ako sa branit RS ?

ako sa branit ked člen RS kona v nesulade s ryb.poriadkom a vyhlaskou a che mi odobrat ryb,povolenie.mam vobec pravo namietat proti jeho rozhodnutiu aj ked viem ze kona nepravne a pravda je na mojej strane?co z toho ,ked mi o mesiac vratia ryb.listok za to ze RS pochybila ,ale mesiac bez rybacky mi uz nevratia.je člen RS nejako postihnuty svojim neopravnenym konanim?stalo sa mi to ,tak ziadam o pomoc.
Autor diskuse: bastty - Profil , 23.5.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Mambo - Profil | St 11.6.2008 20:17:42

Už jsem to tady několikrát psal.Vždy,když mám jednání ať s RS nebo policií ČR,zapnu si na mobilu nahrávání a dotyčného upozorním,že si náš hovor nahrávám.A věřte nebo ne,mnozí/téměř všichni/ okamžitě změní své chování a jsou jak beránci.

Jovánek - Profil | St 11.6.2008 20:07:47

Bastty:hoď ho do vody,ještě před tím,než mu ukážeš papíry.

kanic - Profil | St 11.6.2008 20:01:18

Mrknato- to jsou velmi složité případy a určitě i ojedinělé, po vyvolání správního řízení by o tom rozhodoval soud - pokud by dal zapravdu rybáři zřejmě by veškeré náklady nesla špatně zasahující RS

Mrknato - Profil | St 11.6.2008 19:17:47

kanic : co brání si koupit např. při neoprávněném odebrání územní povolenky, povolenku CS a náklady, pokud bylo odebrání povolenky neoprávněné, vymáhat na této RS?

kanic - Profil | St 11.6.2008 17:27:12

jsem členem profi RS při MRS, k problému uvádím toto - při řešení přestupku na KÚ stačí nesouhlasit s přestupkem a tím se spustí kolotoč dokazování a pokud RS zasuhuje neoprávněně, ponese odpovědnost.Je mně jasné , že mezi RS jsou členové , kteří neznají přesně Zákon o rybářství a BP a zasahují nesprávně, bohužel čas bez povolenky nikdo nenahradí ale alespoň se dosáhne zrušení příslušné RS

cuchak - Profil | St 11.6.2008 17:11:34

Napište prosím,jaký trest jste dostali za usnutí u prutů.

Lubo - Profil | So 24.5.2008 17:16:29

MRKos: u nás na sv. Moravě byla před pár lety ( tehdy snad jako vůbec první v ČRS) zavedena povinnost zapsat před lovem na MP revíru docházku a po ukončení lovu tento zápis proškrtnout, pokud si lovící neponechal žádný úlovek. Pak to proškrtávání řádku na jeden rok zrušili, ale dva členové naši RS to nějak nezaregistrovali.

kakr - Profil | So 24.5.2008 12:35:58

brach:
V ČRS neposílá RS hlášení o přestupku spolu s kopií zadržerné povolenky na příslušný Krajský úřad?

brach - Profil | So 24.5.2008 10:52:28

MRKnato, kakr:

Strážný MŮŽE:
Jde-li o člena ČRS nebo MRS zaslat hlášení o přestupku na úseku rybářství té MO, jejímž je členem (pokud zároveň zadržel povolenku, která byla vydána jiným uživatelem revíru, než "mateřskou" MO, pak to v hlášení uvést).
Další důležitý bod:
Zadržet povolenku a do 5-TI DNŮ ji zaslat TOMU, KDO JI VYDAL:

kakr - Profil | So 24.5.2008 10:18:49

brach:
Povolenka a Hlášení o přestupku jsou dvě různé věci, i když spolu souvisí.Hlášení o přestupku na Kú, jak píši, vychází ze zákona 99/2004 § 21 ods. g). Zadržená povolenka je po zřízení centrální Kárné komise v MRS odeslána této komisi, která rozhodne o výši případného trestu.Komise rozhoduje až po projednání přestupku Kú.

