Jaká je vazba MS 2008 na daleké Moravě k zákonu 99/2004 Sb?

Ptám se čistě naivně, jaký má MS v plavané dopad na vyjímky oproti našemu platnému zákonu a vyhlášce k normálnímu lovu ryb? Respektive kdo a v vjaké formě povolil?
Autor diskuse: Mrknato - Profil , 23.6.2008 plavaná - RŘ, MO, svazy

Pike - Profil | Pá 27.6.2008 23:02:54

Mrknato: A mi je to celkem jedno. Osobně si myslím, že tam vydržet může hodně dlouho. Dokud není žalobce, není soudce. A když žalobce je, soudce nezřídka vynáší podivné rozsudky.

Mrknato - Profil | Pá 27.6.2008 18:23:28

Pike, takto jak popisuješ eventuální postup u KÚ, postupuje ministerstvo..... je otázkou jak dlouho tam ten úředník bude, nebo právě proto tam ten úředník je, na půl roku, rok.....

Miloš_Dia - Profil | Pá 27.6.2008 18:21:00

pfly:
Prdlajs, pochopitelně devítka, kurva už se pletu, sorry.

Mrknato - Profil | Pá 27.6.2008 18:18:05

pfly : o čem to hovoříš? Já jsem hovořil o rybářských závodech a můžeme klidně zabrousit i do lovu 24. Tam je to jak říkám. To, co píšeš ty je něco úplně jiného. Společného to má pouze to, co jsi citoval úplně naposled. "Zásady pro udělování výjimek ze zakázaných způsobů lovu stanoví prováděcí právní předpis."
To, že ministerstvo povolilo to, co povolilo, bez prováděcího předpisu, je věc pouze a pouze ministerstva a to jednalo v rozporu se zákonem, jelikož neexistuje právě onen prováděcí předpis. Jestli jsi tak mazaný, jak si myslíš, tak sem ten prováděcí předpis hoď.....

Pike - Profil | Pá 27.6.2008 15:19:15

Je docela možné, že se mohu mýlit. O tom, že KÚ jako krajský orgán vyjímky dává, o tom vím. Přiznám ale, že přesný rozsah toho, co může KÚ povolit, to netuším, protože jsem se tím nezajímal. Takže můžu vařit z vody.
Na druhou stranu když sleduji vyjadření z MZe a zamyslím se nad tím, co by asi tak úřednící na KÚ udělali, tak bych se ale vůbec, ale vůbec nedivil, kdyby pořadatelům ME KÚ vyjímku udělil. A to klidně i mimo své kompetence. že něco říka MZe, tak to nemusí znamenat, že to samé si myslí i KÚ. A výklad práva je u nás opravdu různý.
Na závěr dodám, že jestli vyjímka je, či není, je mi fuk, ale pobavil bych se, kdyby tam začala řádit RS a odebírala by závodníkům vezírky atd.

PS: mít placku, tak bych to risknul, klidně by mne pak mohli odvolat.

pfly - Profil | Pá 27.6.2008 14:08:22

MD - rybářský lístek?To je snad samozřejmost,ne?

Miloš_Dia - Profil | Pá 27.6.2008 13:22:26

pfly:
Nevěřím, že by závodní devianti kompetili za pomoci výbušnin.

Nicméně § 10 vyhlášky platí, o tom žádná. Bez ohledu na to, jaká je to píčovina.

pfly - Profil | Pá 27.6.2008 12:53:33

Mrknato - obávám se,že Pike má pravdu
Zákon 99/2004Sb hl.III par.13
(4) Ministerstvo je oprávněno na základě žádosti uživatele rybářského revíru nebo rybníkáře povolovat výjimku z odstavce 2 písm. a), neexistuje-li žádné jiné uspokojivé řešení pro odstranění negativního vlivu vodního prostředí.

(5) Příslušný rybářský orgán je oprávněn povolovat výjimky z odstavce 2 písm. b) a c) a z odstavce 3 písm. a) a b), k chovu ryb, jejich záchraně při mimořádných situacích, k vědeckým účelům nebo v jednotlivých zvlášť odůvodněných případech. Zásady pro udělování výjimek ze zakázaných způsobů lovu stanoví prováděcí právní předpis.

Než začneš šťourat,projeď si legislativu..

Mrknato - Profil | Pá 27.6.2008 9:58:58

Pike : tak tomu nerozumím. Ty nakládáš roštěnou? Tak to se pak vysvětlují i ty světlušky, pardon, mušky májovky.
Každý může udělit vyjímku, i já. Bohužel vyjímky týkající se lovu 24h, rybářských závodů KÚ udělit nemůže, pokud neporuší zákon. Tuto vyjímku nemá podle čeho udělit ani MZe. To, že nějaké uděluje, překračuje své kompetence, stejně jako já.....

