profil | Čt 24.7.2008 8:43:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

brabi80: klasický tvar bolo splávku je obrácená kapka, tedy tím širším koncem nahoru. Toho bych se držel. Já mám tyto http://www.shoprybar.cz/detail.php?id=39300&Flora
Chybu neuděláš ani nějakým kuláčkem, zejména na velké řece
http://www.shoprybar.cz/detail.php?id=10600&Hilda
a v podstatě se dá použít i tento
http://www.shoprybar.cz/detail.php?id=39700&Saar
pro lov v noci můžeš použít klidně i tento, ale poslouží i ve dne díky silné anténce
http://www.shoprybar.cz/detail.php?id=11600&Pax

Tak si vyber. Tvar splávku není dogma. Vždy je rozhodující jeho kvalitní vyvážení a jeho vedení a jeho velikost. Na řece často neplatí, že čím lehčí splávek, tím lepší chytání.

brabi80 - Profil | Čt 24.7.2008 8:34:40

hraji: diky, jaký je ale vhodný tvar? Každý prodavač mi doporučí totálně něco jiného. Kapku, obrácenou kapku, rotační elipsoid, lizatko.. Myslím že by měl být kvůli co nejmenšímu působení co nejširší, jenže ten zase bude mít největší odpor při zanořování.
Calusso Bolo 10g jsem si koupil a včera zkoušel. Zátěž jsem dal 2x5g torpilu a splávek šel pod vodu jak šutr. Pokud jsem ho trosku pritahl tak v proudu vyplaval (řek bych že akorat), ale znovu po povoleni šel pod hladinu. Je to normalni chovani?

hraji - Profil | Čt 24.7.2008 7:33:52

No to není tak úplně pravda. Jde ti o to, aby se splávek při zadržení nevynořil, to je jasné, ale to není nutné řešit tím, že jej zatížíš víc. Přetížený splávek se bude potápět na stojáku i na řece. A při lovu na boloňku nebudeš 100 % času splávek zadržovat, tedy logicky by se ti sám potápěl. Spíš je lepší zvolit vhodný typ a velikost splávku, který vyvážíš přesně, například pomocí torpily a broků. Můžeš použít nosnou anténku. A nebo použij speciální splávky typu Bolo od Cralussa.
Pokud máš obavu z použití větších splávků, myslím, že zcela zbytečně. Mám zkušenost, že i při lovu se splávkem 6 gramů jej potápěli i malincí hrouzci nebo ouklejky pruhované či oukleje. Na Labe bych se nebál volit přesně vyvážený splávek o nosnosti 8 až 12 gramů, podle hloubky a proudu.