elhierro - Profil | So 24.5.2008 10:09:42

Také bych navrhoval, aby RS před přijetím musela na psychologické testy, i já totiž zažil blba, kterému vadilo jen to, že jsem pražák. Se slovy "ááááá pražák", to bude na odebrání povolenky mne 20 min. "trénoval" a když už nevěděl coby, začal mi dávat otázky z testů znalostí RS. Zřejmě mu vadil můj ledový klid, na jeho otázky jsem pak už nereagoval, hodil po mne papíry a odkráčel buzerovat hned vedle kolegy. Ti ho po pozorování jeho počínání u mne poslali kamsi s tím, že ho upozorňují, že voda má asi tak 5 °C a že by si mohl zaplavat. Čuměl jsem jako blbec, ten magor odešel bez jediného slova. Takže si říkám, jestli je někdy na místě slušnost, protože blbec toho může zneužít, bude-li si chtít léčit mindráky či komplexy. Asi na blbce platí hrubost. Ale jinak musím říci, že 95% RS je v pohodě, když už přijde (a to je zřídka kdy), pokecáme o rybách, jen si zkontroluje papíry a zase jde.

elhierro - Profil | So 24.5.2008 9:56:31

bassty: jo kamaráde, pokud díš blbci moc a on ji vykonává, tedy v tvém případě zneužívá (pokud skutečně bylo právo na tvé straně) máš smůlu. Můžeš si v danou chvíli stěžovat leda tak na nádraží, tvé právo může být využito až při řízení na MO, podej na RS stížnost a žádej postih. Otázkou však je, co se stane. Řekl bych že nic. Pak už zbývá jen jedna možnost, dotyčného vyhledat osobně a vysvětlit mu to, co provedl ručně. :-)))) Ale na toch vykašlal. Prostě proti blbcům s mocí je obrana v tomto státě minimální.

MRKnato - Profil | So 24.5.2008 9:45:12

brach : a na základě čeho se rozhodneš, kam odebranou povolenku odešleš? Domníval jsem se, že se vždy odesílá té organizaci, která povolenku vydala a ta podle charakteru přestupku a průběhu řízení, větší nebo menší lumpárny rozhodne, zda bude vrácena či nikoliv?

MRKnato - Profil | So 24.5.2008 9:40:10

JKL : a psal jsi na lampárnu? Tvůj rádoby lidský pohled na věc vjezdu na ost. komunikace ještě zdůvodněný návštěvou KN je úsměvný a je skutečně dobré, že jsi to podal takto lidsky a tady mezi svými. Evidentně ti unikají pojmy jako účelová, neveřejná komunikace, ale omluva ušlechtilými zájmy to spraví, ale zcela jistě sem tvůj příspěvek patří, obdobně jako proudová výstavba bivaků....

brach - Profil | So 24.5.2008 9:20:45

Kakr:
Nevím, jak na Moravě, ale u nás z 90-ti % posílám odebranou povolenku mateřské organizaci. Samozřejmě, záleží na tom, o jaký přestupek jde.

MrKos - Profil | So 24.5.2008 8:53:17

Lubo: o jaké přestupky se jednalo? ještě se mi nestalo že bych balancoval na hraně natolik aby bylo možné jen uvažovat o spáchání přestupku takže si to dost dobře nedokážu představit

jediné co občas provádím je to že půjčím bič malému a on si chytá čudle... v takovém okamžiku však nechytám vůbec, stojím u něj a jde o lov na jeden prut

Kyselinár - Profil | So 24.5.2008 7:02:35

Basty napíš za čo ti to zobral...PS:Kúp si hosťovačku a chytaj dalej,myslím že tým neporušíš nič.A ak by si v konečnom dôsledku uhral že ti to zobral neprávom (čo si nemyslím)daj mu to preplatiť a podaj T.O.

minoq - Profil | Pá 23.5.2008 22:23:33

bastty otázka je špekulatívna, je to tvoj pohľad na situáciu, napíš o čo sa jednalo

Lubo - Profil | Pá 23.5.2008 21:31:22

kakr: jen tak s plezíru ne. Z neznalosti bohužel ano, jelikož je přesvědčen o své pravdě. Dvakrát se mi to stalo a v obou případech pomohlo to co jsi psal - žádost o citaci přestupku dle BP. Ani jeden z nich to nedokázal v BP najít a tak mi dali pokoj. Horší to je, když člověk narazí na RS který zásadně uznává jen svou pravdu.