Pike - Profil | Pá 27.6.2008 9:44:22

Mrknato: má se výborně, právě se chystám navázat májovku. Naložil jsem si roštěnou, půjdu si zakrojit štrůdl.
Já jen že Krajský úřad může vyjímky též udělovat.

Mrknato - Profil | Pá 27.6.2008 9:38:31

Pikeo : jak se dnes máš? Musíš otevřít očka ještě o tochu víc a nezapomenout, co jsi si přečetl v úvodu příspěvku..... ale stejně ti nevěřím, zase si děláš srandu. Já o voze a ty o .....

Pike - Profil | Pá 27.6.2008 9:21:56

Mrknato: a na Krajském úřadě jsi se ptal? Jen pro jistotu dodám, že UH je ve Zlínském kraji

Mrknato - Profil | Pá 27.6.2008 7:50:29

Vážení : dle informací ministerstva, konkrétně ing. Galla, je situace následující. Ministerstvo žádnou vyjímku neudělilo a ani udělovat nebude. Dle stanoviska MZe jsou ryby ulovené závodníky, i když rybářské závody zákon a ni vyhláška nezná, což konstatovalo i MZe, chápány jako ryby, které uchovává uživatel revíru. Zařízení sloužící k uchovávání ryb musí splňovat požadavky na "welfare" a ryby nesmí být žádným způsobem zraňovány nebo poškozovány.

Pokud mohu k tomu dodat svoji poznámku, tak žádný "nulis" neexistuje, je to pověra. Všechny ryby jsou uživatele! MZe ale asi neví o BP, které naprosto detailně popisují, co má rybář udělat s ulovenou rybou, pokud si ji nechce ponechat. Možná, že i toto byl důvod, proč se závody nekonaly na Labi. Na Moravě zřejmě toto neplatí a uživatel může ve "welfare" uchovávat i ryby podměrečné, hájené a nad 7kg.
Vše je tedy vysvětleno. To zamená že kapraři jsou bambulové. Mají podložky, předložky, bivaky, boilí, ale nemají "welfare"...... a vo tom to je.

MUDr. Hnátek Herbert - Profil | Čt 26.6.2008 13:39:37

Bosanac: no jo, to byl barevnej renonc :-) dík za upozornění

Bosanac - Profil | Čt 26.6.2008 13:38:10

Mudr. Mylis se , hraji zvany lilie neni jantar .
O vyvrtkach priste .

MUDr. Hnátek Herbert - Profil | Čt 26.6.2008 13:32:39

Ha a zase tady řádí hodnej taťka hraji, co je rovnej jak vývrtka na víno!?! Kde ty brněnskej jantare bereš energii mi stále vyklouzávat s pařátů a zkoušet se tu realizovat ... za chvíli bude tvůj kredit děravej jak cedník! A to to tak před rokem či dvěma nevypadalo, že? :-))))

Cottus - Profil | Čt 26.6.2008 12:59:43

RS má povinnost KONAT ...takže bych je zkontroloval a hotovo.Jinak je to možná i §."zneužití pravomoci".

strejka - Profil | Čt 26.6.2008 12:58:32

hraji: promiň ale kroutíš se jak had, musím tedy zapomenout své howg (kurňa ale nerad) - A proč by měli závodníci odpovídat na tento dotaz:... - odpovídat jistě nemusí, ale do jednoho by měli vědět, jak se věci mají, už jen proto, že během závodů dělají něco za normálních okolností protiprávního, já bych se na jejich místě zajímal o to, zda je to nějak ošetřeno, odhlédnu-li od etické stránky věci, tak neošetřené porušování zákonů, jak známo, s sebou nese jistá rizika...
nicméně tím nepopírám zkomolenost MRKnatovy otázky, její význam je ale zřejmý...

Pike - Profil | Čt 26.6.2008 12:55:50

Hraji: Jaký má dopad MS dopad netuším, koná se u nás ME :-)
Jinak s tvými odpovědmi nesouhlasím. Proti postupu MRS a RS tu protestovali závodníci, jejich příznivci a další. Ústa měli plná silných slov, div že nešli defenestrovat. Strejka se jich velmi pěkně zeptal, o co mají svůj hněv a rozhořčení opřené. Tedy tvůj odkaz na pořadatele ME pro Strejku byl zcela irelevantní.

hraji - Profil | Čt 26.6.2008 12:48:44

strejka: co je matoucího na odkazu na pořadatele ME? A proč by měli závodníci odpovídat na tento dotaz: Ptám se čistě naivně, jaký má MS v plavané dopad na vyjímky oproti našemu platnému zákonu a vyhlášce k normálnímu lovu ryb? Respektive kdo a v vjaké formě povolil?

