Čím to je.?

Přátelé, měl bych na vás jeden dotaz. Včera jsem chytl kapra, rozhodl jsem si ho ponechat. Uložil jsem ho do pytle s vodou a živého donesl domů. Tam jsem dal kapra (až moc živého) do vaničky s čistou dešťovou vodou a abych zabránil výskoku ryby, položil na vanu několik prken. Ráno příjdu, kapr leží na boku na dně vany, dýchá zcela velmi nepatrně, na hlavě se mu udělala drobná vyrážka a hlavně, jeho maso výrazně ztuhlo, což dělalo menší problém i při kuchání. Jinak barvu naztratil ani na venek ani uvnitř. Myslíte, že tímto nemůže být nějak zhoršena kvalita masa pro konzumaci?
Autor diskuse: tench - Profil , 30.6.2008 všeobecné - ostatní

HBenny - Profil | St 2.7.2008 11:43:54

Detreux: A to jsi sebral kde?

Detreux - Profil | Út 1.7.2008 23:07:45

Deštovka naprosto postrádá kyslík

Okoun Michal - Profil | Út 1.7.2008 23:05:01

ryby prosím netejrat a když už to musí být, tak co možná nejrychleji zabýt - do druhého by ten kapr vydržel v lednici zcela zaručeně (i nevykuchaný) !...

Vaša - Profil | Út 1.7.2008 22:25:21

tench
Určitě to bylo kvůli nedostatku kyslíku a taky to může být tím po čem ti ta dešťovka stékala do bečky.Mám na mysli krytinu asi střechy.

hroch2 - Profil | Po 30.6.2008 15:21:39

Komu se to nelíbí ať si prdel políbí.a de se podívat někam na sádky v jakých podmínkách tam jsou ryby,které pak milostivě koupí a sežere na vánoce.přece nebude brát ryby z řeky,chudáčky...

tench - Profil | Po 30.6.2008 10:11:07

hroch2: :-D

Cucák - Profil | Po 30.6.2008 10:06:48

hroch2 : Tak to Ti věřím, to musí být velká radost to kuchat ...

tench - Profil | Po 30.6.2008 10:06:26

izzi: můj kapr byl právě ztuhlý také, ale bylo u něj možné rozpoznat nepatrné dýchání a ani oči ještěb neměl netečné.......zprvu mi to nějak nešlo dohromady - ztuhlost - život, ale již tomu pomalu přicházím na kloub:-)

Jorjo - Profil | Po 30.6.2008 10:05:19

NOrmálně jsme měli dva kapry v bazénu . Voda nebyla chlorovaná ...normál napuštěná z hadice. Měly sme je tam půl roku a pohoda.

SkulalukS - Profil | Po 30.6.2008 10:05:04

To je teda hnus.

hroch2 - Profil | Po 30.6.2008 10:03:29

Já mám doma na zahradě sud 300l.ale je zakopaný v zemi.a snad jen jednou se mi stalo že by ryba přes noc chcípla.Mám tam rybu třeba i dva tři dny a krásně se vyčistí.Jedou denně tam pustím vodu při zalévání zahrady(na pár minut).Radost to potom kuchat

izzi ™ - Profil | Po 30.6.2008 10:03:17

tench - ® byl tuhý, ale jak jsi psal ty barva normální, oči taky. Voda byla chladná.

tench - Profil | Po 30.6.2008 9:59:05

izzi: a když jsi kapra kontroloval a zjistil jeho stav, byl úplně tuhej nebo jevil alespoň sebemenší známky života?

izzi ™ - Profil | Po 30.6.2008 9:53:53

tench - ® - ne v poho, změnu jsem žádnou nezaznamenal, teda alespoň si myslím, já si odnesu, tak 2-3 kapry ročně

tench - Profil | Po 30.6.2008 9:48:49

izzi: :-)myslel jsem, jestli si oproti jiným rozpoznal nějakou změnu.........

izzi ™ - Profil | Po 30.6.2008 9:44:18

tench - ® - chutnal jako kapr

tench - Profil | Po 30.6.2008 9:26:09

no nicméně teď jsem ho naporcoval a masíčko je pro oči naprosto bezchybné a kapří zápach rovněž dokonalý:-)

Mafi - Profil | Po 30.6.2008 9:23:10

ondresss - Já bych řek, že bude, protože není řádně vykrvenej a sražená krev zůstane ve svalové tkáni tedy se to musí projevit na kvalitě.

MrCement - Profil | Po 30.6.2008 9:21:06

tench: umíš si chybu přiznat a poučit se z ní. Ať se ti daří - lovit i připravovat super kapří řízky :-) EDIT: na kvalitu to bude mít vliv. Taky jsem za mlada páchal podobné zhovadilosti.