thundarr - Profil | Pá 23.5.2008 15:31:34

kakr - taky myslim ... zpravidla se projdou kolem vody hodi par autogramu a pokud nic nevidi problemy nedelaji... ja mam letos ehm jiz 4 kontroly na prvni strance :) ... pohodička ... podotykam ruzne reviry :)

kakr - Profil | Pá 23.5.2008 15:15:37

bassty:
neznám konkrétně tvůj případ, ale obecně platí alespoň v ČR:
RS je povinna předložit při kontrole průkaz RS spolu s odznakem, na obou musí být shodné číslo.
Pokud nesouhlasíš s rozhodnutím RS, slušně ho požádej,ať ti přestupek ukáže v BP (RŘ). Pokud nebude schopen tak učinit upozorni ho na možnost zneužití pravomoci veřejného činitele z nedbalosti. Uvědom si, že při kontrole má Tvé doklady ve svých rukou a v žádném případě se nesnaž mu je násilím odebírat, obrátí se to proti Tobě.
V MRS se má možnost rybář do "Oznámení o zjištěném přestupku proti předpisům v rybářství" uvést své vyjádření a podepsat se k němu.
Pokud se RS rozhodne povolenku odebrat, žádná přivolaná policie mu v tom nemůže zabránit. Hlášení o Přestupku je RS povinna do 5 pracovních dnů zaslat na KRAJSKÝ ÚŘAD, kam je rybář pozván za účelem projednání svého přestupku. Pokud si tam své tvrzení obhájíš, máš možnost obrátit se na orgán ,který vydal RS osvědčení a ten rozhodne, zda RS bude dále pokračovat, nebo bude odvolána. RS může být odvolána i na návrh MO , která ho do funkce navrhla.
Na závěr - pochybuji, že by si nějaký člen RS jen tak z plezíru dovolil odebrat povolenku.

Mr.Doctor - Profil | Pá 23.5.2008 14:37:30

Flip - tentokrát s tebou musím souhlasit.

Flip - Profil | Pá 23.5.2008 13:27:31

jako člen RS k tomu můžu pouze dodat, že v případě zadržení povolenky by s tebou měl být sepsán zápis na tzv.,, Oznámení o přestupku proti rybářství".Tam máš právo vyjádřit se k celé záležitosti.
RS je povinna se prokázat i svojí legitimací, kde jsou veškeré nacionále dané persony.
Záleží jestli se cítíš dostatečně silný v kramflecích a k okamžitému jednání pozvat PČR.V opačném případě nejistoty bych však tak nečinil, protože přestupek, který může být vyřízen i v rámci MO se může dostat do jiných oblastí a ty si nezachytáš i delší čas, než se daná záležitost vyřeší.A věř , že byrokratické organizace mají času dost.
Nicméně s člověkem , který se ti patřičně neprokáže bych se vůbec nebavil.Jsou mezi náma různá individua, která nám dělají ostudu.

Huchti - Profil | Pá 23.5.2008 12:18:23

V ČR teoreticky máš tyto možnosti:
a) Podle § 80 Správního řádu máš možnost podat "stížnost" proti nevhodnému postupu správního orgánu nebo proti nevhodnému chování úřední osoby. Taková žádost se dá písemně na obecní úřad obce s rozšířenou působností (ten úřad, který ustanoví RS). Správní orgán je potom povinen prošetřit skutečnosti ve stížnosti uvedené.
b) doporučuji na RS zavolat PČR, už jenom kvůli tomu, že budeš mít zápis z toho co se stalo. Takový zápis bude veřejnou listinou, RS bude těžko prokazovat opak (tvoje "důkazní výhoda")
c) Pokud by ti vznikla škoda- máš právo na náhradu škody podle zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.
d) pokud RS spáchá trestný čin, pak klasicky trestní oznámení podle § 158 odst.1 Trestního zákona (sazba 6měsíců až 3 roky, ale pravděpodobně by dostal pouze zákaz činnosti- což je pro takový individum dostatečný)

JKL - Profil | Pá 23.5.2008 12:03:05

Petr Koch : Psal jsem v tomhle smyslu na ČRS , na radu. Hodím sem odpověď.