Pochybuji, že znají odpověď. Já ji neznám, a pochybuji, že MS má nějaký dopad na výjimky. Debata zbytečná jako otázka sama. Takže v ní klidně pokračujte.

Cottus - Profil | Čt 26.6.2008 12:43:34

hraji:vrankový (Cottidae).Přesnost musí být, protože pak vznikají nepřesnosti.(viz.zákon o rybář., ryb.řád vs. ME v plav.)

strejka - Profil | Čt 26.6.2008 12:42:04

hraji: rada je to jistě k nezaplacení, jen jsem naivně (možná provokativně) doufal, že se v té pro mě až překvapivě početné skupině zdejších závodníků nebo alespoň horlivých zastánců v závodní plavané najde alespoň jeden, který kromě přiblých kometářů o délce přirození atd. budu ochoten sdělit, jak se věci mají...
samozřejmě, že mě skutečný stav věcí de facto nezajímá, určitě ne do té míry, abych naháněl organizátory, pořádal protesty atd., šlo mi jen o popíchnutí těch seběvědomím překypujících závodníků, aby se třeba alepsoň někteří z nich zamysleli, jestli je vše košer, zatím se nenašel nikdo, kdo by se uměl obhájit argumenty namísto emocí, potud tedy tvůj odkaz na pořadatele považuju za (bohužel vědomě) nesmyslný a matoucí...
ad "Já se ptám tady, tak mi tady odpovězte" pominu-li fakt, že když se ptát tady, tak neočekávám odpověď v Kardašově Řečici za hlavním náměstím za druhým kruháčem vlevo, ale opět tady, je snad jasné, že mi šlo o to poukázat na neschopnost závodníků a jejich zastánců odpovědět na takovou banalitu, nikoli na zjištění skutečného stavu věcí...howg EDIT: Pike mi vzal trochu vítr z plachet, ale co už...

hraji - Profil | Čt 26.6.2008 12:40:09

Cottus: ale už se probuď ty vranový buditeli

Cottus - Profil | Čt 26.6.2008 12:38:04

z neznalosti skutečností vzniká řada dohadů...proto by mělo být v zájmu i organizátorů reagovat na nejnavštěvovanějším rybářském webu.
Pokud neví kde a jak,tak mají poradce - a ti ať poslouží.

hraji - Profil | Čt 26.6.2008 12:34:44

Pike: a z čeho usuzuješ, že zde jsou a odpoví? Není zbytečné se ptát někde, kde není nikdo, kdo by mohl dát skutečně validní odpověď? Nikdo z těch "zpovykanců" asi o organizaci ME nic neví. EDIT: Nebo se domníváš, že někdo z nich je schopen odpovědět na základní otázku položenou v úvodu tohoto vlákna? Já si to nemyslím.

Pike - Profil | Čt 26.6.2008 12:28:34

Hraji: Trošku to překrucuješ, ale napsal jsi to líbivě. Po zrušení jedné závodnické akce se tu vyrojilo plno naštvaných jedinců, kteří byli velmi rozhořčení, co že to MRS na ně přichystali. Spílali tu kde komu, nadávali atd.
Nevidím nic špatného na tom, když se zrovna těchto jedinců Strejka zeptá na MRKu. Proč by se ptal na KÚ, MRS či jinde? Já nechci odpověď od MRS, ale právě od těchto zpovykanců, kteří právě tyhle podivnosti v podobě sakování ryb, často nemírových, často hájených a lovu bez povolenky provozují.

Cottus - Profil | Čt 26.6.2008 12:26:16

strejka:To byl nápad- pochybovat o čistotě (zákonné) takových velkých závodů.
"Když se kácí les , tak létají třísky".
Tak v klidu fandi,ať není nějaká ostuda.(třeba s hymnou)

hraji - Profil | Čt 26.6.2008 12:22:03

strejka: byla tu rada k nezaplacení, zeptejte se organizátora ME. Nikdo nemá povinnost sledovat MRK, nota bene odpovídat zde na nějaké dotazy. Dnes jsem mluvil s organizátory ME a o existenci nějakého MRKu nemají ani potuchy, natož o nějakých dotazech. Oni mají úplně jiné starosti. ME má svoji oficiální stránku a svého oficiálního organizátora. Veškeré dotazy k ME by měly směřovat tímto směrem. jak logické, jak průhledné.
Tady se začíná projevovat deformace MRKem. Já se ptám tady, tak mi tady odpovězte. A když neodpovíte, pohrdáte cituji tě: "plebsem". On by si měl "plebs" uvědomit, že je potřeba se zeptat na správném místě.

