Sonar - funguje i mimo vodu?

Chtěl jsem se zeptet, na zkušenosti s nějakým sonarem.
Zajímalo by mne, zda sonar bude snímat i pokud sonda bude ve vzduchu a bude ve tmě monitorovat reliéf jeskyně , či dno uzavřené nádoby . (prostředí - vzduch ). A jak jsou sonary náchylné na rušení od zvukových vln - běžící benzinový agregát
a z jakého materiálu jsou sondy a jejich náchylnost na teplotu - jde o sálavou složku například nesměrování na oheň z dostatečně veliké vzdálenosti ??? předem děkuji za odpověď . Dalibor
Autor diskuse: dada211 - Profil , 21.2.2008 všeobecné - nástrahy, návnady

dada211 - Profil | Pá 22.2.2008 20:10:40

Velmi děkuji všem zůčastněným v této diskuzi, za sdělené informace. Nápad pouštím z hlavy a jdu se věnovat něčemu užitečnému. Děkuji i panu " hraji " za nápad kouknout na" ultrazvukovou diagnostiku v průmyslu" ( tohle mě nenapadlo , a jistě se tam podívám ). Ještě jednou všem dík. Tímto prosím Admina , aby tento příspěvek zrušil.

Carlos - Profil | Pá 22.2.2008 9:47:10

Můžu Tě ubezpečit, že sonar ve vzduchu nefunguje a dokonce v některých případech hrozí i zničení sondy. Sonda se upevňuje i mimo vodu - do podlahy lodi - signál podlahou sice projde ale samotná sonda musí být zalitá vodou nebo minerálním olejem. Vlny se ve vzduchu šíří naprosto jinak než ve vodě a prostě už z principu to fungovat nemůže.

hraji - Profil | Pá 22.2.2008 9:02:40

sonar je vlastně počítač, nastavený na snímání v prostředí jako je voda, tedy jakákoliv změna prostředí, vede k tomu, že nastavené konstanty způsobí, že nebude ukazovat správně. To je snad jasné.

Martin M. - Profil | Čt 21.2.2008 22:30:14

dada211> nechova se nijak, na vzduchu nefunguje. Zajdi do obchodu a vyzkousej.

dada211 - Profil | Čt 21.2.2008 22:14:04

Vědu nechci dělat, pouze jsem chtěl se seznámit s tímto zařízením jak se chová ve vzduchu .

hraji - Profil | Čt 21.2.2008 20:03:41

Kolego mám obavy, že jste si spletl servery, tady jste na rybářských stránkách, pochybuji, že kdokoliv z kolegů zkoušel svým echolotem kontrolovat kotel, aby vás teď tady informoval.
Pokud chcete dělat vědu, doporučuji vám najít si web, který se zabývá ultrazvukovou diagnostikou v průmyslu.

dada211 - Profil | Čt 21.2.2008 18:35:47

No nálepy strusky dosahují rozměrů od nejmenších 30 x 30x30 cm až po 3 x 3 x 8-10 metrů někdy i větší.
Jak je zde psáno , tak kamery se poskoušeli instalovat i věhlasné firmy jako První brněnská strojírna , švýcarsko-švédské konsorcium ABB, německý Babcop, ale vše ve viditelném spektru
bylo pře lety, ale to bylo z jiného důvodu než nánosy strusky.To se používalo pro kontrolu chodu ostřikovačů stěn kotle.
Jde o to aby zvukové vlny prošli přes oheň (jde o plemen ) bez újmy , a aby se odrazili od stěn kotle zpět k přijímači . To se provede experimentálně , to je v pohodě .Bojím se akorát o čidlo , ale sálavá složka , je taková že se vydrží před průzorem stát ,akorát je teplo na obličej.
Jěště bych se chtěl zeptat jak to fachá v zakalené vodě ?( příměs písku , biologických zbytků, a podobně - v tomhle případě příměs popílku , nebo padající strusky )

Pvl - Profil | Čt 21.2.2008 13:16:37

Nebyla by lepší nějaká malá kamera ? To teplo ......

hraji - Profil | Čt 21.2.2008 13:12:32

každý sonar by měl mít stanoveno na jakém kmitočtu vyzařuje. Jednoduchým porovnáním zjistíš, zda vůbec mají akustické vlny šanci nějak ovlivnit. Já o tom zásadně pochybuji. Například Lowrance uvádí u svého modelu, že vyzařuje na 83 a nebo 200kHz, zde bude asi vliv hluku (tedy akustického signálu do asi 15kHz zanedbatelný. Odolnost plastové sondy vůči teplu asi budeš muset ozkoušet sám. Ovšem použití klasického rybářského echolotu pro účel, který popisuješ, mi technicky vůbec nejde do hlavy. Jestliže má ten echolot schopnost rozlišit cca 6 cm, v tom nejlepším případě, tak je asi nepoužitelný, leda by ty nánosy byly větší

dada211 - Profil | Čt 21.2.2008 12:56:32

No princip jako takový chápu vysílač zvukových vln o jisté frekvenci ultrazvuk , tedy frekvence vyšší , než je schopné lidské ucho zachytit. Tedy f> 20 kHz. Princip vyslání zvukového svazku a následné odražení ode dna a z rozdílu času se vyhodnotí vzdálenosti od zdroje a z toho by se měl skládat obraz - reliéf dna. Je mi jasný , že ryclost šíření zvuku ve vzduchu je asi 1300 m /s kdežto voda by měla mít asi odhadem 3000 m/s v kovech asi 5000 m/s.takže to bude jistě na vzdálenost kecat. O to ale nejde. Jde mi o reliéf .
Vysvětlím oco jde. V práci provozujeme veliký parní kotel . Při provozu kotle se nám poslední dobou dělají nánosy strusky na stěnách kotle a naši zodpovědní vedoucí mají metodu kontroly stěn ( tvorba nánosů strusky) sjet s kotlem na minimální výkon a pohledem do průlezů kotle okem sledují zda něco neuvidí.Tak mě napadlo použít tohle zařízení. Protože přes plameny není do kotle stejně vidět . Navíc ostrý plamen stahuje oční pupilu. A tím se to ještě víc zhoršuje - málokdy něco vidí .- věc náhody . Bohužel nemám zkušenosti s tím to zařízením .Ale domnívám se že by zvukové vlny mohli bezpečně projít plamenem a zobrazit odraz od stěn kotle. Jenže je tam i dost silný hluk od mlýnských zazařízení. Zkrátka chci si to vypůjčit sa zkusit , sle mám strach , abych nezničil sondu sálavým teplem ( není sice moc veliké , ale nevím jak je sonda náchylná )
Dalibor

[uzivatel odstranen] - Profil | Čt 21.2.2008 6:48:34

Zkus na google.com najít nějaké odkazy na pricip měření sonografickou metodou (dal bych ti odkazy, ale snaž se, navíc neznám tvé jazykové vybavení) a to ti mnohé napoví...