Petr Koch - Profil | Po 30.6.2008 9:19:59

tench - ®: toho kapra jsi umučil až k smrti, podobný jednání je podle mne nešetrné zacházení s rybou. Chceš si ho vzít a pochutnat si? Tak ho proboha klepni a podřízni na místě a netahej ho živého domu. Jinak v té vaně nebo přesněj vodě nebyl pravděpodobně rozpuštěný O2. Jedině zajištěním trvalého chladnějšího přítoku by mohl kapřík nějakou dobu vydržet, ale nevidím důvod ho takhle trápit. Nejhorší jsou rybáři cyklisti odjíždějící a to i z Líšeňských říček na kolech s mrskajícíma se igelitkama.

ondresss - Profil | Po 30.6.2008 9:18:52

se mi taky stalo něco podobneho min tyden když jsem chytal na živou rybku tak jsem měl v kyblíku další 4 a dvě mi během večera lekly tak jsem ještě hodil na mrtvou ale oto nejde chtěl jsem říct že jedna znich byla v normalnim stavu ale ta druha se skroutila a ztuhla což se stalo asi něco podobneho i tobe. ja si myslím že to je naka posmrtna křeč nebo naky stuhlost těla podle mě vlivem kyslíku. ale ma maso to vliv mít nebude.

tench - Profil | Po 30.6.2008 9:13:01

boby: já kapra vždy usmrtím u vody (rozhodnu -li si se jej ponechat), tentokrát to byla docela vyjjímka a zřejmě se za podobných okolností již konat nebude:-)

hraji - Profil | Po 30.6.2008 9:12:26

tench: takže ti ostatní potvrzují, že jsi toho kapra utýral malým obsahem rozpuštěného kyslíku ve vodě. Na kvalitu masa to samozřejmě má negativní vliv. Nejlepší ryba je totiž ihned zabitá.

Mafi - Profil | Po 30.6.2008 9:12:09

Fotřík má na zahradě 1m3 šachetní huntík - má tam motorek do akvárka dva vzduchovací kamínky a kapry tam má celej rok bez problémů- takže si myslím, že hlavní problém bude přísun kyslíku- podotýkám, že tam dopouští jak vodu z řádu tak i deštovku, akorát tam přidává nějakej sajrajt proti plísním.

boby - Profil | Po 30.6.2008 9:10:18

Mám za to,že kapr z toho co jsi s ním prováděl,tak zkoprněl.
Ale vážně, ztuhlost masa ja projevem dlouhé doby od úmrtí k tvému rozhodnutí, zabít a kuchat.Je to stejné jako při úmrtí kterého koli živočicha.Včetně člověka.Přimlouval bych se příště o zabití u vody.
Předpokládám,že nemáš v dešťovce na louhování nějaké azbestové,nebo jiné sr...........
Ani kdyby voda stékla po azbestových střešních taškách,nestačí se obsah azbestu výrazně zvýšit na škodlivou míru.

tench - Profil | Po 30.6.2008 9:10:18

hraji: studuji, jen mě zajímal názor ostatních a více než na příčiny jsem se ptal na zkušenosti s kvalitou masa takovéto ryby......

izzi: a jak chutnal, byla chuť něčím rušena?

izzi ™ - Profil | Po 30.6.2008 9:05:40

jj, v sobotu jsem taky chytl kapra, dal ho doma asi ve 13:00 do 600L vany. Kolem půlnoci ještě plaval a ráno byl tuhý na dně, ale nedýchal. Tak mě napadlo jestli to nebude tím, že ve vodě už nebyl kyslík.

machacek.pepa - Profil | Po 30.6.2008 9:04:33

chyběl ti v té vodě kyslík, taková maličkost důležitá pro život :-)

hraji - Profil | Po 30.6.2008 9:03:41

tench: proboha, nestuduješ ty náhodou rybářskou školu? Copak se dá srovnávat teplota vody v Líšeňské říčce (v hloubce jen 2 metry je mnohem nižší než na hladině nebo na mělčině) s teplotou vody ve vaně, která je celý den na slunku?

devils9 - Profil | Po 30.6.2008 9:02:10

Třeba byla ta deštovka na kaprika moc kysela:D

DejF - Profil | Po 30.6.2008 9:00:59

tench: nedostatek kyslíku ...

tench - Profil | Po 30.6.2008 9:00:12

dík, ta teplota mě také napadla, zřejmě to bude tím, vanička je téměř celý den na slunku, ale když jsem před půlnocí do vany kapra dával, ani mi voda tak teplá nepřipadala........

MrCement - Profil | Po 30.6.2008 9:00:00

tench: změnil jsi jen jeden parametr v životě onoho kapra - změnil si jeho "bydliště". Nový bejvák mu nevyhovoval a popravdě neznám člověka, který by dokázal svému úlovku nabídnout více než byla kvalita, kterou ryba žila. Mohu jen doporučit, pokud si kapra pro konzumaci ulovíš, tak jej zabij co možná "nejšetrněji" = dobrá a rychlá technika. Přechovávání živého masa v improvizovaných podmínkách je neštěstí. Ale pokud jsi v té dešťové vodě neměl hnojivo či nějaký jiný sajrajt, tak jedlé to bude a zhoršenou kvalitu masa sis zajistil sám.

Knapík - Profil | Po 30.6.2008 8:47:27

Kvalita masa se krátkodobým pobytem v jiné vodě nijak nezhorší, není li nějaká fekálie apod, možná se projevil výrazný rozdíl teplot mezi lovištěm a vaništěm:-)