strejka - Profil | Čt 26.6.2008 12:14:18

kromě rádobyvtipných kometářů dotčených a a priory nesmyslně se bránících závodníků se zatím nenašel nikdo, kdo by dokázal relevantně odpovědět na triviální otázku:
Mají závody výjimku na pomechávání ryb ve vezírcích nad limit stanovený zákonem, na sakování podměrečných ryb, na sakování více než dvou kusů "ušlechtilých" ryb?
Toto jednání je za normálních okolností protiprávní - nesmí se to. A ne bezdůvodně. Tak co je probůh tak nepochopitelného na tom, že se někdo ptá, za jakých okolností a jestli vůbec to někdo dělat může? Kdo mu to dovolil? Nebo zda se jen využívá tradičního principu, kde není žalobce, není soudce? Pro závodníky se možná jedná o samozřejmost, ale lidé mimo tyto kruhy nemají tušení, jak je to ošetřeno. Tak prosím shlédněte z výšin a nadrobte plébsu něco vědění.

Mrknato - Profil | St 25.6.2008 7:38:10

hraji : ale nemění to nic na tom schvalování. Jasně, lustrace není mojí silnou stránkou, ani ten pošťák s koženou brašnou, co nesmí projet....
V ČRS záleží na tom, jakou má LRU podporu u uživatelů na rozdíl od centra. Řekl bych že naštěstí od centra ne moc velkou..... ( MS juniorů v Pardubicích zajišťoval tuším sám závodní tým RSK.....)

hraji - Profil | St 25.6.2008 7:22:33

Mrknato: zase vedle, chlape, ty neumíš už ani pořádně číst. Kobarid je z ČRS, Hustopeče nad Bečvou jsou v Moravsko-slezském kraji, kdybys to náhodou nevěděl, a to je severní Morava, a to je tedy ČRS. Takže sis vlastně dal vlastňáka.

Mrknato - Profil | St 25.6.2008 6:51:43

Kobarid : Mluvíš o levné povolence pro ty, kteří umožňují územní rybolov. Výhoda vašeho samohosp. je asi větší, než cena povolenky pro nečleny. Toto musí zvážit každý, i závodník. Navíc, pokud je lov ryb "závodníky" prioritou uživatele, může jim vydat povolenku třeba zadarmo a nafurt. Průser je, že u Vás to prý musí schválit všechny MO a pokud se jedná o pány ze samohosp. MO, tak tomu bych se divil, kdyby se to podařilo schválit. Ale zase klasika, něco se schvalovat musí a něco ne.... hraji by to určitě vysvětlil, jak to je.

Miloš_Dia - Profil | St 25.6.2008 0:09:18

Kobarid:
Velmi bonitní informace. Ani netušíš, jak bonitní. Díky moc !

Kobarid - Profil | St 25.6.2008 0:02:31

No, on ten dotaz není tak zase od věci. Není to tak dávno, co bylo poměrně velké haló kvůli tomu, že členové naší MO, která je "samostatně hospodařící", nemají nárok na vydání svazové povolenky. To by ani tak sám o sobě nebyl problém, ale máme družstvo v I. lize přívlače a jeho členové by se nesměli zúčastnit závodů, jelikož nemají platnou "svazovou povolenku". Nakonec se to vyřešilo "přivřením obou očí" na Kraji a svazové povolenky jim byly dodatečně vydány.

Cottus - Profil | Út 24.6.2008 23:16:50

Zdánlivě hloupá otázka přinesla náhled na jinak regulérní akci....viz. Fandíme našim...

Petr Havlíček - Profil | Po 23.6.2008 14:17:07

Orion: no baže musí bejt pořádek ... já chtěl nedávno změřit velkýho mrmloně a z hrůzou jsem zjistil, že vůbec nemám metr ... ještě že Reno je od nás daleko ...

Orion - Profil | Po 23.6.2008 14:08:20

Petr Havlíček:Musím tě kolego poopravit.Došlo k zásadní změně.Místo čárkařů bude sedět za každým závodníkem člen RS a Mistr Reno Smolka u toho bude onanovat jako hlavní čárkař.
Živě si pamatuji,když mi kontroloval se svou partou a vážným ksichtem na 2.lize v Pasohlávkách papíry.Byl jsem bez závad a předložil jsem ke kontrole papírů i papírový metr z Hornbachu.No pořádek musí bejtNéé?

Mrknato:Umím číst a to stačí.Hledej šmudlo.