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem zda existuje něco jako etický kodex pro chování příslušníka Rybářské stráže. Jsem si vědom že práce RS je náročná a dobrovolná a že členů je nedostatek. Chápu velmi dobře že výkon její služby je mnohdy vzhledem k dění u našich revírů velmi obtížný i nebezpečný. Nicméně se domnívám, že i Rybářská stráž by měla vystupovat korektně a slušně.
Byl jsem v jeden volný den rybařit na Berounce a vybral jsem si místo v blízkosti hranice CHKO Křivoklátsko. Vzhledem k určité indispozici jsem nechtěl absolvovat delší přesun, proto jsem volil místo mimo tuto oblast. Po místní komunikaci a polní cestě jsem, aniž bych překročil jakýkoli zákaz, dojel do blízkosti řeky a věnoval se rybám. V krátké době jsem byl kontrolován členem RS. Vlastní kontrola byla bez závad, nicméně vzápětí jsem byl označen za cit. : "vandráka", jednoho z těch, kteří svou "plečkou" cestu vyjezdili. Bylo mi naznačeno, že "u nás" na podobné věci "kašleme". Velmi nepříjemné jednání mi pobyt u vody zbytečně otrávilo. Po návratu jsem v KN a katastrální mapě příslušné pozemky našel - a jedná se skutečně o " ostatní půdu, místní komunikaci " .
Domnívám se, že podobné jednání je ze strany RS velmi kontraproduktivní a rozhodně nevylepší vztahy mezi členy RS a veřejností. Lze chování RS nějakým způsobem ovlivnit? Existují pro výkon služby RS nějaká pravidla chování? Lze z čísla odznaku zjistit nacionále ? Resp. koho je možno na nevhodné chování upozornit? Jsem přesvědčen, že o fundovanou odpověď by mělo zájem více kolegů.

Děkuji a Petrův zdar.

Jiří Kliment

Dobrý den,



bohužel etický kodex příslušníka RS neexistuje. Vše je o samotném přístupu lidí mezi sebou. Samozřejmě by měli dodržovat základy slušného chování. Při prověrkách RS vysvětlujeme novým i stávajícím členům RS, jak se mají chovat vůči rybářům a většina se tak i chová, ale najdou se mezi námi i takový jedinci, kteří se chovají neurvale. Členů RS je přibližně 5000 a v takovém počtu jsou různí lidé.

Pokud nějaký člen RS překračuje pravomoc Rybářské stráže, můžete na něj podat stížnost na příslušný úřad, který jej jmenoval do funkce RS. Tato informace je uvedena na průkazu RS. Při každé kontrole se Vám musí člen RS prokázat odznakem a průkazem RS.





S pozdravem



Mgr. David Zdvořáček




Mambo - Profil | Pá 23.5.2008 11:56:14

basty:Od jisté doby používám při jednání s RS,ale i s PČR svůj mobil,na který si celý rozhovor nahrávám.Dotyčného předem upozorním,že si náš hovor budu nahrávat a máš vidět,jak okamžitě mění svůj styl chování.Zatím mi to funguje na 100%.

Petr Koch - Profil | Pá 23.5.2008 11:46:45

JKL - ® : dokonce si myslím, že se můžeš, aspoň u nás na Velké Moravě, písemně vyjádřit přímo u vody do zápisu. Kluci co jsou RS jistě řeknou víc.

profo - Profil | Pá 23.5.2008 11:40:57

Ke stížnosti potřebuješ to co popsal JKL.

profo - Profil | Pá 23.5.2008 11:39:58

Basty : nevím jestli je u vás na Slovensku RS veřejným činitele, pokud ano, pak jestli se nepletu ho můžeš potrestat trestním oznámením za překročení poviností RS a za zneužití své pravomoci. Jinak jedinou obranou je zavolat si na dořešení Policii, která musí přijet a danou situaci vyřešit. Myslím, že pokud si uvědomuje, že nekoná podle pravidel, pak jej pouhé postrašení policií dost poučí a nechá to být, jinak pokud máš vše v pořádku a nejsi si vědom pochybení, volal bych policii a s ním se odmítl bavit dokud nepřijedou.

JKL - Profil | Pá 23.5.2008 11:37:14

Problém je v tom, že RS nesmí být anonymní - má průkaz. Ne jako ty kartu, je tam uvedeno kdo mu ho vydal. A tam si můžeš na jeho jednání stěžovat.